واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: هشدارهای مسوولان: البرزهمچنان تشنه است/ مصرف بهینه را تمرین کنیم کرج-ایرنا- کاهش نزولات جوی و سفره های زیرزمینی و سطحی آب اگرچه زنگ خطری برای حیات انسانی، گیاهی و جانوری در کشور و مناطقی همچون استان البرز به شمار می رود اما اتخاذ سازوکارهای مناسب برای روی آوردن مردم به مصرف بهینه آب می تواند این بحران را به فرصت فرهنگ سازی تبدیل کند.
به گزارش ایرنا، این سالها،استان البرزهمچون بیشترمناطق کشور با کاهش بارش برف و باران مواجه است بطوریکه کمبود آب در فصل بهارخودنمایی می کند.
این استان که تا نیمه اول دهه 80 از مناطق پربارش کشور بود، از نیمه دوم به بعد تاکنون به علت کاهش بارندگی ها، سطح سفره های زیر زمینی آن به شدت کاهش یافته که در برخی مناطق آن فرونشست زمین گزارش شده است.
البرز دارای 75 هزار هکتار زمین کشاورزی و باغی البرز آبی است و همین امر سبب شده تا در زمان بحران آب، مشکلات مضاعف شود تا جاییکه مسوولان برای آبیاری اراضی به احداث تصفیه خانه فاضلاب شهری و صنعتی روی آورده اند.
بحران کم آبی در بخش کشاورزی تا جایی پیش رفته که به گفته محمد تاج الدینی رییس جهاد کشاورزی کرج ، یکهزارو 500 هکتار از اراضی این شهرستان با آب فاضلاب آبیاری می شود که علاوه برایجاد کانون آلوده، تولید محصول ناسالم از پیامدهای آن است.
همچینن کم آبی درحالی به سراغ البرز آمده که جمعیت آن هر سال به واسطه مهاجرتها و افزایش ساخت وسازها، رشد فزاینده دارد. رشد جمعیت این استان 3.4 درصد اعلام شده است.
اگرچه استان البرز دارای دو سفره بزرگ آب سطحی شامل سدهای امیر کبیر و طالقان است اما بخش عمده آب این سفره ها، به مصرف شرب و کشاورزی دو استان همسایه یعنی تهران و قزوین می رسد و سهم البرز از این دو سد تنها 15 درصد است.
آنطور که مسوولان استان البرز از جمله نمایندگان مردم استان در مجلس بارها در سخنرانی ها اعلام کرده اند، البرز سال گذشته اولین استان بحران زده آبی کشور بود و امسال هم این بحران به قوت خود باقی است هرچند به لطف خداوند شاهد بارش هایی در استان بوده و هستیم.
درعین حال مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان البرز امسال نیز از مردم خواست در مصرف آب صرفه جویی کنند.
غلامرضا رضایی فر در گفت وگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: این شرکت دو میلیون و500 هزار نفر جمعیت زیر پوشش خدمات دهی دارد که امیدواریم مردم همچون پارسال، آب را بهینه مصرف کنند.
وی تعداد مشترکان آب را 400 هزار مشترک اعلام کرد و گفت: 340 حلقه چاه برای تامین آب این مشترکان در مدار قرار دارد، ضمن آنکه 15 درصد از آب سدهای کرج و طالقان به البرز اختصاص یافته است.
رضایی فر اظهار داشت: با توجه به اینکه 85 درصد آب آشامیدنی مردم استان از چاه ها تامین می شود، بنابراین مصرف بهینه آب مورد تاکید همه مسوولان و کارشناسان است.
مدیرعامل شرکت آبفای البرز میزان بارندگی های این استان ازرا ابتدای سال آبی جاری تاکنون 287 میلی متراعلام کرد وگفت: این میزان بارندگی خوب است لیکن به واسطه کاهش بارش ها در سال های گذشته و برداشت بی رویه از منابع آبی زیر زمینی، هنوز سفره ها تشنه هستند.
رضایی فرادامه داد: امسال برنامه هایی برای تامین آب آشامیدنی مردم اتخاذ کرده ایم و انتظار می رود بحران کم آبی کاهش یابد لیکن باید بهینه مصرف کنیم.
وی متوسط سرانه مصرف آب شرب در کشور و البرز را 220 لیتر در شبانه روز اعلام کرد و گفت: ما نزدیک به دو برابر استاندارد جهانی آب مصرف می کنیم. استاندارد جهانی 120 لیتر است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب البرز یکی از علل هدر روی آب را وجود شبکه های فرسوده آب برشمرد و افزود: از مجموع دو هزارو 800 کیلومتر شبکه آب شهری البرز، 700 کیلومتر آن فرسوده است.
رضایی فر ادامه داد: طبق برنامه ، سالانه 45 کیلومتر از این شبکه ها بازسازی می شود که سال گذشته 45 کیلومتر اصلاح و بازسازی شد و امسال به همین میزان کار انجام خواهدشد.
وی، حفاری تعدادی چاه جدید و توسعه پمپاژ و تصفیه خانه فاضلاب را از طرح های در دست اقدام برشمرد.
مدیرعامل شرکت آبفای البرز کیفیت آب آشامیدنی استان را مطلوب توصیف کرد.
با این حال هرچند طرح هایی برای تامین آب آشامیدنی مردم در دست اقدام است اما نباید فراموش بکنیم که در سال های کم بارش هستیم و باید با اتخاذ روش های مناسب ، مصرف آب را بهنیه کنیم.
آنچه سبب شده تا سطح سفره های زیر زمینی آب در استان البرز کاهش یابد، حفر چاه های غیرمجاز برای آبیاری اراضی کشاورزی است که براساس برخی آمارها ، بیش از300 حلقه چاه غیر مجاز تاکنون در استان البرز شناسایی شده است.
آبیاری اراضی کشاورزی به روش های سنتی نیز در هدر روی آب و خالی شدن سفره های زیر زمینی استان بی تاثیر نبوده و این امر سبب شده تا در سال های اخیر کشاورزان به احداث شبکه های جدید آبیاری تشویق شوند.ک/4
گزارش از : مژگان السادات سجادی
7410/ 6155
20/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]