واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: 18 دستگاه سم پاش برای مبارزه با زنجره خرما در کرمان توزیع شد کرمان - ایرنا - مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: 18 دستگاه سم پاش برای مبارزه با آفت زنجره خرما در سال جاری خریداری شده و در اختیار کشاورزان و دستگاه های مربوط قرار گرفته است.
ناصر طاهری روز پنجشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این دستگاه ها از نوع توربینی به ارزش حدود چهار میلیارد ریال خریداری شده اند.
وی گفت: دو دستگاه به صورت الگویی و رایگان در اختیار کشاورزان و 16 دستگاه دیگر هم در اختیار تعاونی های تولید و کلینیک های گیاه پزشکی و کشاورزان برای مبارزه قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: تسهیلات بانکی با 30 درصد بخشودگی و پنج ساله از اول امسال به کشاورزان اعلام شده است و به افرادی که درصدد خرید ادوات کشاورزان و وسایل مورد نیاز سم پاشی هستند پرداخت می شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: 40 نفر کارشناس ناظر گیاه پزشک به غیر از کارشناسان موجود از سوی بخش دولتی خدمات فنی و آموزشی را به صورت رایگان در اختیار کشاورزان قرار می دهند.
وی افزود: این کارشناسان با پایش آفت و اطلاع رسانی بهنگام به کشاورزان در زمینه مبارزه با آفات کمک می کنند.
وی با اشاره به اینکه پس از زلزله سال 82 در بم به مدت 10 سال سم پاشی هوایی از سوی دولت انجام می شد گفت: اکنون به مدت سه سال سم پاشی هوایی صورت نمی گیرد و از دلایل آن مجوز ندادن سازمان حفاظت محیط زیست و دانشگاه علوم پزشکی است.
طاهری ادامه داد: حساسیت ها در زمینه سم پاشی هوایی و تولید محصول سالم بیشتر شده است بنابراین با توجه به ندادن مجوز از سوی این دستگاه ها که دلایل قابل قبول و مهمی دارند یکسری اقدامات برای مبارزه و کنترل آفت زنجره خرما از سوی سازمان جهاد کشاورزی انجام شده است.
وی گفت: سم پاشی هوایی در زمان شروع قرار بود به مدت پنج سال صورت گیرد و پایان پنج سال کشاورزان درصدد اصلاح باغات برآیند تا نیاز به سم پاشی از بین برود و همچنین حدود 70 دستگاه سم پاش از آن زمان از دستگاه های مختلف در منطقه مستقر شده است.
**سم پاشی آخرین گزینه و راه حل است
وی اظهار کرد: همیشه سم پاشی را آخرین گزینه و راه حل برای مبارزه با آفات و بیماری ها می بینیم و اگر تمامی روش های کنترل به کار بسته شود در نهایت توصیه سم پاشی ارایه می شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان با اشاره به اینکه سه نوع آفت از جمله آفات عمومی، آفات خصوصی و آفات همگانی وجود دارد گفت: فقط آفات عمومی است که مبارزه با آن از سوی دولت انجام می شود ولی مبارزه با آفات دیگر وظیفه کشاورز است و ما فقط آموزش های لازم را ارایه می دهیم.
وی بیان کرد: دولت هم کمک هایی از جمله پرداخت تسهیلات و برگزاری کلاس های آموزشی و تامین سم مورد نیاز را انجام می دهد.
طاهری گفت: سم پاشی حدود 300 هزار هکتار باغ پسته در دوره های مختلف در کرمان و حدود 20 هزار هکتار مزارع گندم در ارزوئیه و در سالجاری انجام شده که توسط کشاورزان صورت گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: به صورت روزانه کارگاه های آموزشی برگزار می شود و همچنین از طریق ائمه جمعه و جماعت و سایر رسانه ها، پیامک دادن به کشاورزان، نصب پلاکارد، پارچه نوشته، تمامی روش های آموزشی موجود در جهت ترغیب کشاورزان برای مبارزه به کار بسته شده است.
وی تصریح کرد: وظیفه قانونی است که کشاورزان کار مبارزه را انجام دهند و اگر همتی کنند این موضوع حل خواهد شد.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان گفت: درست است که همه درصدد کمک به کشاورزان هستند اما متولی این بیماری و آفت سازمان های حفظ نباتات استان ها هستند و افرادی که صاحبنظر نیستند در این موضوع دخالت نکنند.
**مهمترین دلیل طغیان زنجره خرما
وی یکی از مهمترین دلایل گسترش و طغیان آفت زنجره خرما در نخلستان ها را رعایت نکردن مسایل باغبانی دانست و گفت: رعایت نکات فنی همه را بی نیاز از مبارزه با این نوع آفات می کند و توصیه ما این است کشاورز مسایل باغبانی را رعایت کند تا آفت به خودی خود کنترل شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان کرمان افزود: تراکم بیش از حد درختان در هکتار و خارج از استاندارد باعث جنگلی شدن درختان می شود و در راستای آن سایه و رطوبت زیاد خواهد شد که به گسترش آفت دامن می زند.
وی تاکید کرد: هرس مناسب، استفاده از روش های به باغبانی و استفاده از کارت ها و نوارهای زرد، نیاز به مبارزه شیمیایی با آفت زنجره خرما را کاهش می دهد، همچنین احتمال حذف کردن هیچ آفتی وجود ندارد بنابراین می توان با بکارگیری روش های مبارزه آستانه خسارت آفت و زیان اقتصادی را پایین آورد.
طاهری گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده حدود بیش از پنج هزار هکتار از نخلستان های شهرستان های بم و نرماشیر به این آفت آلوده هستند.
وی گفت: آفت زنجره خرما جزء آفت های همگانی است یعنی مبارزه کردن با این آفت مربوط به کشاورزان است و دولت می بایست توصیه های فنی، علمی و تخصصی را به کشاورزان ارایه کند.
کارت های زرد که در بالای درختان نخل نصب می شود به دلیل چسبندگی حشره را جذب و از زایش آنها جلوگیری می کند همچنین نوارهای زرد که به دور نخل ها بسته می شود تنه درختان را از آفت حفظ خواهند کرد.
سطح زیرکشت بارور و غیر بارور نخیلات در استان کرمان بیش از 34 هزار هکتار است.
شرق استان کرمان شامل شهرستان های بم، ریگان، فهرج و نرماشیر از قطب های اصلی تولید خرما در استان و کشور به شمار می رود که نخیلات آن مدتی است دچار آفت زنجره خرما شده اند.
7439/3028
24/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]