تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 11 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):از به زبان آوردن سخنان زشت بر حذر باش. زیرا فرومایگان را گرد تو جمع می کند و گرانم...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1819867984




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

علت عحیب گریه امیرمومنان (ع)


واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: در این میان حضرت به مساله عدالت اقتصادی تاکید ویژه دارند اما معتقدند این امر با دستور و حکم و ابلاغیه محقق نمی شود و تا خواست توده مردم در کار نباشد عدالت اجتماعی در جامعه حاکم نخواهد شد.

پایگاه خبری تحلیلی تراز: در کتاب گرانسنگ نهج البلاغه مولای متقیان علی (ع) به ابعاد مختلف زندگی انسان برای رسیدن به مقام انسان کامل و قرب به سوی خدا اشاره نموده است. از دستورات حکومتی و عدالت اجتماعی و اقتصادی گرفته تا نصایح فردی در خصوص زهد و قناعت و چگونه زیستن.
در این میان حضرت به مساله عدالت اقتصادی تاکید ویژه دارند اما معتقدند این امر با دستور و حکم و ابلاغیه محقق نمی شود و تا خواست توده مردم در کار نباشد عدالت اجتماعی در جامعه حاکم نخواهد شد. اگر کسی به مرتبه ای برسد که اعتقاد حقیقی به مبدأ و معاد خویش پیدا کند قطعا چنین فردی تمام نعمت ها را از خدا می داند و به پاداش او امیدوار است لذا این انسان به راحتی می توان از داشته های ظاهری خود گذشته و از نیازمندان دستگیری کند و این همان تلاش برای تحقق عدالت اقتصادی است. امیرمومنان دستورالعمل های فراوانی نیز برای عدم دلبستگی به مال و منال دنیا و سپس در خصوص چگونگی مصرف اموال در دنیا ارائه می نمایند که می تواند برای طالبان راه حق و حقیقت و آنها که خواهان حرکت در مسیر زندگی علوی هستند بسیار مفید باشد.
در بخشی از خطبه 142 از نهج البلاغه حضرت به 7 مورد از کارهایی که لازم است فرد صاحب مال با اموالش انجام دهد اشاره شده است:
«فَمَنْ آتَاهُ اللَّهُ مَالًا فَلْیَصِلْ بِهِ الْقَرَابَةَ وَ لْیُحْسِنْ مِنْهُ الضِّیَافَةَ وَ لْیَفُكَّ بِهِ الْأَسِیرَ وَ الْعَانِیَ وَ لْیُعْطِ مِنْهُ الْفَقِیرَ وَ الْغَارِمَ وَ لْیَصْبِرْ نَفْسَهُ عَلَى الْحُقُوقِ وَ النَّوَائِبِ ابْتِغَاءَ الثَّوَاب‏.»
«كسى كه از جانب پروردگار صاحب مال و ثروتى مى شود باید با اموالش:
1- صله رحم كند؛
2- مهمانى هاى شایسته و صحیح برپا كند،
3- اسیر و گرفتار را رهایى بخشد؛
4- به فقرا و مستمندان عطا كند؛
5- قرض مقروضین را ادا نماید؛
6- با اموالش حقوق واجبه اش (خمس و زکات و کفارات و غیره) را بپردازد؛
7- و با دادن صدقات، حوادث و پیشامدهاى ناگوار را از خود دفع كند؛
و همه این كارها را براى گرفتن پاداش از درگاه الهى انجام دهد.» (از خطبه 142 نهج البلاغه)                                                                                                                               ***
سه نکته:
* مردم خودجوش
در آیه 25 از سوره حدید نیز خداوند متعال به همین مفهوم اشاره می کند که در نهایت این خود مردمند که باید به عدالت رفتار کنند:
«ما رسولان خود را با دلائل روشن فرستاديم، و با آنها كتاب (آسمانى) و ميزان (شناسايى حق و قوانين عادلانه) نازل كرديم، تا (لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ) مردم قيام به عدالت كنند...»
 نكته جالب در جمله"لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ" اين است كه از "خودجوشى مردم" سخن مى گويد، نمى فرمايد: هدف اين بوده كه انبياء انسانها را وادار به اقامه قسط كنند، بلكه مى گويد: هدف اين بوده كه مردم مجرى قسط و عدل باشند! آرى مهم اين است كه مردم چنان ساخته شوند كه خود مجرى عدالت گردند و اين راه را با پاى خويش بپويند.
** بندگان محبوب و منفور خدا
اولین گام برای اینکه انسان بتواند بخشی از اموالش را در راه خدا مصرف نماد این است که وابستگی قلبی او با دنیا و مال و ثروت آن قطع شود. مولا علی (ع) در این رابطه چنین سفارش می کنند: «وقتی خداوند بنده ای را دوست بدارد مال و ثروت را در پیش او منفور و ناپسند جلوه می دهد و آرزوهای او را کوتاه می کند. و چون خداوند بدی بنده ای را اراده کند، مال و ثروت را محبوب او قرار دهد و آروزهایش را گسترش می دهد.» (غررالحکم جلد ۳ صفحه ۱۶۶)
*** علت عحیب گریه امیرمومنان (ع) چه بود!؟
نکته جالب روایت این است که حضرت یکی از وظایف صاحب مال را میهمانی دادن بر می شمرند البته با دو شرط: شایسته و صحیح. در خصوص اینکه میهمانی شایسته کدام است و صحیح چیست روایات بسیار زیادی وارد شده است. اما در اهمیت آن همین بس که روزی امیرامومنین (ع) را گریان دیدند، وقتی سبب را جویا شدند حضرت فرمودند: «هفت روز تمام بر ما گذشت و مهمانى براى ما نیامد!» (ارشاد القلوب، ترجمه رضایى، ج‏1، ص 328)
سفارش های فوق العاده زیادی در خصوص اصل تشکیل جلسات میهمانی شده که قطعا موجب انس و الفت ميان امت اسلامی شده، اتحاد و برادري را ايجاد مي‌كند. البته ميزبان و مهمان هريك وظايفي در قبال ديگري دارند.
برخی وظايف ميزبان در روايات اسلامی: اكرام و استقبال از مهمان، پذيرايی كافی و مناسب از وی، غذا خوردن با مهمان، پرهيز از به‌كار گرفتن مهمان و بدرقه كردن وی.
برخی وظايف مهمان: همراه نبردن غير مدعو، نشستن در جايگاه تعيين شده از سوی ميزبان، كوتاه كردن زمان مهمانی، نگاه داشتن چشم، تجسس نكردن و رازداری مسائل خانوادگی ميزبان.





زمانبندی انتشار: 16 تير 1394 - 05:43





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تراز]
[مشاهده در: www.taraznews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن