تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 28 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):شادی مومن در رخسار او و اندوهش در دل است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830760653




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

توسعه انسان محور، جامعه عدالت‌گستر


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: توسعه انسان محور، جامعه عدالت‌گستر
توسعه اقتصادي فرآيندي است كه طي آن توليد ناخالص ملي افزايش مي‏يابد و فقر، نابرابري اقتصادي و بيكاري كاهش پيدا مي‏كند و رفاه همگاني نسبي به وجود مي‏آيد و اين امر از طريق افزايش سرمايه‏گذاري و تغيير و تحول در مباني علمي ـ فني توليد حاصل مي‏شود.
نویسنده : مهدي خاني – تيمور حقيقتي 


توسعه اقتصادي فرآيندي است كه طي آن توليد ناخالص ملي افزايش مي‏يابد و فقر، نابرابري اقتصادي و بيكاري كاهش پيدا مي‏كند و رفاه همگاني نسبي به وجود مي‏آيد و اين امر از طريق افزايش سرمايه‏گذاري و تغيير و تحول در مباني علمي ـ فني توليد حاصل مي‏شود.
امام خميني(ره) توسعه اقتصادي را به عنوان مجموعه شيوه‌ها و مكانيزم‌هاي علمي ـ عقلاني ارتقاي سطح معيشت جامعه مي‏پذيرد اما بيش از آنكه به مسائلي كه در حوزه علم اقتصاد توسعه قرار دارد پرداخته باشد، به اهداف غايي كنش اقتصادي مانند عدالت اجتماعي، ابعاد معنوي و هدف‌هاي فرهنگي نظير خودباوري، اعتماد به نفس، توجه به دنيا در ظل توجه به آخرت را مدنظر قرار داده است.
تأكيدات امام بر برخي شاخص‌هاي مهمي كه در حوزه اقتصاد قرار دارد نشانگر آن است كه ايشان به اقتصاد به عنوان حوزه عملي و عرفي كه معيشت و زندگاني مادي مردمان را تأمين مي‏كند به ديده اهميت نگريسته است. شاخص‌هايي نظير اهميت كشاورزي، ارزش كار و كارگر، رفاه عمومي، فقرزدايي و محروميت‏زدايي، خودكفايي در صنعت و...
از اين رو توسعه اقتصادي به عنوان فرآيندي كه موجب ترقي رفاه مادي مردم مي‌گردد، مورد توجه امام بوده و به آن بهاي زيادي داده‌اند. با اين حال دغدغه عمده ايشان اين بوده است كه توسعه اقتصادي به دنياگرايي افراطي، وابستگي به بيگانگان، طبقاتي شدن جامعه، ناديده گرفتن عدالت اجتماعي و فراموش شدن اهداف متعالي انسان منجر نگردد.
 ايشان با تيزبيني و حساسيت بسيار نيل به اين هدف والا را در نظر گرفته و در مورد آن همواره به مسئولان مملكتي گوشزد مي‌كردند. البته با هوشمندي تمام اين نكته را مدنظر داشتند كه تقليد كوركورانه از الگوي توسعه و سبك زندگي غربي چه نتايج مخرب و جبران‌ناپذيري را در زندگي مردم به بار خواهد آورد. از اين رو نگرش ايشان به توسعه متأثر از ديدگاه مذهبي بود. يعني فرآيندي كه علاوه بر تأمين رفاه مادي براي مردم، به هدايت و رشد معنوي آنان منجر شود. به عبارت ديگر رفاه مادي زيرساخت رشد معنوي باشد.  در اين نوشتار سعي داريم محورهاي توسعه از ديدگاه امام راحل را به تفصيل بررسي كنيم.

