واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲ تير ۱۳۹۴ (۱۰:۹ق.ظ)
نابودي آثار باستاني ايراني و جهاني در درگيري هاي خاورميانه گروه حقوقي- قضايي موج
اکنون در بيشتر کشورهاي ناآرام خاورميانه شاهد نابودي آثار فرهنگي و تاريخي هستيم، به ويژه در کشورهايي که روزگاري بخشي از ايران زمين بوده اند. تصاوير وحشتناکي که گروه تروريستي داعش از نابودسازي آثار باستاني و موزه هاي عراق منتشر کرد با محکوميت هاي بين المللي مواجه شد اما چه فايده که کاري از دست کسي برنمي آيد.
بسياري از مجسمه هايي که در موزه شهر موصل عراق تخريب شدند از آثار دوران پادشاهي اشکاني بودند. عراق و بسياري از ديگر کشورهاي خاورميانه بخشي از امپراتوري باستاني ايران بوده اند و کارشناسان اعلام کرده اند بسياري از آثار پادشاهي هاي هخامنشيان و اشکانيان و ساسانيان در موزه ها و شهرهاي عراق و ديگر کشورها در معرض خطر جدي ويراني توسط گروه تکفيري داعش است.
شنيده ها حکايت دارند که اين گروه تروريستي، آثاري که تخريب نمي کنند را در بازارهاي جهاني از راه قاچاق به فروش مي رسانند و از اين راه ميليون ها دلار به جيب زده اند و صرف هدف هاي شيطاني خودشان مانند خريد اسلحه و ... مي کنند.
داعشي ها ضد دانش و فرهنگ هستند و تنها قرائت خودشان از دين را مي پذيرند و حتي کتاب سوزي به راه مي اندازند. با اندکي دقت مي توانيم ببينيم که اقدامات اين گروه تکفيري در عراق و سوريه علاوه بر نابودسازي فرهنگ مردم عراق، نوعي ايراني زدايي را هم در چنته دارد.
اين موضوع، بايد براي همه ايرانيان و مسوولان ايراني هم هشدار دهنده باشد. همه بايد قدر ميراث باستاني که در درون مرزهاي ايران وجود دارند را بيشتر بدانيم و با توجه بيشتر به ميراث فرهنگي و تاريخي ايران زمين، در حفاظت از آنها بکوشيم. بايستي بدانيم که نقشه هاي فراواني براي نابودي هويت ايراني در حال انجام است که جز با هوشياري همه ما قابل خنثي سازي نيستند.
ميراث فرهنگي، بخشي از ميراث مشترک بشري هستند که حفظ آنها جزيي از حقوق بشر محسوب مي شود. پيمان نامه حفاظت از ميراث جهاني فرهنگي و طبيعي که در 16 نوامبر 1972 ميلادي در يونسکو به تصويب رسيده است را 191 کشور (از جمله ايران در سال 1354 خورشيدي) امضا کرده اند و ملزم به حفاظت از ميراث جهاني فرهنگي و طبيعي شناخته شده هستند. همچنين دو کشور يمن و عربستان هم اين پيمان نامه را امضا کرده اند.
در يمن هم در ساعت هاي بامدادي 12 ژوئن سال 2015 ميلادي (22 خرداد 1394 خورشيدي)، يک سايت ثبت شده ميراث جهاني يونسکو در شهر قديمي صنعا مورد بمباران هوايي قرار گرفت. چندين خانه و بناي تاريخي نابود شدند و تعدادي از مردم هم کشته شدند. در ميان ساختمان هاي ويران شده، مجموعه باشکوهي از خانه هاي سنتي در محله "القاسمي" کنار باغ شهري "مقشامه" و در نزديکي کانال آب "سيله" بود.
خانم ايرنا بوکووا، دبير کل يونسکو (سازمان اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي ملل متحد) نگراني عميق خود را درباره از دست رفتن جان انسان ها و همچنين وارد شدن خسارت به يکي از قديمي ترين جواهرات چشم انداز شهري اسلامي جهان اعلام کرد. وي افزود: با ديدن تصاويري که نشان مي دهند ساختمان هاي چند طبقه باشکوه و باغ هاي زيبا با خاک يکسان شده اند دچار شوک شدم. اين ويراني تنها وضعيت غير بشري را وخيم تر خواهد کرد و من دوباره از همه طرف هاي درگير در يمن مي خواهم که در احترام و حفاظت از ميراث فرهنگي کوشا باشند. اين ميراث نشان دهنده روح مردم يمن است و نمادي از تاريخ يک هزار ساله دانش آنها است و به همه نوع بشر تعلق دارد.
ميراث فرهنگي جهاني، فهرستي از مکانهاي فرهنگي و يا طبيعي ثبت شده در سازمان جهاني يونسکو مانند جنگل، کوه، آبگير، صحرا، بقعه، ساختمان، مجموعه و يا شهر هستند که کميته ميراث جهاني يونسکو همه ساله برمي گزيند. سايتهايي که در اين فهرست قرار ميگيرند برابر پيمان نامه حفاظت از ميراث جهاني فرهنگي و طبيعي متعلق به همه انسانهاي زمين، فارغ از نژاد، مذهب و مليت، محسوب ميشوند و دولتها موظف به حفظ و نگهداري اين آثار هستند.
بر پايه اين پيمان نامه (کنوانسيون) کشورهاي عضو يونسکو، ميتوانند آثار تاريخي، طبيعي و فرهنگي کشور خود را نامزد ثبت در ميراث جهاني کنند. حفاظت از اين آثار پس از ثبت در حالي که در حيطه حاکميت کشوري که در آن قرار دارد، بر عهده همه کشورهاي عضو خواهد بود. اين پيمان نامه از يک ديباچه و ۳۸ ماده در هشت فصل تشکيل شده است.
ايتاليا مقام نخست را در تعداد ميراث جهاني يونسکو در جهان دارد. تا نوامبر سال ۲۰۱۴ ميلادي ايتاليا ۵۰ اثر، چين ۴۷ اثر و اسپانيا ۴۴ اثر ثبت شده در ميراث جهاني يونسکو داشتهاند. ميراث جهاني را کميته ميراث جهاني سازمان يونسکو تصويب و ثبت مي کنند. اين کميته ترکيبي از ۲۱ کشور عضو است که توسط مجمع عمومي سازمان ملل متحد، هر چهار سال يک بار تعيين ميشوند.
بنا بر اعلام سازمان يونسکو، شهر صنعا بيش از دوهزار و پانصد سال قدمت دارد و نشان دهنده ثروت و زيبايي تمدن اسلامي بوده است. در قرن نخست ميلادي، مرکز بازرگاني داخلي بود و ساختمان هاي همگاني و خانه هاي آن، نمونه برجسته زيست سنتي اسلامي هستند. ساختمان ها و برج هاي آجري زيباي صنعا در سراسر جهان مشهور هستند و بخشي جدايي ناپذير از هويت و غرور يمن هستند.
از آغاز درگيري ها در يمن چندين خانه در شهر قديمي صنعا به دليل گلوله باران و انفجار آسيب ديده اند و فرو ريخته اند. در نهم ژوئن منطقه تاريخي دوران عثماني، "ال اوردهي" در بيرون ديوارهاي شهر قديمي، به شدت آسيب ديد. ساختمان هاي مسکوني و بناهاي تاريخي، موزه ها، سايت هاي باستان شناسي و مکان هاي تاريخي و عبادتگاه ها هم مورد توجه و نگهداري قرار نگرفته اند. يادگاري هاي ارزشمند تاريخي موجود در اين مکان ها هم دچار صدمه و نابودي شده اند.
به نظر مي رسد شيوخ عربستان سعودي به طور فزاينده اي معيارهاي حقوق بشر را زير پا مي گذارند و علاوه بر کشتار غيرنظاميان با بمباران، به ساختمان ها و ميراث فرهنگي هم رحم نمي کنند. آنها با از ميان بردن ميراث فرهنگي يمن، هويت و تشخص يمني ها را هدف قرار داده اند و به اين وسيله پيشينه تاريخي جامعه يمن را از ميان مي برند و آسيب پذير مي کنند.
"علي فرهي"
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 259]