محبوبترینها
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1840369327
یادداشت/ روزنامه کیهان مبنای غلط محاسبه تورم
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: یادداشت/ روزنامه کیهان
مبنای غلط محاسبه تورم
خوشحالی از کنترل تورم تنها هنگامی منطقی است که توام با گردش چرخ اقتصاد باشد و گرنه تعطیل همه چیز، نه تنها خوشحالی ندارد، بلکه زنگ خطری است که ظاهرا عدهای میکوشند صدای آن را در زیر هیاهوی تبلیغاتی تورم ۱۵ در صدی خاموش کنند.
به گزارش خبرگزاری فارس، حسین شمسیان طی یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت: تورم و آثار و تبعات ناشی از آن، سالهاست دامن اقتصاد ایران را گرفته و رهایش نمیکند! هر دولتی مهار و کاهش تورم را جزو اهداف و برنامههای خودش میداند و با وعده بهبود اوضاع اقتصادی و به ویژه تورم رأی مردم را میگیرد. اما اینکه در به عمل رساندن آن وعدهها چقدر موفق بودهاند، چیزی است که قضاوتش به عهده مردم است. اگر بخواهیم به تعاریف آکادمیک و معمول دانشگاهی از تورم اعتنایی نکنیم، یک جمله از رئیسجمهور محترم- که حقیقتا جزو کلیدیترین و درستترین سخنان ایشان است - میتواند درک و دریافتی صحیح از مفهوم تورم،فارغ از مباحث کارشناسی به ما بدهد وآن اینکه: «معیار تورم جیب مردم است نه بانک مرکزی و مرکز آمار» هر انسان منصفی با خواندن این جمله میفهمد که تورم چیست و خودش چه حال و روزی دارد. از یک روستایی دور افتاده تا یک شهرنشین متمول، همه میتوانند درک کنند که هزینههای جاری زندگی، چه بر سر درآمدهایشان میآورد و آیا این درآمدها کفاف یک زندگی آبرومند را میدهد یا نه!؟
این تعریف البته بدان معنا نیست که ما بینیاز از علم آمار و محاسبه باشیم وکتاب علم و دانش را ببندیم و از آن دست بشوییم. برعکس آمار و ارقام چراغ راه مدیران و نخبگان برای تصمیمگیری و برنامهریزی است و این تعریف کمک شایانی میکند تا دریابیم آن آمار و ارقام چقدر با حقایق جامعه مطابقت دارد. با این مقدمه درمییابیم که ظاهرا دو معیار برای سنجش اقتصاد وجود دارد یکی آمار و ارقام رسمی و دیگری اوضاع معیشتی مردم. منطقا در اوضاع معیشتی مردم نمیتوان دستکاری کرد و آمار و ارقام آن را دیگرگونه نمایش داد چرا که این امر، موضوعی جاری در زندگی روزمره مردم است و آحاد جامعه هر روزه دست به جیب میشوند و برای کالاها و خدمات دریافتی خود پول میپردازند. پس این آمار همانگونه که رئیس جمهور محترم گفته ،عین حقیقت است. میماند آمارهای رسمی،که با توضیحات فوق باید گفت هرگاه آمارها بر واقعیت معیشت و جیب مردم منطبق باشد، منطقا صحیح است و میتوان به آن اتکا کرد و برای برنامهریزیها معیار قرارشان داد و اگر جز این باشد مشکلی پیش آمده و یک جای کار میلنگد!
مدتهاست مقامات دولتی با استناد به آمار بانک مرکزی و مرکز آمار، اعلام میکنند که اسب سرکش تورم بصورت معجزه آسایی کنترل و مهار شده و به عدد امیدوارکننده 15 درصد رسیده است. آنها معتقدند این اتفاق در تاریخ ایران بیسابقه است. قطعا هرکس از شنیدن این خبر خوشحال میشود و از جان و دل دعاگوی مدیران و دولتمردانی میشود که چنین رخداد مبارکی را رقم زدهاند و تازه دعا میکند حال که به گفته رئیسجمهور محترم تورم صفر درصد معنایی ندارد (برعکس تورم صفر درصد بهمن 93) لااقل بتوانند هرچه زودتر این عدد را به زیر ده درصد و پایینتر از آن، تا حد ممکن برسانند.
