تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 28 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):چه چيز مانع مى شود كه هر گاه بر يكى از شما غم و اندوه دنيايى رسيد، وضو بگيرد و به...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

آراد برندینگ

سایبان ماشین

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

ثبت نام کلاسینو

خرید نهال سیب سبز

خرید اقساطی خودرو

امداد خودرو ارومیه

ایمپلنت دندان سعادت آباد

موسسه خیریه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1806903341




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سکوت مثبت و سکوت منفی کدام است


واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
سکوت مثبت و سکوت منفی کدام است
سکوت مثبت و سکوت منفی کدام است سکوت مخاطبانه و منتظرانه و جویا در برابر قرائت کتاب خداوند تا صدای تسبیح فرشتگان و سایر موجودات نظام کیانی با سمع دل شنیده شود چنان سکوتی، ذکر و فکر و شکر خداست.


به گزارش فرهنگ نیوز، واژه «عبادت» در اصل به نظر بسیارى از واژه شناسان به معناى «خضوع» است و طبرى در تفسیر «جامع البیان» مى‌گوید: اصل عبودیت که به نظر او شامل عبادت نیز مى‌شود، نزد همه عرب به معناى ذلت و خاکسارى است.
 
آگاهی عمیق و بصیرت و اندیشه در دین، رمز ارزشمندی کارها و عبادات است و بدون آن عمل، فاقد ارزش لازم است لذا یکی از مواردی که می‌تواند ما را در انجام عبادت، راغب کند پی‌بردن به حکمت عبادات است.
 
آیت‌الله جوادی آملی از جمله کسانی است که به طور مفصل درباره حکمت و فلسفه اعمال عبادی دین مبین اسلام سخن گفته است. آنچه در ادامه می‌خوانید به بیان «محفوف بودن ذکر ذاکر به دو ذکر خدا» می‌پردازد که برگرفته از بیانات این عالم فرزانه است.
 
ذکر سالِک ذاکر نسبت به نعمت خدا سبب ذکر نعمت خدا نسبت به سالک ذاکر می‌شود چنانچه ذکر بنده نبست به خدا مایه ذکر خدا نسبت به بنده می‌شود: «فَاذْکُرُونِی أَذْکُرْکُمْ» لیکن هر ذکری که از بنده صادر شود محفوف به دو ذکر از خداست همانند احتفاف توبه عبد به دو توبه از مولی؛ یعنی اول خداوند توفیق ذکر خود را به بنده عطا می‌کند که این افاضه به جای خود ذکر خدا نسبت به بنده است، آنگاه بنده موفق به یاد خدا می‌شود، سپس خداوند به عنوان قبول ذکر عبد مجدداً به یاد او خواهد بود و عنایت لازم را مبذول می‌دارد.
 
تا اینجا مطلبی است که مکرر در گفتار و نوشتار صاحب نظران صائب و صاحب بصران ثاقب چونان استاد علامه طباطبایی (ره) در مسئله محفوف بودن توبه عبد به دو توبه مولی، با استنباط از آیات قرآن بازگو شده است.
 
آنچه در این وجیزه ارائه می‌شود آن است که سالک ذاکر چه در حال ذکر باشد و چه مذکور خدا قرار گیرد در حال ذکر خواهد بود؛ زیرا دریافت فیض یاد خدا از بنده و تلقی ذکر حق از عبد به جای خود حضور و ظهور به صورت ذکر دارد که همین حضور خدا ذکر است هر چند به حسب ظاهر به صورت ذکر نباشد، شاهد آنکه: وظیفه سالک در حین شنیدن قرائت قرآن مجید، سکوت است؛ «وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ» و چون چنین خموشی و گوش فرا دادن، به دستور خدای سبحان است، پس چنین سکوتی نیز ذکر و یاد خدا خواهد بود گرچه با نام زبانی همراه نیست.
 
بنابراین، هم قرائت آیات الهی ذکر خداست، هم تلقی آنها با انصات و استماع، یعنی هم گفتن ذکر است و هم شنیدن، پس اگر کسی در اثر یاد خدا استعداد آن را فراهم کرد که مذکور خداوند قرار گیرد و خدای سبحان به یاد او باشد حتماً در نهان‌خانه دل و سویدای قلب وی، حالت استماع و انصات و تلقی ذاکر بودن خدا تجمع می‌کند و همین حال مستمعانه و حالت مُنصِتانه و سکوت مُتَلقّیانه و خموشی منتظرانه ذکر خداست و بر اساس رصین «وَ لا تَزِیدُهُ [یَزِیدُهُ‏] کَثْرَةُ الْعَطَاءِ إِلا جُودا وَ کَرَما»، همین ذکر متلقیانه سبب ذکر مجدد خدا خواهد شد و چنین سالک ذاکر آگاه جامعی دائم‌الذکر و در نتیجه دائم الصلاة خواهد بود: «طُوبَى لَهُمْ وَحُسْنُ مَآبٍ».
 
سکوت مثبت و سکوت منفی
 
با بیان گذشته، امتیاز سکوت مثبت از سکوت منفی روشن خواهد شد؛ زیرا سکوت منصتانه و مستمعانه و پویا در برابر قرائت کتاب تدوینی تا با سامعه سر پیام الهی شنیده شود، چنین سکوتی خود ذکر است سکوت مخاطبانه و منتظرانه و جویا در برابر قرائت کتاب تکوینی تا صدای تسبیح فرشتگان و سایر موجودات نظام کیانی با سمع دل شنیده شود که چنان سکوتی نیز، ذکر و فکر و شکر خداست اما سکوت ساکنانه و راکدانه و ایستا جز سهو، ذهول و نسیان اثر مثبت نخواهد داشت.
 
تنبیه: از مطالب گذشته معلوم شد که ذکر خدا به معنای جامع آن هم معقول است و هم موهوم و هم متخیل و هم محسوس و در نشئه حس هم دیدنی است و هم شنیدنی؛ پس آیاتی از قبیل: «الَّذِینَ کَانَتْ أَعْیُنُهُمْ فِی غِطَاءٍ عَن ذِکْرِی»، «وَمَن یَعْشُ عَن ذِکْرِ الرَّحْمَٰنِ» که شامل حس ظاهر و باطن می‌شود بدون تصرف و حمل بر مجاز می‌تواند معقول و مقبول باشد.




94/3/19 - 19:40 - 2015-6-9 19:40:31





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن