محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844947749
راز «باب الحوائج» بودنِ کاظم آل عبا(ع)
واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
روزنامه قدس نوشت:
راز «باب الحوائج» بودنِ کاظم آل عبا(ع) یکی از پرسشهای رایج درباره اهل بیت(ع) چرایی و فلسفه شهرت هر یک از آنها به صفت و لقبی خاص است؛ یکی جواد است و دیگری رضا، یکی صادق است و یکی مرتضی.
به گزارش فرهنگ نیوز، یکی از پرسشهای رایج درباره اهل بیت(ع) چرایی و فلسفه شهرت هر یک از آنها به صفت و لقبی خاص است؛ یکی جواد است و دیگری رضا، یکی صادق است و یکی مرتضی. در پاسخ به این پرسش و به مناسبت فرا رسیدن سالروز شهادت امام کاظم(ع) با حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا جباری، عضو هیأت علمی و مدیر گروه تاریخ مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) و مولف کتابهای «سیره اخلاقی و سبک زندگی حضرت زهرا(س)»، «سیره اخلاقی پیامبر اعظم(ص)» و «سازمان وکالت و نقش آن در عصر ائمه(ع)» درباره چرایی شهرت امام موسی بن جعفر(ع) به کاظم و باب الحوائج به گفت وگو پرداختهایم.
سیره و سبک زندگی امام هفتم(ع) دارای چه فضایل اخلاقی و برکات روحی است و این فضایل، زندگانی ایشان را از چه باب متمایز و منحصر میکند؟
در ارتباط با فضایل و سیره اخلاقی معصومین(ع) یا به تعبیر امروزی سبک زندگی آنان در یک تقسیم منطقی میتوان محورهای پنجگانهای را ترسیم کرد که عبارتند از: "سلوک معصوم با خداوند”، "سلوک معصوم با خویشتن”، "سلوک معصوم با خانواده و جامعه” و "سلوک معصوم با طبیعت و حیوانات” که هر یک از اینها محورهای جزیی تری دارد.
در ارتباط با امام هفتم(ع) وقتی روایات را بررسی میکنیم، در تمامی ابواب نمونههای خوبی میتوان یافت که معرف سیره ایشان است، اما لقب برجسته درباره ایشان کاظم است، چنانکه هر یک از معصومین(ع) به رغم داشتن اوصاف و القاب متعدد، به یکی شهره شدهاند به عنوان مثال امام پنجم(ع) به باقر و ثامن الائمه(ع) به رضا و عالم آل محمد. البته باید توجه داشت، شهره شدن یکی از معصومین(ع) به یک لقب به معنای نبود آن صفت در دیگر ائمه(ع) نیست، یعنی اگر امام هفتم(ع) کاظم است، سایر ائمه(ع) نیز چنین بودهاند و کظم غیظ داشتهاند؛ به تعبیر مقام معظم رهبری همه معصومین(ع) نوری واحدند؛ یعنی همان تعبیر انسان 250 ساله ایشان که به اقتضای زمان، صفتی خاص در آن حضرات(ع) بروز و ظهور بیشتری داشته است. به عنوان مثال در عصر امام چهارم(ع) که مردم دچار دنیاگرایی بودند، ایشان با دعا روح عرفان را به جامعه تزریق کردند، یا امام پنجم(ع) به باقرالعلوم شهره بودند. زیرا فضا برای طرح مباحث علمی و شکوفایی علمی شیعه و رهبران آنها مناسب بود.
با این اوصاف، مگر شرایط دوران حیات پربرکت امام هفتم(ع) چگونه بود که ایشان به کاظم شهرت یافتند؟
درباره امام کاظم(ع) باید گفت، عصر ایشان دورهای است که امام(ع) نگاهی خاص به جامعه داشتند، آن هم جامعهای که با حاکمیت بنی عباس در زمانِ اقتدار آن مواجه بود. طبیعتاً فضایل اخلاقی اجتماعی را ایشان ترویج میکردند و در این فضا بویژه در نتیجه برخی قیامهای علویان همچون نفس زکیه در آن عصر، دشمنیهایی نسبت به حضرت(ع) بروز میکرد، اما حضرت(ع) در چنین فضایی باید به گونهای عمل میکردند که شیعه مهجور و منزوی نشود و بتواند در یک سلوک اجتماعی به وظایف خود به عنوان تنها گروه پیرو مکتب راستین نبوی، عمل کند.
باید توجه داشت، حرکت امام کاظم(ع) استمرار حرکتِ پدرشان است، امام ششم(ع) به شیعیان توصیه میکردند که در تجمعها و نمازهای جماعت اهل سنت حضور یابند و با جامعه همراه باشند که اینها همه مؤثر بود برای حضور شیعه در جامعه به عنوان یک گروه مطرح.
امام کاظم(ع) در راستای همین سیاست عملاً به شیعه درس مدارا، کظم غیظ و حلم و بردباری میدادند تا در سایه این روش همزیستی صحیح با مخالفان داشته باشند؛ بنابراین، لقب کاظم با توجه به این نکته جای بحث دارد و خود حضرت(ع) عملاً نشان دادند که مصادیق فراوانی در این باره وجود دارد؛ به عنوان مثال ایشان در برخورد با یکی از افراد مخالف که همواره به حضرت(ع) جسارت و اهانت داشت، به گونهای که گاهی برخی از شیعیان اجازه برخورد با او را میطلبیدند، امام(ع) اجازه نمیدادند.
آیا امام(ع) نسبت به همه کظم غیظ داشتند و دوست و دشمن از این رفتار حضرت(ع) بهرهمند بودند یا اینکه افراد و گروههای خاص، مخاطب این رفتار و سیره امام کاظم(ع) قرار میگرفتند؟
موضوع مدارا و کظم غیظ حضرت(ع) نسبت به افراد جاهل بود، گرچه مخالف بودند و به این دشمنی علم نداشتند، نه سردمداران جریان کفر؛ یعنی امام(ع) با دشمنان جاهل و درون جامعه اسلامی که دچار جهل بودند، چنین سیرهای داشتند، اما با معاندان و دشمنان قسم خورده اسلام، کفار و منافقان همان سیره پیامبر(ص) و نیز توصیه قرآن را در پیش میگرفتند، یعنی «اشداء علی الکفار و رحماء بینهم».
با توجه به اینکه امام کاظم(ع) در شرایط خاص سیاسی اجتماعی و تحت فشار و خفقان شدید زندگی میکردند، چگونه این سلوک رفتاری بویژه کظم غیظ را به جامعه انتقال میدادند؟
این ناظر است به سیره اجتماعی امام(ع)، ایشان با آحاد جامعه در ارتباط بودند؛ در سیره ایشان یک نکته، تکریم انسانها و پرهیز از نگاه تبعیض آمیز به انسانهاست که متأسفانه پس از رحلت در جامعه اسلامی رواج یافته بود و امام هفتم(ع) بویژه با این موضوع مواجهه داشتند و میکوشیدند به شیعه و یاران و در مجموع به جامعه نگاه تکریم آمیز به انسانها را القا کنند و در عمل نیز این گونه رفتار میکردند.
به عنوان مثال یکی از اصحاب روایت میکند، روزی نزد امام(ع) بودم که تعدادی غلام حبشی را نزد ایشان آوردند. حضرت(ع) در گوش یکی از آنها چیزی گفته و فرمودند: «به هر یک از دوستانت 30 درهم بده»
پس از رفتن آنها، حضرت(ع) فرمودند: «او غلامی عاقل و درستکار بود.»
این ماجرا نگاه مساوی ایشان به غلامها و نیز توصیه به احسان و مساوات را در کنار توجه به موضوع درستکاری و عقل را نشان میدهد که این همان سیره قرآن است که دلیل برتری انسانها نسبت به یکدیگر را تقوای آنها معرفی میکند.
ایشان افزون بر کاظم به باب الحوائج نیز در میان معصومان(ع) معروف هستند، دلیل این لقب حضرت(ع) چیست؟
اهتمام امام هفتم(ع) به رفع مشکل دیگران در سیره ایشان بسیار جالب توجه است؛ حضرت(ع) فراوان انفاق داشتند و برای حل مشکلات مردم از 100 تا 300 دینار میپرداختند و بر این مسأله تأکید داشتند که افراد جامعه اسلامی باید به اندازهای به یکدیگر نزدیک باشند که اگر یکی از آنان نیازی پیدا کرد، به آسانی بتواند این نیاز را به برادرانش عرضه کند.
حتی بیان شده روزی یکی از شیعیان نزد حضرت(ع) آمد و ایشان از او پرسیدند: «رفتار شما شیعیان با هم چگونه است؟»
ایشان فرمودند: در بهترین حال!
حضرت(ع) سپس فرمودند: «یعنی این گونه است که اگر یکی از شما در منزل نبودید و یکی از برادرانتان نیازی داشت و به منزل شما آمد، به اندازه نیاز از پول شما بردارد و رفیق او ناراحت نشود»
فرد پاسخ داد: «نه»
ایشان فرمودند: «پس شما در احسن حال نیستید»
این نگاه امام(ع)، اصل محبت و تلاش برای رفع مشکلات و نیازهای جامعه را تصویر میکند.
بنابراین، گشاده رویی امام هفتم(ع) در هنگام عرضه نیاز دیگران، در کنار گشاده دستی و اهتمام به رفع نیازهای جامعه بحق ایشان را باب حاجات ساخته است.
در تعبیر شیخ مفید از امام کاظم(ع) آمده که فرمودند: «صلههای ما در میان مردم ضرب المثل شده بود»، یعنی به فراخور حال افراد به نیازمندان کمک میکردند.
البته دادن حوائج تنها به حیات ایشان محدود نمیشود، بلکه پس از شهادت نیز مزار مطهر ایشان محل حاجات است و در آثار مختلف این مسأله ذکر شده است که به سهولت حاجات را مستجاب میکنند؛ البته همه قبور ائمه(ع) منشأ برکات هستند، اما شاید به اعتبار غربت فضای غیرشیعی محل دفنشان، این چنین شهره شدهاند و به سهولت حاجت را عطا میکنند.
توجه به این ابعاد از زندگانی امام هفتم(ع) یعنی موضوع کظم غیظ و توجه به نیازهای دیگران و پاسخ دادن به آنها چه رهاوردی برای سبک زندگی دارد؟
باید توجه داشت، سبک حیات امام کاظم(ع) بر اساس اصول ثابتِ مبانی عقلی قرآنی استوار است که باید برای ما درس باشد و در محورهای مختلف جا میگیرد، چه در حیات فردی شامل ارتباط با خود از جمله خوراک و پوشاک، اقتصاد و معیشت و چه حیات خانوادگی در ارتباط با همسر و فرزندان و خویشان و دیگر ابعاد.
و در مجموع این سبک به گونهای است که میتوان اصولی ثابت را از آن استخراج کرد، یعنی این گونه نیست که در حال رضا به گونهای خاص رفتار کنند و در خشم به گونهای دیگر یا در جوانی به شیوهای و در پیری به شیوه دیگر.
به عبارت بهتر مطالعه حیات معصوم(ع) ما را به اصول ثابت رهنمون میشود و این برای ما درس است، بویژه در اتخاذ سبک زندگی معصوم؛ این طور نباشد که مقطعی خاص اقبال به خداوند داشته باشیم و در وقت آسایش از او دور شویم.
بنابراین، درسی که میتوان از سبک زندگی حضرت(ع) گرفت، این است که اصولی ثابت بر زندگانی ایشان حاکم بوده و مجموعهای از اوصاف در جای جای حیات ایشان دیده میشود.
94/2/24 - 08:22 - 2015-5-14 08:22:14
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 302]
صفحات پیشنهادی
فارس در شب شهادت باب الحوائج گزارش میدهد ماجرای فتوای هاشمی امام کاظم(ع)/ صله برای فقط ۳ بیت شعر
فارس در شب شهادت باب الحوائج گزارش میدهدماجرای فتوای هاشمی امام کاظم ع صله برای فقط ۳ بیت شعرمردی وارد میشود و میگوید ای پسر دختر رسول الله ص من از مال دنیا چیزی ندارم ولی جدّم سه بیت شعر در رثای جدّ تو حسینبن علی ع سروده است میخواهم آن را بخوانم به گزارش خبرنگار آی- درهای باب الراس حرم حضرت عباس (ع) وارد ایلام شد
درهای باب الراس حرم حضرت عباس ع وارد ایلام شد ایلام - ایرنا - رییس ستاد بازسازی عتبات عالیات استان ایلام گفت درهای باب الراس الشریف حرم حضرت ابوالفضل العباس ع وارد شهر ایلام شد محمد علوی فر روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود این درها با کمک مردم ساوه ساخته و حرعبابافان بوشهری برای ضریح خیمه گاه حضرت عباس (ع) عبا می بافند
عبابافان بوشهری برای ضریح خیمه گاه حضرت عباس ع عبا می بافند بوشهر- ایرنا- معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی صنایع و گردشگری استان بوشهر گفت عبابافان این استان برای ضریح خیمه گاه حضرت عباس ع عبا می بافند به گزارش ایرنا امین بینش پژوه سه شنبه در آیین افتتاح کارگاه عبابعضو شورای عالی انقلاب فرهنگی: بسیاری از فیزیکدانان تراز اول، کارعلمی را عبادت دینی می دانند
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بسیاری از فیزیکدانان تراز اول کارعلمی را عبادت دینی می دانند اهواز - ایرنا - عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت بیشتر زیست شناسان ناخداباور هستند اما بسیاری از فیزیکدانان تراز اول و ستاره های فیزیک به شدت خداباور هستند و کار علمی خود را عبادت دینی تل- درب های باب الراس حرم حضرت عباس (ع) وارد ایلام شد
درب های باب الراس حرم حضرت عباس ع وارد ایلام شد ایلام - ایرنا - رییس ستاد بازسازی عتبات عالیات استان ایلام گفت درب های باب الراس الشریف حرم حضرت ابوالفضل عباس ع وارد شهر ایلام شد محمد علوی فر روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار ایرنا افزود این درب ها با کمک مردم ساوه ساخته- باب الراس حرم حضرت عباس (ع) وارد شهر شازند شد
باب الراس حرم حضرت عباس ع وارد شهر شازند شد شازند - ایرنا - باب الراس حرم حضرت ابوالفضل العباس ع روز جمعه در میان استقبال پرشور مردم وارد شهر شازند شد مسول ستاد بازسازی عتبات عالیات شهرستان شازند در گفت و گو با ایرنا با بیان اینکه مردم شهر و روستاهای شهرستان شازند از صبح امرکارگاه عبابافی در محل ساخت ضریح خیمهگاه حضرت ابوالفضل افتتاح شد
در بوشهر کارگاه عبابافی در محل ساخت ضریح خیمهگاه حضرت ابوالفضل افتتاح شد شناسهٔ خبر 2579416 - سهشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۷ ۴۹ استانها > بوشهر بوشهر - معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان بوشهر گفت کارگاه عبابافی در کارگاه ساخت ضریح خیمهگاه حباب الراس حرم حضرت عباس (ع) وارد شهر شازند شد
۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ ۱۶ ۲۴ب ظ باب الراس حرم حضرت عباس ع وارد شهر شازند شد موج - باب الراس حرم حضرت ابوالفضل العباس ع روز جمعه در ميان استقبال پرشور مردم وارد شهر شازند شد به گزارش خبرگزاري موج مسول ستاد بازسازي عتبات عاليات شهرستان شازند با بيان اينکه مردم شهر و روستاهاي شهرسروضه شهادت باب الحوائج موسی بن جعفر علیه السلام/ حاج حسن خلج
روضه شهادت باب الحوائج موسی بن جعفر علیه السلام حاج حسن خلج دانلود لینک ۲۳ ۰۲ ۱۳۹۴ - ۱۸ ۲۹رستوران شاطر عباس شیراز | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
شاطر عباس از اون رستوران های سنتی شلوغه که خیلی از مشتریاش میگن کیفیت غذاش یه سروگردن از سایر رستورانهای شیراز بالاتره غذاهاشم که نگو عالین مخصوصا کباباشویژه نامه شهادت باب الحوائج موسی بن جعفر علیه السلام
آسمان در بند ویژه نامه شهادت باب الحوائج موسی بن جعفر علیه السلام همانا مؤمن چـنـان است كه هرچه عارض او شود خیر او است اگر بریده شود اعضاى او براى او خیر است و اگر مشرق و مغرب را مالك شود براى او خیر است سرویس دینی جام نیوز افول خورشید هفتم آسمان امامت و ولایت روز- 150میلیارد ریال اعتبار برای اجرای 30 کیلومترازشبکه فاضلاب بندرعباس
150میلیارد ریال اعتبار برای اجرای 30 کیلومترازشبکه فاضلاب بندرعباس بندرعباس- ایرنا- مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب هرمزگان گفت امسال 150 میلیارد ریال اعتبار برای اجرای 30 کیلومتر از شبکه فاضلاب این شهر پیش بینی شده است به گزارش خبرنگار ایرنا حسین خادمی روز یکشنبه در جمع خبرنگاران ارازهای آرایشگری از زبان «بابی براون»
جادوی کانسیلرها رازهای آرایشگری از زبان بابی براون من بابی براون آنچه را كه به مریل استریپ کاترین زتا جونز و سیدنی کلافورد گفتم با شما هم در ميان خواهم گذاشت در این شماره تمام تکنیکهای استفاده از کانسیلر را میخوانید مجله سیب سبز بابی براون یکی از مشهورترینها در زمینه آرارفتار پرحماسه و ستيزهگر و آشتىناپذير امام کاظم(ع) با عباسیون
بهمناسبت فرارسیدن شهادت امام كاظم ع رفتار پرحماسه و ستيزهگر و آشتىناپذير امام کاظم ع با عباسیون شناسهٔ خبر 2578710 - چهارشنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸ ۴۹ دین و اندیشه > آیین ها و تشکل های مذهبی دوران هارون اوج اقتدار و قلدرى و چپاول و كامروايى عباسيان بود امام کاظم عاز رامین رضائیان بابت صبرش تشکر کردم کاظمی: گلهای پیکان درست باشد مربیگری را کنار میگذارم/ احساس انتقام نسبت
از رامین رضائیان بابت صبرش تشکر کردمکاظمی گلهای پیکان درست باشد مربیگری را کنار میگذارم احساس انتقام نسبت به پیکان نداشتمسرمربی تیم فوتبال راهآهن گفت اگر دو گلی که پیکان به ثمر رساند درست باشد من مربیگری را کنار میگذارم به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری فارس فرهاد کاظمی پابراز خرسندی حداد عادل از انتشار کتاب «نامهای برای تو»
ابراز خرسندی حداد عادل از انتشار کتاب نامهای برای تو رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ضمن ابراز خرسندی از انتشار کتاب نامهای برای تو اظهار کرد تولید و نشر این اثر فرهنگی تأثیر بهسزایی بر نقش کتاب و کتابخوانی در جامعه دارد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از روابط عمومی سازمان- امام جمعه بندرعباس: حفظ و جایگاه معلمان از ضرورت های نظام است
امام جمعه بندرعباس حفظ و جایگاه معلمان از ضرورت های نظام است بندرعباس- ایرنا - نماینده ولی فقیه در هرمزگان و امام جمعه بندرعباس گفت با توجه به نقش پررنگ و مهمی که معلمان در ارتقای ابعاد مختلف بویژه وضعیت آموزشی کشور دارند تکریم و حفظ شان و جایگاه معلمان از ضرورت های نظام است-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها