تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 13 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):انسان بايد براى آخرتش از دنيا، براى مرگش از زندگى و براى پيرى‏اش از جوانى، توشه...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1804017986




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

احیای دریاچه ارومیه نیازمند همراهی و همدلی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: احیای دریاچه ارومیه نیازمند همراهی و همدلی تبریز- ایرنا- احیای دریاچه ارومیه با توجه به نقشی که در اقتصاد و محیط زیست منطقه دارد، نیازمند همراهی بهره برداران منطقه و همدلی دستگاه های اجرایی است.


ایران سرزمینی خشک است و خشکسالی این سرزمین باتوجه به آنچه درکتیبه داریوش آمده، تاریخی طولانی ومستند دارد، با این حال دریاچه ارومیه درطول این تاریخ طولانی مشکل چندانی نداشت اما سطح آب آن در 13 سال گذشته 6 متر کاهش داشته است.
براساس برخی اطلاعات تا تیر ماه 1392 بیش از 75 درصد از آب دریاچه خشک شده است. بسیاری از کارشناسان با هشدار نسبت به تداوم این موضوع اعلام می کنند در صورت ادامه روند فعلی، تا چهار سال آینده این دریاچه به طور کامل خشک خواهد شد.
*** تبعات خشک شدن دریاچه ارومیه ***
عده ای از کارشناسان می گویند در صورت خشک شدن این دریاچه، هوای معتدل منطقه تبدیل به هوای گرمسیری با بادهای نمکی شده و اقلیم منطقه را تغییر خواهد داد.
به عقیده برخی دیگر در صورت خشک شدن احتمالی دریاچه، شاهد بارش باران نمک در بسیاری از استان های همجوار خواهیم بود.
اما آنچه مسلم است و اعتقاد اکثر متخصصین، با خشک شدن تدریجی دریاچه ارومیه، غبار برخاسته از بستر بیابانی دریاچه، معیشت و سلامت 6 میلیون انسان را در منطقه با خطر مواجه می سازد.
*** علل خشک شدن دریاچه ***
مسوولان و کارشناسان امور آب اغلب معتقدند که دلایل اصلی خشک شدن دریاچه ارومیه، وقوع خشکسالی های طولانی مدت، افزایش نیازهای آبی جامعه و بالاخره برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی توسط کشاورزان است.
بنا بر استدلال آنها افت شدید سطح آب دریاچه ارومیه دقیقا مصادف با خشکسالی فراگیری است که از سال 1377 آغاز شده و تاکنون نیز کم و بیش ادامه دارد و ضمن اینکه در همین سال ها به دلیل در دسترس نبودن آب سطحی مورد نیاز، مردم فشار مضاعفی را به آب های زیرزمینی وارد کردند، بطوری که برداشت آب در حوضه دریاچه ارومیه از حدود 250 میلیون به بیش از دو هزار میلیون متر مکعب در سال رسیده است.
با آغاز به کار دولت تدبیر و امید برای نخستین بار طرح جامعی برای احیای این دریاچه که قابلیت اجرایی داشته و مراحل اجرا نیز زمانبندی شده تدوین شده است.
هم اکنون روند احیای دریاچه ارومیه در دست اجراست و وزارت نیرو، سازمان حفاظت محیط زیست، وزارت جهاد کشاورزی به همراه استانداری آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی مسوولیت فعالیت های احیاء را بر عهده دارند.
تثبیت وضعیت دریاچه ارومیه در سه سال اول برنامه احیاء از برنامه های ستاد اجرایی نجات دریاچه ارومیه است که با رهاسازی های انجام شده و با بارندگی مطلوب موجود در حوضه دریاچه ارومیه این وضعیت به حالت تثبیت نزدیک می شود.
مدیر عامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه 10 درصد نیاز آبی دریاچه از طریق سد ارس و سرریز سدهای استان تامین می شود، گفت: تغییر الگوی کشت، هوشمند کردن چاه های مجاز و بستن چاه های غیر مجاز و توسعه آبیاری نوین طرح هایی است که در راستای احیای دریاچه ارومیه اجرا می شود.
