واضح آرشیو وب فارسی:بیتوته:
یکی از سنت های حسنه در شهرستان دهلران سنت افطاری دادن است. در هر منطقه ای به فراخور فرهنگ ها و آداب آن منطقه در همه مناسبت های سال چه ملی و چه مذهبی مردم سنن و برنامه های ویژه خود را دارند که اگر چه به علت تاثیر زندگی ماشینی برمردم خیلی از آنها شاید به ورطه فراموشی سپرده شده باشند اما هنوز هم پیدا می شود خیلی از جاها و مناطقی که نسبت به انجام این مراسمات پایبند باشند. ماه مبارک رمضان نیز یکی از این مناسبت های بزرگ سال می باشد که دارای ارزش و مقام بالایی درنزد مردم هستند.
در شهرستان دهلران از استان ایلام نیز این ماه دارای منزلت بالایی در نزد مردم است و مردم از چند روز قبل خود را برای استقبال از این ماه آماده می کنند و سعی می کنند به خوبی از این ماه بهره ببرند. در این بین اما بعضی از آداب و رسوم از قدیم الایام در این شهرستان به جای مانده است که اگر چه رنگ و بوی گذشته را شاید نداشته باشد اما هنوز می شود در گوشه گوشه این شهرستان آن را استشمام کرد.
یکی از سنت های حسنه ای که دربین مردم این شهرستان جایگاه ویژه ای دارد سنت افطاری دادن است که مردم برای آن ارزش زیادی قائل هستند.
آداب و رسوم مردم شهرستان دهلران در ماه مبارک رمضان از همان روزهای نخستین شروع ماه مبارک رمضان تا پایان ماه مبارک این سنت ادامه دارد و مردم درقالب افطاری هایی که در سینی های بزرگ می گذارند و خانه به خانه می گردانند و چه در قالب دعوت از مردم و نیازمندان نسبت به افطاری دادن اقدام می کنند. از جمله غذاهایی که در این ماه بیشتر بر سر سفره های افطاری می توان دید حلیم ، شله، آش،شله زرد است که یاد و خاطره افطاری ها را دراین ماه در ذهن ها ماندنی ترمی کند.
حلیم یکی از غذاهایی است که اگر چه درماه محرم بیشتر به چشم می آید اما در ایام ماه مبارک رمضان نیز جایگاه خود را دارد و مردم در پاتیل های بزرگ نسبت به پخت این غذای خوشمزه که اتفاقا مهارت مردم این منطقه درپخت آن هم بالا می باشد اقدام می کنند و به صورت عمده درمساجد و یا محله هایی می گردانند و در بین مردم تقسیم می کنند.
این غذا دارای اهمیت بالایی درنزد مردم است و مردم شاید خوردن آن را به گونه ای تبرک هم می دانند و خوردن آن را هم سبب ثواب و پاداش بیشتر روزه دار و هم سبب تقویت قوای جسمانی در ایام رمضان می دانند.
یکی از غذاهای نذری در شهرستان دهلران حلیم است. از همین منظر می توان به جمع شدن فامیل های نزدیک درخانه های همدیگر برای افطاری خوردن در هرشب ازماه رمضان اشاره کرد که این مراسم در تمام شب های ماه رمضان ادامه دارد که علاوه بر انجام سنت صله رحم صفا و معنویت دوچندانی به هنگام افطار به منازل می دهد. از جمله آداب خوب مردم در این منطقه شرکت در کلاس های قرآن و احکام در مساجداست.
ساعتی مانده به نماز ظهر ونماز مغرب مساجد شهر مملو می شود از روزه دارانی که هم برای اقامه نماز جماعت در مساجد گرد هم می آیند وهم برای شرکت در کلاس های قرآن و احکام که صفا و معنویت خاص خود را دارند.
حلقه های تشکیل شده از جوانان و نوجوانان روزه دار در کنار افراد میانسال و ریش سفیدان که رحل های قرآن را در برابرخود دارند و نسبت به تلاوت قرآن مشغولند از جمله صحنه های زیبایی است که دراین منطقه خلق می شود.
مراسم شب های قدر در این شهرستان از دیرباز دارای شکوه ویژه ای بوده است و تاکنون نیز این مراسم با مراسمات ویژه خودش باشرکت خیل عظیم مردم درمساجد اجرا می شود.
شب های قدر جلوه ای زیبا از به رخ کشیدن بندگی مردم این شهر در برابر خالق خویش می باشد که با قرآن به سرگرفتن و خواندن نماز و دعاهای وارده در این شب ها با عرض ارادت به مقام مولای متقیان و امام شهید این ماه سرنوشت و عاقبت به خیری خود را برای یک سال آینده با انجام اعمال شب قدر از خداوند تمنا می کنند. هرچه به روزهای پایانی ماه رمضان نزدیک می شویم مردم برای عید فطر لحظه شماری می کنند.
از جمله فرهنگ هایی که در بین مردم رواج دارد تلاش برای رویت هلال ماه شوال است به این صورت که مردم سعی می کنند با چشم غیرمسلح یا با ابزار ابتدایی بربلندترین نقطه شهر یا بربالای بام منازل حاضرشوند و هلال ماه را ببینند. شکوه اصلی بندگی مردم یک بار دیگر در روز عید فطر نمایان می شود آنجا که از نخستین دقایق روز عید مردم دسته دسته با سجاده ها و زیراندازهای خود به سمت مکان نماز عید روانه می شوند و با ادای زکات فطریه خود قبولی طاعات وعبادات را برای همدیگر از خداوند مسئلت دارند. منبع:tasnimnews.com
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بیتوته]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 266]