تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 18 تیر 1403    احادیث و روایات:  حضرت زهرا (س):خدا اطاعت و پیروی از ما اهل بیت را سبب برقراری نظم اجتماعی در امت ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

ثبت نام کلاسینو

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805693157




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اثرات احیای فکر دینی بر سیاست و حکومت


واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:


اثرات احیای فکر دینی بر سیاست و حکومت وبلاگ > تاجیک، نصرت اله - انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) احیاگر یکی از جنبه های مهم میراث عظیم اسلامی در جهان امروز است. جنبه ائی که نقش اصلی در تحولات سیاسی- اجتماعی را به مردم واگذار میکند. اندیشه اسلامی در سیر تحولات خود با ورود به این دوران جدید که مشخصه اصلی اش شدت و شتاب تغییرات محیطی است و نه سرعت تغییرات و همزمان با تغییر مناسبات قدرت، توانست نظام نوینی در توازن قوا و تحول در گفتمان حاکم بر سیاست بین الملل و جهانی، پایه گذاری نموده و جهان را با یک فضای زیستی جدید و نوینی روبرو نماید.

 مهم ترین خصیصه این دوران، داخل کردن عنصر قدرت مردمی در حرکتهای اجتماعی و تحولات جامعه و نیل به حقوق انسانی، اصالت و کرامت بشری است که رهبر فقید انقلاب بخوبی از عهده آن برآمد. دورانی که در واقع، از جهت ایدئولوژیک گرایش و نگرش انبساطی، درک زمان و مکان و انطباق با محیط بیرونی به همراه کمیت و کیفیت کنش و واکنش کاربردی و فعال عملیاتی از آموزه های دینی جایگزین نگاه سلبی و پرهیزگرایانه از دین که قرنها در جهان بشری حاکم بود، در متن جامعه و توده های مردم شد. این نگرش به اندیشه دینی با چنان سرعتی تسری و شیوع یافت که در زمانی کوتاه از وقوع انقلاب اسلامی اجتهاد سیاسی- اجتماعی و تا میزانی فقهی از عرش به فرش نشست. یعنی رهبر فقید انقلاب اسلامی با این تلقی از دین، سیاست را به متن توده مردم ساری و جاری ساخت که هم صحنه داخلی کشور را متاثر ساخت و هم تاثیرات آن بر نظام منطقه ائی و سیاست بین الملل و طبعا" روابط خارجی ایران قابل کتمان نیست.
محافل دانشگاهی، نظریه پردازان و روشنفکران مسلمان میتوانستند و باید برای تبیین درست این نگرش و رهیافت، با تلفیق عناصر ماتریسی حداقل دو در دو ، ویژگیهای چهارگانه و قابل تبیین برای تعریف واقعی موقعیت کنونی پتانسیل سرزمینی ایران بعد از وقوع انقلاب اسلامی یعنی: 1- ژئواستراتژی ، 2- ژئوایدئولوژی، 3- ژئوپلیتیک و 4- آرمانگرائی واقعگرایانه در حوزه تحقق منافع و امنیت ملی و اهداف انقلاب اسلامی و نظام جمهوری منبعث از آن را برشمرده و به تبیین و فهم سیاست و حکومت در ایران کمک کنند. اما دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی همچنان بدهکار جامعه ایرانی محسوب میشوند و در تبیین این ویژگی اساسی نظام سیاسی ایران یعنی نقش و قدرت مردم کوتاهی نموده اند. اگر چه این دیدگاه هنوز با فقر نظریه پردازی و تبیین نظری و آزمون و سنجش روبرو است و همچنان نیازمند توجه در کلاسهای درس و آزمایشگاهها و محافل دانشگاهی است، ولی تحولات نظام بین الملل در سالهای اخیر ایجاب میکند که از برخورد منفعلانه با این پدیده در مقوله سیاست و حکومت دوری نمود. با توجه به موقعیت غیر انفعالی سیاست خارجی ایران سیستمداران ایرانی باید از پتانسیلهای قدرت مردم و حضور واقعی و نه نمایشی آنان در صحنه های گوناگون سیاسی اجتماعی برای تثبیت جایگاه ایران در نظام بین الملل با تمسک به ویژگیها و توانمندیهای بسیج‌ پذیری و بسیج‌ کنندگی نیروی جوان و بالنده کشور استفاده مطلوب نمایند.