اما با نگاهی به آنچه در ابتدای این نوشتار آمده- و ترجمان سادهای از برخی نظریات اقتصادی است- این خوشحالی دیری نمیپاید و لبخند شادی از روی چهره مخاطب امیدوار به آمار و ارقام، رنگ میبازد!یعنی مقایسه وضع معیشت مردم و بهای کالاها و خدماتی که دریافت میکنند با آمار و ارقام اعلامی،تناقضی ناراحتکننده را نمایان میکند. اما شاید اشتباهی رخ داده و نگارنده نتوانسته مفهوم واقعی تورم را دریابد! پس استناد میکنیم به سخنان رئیسجمهور محترم که روز گذشته در مصاحبه خود گفت: «بنده هم حداقل هفتهای یک یا دو بار این آمار را میبینم تا وضع قیمت اجناس در بازار را ارزیابی کنیم، معیار باز هم جیب مردم است و بنده همچنان قبول دارم که در زمینه گرانی، ارزانی و زندگی ملاک جیب مردم است... وقتی که در کل میگوییم تورم 15 درصد است معنایش کاملا مشخص بوده یعنی جنسی که شما الان خریداری میکنید قیمتش نسبت به پارسال 15 درصد گران شده است که معنایش همان است، کاهش تورم به معنی ارزانی نیست...» میبینیم که معیارها تغییر نکرده و توضیح شفاف رئیسجمهور درباره تورم 15 درصدی، ما را بینیاز از هر توضیحی میکند. اما مقایسه قیمت برخی کالاها در آغاز کار دولت یازدهم با امروز، نشان از افزایشی به مراتب بیش از عدد 15 درصد اعلامی دارد! برای اثبات این سخن، کافی است سری به سایت بانک مرکزی بزنید و قیمت کالاها را مقایسه کنید تا معلوم شود مثلا قیمت میوهها حدود صد در صد افزایش یافته است! یا حملونقل ریلی و موارد مشابه آن چند ده درصد افزایش قیمت داشته است و معلوم نیست نسبت آن با 15 درصد اعلامی چیست!؟
برخی در اینجا این توضیح منطقی را بیان میکنند که برای سنجش میزان تورم، تنها همین نمونهها ملاک محاسبه نیست، بلکه دولت سبدی از کالاها را مورد ارزیابی قرار میدهد که باید گفت اتفاقا نقطه عطف ماجرا همینجاست! در توضیح آنچه در عالم واقع در جامعه میگذرد و آنچه آمار میگوید باید گفت: در همه دنیا سبدی برای ارزیابی و سنجش قیمتها طراحی میشود و در آن کالاها و خدمات مختلفی مورد محاسبه قرار میگیرند. ما نیز از این ضابطه مستثنی نیستیم. اما موضوع بسیار مهمی در میان است که ظاهرا برخی تعمد دارند آن را ندیده بگیرند. وقتی بخشهای مهمی از اقتصاد دولتی است، مفهوم این است که قیمتگذاری و مدیریت برخی کالاها و خدمات به عهده دولت است. اگر دولت بخشهای در اختیار خود را که از قضا ارتباط کمتری با معیشت مردم دارد با قیمتهای کنترل شده در سبد محاسبه تورم قرار دهد و یا کالاها و خدماتی را که در اثر رکود و کساد بیمشتری هستند و قیمتشان رو به تنزل است، در همان سبد مایحتاج اصلی اولیه مردم قرار دهد، چه اتفاقی میافتد؟ طبیعتا افزایش شدید قیمت کالاهای اصلی مصرفی مردم، بدلیل همزمانی محاسبه و معدلگیری با کالاهای مذکور، اصلا به چشم نمیآید! و در حالی که مردم کالاها را با افزایش چند ده درصدی وحتی صد در صدی خریداری میکنند، آمارها از تورم 15 درصدی خبر میدهند!
به عنوان مثال؛ مدتهاست بخشهای مهمی از صنایع کشور در رکود و تعطیلی نگرانکنندهای به سر میبرد، بخش ساختمان با بیش از یکصدوبیست صنعت و ماده اولیه، در رکود و تعطیل به سر میبرد. در چنین شرایطی بدلیل توقف چرخ تولید، قیمت آهن و سیمان و شیشه و محصولات پتروشیمی و دهها و صدها کالای دیگر یا ثابت میماند و یا افزایش بسیار ناچیزی خواهند داشت. (دقت کنیم که این ثبات قیمتها نه ناشی از هنر مدیریت که ناشی از بلای ویرانگر رکود است و جای فخر که ندارد هیچ، باید خواب را از چشم مسئولان برباید) همزمان با ثبات قیمت کالاهای صنعتی (ناشی از رکود) قیمت کالاهای مصرفی مردم دائما در حال افزایش است و مثلا لبنیات در طول یکسال 4 یا 5 بار افزایش قیمت را تجربه میکند! حمل و نقل، مسافران را در جای خود میخکوب میکند، اجاره بها کمر مستاجر را خم میکند، میوه از مرز صد درصد هم عبور میکند و... پوشیده نیست که مردم جامعه قیمتها را با برخی امور خاص مثل حمل و نقل، مواد خوراکی، اجاره بها، پوشاک و نظایر آن درک میکند یعنی با آنچه که مستقیما با «اقتصاد معیشت» آنها سر و کار دارد. حال معیشت آنها با کالاهای سرمایهای که بدلیل رکود ویرانگر در یک سبد مورد محاسبه و معدلگیری قرار میگیرد! در چنین شرایطی چه اتفاقی میافتد!؟ همان اتفاقی که امروز افتاده؛ یعنی تورم آماری 15 در صد است و تورم حقیقی در معیشت مردم چند برابر آن!
این مدل محاسبه افزون بر آنکه توهین به مردم و درک آنها از محاسبه دخل و خرجشان را بدنبال دارد، یک آفت دیگر هم دارد و آن اینکه مردم باید بدلیل رکود اقتصادی و توقف چرخهای صنایع تولیدی، خوشحال هم باشند! چرا که با توقف آنهاست که نرخ تورم به 15 درصد اعلامی رسیده است! در حالی که خوشحالی از کنترل تورم تنها و تنها هنگامی منطقی است که توام با گردش چرخ اقتصاد باشد و گرنه تعطیل همه چیز، نه تنها خوشحالی ندارد، بلکه زنگ خطری است که ظاهرا عدهای میکوشند صدای آن را در زیر هیاهوی تبلیغاتی تورم 15 در صدی خاموش کنند تا کسی صدای فلان صنعتگر و کارخانهدار و کشاورز و سرمایهگذار در بورس را نشنود که سرمایهام از بین رفت،کارگرانم بیکارند، با حداقل ظرفیت مشغول کارم و...!
در دو سال اخیر که نیمی از عمر دولت یازدهم را سپری کردهایم، دهها اقتصاددان و کارشناس خبره و دلسوز - که بسیاری از آنها حامی دولت نیز بودهاند- از فقدان برنامه، عدم انسجام و عدم چابکی تیم اقتصادی دولت گلایه کرده و به زبانهای مختلف هشدار دادهاند که استمرار چنین امری فرجامی تلخ برای دولت به همراه خواهد داشت. اما ظاهرا گوش شنوایی در کار نیست و مسئولان مربوطه ترجیح میدهند همزمان با کاهش محبوبیت دولت در نظرسنجیهای مختلف، مشغول جشن و شادی برای تورم 15 درصدی ابداعی خود باشند! مطلب فوق مربوط به سایر رسانهها میباشد و خبرگزاری فارس صرفا آن را بازنشر کرده است. بازگشت به صفحه نخست گروه فضای مجازی لنتهای پیام/
94/03/24 - 08:44
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]
صفحات پیشنهادی
مبنای غلط محاسبه تورم |اخبار ایران و جهان
مبنای غلط محاسبه تورم مقایسه وضع معیشت مردم و بهای کالاها و خدماتی که دریافت میکنند با آمار و ارقام اعلامی تناقضی ناراحتکننده را نمایان میکند اما شاید اشتباهی رخ داده و نگارنده نتوانسته مفهوم واقعی تورم را دریابد کد خبر ۵۰۸۷۱۷ تاریخ انتشار ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۶ ۵۳ - 14 Juneیادداشت/ روزنامه کیهان شیطان بزرگ و بچه شیطانها!
