تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835555142
تداوم قدرت السيسي در گرو حضور اخوان المسلمين در صحنه سياسي مصر
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ (۸:۳ق.ظ)
يک کارشناس مسائل خاورميانه در گفت و گو با موج مطرح کرد: تداوم قدرت السيسي در گرو حضور اخوان المسلمين در صحنه سياسي مصر گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج؛
آنچه پس از انقلاب مصر در سال 2011 به وقوع پيوست، برگزاري اولين انتخابات در تاريخ اين کشور و روي کار آمدن حزب اخوان المسلمين پس از گذشت هشتاد از زمان تاسيس آن بود، اما؛ ديري نپاييد که دولت محمد مرسي در نتيجه دخالت هاي کشورهاي خارجي و عدم حل معضل امنيت در مصر، با کودتاي نظامي عبدالفتاح السيسي، فرمانده ارتش سرنگون شد.
پس از آن بود که دادگاه هاي مصر شروع به محاکمه هاي دسته جمعي رهبران و طرفداران اخوان المسليمن و اعلام حکم هاي حبس هاي طولاني و اعدام کردند. مسأله تا آنجا پيش رفت که طي حکم اوليه دستگاه قضائي اين کشور، مرسي نيز به اعدام محکوم شد، لکن؛ چند روز قبل از اعلان اين حکم، آمريکا از عربستان خواست تا نقش ميانجي را در آشتي دولت السيسي و حزب اخوان المسلمين بر عهده بگيرد.
براي بررسي نقش دولت هاي منطقه اي و فرامنطقه اي در آينده مصر و حيات سياسي اخوان المسلمين با دکتر سيد جواد صالحي، پژوهشگر ارشد پژوهشکده مطالعات استراتژيک خاورميانه، گفت و گويي انجام داده ايم که در ادامه خواهيد خواند:
بعد از کنار رفتن حسني مبارک، حزب سياسي اخوان المسلمين در مصر به قدرت رسيد، اما؛ اين رويداد به مزاق سعودي ها خوش نيامد و از اين رو به اشکال مختلف تلاش کردند تا دولت مرسي را کار برکنار کنند. علت تضاد ديدگاه هاي رياض با حزب اسلام گرا اخوان المسلمين چيست؟
اگر اخوان المسلمين را از منظر يک ايدئولوژي سياسي مورد بررسي قرار دهيم خواهيم ديد که در حوزه هاي انديشه و ايدئولوژيک با تفکرات وهابي عربستان در تضاد است که اين اختلاف ها به نوع استنتاج و برداشت از دين و شريعت برمي گردد. در انديشه اخواني، دين قابل تطابق با عصر جديد و مدرنيته است. درست است که اجراي صحيح احکام و عبادات براي بنيانگذاران و نظريه پرداران اخوان اولويت داشت، اما؛ اين اولويت در برخورد با مسائل و ملاحظات سياسي مورد بازبيني قرار گرفت.
انديشه اخوان المسلمين را بايد ترکيبي از جديت در اجراي احکام اسلامي با ملاحظه شرايط سياسي و الزامات و انطباق با دستاوردهاي مدرن بشري دانست در حالي که در تفکر وهابي يا سلفي عربستان اين تطابق صورت نگرفته است. برداشت هاي اخباري، خشن و در ضديت با دستاوردهاي بسري در عصر جديد، در حقيقت بزرگترين نقطه تضاد اخوان المسلمين و انديشه هاي سلفي عربستان است.
علاوه بر تفاوت ديدگاه اخوان المسلمين و تکفر وهابي عربستان در حوزه دين، در عرصه سياسي اين دو انديشه چه رويکردي دارند؟
در عرصه سياسي اگر از منظر اجراي قدرت به قضيه نگاه کنيم، انديشه هاي اخواني بر اساس يک رويکرد دموکراتيک، انتخابي و مشروعيت ساز از بالا به پايين است، اما؛ در ديدگاه هاي سياسي وهابي، عمدتا اين مکانيزم بر اساس شيخوخيت و بيعت دنبال مي شود و ماهيت قبليه اي آن برجسته است.
طبيعتا در سياست داخلي، آنچه اخوان المسلمين در صحنه اجرايي مصر به عنوان محل نشو و نماي خود و تفکرات سلفي در ميدان محيطي عربستان انجام مي دهند، تفاوت ها محسوس است. اما در عرصه سياست خارجي نوع جهت گيري اخواني ها تندتر، صريح تر و ضد استکباري تر از عقايد سلفي رياض است. عربستان در محيط بين الملل بسيار محافظه کارانه، متکي بر حفظ قدرت و با ملاحظه قدرت هاي خارجي عمل مي کند.
