واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: استاد دانشگاه تهران: بزرگان تاریخ کشور را باید بشناسیم بوشهر- ایرنا- استاد دانشگاه شهید بهشتی تهران گفت: بزرگان، دانشمندان وادیبان تاریخ کشور خود را باید بشناسیم.
به گزارش ایرنا، دکترسید جعفری حمیدی دوشنبه در آیین بزرگداشت حکیم ابولقاسم فردوسی دراهرم افزود: افتخار مردم ایران به وجود ادیبانی همچون فردوسی است که در پاسداشت زبان فارس همت زیادی داشته است.
وی اظهار کرد: فردوسی در سال 329 در تاوران توس متولد شد و پدرش دهقان بود. دهقان به معنی بزرگ، تجیب زاده و بزرگ زاده که در خراسان یک لقب بود و پدر فردوسی یک دهقان بود و فردوسی هم دهقان زاده بود.
وی گفت: فردوسی به فکر افتاد تا داستانهای باستانی ایران را جمع آوری کند و به نثر و نظم درآورد بخاطر این امر به بلخ، هرات، توس و مروو سفر کرد و خیلی مختصر با افرادی نشست و برخاست کرد و داستانهایی را از آنها فرا گرفت و جمع آوری نمود و در سال 370 نوشتن شاهنامه را شروع کرد.
حمیدی با اشاره به اینکه دو روایت در زمان شروع و خاتمه شاهنامه وجود دارد، اظهار کرد:در جایی فردوسی می گوید 30 سال زحمت کشیدم برای شاهنامه، درجای دیگری می نویسد35 سال که هردو درست است.
وی گفت: سال 365 یعنی 5 سال قبل از سرودن شاهنامه اصلی داستان بیژن را سرود و تا 5 سال چیزی نسرود و بعد از این مدت شروع کرد به سرودن شاهنامه یعنی در سال 370بنابراین هم 30 سال درست است و هم 35 سال درست می باشد.
این استاد دانشگاه بیان کرد: برخی ها فکر می کنند که فردوسی بخاطر سره و جایزه شاه غزنوی شاهنامه را سروده است که این اشتباه است محمود غزنوزی در سرودن شاهنامه هیچ اثر و نقشی نداشت چون فردوسی سال 370 شاهنامه را شروع به سرودن می کند در حالی که محمود غزنوی 17 سال بعد یعنی سال 387 به پادشاهی رسیده است و فردوسی دو جلد از شاهنامه را سروده بود.
پژوهشگر کتاب «استان زیبای بوشهر» اضافه کرد: سال 403 شاهنامه به پایان رسید و فردوسی در سال 414 درگذشت و در باغ پدریش درتاوران توس مدفون شد.
حمیدی با اشاره به اینکه برخی می پرسند فردوسی چه مذهبی داشته است عنوان کرد: در عصر فردوسی به شیعه می گفتند رافزی و ایشان شعری در شاهنامه دارد که در خصوص حضرت محمد(ص) وامام علی(ع) سروده که نشان می دهد فردوسی واقعا شیعه بوده است و یک شاعر ایرانی معتقد به مذهب، دین و حقیقت بوده است.
این شاعر هم استانی گفت: بعد از فردوسی بسیاری از شاعران شاهنامه را با عنوان های دیگر سروداند ولی هیچ کدام شاهنامه فردوسی نشد.
وی سخنان خودش را در خصوص هنر در شاهنامه ادامه داد و گفت: در شاهنامه فردوسی بیش از 400 بار واژه هنر در جای جای 6 دفتر شاهنامه آمده است.
حمیدی گفت: هنرمند نام بسیار بزرگی است و معنی خاصی دارد و کلمه هنر در زبان پهلوی(زبان فارسی میانه) از دو کلمه درست شده یکی هو یعنی خوب و یکی نر یعنی برازنده هونر یعنی برازندگی و هونرمند یعنی برازنده، بالاتر از جهان، کسی که هوشیار است و علاقمند است و دلش برای جامعه می سوزد.
حمیدی تاکید کرد: هنرمند با فضیلت و با تقواست و این امر را نباید فراموش کنیم که هر هنری، دانشی و فرهنگی که داریم آنچه که نباید از ما دور شود تقوا است.
وی گفت: فردوسی به آنچه که خوب است نظر دارد تا آنجایی که به خرد، گوهر و هنر خیلی علاقمند است و در شاهنامه بارها از این واژه ها استفاده نموده است.
در این آیین ضمن شعرخوانی رضا معتمد، موسی زنگنه، محمد قائدی و محسن محمد زاده شاهنامه خوانی توسط محمد صغیری اجرا شد.
/16567202
21/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 135]