یادداشت روزنامه کیهانشیطان بزرگ و بچه شیطانها علاوه بر مقابله شجاعانه با آمریکا و بچه شیطانهای منطقهای آن خدمت به مردم و کاهش و رفع مشکلات آنان عین مبارزه با استکبار است به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری فارس محمد صرفی طی یادداشتی در روزنامه کیهان نوشت حضرت امام رضوان اللیادداشت/ روزنامه کیهان اردوغان چرا شکست خورد؟
یادداشت روزنامه کیهاناردوغان چرا شکست خورد افشاگریهای روزنامه جمهوریت درباره کمکهای تسلیحاتی اردوغان به تروریستهای تکفیری تکذیب آن از سوی دولت و بلافاصله انتشار اسناد محکم این کمکها برای مردم ترکیه شکی باقی نگذاشت که دست اردوغان در دستهای خونآلود تکفیریها است جعفر بلوریادداشت/ روزنامه شرق پروتکل الحاقی؛ گزینه بیخطر
یادداشت روزنامه شرقپروتکل الحاقی گزینه بیخطرمیتوانیم پروتکل را بپذیریم تا توافق برجام منعقد شود با علم به اینکه همواره این امکان را خواهیم داشت که در صورت طرح درخواست دسترسی به مراکز نظامی این درخواست را رد کنیم روزنامه شرق در به قلم رضا نصری عضو مؤسسه مطالعات بینالتصاویر/ دو واکنش جالب روزنامه کیهان به یک رویداد
تصاویر دو واکنش جالب روزنامه کیهان به یک رویداد آفتاب کیهان سال 1386 - انتخابات پارلمانی ترکیه برگزار و حزب اردوغان اول شدکیهان سال 1394- انتخابات پارلمانی ترکیه برگزار و حزب اردوغان اول شد تاریخ انتشار ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷ ۳۸78 سال از محاسبه اولین تورم در ایران گذشت/ اولین شاخص تورم چگونه محاسبه شد؟
78 سال از محاسبه اولین تورم در ایران گذشت اولین شاخص تورم چگونه محاسبه شد فرایند محاسبه اولین شاخص تورم در سال 1314 با بررسی درآمد و هزینه 617 خانواده از کارمندان بانک ملی آغاز شد و نتایج آن در سال 1316 منتشر شد به گزارش نامه نیوز حدود 78 سال از محاسبه و انتشار اولین شاخص تورمیادداشت اسدالله عسگراولادی در روزنامه آرمان افزایش قیمتها شتابزده بود/ این روند نارضایتی مردم را افزایش میده
یادداشت اسدالله عسگراولادی در روزنامه آرمانافزایش قیمتها شتابزده بود این روند نارضایتی مردم را افزایش میدهدعسگراولادی تصریح کرد دولت در گامهای بعدی خود باید با دقت بیشتری قدم بردارد چرا که چنین سیاستهایی فشار را بر مردم و بنگاههای خصوصی بیشتر خواهد کرد به گزارش خبرنگار گرروزنامه کیهان: ژنو 10 را کربلای چهار نکنید!
روزنامه کیهان ژنو 10 را کربلای چهار نکنید محمد ایمانی در روزنامه کیهان نوشت ما آدمها غالباً از خود متشکریم این احساس رضایت معمولاً خودشگفتی و خودرأیی را نیز با خود به همراه میآورد و به همین میزان گوش انسان را برای شنیدن نصیحتها و هشدارها سنگین میکند آن وقت انسان از تدبیراخبار ویژه روزنامه کیهان بیبیسی: روزگار اصلاحات برزخی شده/ راهحل ساده وزیر راه برای خانهدار کردن مردم
اخبار ویژه روزنامه کیهانبیبیسی روزگار اصلاحات برزخی شده راهحل ساده وزیر راه برای خانهدار کردن مردماخبار ویژه روزنامه کیهان در روز پنجشنبه را از نظر میگذرانید به گزارش گروه فضای مجازی خبرگزاری فارس اخبار ویژه روزنامه کیهان در روز پنجشنبه را در ادامه میخمحاسبه افزایش حق بیمه تاکسیرانان با نرخ تورم
طبیبی به باشگاه خبرنگاران خبر داد محاسبه افزایش حق بیمه تاکسیرانان با نرخ تورم رئیس اتحادیه تاکسیرانی شهری کشور گفت با توجه به افزایش نرخ سوخت و حذف سهمیه مشکلاتی برای تاکسیرانان بوجود آمده و بر همین اساس به دنبال ایجاد بسته حمایتی از رانندگان هستیم طبیبی رئیس اتحادیه تاکسیرایادداشت تاجگردون در روزنامه آرمان عملکرد مثبتی در سیاست داخلی روحانی دیده نشده است/ برخی از انتقادات به دولت ب
یادداشت تاجگردون در روزنامه آرمانعملکرد مثبتی در سیاست داخلی روحانی دیده نشده است برخی از انتقادات به دولت بیمورد استنماینده مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که عملکرد مثبتی از نظر سیاست داخلی از روحانی دیده نشده است گفت لازم است بسیاری از تعارضات حل و فصل و مشکلات گروههایاطلاعات و کیهان نمیگذاشتند اتحادیه روزنامهفروشان شکل بگیرد
اطلاعات و کیهان نمیگذاشتند اتحادیه روزنامهفروشان شکل بگیرد ششمين نشست تاريخ شفاهي مطبوعات ايران است روز دوشنبه چهارم خرداد در فرهنگسراي رسانه برگزار شد آفتاب در این نشست محمد ابراهيم رنجبر اميري قديميترين روزنامهفروش ايران ميهمان ششمين نشست تاريخ شفاهي مطبوعات ايران بود میادداشت/ روزنامه وطنامروز آب خوردن از کوزه کدخدا
یادداشت روزنامه وطنامروزآب خوردن از کوزه کدخدااگر ما در محاسباتمان به این نتیجه برسیم که سیستم کدخدامنشانه سالهاست که دیگر قابلپذیرش نیست و بیعدالتی در آن موج میزند به سمتی میرویم که نقشه راه آینده کشورمان را طوری طراحی کنیم که لازم نباشد منت مدعیان کدخدایی جهان را بکشیمصفحه اول روزنامه های اقتصادی امروز 12 خرداد
تراز مهمترین عناوین اقتصادی امروزسه شنبه ۹۴ ۳ 12 را در نیم صفحه نخست این روزنامهها بخوانید سه شنبه 12 خرداد 1394 ساعت 11 06عکس جنجالی روزنامه اکیپ از مهاجم بارسا
عکس جنجالی روزنامه اکیپ از مهاجم بارسا روزنامه اکیپ فرانسه تصویری جالب و البته جنجالی از مهاجم بارسلونا در آستانه دیدار این تیم مقابل یوونتوس منتشر کرده است به گزارش نامه نیوز روزنامه اکیپ فرانسه در آستانه دیدار بارسلونا و یوونتوس در فینال لیگ قهرمانان اروپا در برلین تصویری جاعکس/ صفحه اول روزنامه های امروز
عکس صفحه اول روزنامه های امروزتاریخ انتشار سه شنبه ۱۲ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۶ ۴۲تصاویر نیم صفحه روزنامههای ورزشی 12 خرداد
تصاویر نیم صفحه روزنامههای ورزشی 12 خرداد تصاویر نیم صفحه روزنامههای ورزشی امروز 12 خرداد را با یکدیگر مرور میکنیم به گزارش گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران تصاویر نیم صفحه روزنامههای ورزشی امروز سه شنبه 12 خرداد را با یکدیگر مرور میکنیم اخبار مرتبط تصاویر نیم صفحه روزنامههای-
گوناگون
پربازدیدترینها