  معنويت
از نظر امام خميني(ره) معنويت اساس هر حركت و تحول بشري است و بدون اعتقاد و ايمان اعمال بشر ناقص و ابتر است. آن بزرگوار توكل به خداوند متعال را راه نجات از آشفتگي‌هاي مملكت و بازسازي خرابي‌هاي آن مي‌دانستند. ايشان همواره مسئولان را به خودسازي، ساده‌زيستي و پرهيز از روحيه اشرافي‌گري دعوت مي‌كردند و خدمت مسئولان به مردم را تكليف شرعي آنان و اقدامي در جهت كسب رضاي خدا مي‌دانستند.

  استقلال و آزادي
آزادي نيز از شعارهاي محوري انقلاب اسلامي بوده و توسعه مي‏بايست به تقويت هرچه بيشتر آزادي در جامعه با حفظ حدود آن بپردازد و با به‌كارگيري ابزارهاي لازم براي قانونمند شدن آن در جامعه، از حاكميت استبداد و خودكامگي جلوگيري نمايد. فرآيند توسعه نبايد آزادي‏هاي مشروع و قانوني مردم را سلب نمايد.  امام راحل خودباوري و اعتماد به نفس را راه رسيدن به استقلال و آزادي مي‌دانستند. همچنين آزادي حقيقي را در چارچوب قوانين اسلام تعبير كرده و الگوي آزادي غربي را نوعي وابستگي و موجب تباهي جوانان وطن قلمداد مي‌كردند.  به علاوه ايشان خودكفايي در زمينه صنعت و كشاورزي را هميشه مدنظر داشته و براي نيل به اين مقصود دستيابي به تكنولوژي‌هاي روز را به مسئولان توصيه مي‌كردند.  نمونه‌هايي از مصاديق آزادي اجتماعي و حدود آن به خوبي در كلام امام منعكس مي‌باشد:
«آزادي يك مسئله‏اي نيست كه تعريف داشته باشد، مردم عقيده‏شان آزاد است. كسي الزامشان نمي‏كند كه شما بايد حتماً اين عقيده را داشته باشيد، كسي الزام به شما نمي‏كند كه حتماً بايد اين راه را برويد... آزادي يك چيز واضحي است.»
«در جمهوري اسلامي هر فردي از حق آزادي عقيده و بيان برخوردار خواهد بود ولكن هيچ فرد يا گروه، وابسته به قدرت‌هاي خارجي را اجازه خيانت نمي‏دهيم.»  «در مملكت ما آزادي انديشه هست. آزادي قلم هست، آزادي بيان هست ولي آزادي توطئه و آزادي فساد در كار نيست.»
  عدالت
امام خميني نسبت به عدالت، قسط و عدل با ديدي گسترده و همه‌جانبه نگريسته و آن را از زواياي گوناگون مورد توجه قرار داده است. بررسي آثار مكتوب و سخنان و پيام‌هاي امام خميني بيانگر اين است كه آن بزرگوار در بيان و تعريف عدالت، قسط و عدل به ارائه چند مفهوم از آن پرداخته كه به اين قرار مي‌باشند:
ـ عدل و قسط نقطه مقابل جور و ستم؛
ـ عدالت به معناي حد وسط بين افراط و تفريط در امور؛
ـ عدالت به مفهوم تعديل قواي نفس انساني؛
ـ عدالت به مثابه والاترين فضايل بشري؛
ـ عدالت به مثابه ملكه‌اي راسخ در وجود انسان (مفهوم فقهي).
از نظر معمار كبير انقلاب اسلامي يكي از پايه‌هاي اساسي بناي توسعه، عدالت است. ايشان همواره به مسئولان توصيه مي‌كردند كه عدالت را نه فقط در مورد مردم بلكه در مورد خودشان نيز اجرا كنند و همچنين توسعه‌اي كه باعث مختل شدن عدالت اجتماعي شود را مردود مي‌دانستند.