علت تفاوت موضع گيري هاي تندروانه اخوان المسلمين و محافظه کارانه وهابيون عربستاني در نظامي بين الملل چيست؟ آيا مي توان گفت اخواني هاي به دلي نقش تاريخي «اپوزيسيون» در مصر و عدم تجربه حکومت داري چنين رويکردي دارند؟
يکي ازعلت ها مي تواند در عدم سابقه حضور سياسي اخوان المسليمن در ساختار رهبري مصر باشد، اما؛ علت ديگر به نوع نگاه دو طرف به کتاب و سنت برمي گردد. از ديد من موضوع سلفي و نگاهي به قدرت بايد در متن تاريخي عربستان جستجو شود که به حق مسائلي همچون قبيله، شيخوخيت و حاکمميت سيف در اين منطقه بسيار برجسته است و اين مطلب شيوه عملکرد وهابي را متمايز مي سازد.
در آخرين واکنش آمريکا به تحولات مصر، شاهد بوديم که واشنگتن ضمن تاکيد بر تمايز ميان داعش و اخوان المسلمين، از عربستان خواست نقش ميانجي بين دولت السيسي و حزب اخوان المسلمين را برعهده بگيرد. به نظر شما چرا ايالات متحده چنين درخواستي را از رياض کرده است؟
آمريکايي ها براساس شرايط عملياتي منطقه به اين نتيجه رسيده اند که جهان اسلام متکثر و متنوع است. از اين رو امکان ندارد همه اين جهان به اسم تروريسم، داعش و طالبان مورد بررسي قرار بگيرد. در دوران حاکميت جرج دبليو بوش، تلاش شد با اسلام هراسي و معرفي اسلام به عنوان قطب تهديد و جايگزيني آن با خطر کمونيسم، به جهان اسلام کليت يکپارچه اي داده شود.
طبق نظر انديشمندان غرب، آنگونه که مقابله گرايان مطرح مي کنند دنياي اسلام يکست نيست، لذا اوباما با رويکرد آشتي جويانه و محتاطانه خودش از يک طرف و استراتژي درگير سازانه و به عبارتي مشارکت بخشي جهان در اداره کليت نظام بين الملل، به اين نتيجه رسيد که بايد قطب هاي تند و خشن را لايه بندي کنند و به حاشيه برانند و در عين حال براي نابود کردن آنها، در جهان اسلام يارگيري کنند.
از اين رو آمريکايي ها بر اين اعتقاد هستند اخوان المسلمين در صحنه سياسي نيرويي قابل مقاسيه با داعش نيست و اگر به قدرت برسد تهديدات آن به مانند تهديدات گروه هاي القاعده و داعش براي ايالات متحده نخواهد بود. بر همين اساس کاخ سفيد در زمان حاکميت مرسي، سعي مي کرد اين دولت را به رسميت بشناسد و با آن همکاري کند؛ زيرا امکان ناديده گرفتن اخوان المسلمين وجود ندارد.
به همين جهت بايد توصيه آمريکا به عربستان براي ايجاد آشتي ميان دولت السيسي با اين حزب را يک توصيه راهبردي بدانيم. از سويي ديگر، عربستان به دليل درگير شدن در جنگ يمن، نيازمند همپيمانايي است که اخوان المسلمين مي تواند يکي از آن ها باشد. قبول نظر واشنگتن از طرف رياض در اين موضوع، نشان دهنده آن است که عربستان در مواقع ضروري، حاضر به همکاري با اخواني ها هست. البته خاطرات تلخ رفتارهاي اين کشور کماکان در حافظه تاريخي نخبگان اخوان المسلمين خواهد ماند.
با اين توضيحات و با توجه به دستگيري و اعدام طرفداران و رهبران اخوان المسلمين که در نتيجه سنگ اندازي هاي عربستان در مسير دولت مرسي صورت گرفت، مي توانيم در آينده شاهد همکاري رياض با اخواني ها باشيم؟
اين امکان وجود دارد، اما؛ طبيعتا رابطه بر پايه بدبيني خواهد بود و قدم هاي دو طرف براساس ملاحظات ناشي از احتياط و ضرورت است. از اين رو رابطه پايدار و دايمي شکل نخواهد گرفت.
در صورتي که فضاي سياسي مصر به سمتي برود که اخوان المسلمين مجددا بتواند در قالب يک حزب سياسي در قدرت ظاهر شود، با توجه به سابقه حاکميت اين گروه در زمان مرسي و ناتواني در حل مشکلات اقتصادي و امنيتي، نظر شما در مورد توان حکومتداري اخوان المسلمين چيست؟
تجربه مصر نشان داد که اخوان المسلمين در مقاسيه با ساير احزاب اين کشور، يک حزب تمام عيار بود که داراي تشکيلات اجتماعي، رفاهي و امنيتي خاصر خود نيز بود. در واقع همين تشکيلات باعث شد که در دوران خلاء قدرت پس از کنار رفتن حسني مبارک، اخواني ها بتوانند وارد قدرت شوند.
البته آنها خطاهاي استراتژيکي در عرصه رهبري مصر داشتند که منجر شد اين کشور و حزب اخوان المسليمن هزينه هاي گزافي بپردازد. با اين وجود اگر اخواني بتوانند مجددا خود را بازسازي کنند بازهم در عرصه رقابت مصر به عنوان يک حزب با چالش هاي بسياري رو به رو مي شود که ناشي از سرکوب هاي دوره السيسي و واکنش هاي مردم و رهبران دستگير شده است.
مهمتر آنکه در حوزه نهادها و ائتلاف ها طبيعتا اخواني ها نمي توانند همکاري هاي لازم را به وجود آوردند. اما واقعيت آن است که نقش اخوان المسليمن و پايگاه اجتماعي اين گروه در مصر قابل انکار نيست. اگر با بدبينانه ترين حالت به آمار انتخابات نگاه کنيم و با توجه به شرايط بعد از دستگيري مرسي که منجر به قطبي شدن کشور شد، مي بينيم اخوان المسلمين از لحاظ بدنه اجتماعي ظرفيت بالايي دارد. اگر اين بدنه اجتماعي را به نفوذ و قدرت سياسي تبديل کند، در آينده نقش انکارناپذيري در سياست مصر خواهد داشت. مگر آنکه قدرت هاي منطقه و فرامنطقه تصميم به سرکوب اين حزب بگيرند.
در واقع از سال 1928 که اخوان المسلمين تاسيس شد تا به امروز، اين حزب بحران هاي زيادي را از سر گذرانده است و مطمئن باشيد که اين چراغ به راحتي خاموش نخواهد شد.
با توجه به آخرين تحولات داخلي مصر که از تاييد اوليه حکم اعدام مرسي تا درخواست عربستان از السيسي براي پذيريش اخوان المسلمين به عنوان يک حزب سياسي، آينده صحنه سياسي اين کشور را چگونه ارزيابي مي کنيد؟
به زعم بنده آينده مصر از منظر حذف و اعدام نيروها و نخبگان نمي گذرد. بلکه بايد نوع نگاه به سمت و سوي اتحاد، همدلي و رقابت در ظرف سياسي مطمئن سوق يابد. موضوعي که خواست ملت هم هست، اما؛ گاه و بيگاه اين کشور شاهد حضور سلاح نظاميان در ميدان سياسي براي تامين امنيت بوده است. امري که در نهايت منجر به حاشيه رفتن عقايد و درخواست ها شده است.
همان گونه که سادات و مبارک نتوانستند از اين طريق به نتيجه برسند، السيسي نيز بعد از مدتي به سرنوشت آنها دچار خواهد شد. مگر آنکه وي دست به ايجاد فضاي باز سياسي بزند. راهي که باعث تقسيم وظايف، مسووليت ها و اعطاي قدرت به جامعه مدني خواهد شد.
کاتاليزور اين فضاي باز سياسي در دوره السيسي به نظر مي رسد که برنامه جديد آمريکا براي تحولات داخلي مصر باشد.
نقش عوامل منطقه اي و فرامنطقه اي در اين مسأله انکار ناپذير است، اما؛ واقعيات اقتصادي، مشکلات روزمره مردم، بي ثباتي، توقع هاي فزاينده، بيکاري، بي اعتمادي به حکومت و نداشتن مشروعيت سياسي رژيم براي اخذ تصميمات بزرگ نيز از جمله عواملي است که دولت السيسي را به سوي ايجاد اين فضاي باز و شفافيت سياسي هدايت مي کند.
