تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 24 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع): کسی که در پی برآوردن نیاز برادر مسلمان خود باشد، تا زمانی که در این راه است خ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1852973916




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نوع دوستی در رفتار و گفتار علی(ع) |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: نوع دوستی در رفتار و گفتار علی(ع)
مسلم محمدی
کد خبر: ۵۱۴۳۱۸
تاریخ انتشار: ۱۳ تير ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۳ - 04 July 2015


در جلسات و گفتگوهای اخلاق حرفه ای در میان اساتید دانشگاه استان کردستان در برنامه ضیافت اندیشه این سوال را پرسیدم که به نظر شما مهم ترین آسیب اخلاقی جامعه امروز ما کدام است؟

برخی از جواب های آن ها عبارت بود از روحیه منفعت طلبی فردی، عدم توجه به حقوق همدیگر و عدم همدلی مشترک میان انسان ها و...، که وجه مشترک جواب بسیاری از آن ها این بود که احترام به همنوعان، اصلی حیاتی اما گم شده جامعه است.

این نه تنها سخن ایشان بلکه واقعیت موجود اجتماع امروز ماست، چرا که نادیده انگاشتن حقوق دیگران اعم از همسایه، دوست، همسر و یا هوطنان به پدیده ای ناپسند اما فراگیر تبدیل شده است، در جایی که ما معتقدیم حق الناس از حق الله هم مهم تر است.

جالب آنکه دیگر دوستی در تمام دین ها به عنوان اصل زرین یا قاعده طلایی معروف است با این گزاره مشترک که: «آنچه برای خود می پسندی برای دیگران بپسند و آنچه برای خود نمی پسندی برای دیگران نیز نپسند».

در این ایام سالگرد عروج آسمانی علی ع، نیز وقتی نیم نگاهی به نهج البلاغه او داشته باشی میبینی، دیگر دوستی و رعایت حقوق انسانی، اصلی بنیادین و بی بدیل در رفتار و گفتار او به حساب می آید.

در مرام و مکتب او احترام به حقوق همنوعان اعم از مسلمان یا غیر مسلمان توصیه می شود، در نامه 53 نهج البلاغه، مالک اشتر را بر حذر می دارد از این که به حقوق هیچ کدام از افراد، چه مسلمان در مقام هم کیش و چه غیر مسلمان در مقام هم نوع  تعدی و تعرضی داشته باشد. و در ادامه تاکید می کند مالک اگر خواسته یا نا خواسته گناه یا اشتباهی از کسی سر زد آنان را ببخشای و برآنان سخت مگیر.

او که شهید راه عدالت میان انسان هاست، در نامه 31 نهج البلاغه نیز خطاب به فرزندش امام حسن‌ع، ملاک رضایت و نارضایتی را خوشایند و ناخوشایندی همنوعان قرار داده و اصل طلایی اخلاق را با بیانی جامع، چنین تبیین می فرماید: «پسرم! خويشتن را معيار و مقياس قضاوت بين خود و ديگران قرار بده؛ پس آنچه را براي خود دوست مي‌داري براي ديگران دوست بدار و آنچه را كه براي خود نمي‌پسندي براي ديگران نيز مپسند. ستم مكن؛ همان‌گونه كه دوست نداري به تو ستم شود. نيكي كن؛ همان‌طور كه دوست داري نسبت به تو نيكي كنند. براي خويشتن چيزي را زشت بدان كه همان را براي ديگري زشت مي‌شماري؛ به همان چيز براي مردم راضي باش كه براي خود مي‌پسندي».

علاوه بر سخن، نمونه های رفتاری علی ع با یتیمان، همسایگان، ایرانیان ساکن در کوفه و حتی با دشمنان خویش، حاکی از اهمیت و توجه به حقوق انسان هاست.

نتیجه آنکه نوع دوستی یا «دیگری را خود فرض کردن» در عناوینی مانند ایثار، کمک به دیگران، حسن ظن، تواضع، انصاف و عدالت تحقق می یابد، که نشانی از ولایت علوی در جامعه است، همان گونه که ظلم، حق کشی، تکبر، خیانت، خودخواهی و غیبت برخی از مصادیق نادیده انگاشتن حقوق دیگران است که بیانگر نمادهای نامناسبی از فضای اجتماعی دینی و وطنی ما به حساب می آیند.

نتیجه پایانی

در این ماه زیبای خدا، بیاییم تلاش کنیم قاعده اخلاقی «آغاز از خود» را در زندگی مان اجراء کنیم و آن اینکه" به حقوق انسان ها احترام بگذاریم حتی اگر دیگران چنین نبودند."  با این نگاه که بنابر برخی روایات، انسان ها در حکم فرزندان خدا هستند، اگر خدا  را دوست داریم پس به فرزندانش هم مهر بورزیم.

 در همین باره از مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی نقل معروفی است که فرمودند: «من پنجاه سال درس اسلام خواندم، خلاصه آن را به شما میگویم ، واجبات را انجام دهید و به جای مستحبات کار مردم را راه بیاندازید اگر در آن دنیا جلوی شما را گرفتند بگویید فاضل گفت.»

* عضو هیات علمی دانشگاه تهران












این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن