واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: با وجود تمرکز دولت یازدهم بر سیاست خارجی و تلاش برای رفع موانع برای حضور خارجیها در اقتصاد ایران، سرمایهگذاری خارجی در ۲ سال اخیر کاهش یافت تا رتبه ایران در این زمینه به شکل چشمگیری کاهش یابد.
به گزارش تراز ، با وجود تمرکز دولت یازدهم بر سیاست خارجی و تلاش برای رفع موانع برای حضور خارجیها در اقتصاد ایران، سرمایهگذاری خارجی در 2 سال اخیر کاهش یافت تا رتبه ایران در این زمینه به شکل چشمگیری کاهش یابد. این در حالی است که خیلیها توافق ایران با 1+5 در آذر 1392 و رفع برخی تحریمهای اقتصادی را نقطه آغازی بر سرازیر شدن سرمایه خارجیها میدانستند اما آمارهای جهانی نشان میدهد این توافق و ادامه مذاکرات نهتنها موجب افزایش سرمایهگذاری خارجی نشده بلکه سرمایهگذاری خارجی به شکل چشمگیری کاهش داشته است. تیرماه امسال در حالی آغاز شد که همه منتظر گزارش سازمان کنفرانس تجارت و توسعه ملل متحد (آنکتاد) درباره وضعیت سرمایهگذاری خارجی در کشور بودند.
سال گذشته اولین گزارش سازمان آنکتاد در دولت تدبیر و امید با کاهش بیش از 5/1 میلیارد دلاری سرمایهگذاری خارجی در کشور نسبت به سال قبلش، علامت خوبی از وضع سرمایهگذاری خارجی در کشور نمیداد، اما با شعارهای دولت در زمینه گسترش تعامل با جهان و جذب سرمایهگذاری خارجی با دیپلماسی باز، همه منتظر جهش خوبی در آمار جذب سرمایهگذاری خارجی در دومین سال دولت یازدهم بودند. اما سرانجام گزارش سازمان آنکتاد منتشر شد و جداول و نمودارهای موجود در آن حکایت از کاهش 31 درصدی آمار سرمایهگذاری خارجی در کشور نسبت به سال گذشته داشت. این خبر در شرایطی منتشر شد که مسؤولان سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی ایران از جمله محمد خزائی و دیگر اعضای تیم اقتصادی دولت تدبیر و امید نسبت به این گزارش سکوت کردهاند و توضیحی در این زمینه ارائه نمیدهند.روز گذشته سازمان سرمایهگذاری و کمکهای فنی و اقتصادی تنها به یک خبر در این زمینه بسنده کرد و در توضیح کاهش سرمایهگذاری خارجی در کشور به این مساله اشاره کرده که آمار منفی سرمایهگذاری خارجی در کشور از دولت قبل آغاز شده است و رقم 2 میلیارد و 105 میلیون دلار سرمایهگذاری که در سال گذشته در کشور انجام شده، یک دستاورد به حساب میآید! این ادعا در شرایطی مطرح میشود که دولت یازدهم، کشور را با حدود 5 میلیارد دلار سرمایهگذاری خارجی از دولت قبل تحویل گرفت.