گفت و گو از: زهرا سادات حسيني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]
صفحات پیشنهادی
گزارش/ دو موجودیت سیاسی دشمن اخوان اعتماد بیجا به سعودیها بلای جان مرسی و رهبران اخوان المسلمین مصر شد
گزارش دو موجودیت سیاسی دشمن اخواناعتماد بیجا به سعودیها بلای جان مرسی و رهبران اخوان المسلمین مصر شدباید گفت دو موجودیت سیاسی بیش از هر طرفی از رفتارهای دولت محمد مرسی سود بردند و همین دو نیز بیش از هر طرف دیگری باعث و بانی سقوط دولت وی شدند آن دو موجودیت سیاسی که اینک در یوزارت کشور مصر مرگ یک رهبر اخوان المسلمین را در زندان تایید کرد
وزارت کشور مصر مرگ یک رهبر اخوان المسلمین را در زندان تایید کرد تهران-ایرنا- وزارت کشور مصر مرگ محمد فرید اسماعیل از رهبران اخوان المسلمین این کشور را در زندان تایید کرد به گزارش روزنامه مصری الوفد مسوول اخبار امنیتی وزارت خارجه مصر علت مرگ این فرد را مشکلات کبدی عنوان کرد و گفمرگ یک رهبر اخوانالمسلمین مصر در زندان
پنجشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰ ۰۷ یکی از رهبران اخوان المسلمین مصر پس از وخیم شدن اوضاع جسمانیاش در زندان الزقازیق در دلتای مصر جان خود را از دست داد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه خبری الجزیره فرید اسماعیل این رهبر اخوان المسلمین چندواکنش مصري ها به صدور حکم اعدام مرسي و ديگر اعضاي اخوان المسلمين |اخبار ایران و جهان
واکنش مصري ها به صدور حکم اعدام مرسي و ديگر اعضاي اخوان المسلمين حکم اعدام محمد مرسی رئیس جمهور برکنار شده مصر را در ارتباط با اتهام حمله به زندان نطرون نیز برای تأیید به مفتی مصر ارجاع داده شد همچنین این دادگاه حکم اعدام الشاطر محمود عزت و البلتاجی و شمار دیگری از سران اخوان اتلاش اخوان المسلمين برای تحت پیگرد قرار دادن السیسی
تلاش اخوان المسلمين برای تحت پیگرد قرار دادن السیسی شناسهٔ خبر 2569661 - چهارشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۰ ۰۲ بین الملل > خاورمیانه و آفریقای شمالی یک هیئت حقوقی در حال رایزنی و ارتباط گرفتن با محاکم و سازمان های بین المللی برای شکایت علیه سران حكومت فعلی مصر است به گزارش خبرگزمنابع رسانه ای خبر دادند مرگ یکی از اعضای ارشد اخوان المسلمین مصر در زندان
منابع رسانه ای خبر دادندمرگ یکی از اعضای ارشد اخوان المسلمین مصر در زندانیکی از اعضای ارشد اخوان المسلمین مصر در زندان العقرب مصر جان درگذشت به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه خبری عربی 21 فرید اسماعیل از اعضای ارشد اخوان المسلمین که در زندان به سر میببلای جان مرسی و رهبران اخوانالمسلمین مصر
بلای جان مرسی و رهبران اخوانالمسلمین مصراعتماد بیجا به سعودیها بلای جان مرسی و رهبران اخوانالمسلمین مصر شدطرح پیمان علیشاهی1394 02 28 - 19 33 دریافت کل گزارش تصویریدرگذشت یکی از رهبران اخوان المسلمین در زندان مصر |اخبار ایران و جهان
درگذشت یکی از رهبران اخوان المسلمین در زندان مصر کد خبر ۵۰۰۲۴۲ تاریخ انتشار ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴ ۴۰ - 14 May 2015 یکی از رهبران برجسته جماعت اخوان المسلمین که در رابطه با چند پرونده زندانی بود پس از انتقال به بیمارستان به دلیل وخامت حالش درگذشت به گزارش تابناک محمددرگذشت یکی از رهبران اخوان المسلمین در زندان مصر
درگذشت یکی از رهبران اخوان المسلمین در زندان مصر شناسهٔ خبر 2580606 - پنجشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۱ ۴۸ بین الملل > خاورمیانه و آفریقای شمالی منابع مصری از درگذشت یکی از رهبران برجسته اخوان المسلمین بر اثر عارضه کبدی در زندان مصر خبر دادند به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از المنمیانجیگری دو حزب مصری برای سازش اخوان المسلمین با دولت
میانجیگری دو حزب مصری برای سازش اخوان المسلمین با دولت شناسهٔ خبر 2580518 - پنجشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۲ ۲۴ بین الملل > خاورمیانه و آفریقای شمالی حزب الوسط و مصر قدرتمند تلاش و میانجیگری خود را برای سازش میان اخوان المسلمین با دولت مصر را آغاز کرده اند به گزارش خبرگزاریمرگ یک رهبر اخوانالمسلمین مصر در زندان |اخبار ایران و جهان
مرگ یک رهبر اخوانالمسلمین مصر در زندان یکی از رهبران اخوان المسلمین مصر پس از وخیم شدن اوضاع جسمانیاش در زندان الزقازیق در دلتای مصر جان خود را از دست داد کد خبر ۵۰۰۱۶۹ تاریخ انتشار ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۱ ۴۲ - 14 May 2015 یکی از رهبران اخوان المسلمین مصر پس از وخیم شدن اوضاعمرسی و سران اخوان المسلمین مصر به اعدام محکوم شدند
مرسی و سران اخوان المسلمین مصر به اعدام محکوم شدند دادگاه مصر برای محمد مرسی رئیس جمهور مخلوع مصر در ارتباط با اتهام حمله به زندان نطرون و سران اخوان المسلمین به اتهام خبرچینی برای طرف های خارجی و پرونده فرار از زندان حکم اعدام صادر کرد به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقآینده جنبش اخوان المسلمین در مصر و خاورمیانه
آینده جنبش اخوان المسلمین در مصر و خاورمیانهبخش خارجی الف 29 اردیبهشت 94تاریخ انتشار سه شنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۰۶ ۲۱ از زمان آغاز بنیانگذاری اخوان المسلمین در سال ۱۹۲۸ تا سال ۲۰۱۱ تمام رژیمهای سیاسی حاکم بر مصر با درجات متفاوت استراتژی طرد و محروم سازی متداوم و نظااخوان المسلمین مصر خواستار واکنش جهانی به «جنایت علیه مرسی» شد
در واکنش به ارجاع پرونده به مفتی مصر اخوان المسلمین مصر خواستار واکنش جهانی به جنایت علیه مرسی شد تهران - ایرنا - عمرو دراج یکی از بنیانگذاران شاخه سیاسی جماعت اخوان المسلمین مصر تصمیم روز شنبه دادگاهی در مصر برای به دست آوردن حکم اعدام برای محمد مرسی رئیس جمهوری سابق اینصدور حکم حبس ابد برای ۸ حامی جمعیت اخوانالمسلمین مصر
صدور حکم حبس ابد برای ۸ حامی جمعیت اخوانالمسلمین مصر شناسهٔ خبر 2579388 - سهشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۷ ۵۸ بین الملل > خاورمیانه و آفریقای شمالی دادگاهی در مصر هشت نفر از حامیان جمعیت اخوانالمسلمین را به دلیل ارتکاب اقدامات خشونتآمیز و شرکت در تظاهرات ضد دولتی به حبس ابد مدرگیری پلیس و اخوان المسلمین در مصر/ ۶ نفر کشته و زخمی شدند
درگیری پلیس و اخوان المسلمین در مصر ۶ نفر کشته و زخمی شدند شناسهٔ خبر 2569877 - چهارشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰ ۴۴ بین الملل > خاورمیانه و آفریقای شمالی طرفداران اخوان المسلمین مصر با نیروهای پلیس این کشور درگیر شدند که بر اثر آن دستکم شش نفر کشته و زخمی شدند به گزارش خبرگزاپرونده محمد مرسی و رهبران اخوان المسلمین به مفتی مصر ارجاع شد
پرونده محمد مرسی و رهبران اخوان المسلمین به مفتی مصر ارجاع شد تهران- ایرنا- دادگاه جنایی قاهره روز شنبه حکم ارجاع پرونده محمد مرسی رئیس جمهوری سابق مصر رهبران اخوان المسلمین و جنبش حماس به مفتی مصر برای گرفتن اجازه شرعی از وی به عنوان مقدمه اجرای حکم اعدام درباره آنها به جرم حمل-
گوناگون
پربازدیدترینها