  ارتقاي وضع محرومين و مستضعفين
در كشورهاي غربي مبناي توسعه را بر رابطه دولت با قشر سرمايه‌دار جامعه مي‌دانند و توجه بيشتري به خواسته‌هاي آنان دارند. اما بنيانگذار كبير انقلاب با تبعيت از سيره رسول خدا(ص) و امير مؤمنان(ع) همواره ارتقاي زندگي محرومان را مدنظر داشته و از توسعه هدفي جز اين نداشتند و مي‌فرمودند: «خدا نياورد آن روزي كه سياست ما و سياست مسئولان كشور ما، پشت كردن به دفاع از محرومين و روي آوردن به حمايت از سرمايه‌داري گردد.»
«شما بايد براي اين پابرهنه‌ها و مستضعفين كه در طول تاريخ به استضعاف كشيده شده بودند و اين‌ها را به حساب نمي‏آورند و فقط آن طبقه بالا را راضي نگاه مي‏داشتند... براي اينها كار كنيد... بايد همه دست به دست هم بدهيد كه ان‏شاءالله براي اين‌ها يك زندگي مرفهي، يك وضع صحيحي پيش بيايد، درست بشود.»
«ايران امكانات و ظرفيت‌هاي مختلف و فراواني براي رشد اقتصاد دارد كه اگر نفت هم نباشد بتواند در رشد خود و از بين بردن فقر پيروز شود. از قبيل معادن مختلف كه در صنايع اهميت زيادي دارد و همچنين امكانات كشاورزي و دامداري و مهم‌تر از همه وجود استعدادهاي سرشار و خلاق انساني.»

  اتحاد دولت و ملت براي سازندگي
در نظام اسلامي مورد نظر امام، مردم ولي‏نعمت و صاحبان اصلي قدرت مي‏باشند و كارگزاران و دولت، خدمتگزار و خادم آنان به حساب مي‏آيند. در اين ديدگاه، دولت قدرت مسلط و حكومت‏گر بر مردم نيست، بلكه قدرت خود را از مردم گرفته و بايد در خدمت آنها باشند. اين مسئله به كرات در سخنان امام مطرح شده و توسعه سياسي بايد اين اصل را به طور عيني در جامعه محقق سازد. پيوند مردم با دولت مستحكم‏تر و اخوت و همدلي و مشاركت و همراهي آنان هرچه بيشتر افزون گردد.
چنان كه در ادامه مي‌آيد اين اهداف به وضوح در كلام امام نمودار است:
«هم صلاح خود شماست و هم صلاح كشور شماست و هم صلاح ملت است كه شما با مردم دوست باشيد. مردم احساس كنند كه اين‌ها دوست‌هاي آنهايند... توجه به اين معنا باشد كه بايد اين‌ها در خدمت مردم باشند و به مردم حالي كنند كه ما خدمتگزاريم، حالي كنند لفظاً، حالي كنند عملاً... تمام استاندارها بنا بر اين بگذارند كه كارهاي خودشان را خوب انجام بدهند، در خدمت مردم باشند، حالي كنند به مردم كه حكومت اسلامي، حكومت خدمت است نه حكومت قدرت.»
«اين بنيان بايد هميشه دنبال استحكامش باشد و اين استحكام را هر كدام شما در محلتان عهده‏دارش هستيد، يعني يك تكليف شرعي وجداني است كه شما نگذاريد در هر جايي كه هستيد اين كساني كه در زير نظر شما و زير حكومت شما هست به مردم بدسلوكي كنند، مردم را بپذيريد براي خودتان، برويد تو مردم، جدا نشويد از مردم.»

  منابع:
1. مولانا، حميد، گذر از نوگرايي، ترجمه يونس شكرخواه، تهران: مركز مطالعات و تحقيقات رسانه‌ها، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، پاييز 1371‌
2. دكتر پناهي، محمدحسين، ضرورت ارزيابي علمي برنامه‌هاي توسعه و وضعيت آن در ايران
3. شكرخواه، يونس، تمدن اسلامي از ديدگاه امام خميني
4. كوثر (مجموعه سخنراني‌هاي حضرت امام خميني) - جلد دوم، تهران، مؤسسه تنظيم و نشر آثار امام خميني

منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن