واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: مقابله با سياهنمايي در سينماي روسيه
دولت روسيه معتقد است با سيستم كنوني كه در اين كشور برقرار است گويي دارد بيش از هر چيز از صنعت فيلم امريكا حمايت ميشود تا صنعت توليد فيلمهاي روسي؛ به همين خاطر ولاديمير مدينسكي، وزير فرهنگ روسيه ميخواهد هم جلوي توليد فيلمهاي سياهنما در روسيه را بگيرد و هم مشوقهايي را براي توليد فيلمهاي ميهنپرستانه در اين كشور ايجاد كند.
نویسنده : الناز خماميزاده
دولت روسيه معتقد است با سيستم كنوني كه در اين كشور برقرار است گويي دارد بيش از هر چيز از صنعت فيلم امريكا حمايت ميشود تا صنعت توليد فيلمهاي روسي؛ به همين خاطر ولاديمير مدينسكي، وزير فرهنگ روسيه ميخواهد هم جلوي توليد فيلمهاي سياهنما در روسيه را بگيرد و هم مشوقهايي را براي توليد فيلمهاي ميهنپرستانه در اين كشور ايجاد كند.
حمايت مالي دولت روسيه از فيلمهاي خانگي در اين كشور در سالهاي گذشته رو به افزايش گذاشته است اما تنها فيلمهايي اين حمايت مالي را كسب كردهاند كه فضاي مثبت و روشن داشتهاند و سياهنما نبودهاند. در اين مسير به خصوص فيلمهاي ميهنپرستانه بيشترين حمايت را از دولت روسيه دريافت كردهاند. حالا در قدمي ديگر، وزير فرهنگ روسيه معتقد است كه صنعت فيلم داخلي اين كشور بيش از هر چيز به هاليوود نفع ميرساند نه به ميهن خود. ولاديمير منديسكي ميخواهد تغييرات بزرگي را در اين سيستم ايجاد كند. وزير فرهنگ روسيه درصدد اعمال ماليات بر فروش بر فيلمهاي امريكايي و هاليوودي است تا از اين محل بودجه اين كشور براي توليدات محلي را افزايش دهد. اين پيشنهاد درست بعد از تصميم دولت روسيه براي حمايت مالي از فيلمهاي ميهنپرستانه در اين كشور مطرح ميشود. روسيه سخت در تلاش براي ترويج توليد شمار بيشتري از فيلمهاي ژانر ميهنپرستانه در اين كشور است. مندينسكي گفته است: «نميتوانم اين را درك كنم كه نظام مالياتي ما به هاليوود يارانه پرداخت و از آن حمايت مالي كند.»
«مسكو تايمز» گزارش داده است كه ديميتري مدودف، نخستوزير روسيه نيز به تازگي پيشنهاد اعمال ماليات بر فروش بليت سينماها را مطرح كرده اما اين طرح به احتمال زياد شامل توليدات خانگي فيلم در اين كشور نميشود. اين طرح احتمالاً 100 روبل روسي معادل 1. 80 دلار را بر هزينه ورودي سينماها ميافزايد.
وزارت فرهنگ روسيه از اين موضوع ناراحت است كه 80 درصد درآمدهاي گيشه سينماهاي روسيه از آن فيلمهاي امريكايي است. در سال گذشته، فيلم «ترانسفورماتورها: عصر انقراض» پرفروشترين فيلم روي پرده سينماهاي روسيه شد و به ميزان 45 ميليون دلار فروش داشت. پرفروشترين فيلم روسي در سال گذشته « وي3D» بود كه 34ميليون دلار فروخت.
جالب آنجا است كه ساز و كار استقبال هاليوود و جشنوارههاي امريكايي چون اسكار از فيلمهاي سياهنماي ساير كشورها تنها درباره ايران صادق نبوده است و پيشتر فيلم سرتاسر سياهنما و نااميدكننده روسي «لوياتان»، منتخب دريافت جايزه بخش بهترين فيلم غيرانگليسيزبان اسكار شده بود؛ به تبع وزير فرهنگ روسيه نيز از روحيه نااميدي و پوچي در فضاي اين فيلم روسي انتقاد كرده بود.
برخلاف ايران كه هيچ ساز و كاري براي ممانعت از توليد هر چه بيشتر فيلمهاي سياهنما ندارد و هر روز نيز بر شمار فيلمهاي اجتماعيمحور يأسآلود افزوده ميشود، دولت روسيه از ابتداي سال ميلادي جاري روش خاص خود را بهكار گرفته است.
در اوايل سال ميلادي جاري، دولت روسيه ليستي از معيارهايش براي حمايت مالي از فيلمهاي داخلي در اين كشور را منتشر كرد؛ آثاري كه اين معيارها را داشته باشند ميتوانند جهت دريافت حمايت مالي از دولت روسيه اقدام كنند. اين معيارها شامل موضوعات الهامبخش و اميدواركننده و نيز نمايش شكوه ارتش اين كشور ميشود.
دولت روسيه در آن زمان همچنين قوانين جديدي را وضع كرد كه بر اساس آن فيلمهاي روسي توهينكننده به فرهنگ ملي اين كشور يا آن دسته از فيلمهاي داخلي كه تهديدي براي وحدت ملي روسيه محسوب شده و پايههاي قانون اساسي اين كشور را تضعيف ميكنند امكان نمايش در سينماها را نداشته باشند.
روسها در سال 2014 ميلادي هم قانوني را تصويب كرده بودند كه كاربرد هر گونه ناسزا در فيلمها را ممنوع ميكرد؛ وزير فرهنگ روسيه در همان سال كمپيني را براي پرورش و توسعه قدرت ملي از طريق نهادهاي فرهنگي در اين كشور به راه انداخت و طي آن خواستار حاكم شدن حس و حال ميهنپرستي بر فضاي اينترنت اين كشور و نيز همكاري رسانههاي روسي در جهت تحكيم دولت و جامعه بر پايه ارزشهايي شد كه تاريخ اين كشور آنها را براي روسيه به ارمغان آورده است.
در ايران نيز، رئيسجمهور پيشتر خواستار توليد فيلمهاي اميدواركننده شده بود؛ دكتر روحاني، بهمن ماه دو سال پيش و در ديدار با هنرمندان عرصههاي مختلف از جمله اهالي سينما به هنرمندان توصيه كرده بود به جاي فيلمهاي يأسآور، فيلمهاي اميدبخش بسازند اما اين خواسته تنها در شمار اندكي از فيلمها محقق و مشخص شد كه مديريت فرهنگي فقط مطالبه كرده و هنوز راه و چاهي براي ترويج اين نگاه نزد فيلمسازان ايراني به كار نبسته است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۰ تير ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]