چرا دولت یازدهم سکوت کرده است؟
اما نکته جالب توجه دیگر پنهانکاری و عدم شفافسازی دولتمردان تدبیر و امید نسبت به آمار سرمایهگذاری خارجی در کشور است. در دولتهای گذشته همزمان با اعلام آمار سرمایهگذاری خارجی کشور از سوی سازمان آنکتاد، مدیران سازمان سرمایهگذاری خارجی در حضور وزرا و معاون اول رئیسجمهور و رسانههای داخلی و بینالمللی نشست خبری برگزار میکردند و به طور شفاف آمار سرمایهگذاری خارجی در کشور و بخشهای مربوط به آن را با رقم دقیق اعلام میکردند، اما در این 2 سال دولتمردان تدبیر و امید در این زمینه سکوت کردهاند. همچنین در آن سالها به سفیران برتر و همچنین استانداران برتر کشور که در جذب سرمایهگذاری خارجی موفق بودند جوایزی اعطا میشد که در این دولت نشانی از این اقدامات دیده نمیشود! به نظر میرسد اصلیترین دلیل این سکوت، ضعف دولتمردان تدبیر و امید در جذب سرمایهگذاری خارجی است، زیرا براساس اطلاعاتی که خبرنگار ما به دست آورده است از 2 میلیارد و 105 میلیون دلار سرمایه خارجی که در یک سال گذشته به کشور وارد شده است، 5/1 میلیارد دلار در بخش نفت و گاز، 300 تا 400 میلیون در بخش بورس و باقی آن به صورت سرمایهگذاری مستقیم بوده و بخشهایی مانند صنعت، کشاورزی و خدمات در کشور ما مورد اقبال سرمایهگذاران خارجی قرار نگرفته است. این آمار نشان میدهد دولتمردان یازدهم بار دیگر در موضوع سرمایهگذاری خارجی هم مانند دیگر موضوعات به جای جبران کمکاری خود، توپ را به زمین دولت قبل میاندازند و همچنان به جای ارائه استراتژی روشن در اقتصاد کشور چشم به نتایج مذاکرات هستهای دارند.
چرا آمار دولت قبل مخدوش نبود؟
اما عدهای از افراد نزدیک به تیم اقتصادی دولت درصدد توجیه این آمار ضعیف دولت در حوزه سرمایهگذاری خارجی هستند. یکی از این شبهات که مشاوران غیررسمی روحانی روی آن تاکید دارند، متهم کردن دولت قبل به ارائه آمارهای غلط به این نهاد بینالمللی است. سازمان کنفرانس تجارت و توسعه ملل متحد (آنکتاد) مدعی است که گزارشهای سرمایهگذاری خارجی در هر کشوری را با استفاده از منابع داخلی آن کشور نهایی میکند. بنا بر همین مساله حامیان دولت یازدهم معتقدند که مسؤولان دولت قبل و بویژه مسؤولان سابق سازمان سرمایهگذاری و کمکهای اقتصادی و فنی ایران، با ارائه آمارهای غیرکارشناسی و غلط باعث انحراف در گزارش نهایی سازمان آنکتاد شدهاند. این ادعا از سوی حلقه مشاوران دولت در شرایطی مطرح میشود که اساسا میان آمارهای این دولت و دولت قبل هیچگونه تفاوتی در کمیت و کیفیت وجود ندارد و برای اثبات این ادعا هم میتوان به سایت سازمان آنکتاد مراجعه کرد.
دولتهای نهم و دهم بهرغم عملکرد ضعیفی که در استراتژی مسائل مختلف اقتصادی کشور داشتند، موفق شده بودند سرمایهگذاری خارجی را تبدیل به مساله مهمی در کشور کنند به شکلی که اصطلاحا سرمایهگذاری خارجی روی میز مدیران اول کشور بوده و در صدر برنامههای آنها باشد. نمونه آن هم جذب 22 سند حمایت سرمایهگذاری خارجی طی سالهای 86 تا 91 است که از نقاط قوت دولت قبل در عرصه جذب سرمایه خارجی به حساب میآید. دولت قبل بهرغم همه مشکلاتی که در اقتصاد کشور به وجود آورد در عرصه جذب سرمایه خارجی طبق آمار سازمان آنکتاد، تجارت خارجی 900 میلیون دلاری را به 5 میلیارد دلار افزایش داد، آن هم در شرایطی که روز به روز بر حجم تحریمها افزوده میشد و بانک مرکزی و سایر بانکهای کشور در حال تحریم شدن بودند و کشور با تحریمهایی مانند تحریم سوئیفت دست و پنجه نرم میکرد. به نظر میرسد حامیان دولت به طور شتابزدهای در این باره وارد صحنه شدهاند و نقدی که به آمار سرمایهگذاری خارجی در دولت قبل وارد میکنند، یک نقد غیرکارشناسی و تنها برای جبران کمکاری دولتمردان تدبیر و امید است.
منبع: وطن امروز
زمانبندی انتشار: 8 تير 1394 - 13:09
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]