غلامرضا هاشمی با اشاره به اینکه طرح محدودیت کشت آبی (طرح نکاشت) در برنامه احیای این دریاچه است، گفت: در سالجاری به دلیل بارش های مناسب حوزه دریاچه اجرا نشد.
وی یاداوری کرد: با توجه به بارش های نسبتا مناسب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه و نیز رهاسازی های صورت گرفته از سدهای شهید کاظمی و رودخانه گدار به میزان 200 میلیون مترمکعب، میزان آب دریاچه ارومیه در حد مطلوب بوده و نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته فقط چهار سانتیمتر کاهش دارد.
دبیر شورای فرهنگی و اجتماعی احیای دریاچه ارومیه هم با اشاره به راه اندازی دفتر منطقه ای ستاد احیا و کارگروه برنامه ریزی و پایش، گفت: تمام پروژه های دستگاه های اجرایی در رابطه با احیای دریاچه در این کارگروه رصد می شود.
خلیل ساعی با بیان اینکه کارگروه برنامه ریزی و پایش به مرکزیت دانشگاه صنعتی شریف و با همکاری دانشگاه های تبریز و ارومیه فعالیت می کند، افزود: این کارگروه وظیفه بررسی روند اجرا و بررسی میزان اثربخشی طرح های نجات دریاچه که به تصویب هیات وزیران رسیده است را به عهده دارد.
*** پل دریاچه ارومیه بازنگری می شود ***
وی با اشاره به اینکه یکی از مصوبات 26 گانه احیای دریاچه ارومیه، بررسی میزان اثرات پل میان گذر دریاچه (پل شیهد کلانتری) است، گفت: این موضوع توسط اداره کل محیط زیست در دست برسی است و چنانچه لازم باشد بر اساس یافته های مطالعاتی در خصوص این پل اقدامات عملی صورت خواهد گرفت.
ساعی با اشاره به ضرورت گردش آب برای کاهش تبخیر، گفت: ممکن است قسمتی از پل پایه سازی مجدد شود تا آب دریاچه به خوبی گردش داشته باشد.
به هر حال با توجه به برداشت سالانه 70 درصد آب ذخیره شده دریاچه در صورت تداوم این روند خشک شدن کلی دریاچه غیرقابل پیشگیری خواهد بود.
از اینرو همراهی بهره برداران حوزه دریاچه در این رابطه ضروری است.
هر چند نقش این دریاچه در معیشت کشاورزان چشمگیر نیست و اعلام آمادگی فائو برای مشارکت در اجرای طرح های نجات، نشانگر تاثیر این دریاچه در تامین خوراک مردم منطقه است، ولی باید درنظرداشت محدود نشدن کشت، تبعات جبران ناپذیری خواهد داشت.
حجم آب دریاچه ارومیه در مساحت 5822 کیلومتر مربع و باعمق متوسط 5/4 متر بالغ بر 31 میلیارد مترمکعب تخمین زده می شود.
حوضهٔ آبریز دریاچه ارومیه با 51٬876 کیلومتر مربع حدود سه درصد مساحت کشور را تشکیل می دهد.
این حوضه با داشتن دشت هایی مانند دشت تبریز، ارومیه، بناب، مهاباد، میاندوآب، نقده، سلماس، پیرانشهر، آذرشهر و اشنویه، یکی از کانون های ارزشمند فعالیت کشاورزی و دامداری در ایران به شمار می رود.
طرح احیای دریاچه ارومیه یک برنامه اجرایی با دوره 10 ساله است که در آن پروژه ها با اولویت بندی و زمانبندی مشخص توسط دستگاههای اجرایی مربوطه اجرا می شود.
هدف اصلی این طرح بازگشت تراز آب دریاچه ارومیه به شرایط اکولوژیک آن یعنی 1274.1 است.
تراز اکولوژیک دریاچه ارومیه 1274.1 متر و تراز فعلی آب دریاچه ارومیه حدود 1270.64 متر از سطح آبهای آزاد است.
دریاچهٔ ارومیه بزرگترین دریاچهٔ داخلی ایران و دومین دریاچهٔ آب شور دنیاست و آب آن از رودخانه های زرینه رود، سیمینه رود، تلخه رود، باراندوز، شهرچای، نازلوچای و زولا تغذیه می شود.
گزارش از: پرویز انصاری
7232/1756



31/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن