واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
بیتالله ستاریان؛
بازار مسکن تحت تاثیر "ناچاری"!
یک کارشناس و فعال بازار مسکن روند کاهشی نرخ مسکن را ناشی از رکود بازار دانست و گفت که در شرایط رکودی نمیتوان ارزیابی دقیقی از وضعیت قیمتها ارائه کرد.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، بار رکود همچنان بر دوش بازار مسکن سنگینی میکند. اگرچه معاملات خریدوفروش در حداقل است اما با آغاز فصل تابستان مستأجران ناگزیر از جابهجایی هستند و وضعیت در این بخش از بازار کمی بهتر است.
گفته میشود که در سه ماه ابتدای سال آپارتمانهای شهر تهران کاهش قیمت 2 درصدی داشتهاند و شیب منفی قیمت از پایان خردادماه بیشتر هم شده است.
برخی از کارشناسان معتقد هستند که چون بازارهای ارز، سکه و بورس، جذابیتشان را برای سرمایهگذاریهای کوتاهمدت و رفتارهای سوداگرانه که عامل اصلی تحریک قیمتها است، ازدستدادهاند و نرخهای بازدهی و رشد قیمت در این بازارها، طی ماههای اخیر عمدتاً منفی یا مثبت حداقلی بوده است؛ به همین خاطر چسبندگی قیمتها و تأثیرگذاری و تأثیرپذیری بازارها از یکدیگر سبب شده است تا بازار ملک نیز با سرنوشتی مشابه سایر بازارها روبهرو باشد.
بیتالله ستاریان کارشناس و فعال بازار مسکن ازجمله این افراد است که کاهش قیمت اجارهبها و خریدوفروش مسکن را کاذب و ناشی از ناچاری فروشندگان دانست و گفت: رکود همه ارکان اقتصاد ما از جمله مسکن را گرفته است.
وی با تأکید بر اینکه در دوران رکود نمیتوان ارزیابی صحیحی از قیمت داشت، گفت: وقتی در یک دوره زمانی مثلاً یکماهه هزار معامله انجام شود میتوان قیمت را ارزیابی کرد اما وقتی در همین مدت فقط چند ده معامله صورت گیرد اعلام قیمت فقط یک سیاست عوامفریبانه است.
از سوی دیگر بازار مسکن مانند بخشهای دیگر اقتصاد کشور در حالت انتظار به سر میبرد لذا سرمایهگذاران و افرادی که به امید افزایش قیمت در کوتاهمدت اقدام به خرید آپارتمان میکنند، در حال حاضر منتظر تعیین تکلیف نتیجه مذاکرات هستهای و روشن شدن وضعیت اقتصاد سیاسی هستند.
گفتنی است که هرچقدر دوره کاهشی قیمت مسکن طولانیتر شود، ریسک سفتهبازی پیش از شروع به افزایش قیمت، نیز بیشتر میشود و اکنون تقاضای سرمایهای، با همین استدلال در حاشیه بازار مسکن، به رصد قیمتها و نرخ رشد آن مشغول است.
ستاریان با تأکید بر اینکه اعلام قیمت در دوران رکود فریب مردم است زیرا فروشنده ناچار است که قیمت را پایین آورد، گفت: اکنون بازار در شرایطی است که فروشنده حاضر نیست الان ملک خود را بفروشد و خریداران نیز ترجیح میدهند در فضایی خرید کنند که یک ملک متری 5 میلیون تومانی در شش ماه بعد 5 میلیون 200 هزار تومان شود بنابراین ملک متری 3 میلیون تومانی را از وحشت اینکه شش ماه بعد 2 میلیون و 900 هزار تومان شود نمیخرند.
این فعال بازار مسکن با تأکید بر اینکه در شرایط رکودی نمیتوان در مورد قیمت ارزیابی روشنی داشت، گفت: تا وقتیکه دولت برنامه مشخصی برای خروج از رکود نداشته باشد تغییر حاصل نخواهد شد و اکنون هم خبری از برنامههای مشخص در این خصوص نیستیم.
وی در پاسخ به اینکه آیا توافق هستهای میتواند تحرکی در بازار مسکن ایجاد کند، گفت: اگر همه بخشهای اقتصادی از رکود خارج شود بازار مسکن نیز بهتبع آن رونق خواهد گرفتم.
یکی دیگر از مؤلفههای اثرگذار بر شیب فصلی قیمت مسکن، «صبر خریداران مصرفی برای افزایش وام» بود؛ بهطوریکه کاهش حدود 7 هزار فقرهای حجم معاملات خرید مسکن در بهار امسال نسبت به زمستان سال گذشته در تهران نشان میدهد امسال بخشی از متقاضیان مسکن در خرید خود تعلل ایجاد کردهاند. این خودداری از انجام معاملات مصرفی توسط سمت تقاضا، احتمال دارد در ماههای آتی نیز ادامه پیدا کند، چون وام خرید مسکن اگرچه افزایش پیداکرده، اما پرداخت آن از سال بعد شروع میشود.
این در حالی است که فعالان بازار مسکن اعتقاددارند وامهای مسکن درصد کمی از مبلغ معامله را تأمین میکند و به همین خاطر تأثیر چندانی در افزایش تقاضا و رونق بازار نخواهد داشت.
لازم به ذکر است که با توجه به ارتباط حرکتی دو منحنی تورم عمومی و تورم مسکن، طبیعی است که زمینهای برای افزایش قیمت مسکن وجود نداشته باشد./فرارو/110
۰۸/۰۴/۱۳۹۴ - ۲۲:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]