همانگونه که قبلا" نوشته ام سیاست خارجی ایران صرفا" در چارچوب ساختارهای از قبل موجود ژئوپولیتیک، ژئو استراتژیک و حتی ژئو ایدئولوژیک بر خاسته از وقوع انقلاب اسلامی در سرزمین ایران قابل تبیین نیست، اگرچه هر سه این عوامل هم موثر و مهم هستند و هم عناصر شکل دهنده آن. سیاست خارجی کنونی ایران بیش از هر چیز نتایج برآمده از تاثیرات انقلاب اسلامی برای شکلگیری عامل چهارم مذکور یعنی آرمانگرائی واقعگرایانه در حوزه تحقق منافع ملی و اهداف انقلاب اسلامی بوده که به آن هویت و جهت های خاصی بخشیده و تقویت کننده عناصر ثابت نیز میباشد. زیرا پدیده انقلاب، ایده تأسیس یا ولادت دنیای جدیدی از روش ها، معیارها، ارزش ها و نگرش ها ست که آنها را در فضاهای گسترده ای می پراکند که اگر مورد توجه قرار نگیرند از تمامی توانمندیهایمان سیاسی اجتماعی کشور استفاده نکرده ایم. سیاست خارجی ایران تلفیقی از مفاهیم انتزاعی همچون آرمانها، ارزشها، اصول، اهداف و تعاریف خاص کشور از منافع و امنیت ملی، استقلال، جهتگیری سیاست خارجی و... از یک طرف و واقعیات عینی مانند تحولات عملی عرصه سیاسی و بین المللی از طرف دیگر است. و این راهی بود که وقوع انقلاب به رهبری آن رهبر فقید در پیش روی مملکت نهاد.
بی شک اندیشه سیاسی، تفکرات بر خاسته از احیای فکر دینی، رویکرد حاکم بر نگرش فقهی امام خمینی (ره) و اصول حاکم بر رهبری ایشان، روندی تقدیر گونه با ترکیب عناصری از عدم سلطه پذیری، استقلال عمل از قدرتهای جهانی، مبارزه با ظلم و ظالم، حمایت از مظلوم و دوری از تاثیر پذیری از روند جهانی سازی فرهنگ غربی در بستر عقلگرائی و توجه به منافع و مصالح ملی برای سیاست خارجی ایران رقم زده است. این امر به نوبه خود برای رویکرد و گرایش سیاست خارجی جمهوری اسلامی بنیادهای ایجاب‌کننده یا ناگزیری ساخته است که اگر چه با مظاهر روند حاکم بر روابط بین المللی متضاد و تهدید گونه مینماید ولی اگر با برنامه ریزی و حاکمیت عقل و استفاده بجا از قدرت و فرصت ایجاد شده برای جمهوری اسلامی ایران از آن استفاده شود بسیاری از تهدیدها به فرصت شکوفائی کشور تبدیل میشوند. زیرا روند کنونی باعث شده پتانسیل تاریخی ایران بر مقوله سیاست و حکومت در کشور هموار و سوار شده و از آن طریق سیاست خارجی ایران نیز حامل ویزگیهای جدیدی باشد که بر عناصر زمینی نظیر ژئو استراتزیک و ژئوپلیتیک تفوق و برتری یابد. یعنی سیاست خارجی کنونی ایران با رویکرد جدید و ویژه خود در بستری از پتانسیل‌های تاریخ تحولات سده اخیر ایران برای آزادی و استقلال مردم منطقه، نماینده سیاست خارجی نوینی است که گرایش‌های نهفته رهبری طلبانه آن البته با مسئولیت پذیری را می تواند نمایندگی کند. تحقق این دیدگاه نیازمند الزامات خاص خود در صحنه داخلی همچون چسبندگی و انسجام ملی و تعامل با قدرتهای منطقه و جهانی در صحنه خارجی است و نباید از آنها غفلت کرد، انشاالله.
منبع: ویژه نامه «امام، جوان و دیپلماسی» . موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) به مناسبت 26 مین سالگرد رحلت. صفحه 48



دوشنبه 25 خرداد 1394 - 19:25:46





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن