تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 8 مهر 1403    احادیث و روایات:  امام رضا (ع):معناى گفته كسى كه بسم اللّه‏ مى‏گويد، يعنى نشانى از نشانه‏هاى خداوند را بر خود مى‏...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها




آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1818881297




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

- اردیبهشت موسم گل و گلاب کاشان


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: اردیبهشت موسم گل و گلاب کاشان کاشان- ایرنا- اردیبهشت، موسم گل و گلاب ناب کاشان و لبخند گل سرخ به مردمان با طراوتی است که این ماه را برای تماشای اعجاز گلابگیران سنتی بخش قمصر، برزک، نیاسر، مرکزی و کاشان بزرگ انتخاب می کنند.


به گزارش ایرنا، ماه دوم سال که فرا می رسد عطر و شمیم روح نواز گل، زنگ بیداری مردمان خطه کویری کاشان در بامداد و صبحگاهان می شود.
این شهرستان که از یکسو به کویر نظر دارد، مناطقی خوش آب و هوا و کوهستانی و کانون های پرورش یکی از زیباترین های هستی، گل محمدی همچون قمصر، برزک، جوشقان و نیاسر را در آغوش گرفته است.
گل محمدی، سرخ گل یا گل چای نام هایی است که برای انواع گل رز (Rose) در فارسی آورده شده اما این نام بیانگر تنوع گسترده گونه های آن نیست، زیرا تاکنون بیش از 20 هزار گونه گل رز شناسایی شده است.
گل محمدی علاوه بر اینکه سر دسته گروه مهمی از گیاهان است از نظر ساختمان، رنگ و عطر گل هایش نیز کامل ترین نوع گل بوده و تاکنون هیچ یک از جنس ها و نژادهای متنوع گیاهان در تنوع و تکامل به پای این گل نرسیده است.
نژاد گل سرخ در جهان به هفت دسته شامل؛ سرخ گل فرانسه، نسترن، گل چای، سرخ گل با گل های متعدد، سرخ گل مینیاتور، سرخ گل بنگال و سرخ گل ایران تقسیم بندی شده که در بین گونه های متنوع رزها و سرخ گل ها، سرخ گل ایران یا گل محمدی که از خانواده Rosaceus و در منابع مختلف و در کشورهای غربی و انگلیسی زبان به Domask Rose معروف است، شهرت دارد.
این گونه منحصر به ایران است و بطور کلی در منابع مختلف و طبق نظر اکثر کارشناسان زیست گیاهی سرخ گل یا گل محمدی از ابتدا در ایران پرورش یافته و از این کشور به دیگر نقاط جهان پخش شده است.
گل محمدی یا طلای معطر از نظر ویژگیهای فیزیکی و شکل ظاهری دارای خصوصیاتی شامل؛ گل نیمه پرپر، صورتی رنگ و بسیار خوشبو، برگ گلها به شکل تخم مرغی، دارای 5 تا 7 برگچه و یک دم برگ، شکل گیاه آن بوته ای پرپشت با بلندای نزدیک به 1.5 متر، دارای خارهای ریز بیشمار روی ساقه ها به ویژه در ساقه های جوان آن است.
در نشست 24 آذرماه 1374 که با حضور رییس انجمن باغبانی و شماری از استادان دانشگاه های ایران برگزار شد، گل سرخ محمدی با ویژگیهای مذکور به عنوان گل ملی کشور تایید و برگزیده شد.
گلاب عصاره ای از گل است، از دیدگاه علمی گلاب به حاصل تقطیر گل های سرخ محمدی تازه چیده شده با آب که اسانس اضافی آن از محلول آبکی جدا شده باشد، اطلاق می شود.
در مجموع گلاب خوب بوی خوش و طعم کمی تند و تلخ دارد و از نظر ظاهری، بی رنگ، زلال، بدون رسوب و ماده خارجی و بوی ترشیدگی و دارای بوی ویژه گل محمدی می باشد.
گلاب از حیث درجه خلوص به چند دسته تقسیم می شود: گلاب سنگین (درجه یک)؛ گلابی است که در 100 میلی لیتر آن دست کم 35 میلی گرم اسانس وجود داشته و یا حداقل اسانس آن کمتر از 25 میلی گرم نباشد، به تعبیر محلی گلابی است که از ریختن 30 کیلوگرم گل مرغوب و استحصال 40 لیتر محلول از آن به دست می آید که در اصطلاح محلی به آن گلاب پنج منی می گویند.
گلاب سبک (درجه دو)؛ گلابی است که در 100 میلی لیتر آن دست کم 15 کیلوگرم گل و استحصال 40 لیتر محلول بدست می آید (2.5 منی).
گلاب دو آتشه؛ چنانچه پس از یکبار تقطیر و گلاب گیری دوباره به جای ریختن آب روی گل های دیگ، گلاب به دست آمده قبلی را بریزیم یعنی گلاب مجددا با گل تازه تقطیر شود، به گلابی که از این تقطیر به دست آید گلاب دو آتشه می گویند.
گلاب سه آتشه (سه گل)؛ چنانچه عمل گلابگیری را برای بار سوم تکرار کنیم یعنی گلاب دو آتشه را دوباره با گل تازه تقطیر کنیم به آن گلاب سه آتشه می گویند، این دو نوع گلاب بسیار کم تولید می شود و از حیث کیفیت و میزان اسانس بی نظیر است و ادامه این روند منجر به اسانس گیری می شود.
گلاب پس آب؛ درصورتی که بعد از عمل تقطیر دوباره به تفاله های دیگ آب اضافه کنیم و از تفاله های گل مجددا تقطیر صورت پذیرد گلاب به دست آمده را که از کیفیت نازلی برخودار است، پس آب گویند.
گلاب زیرعطری؛ گلابی است که با پارچ مخصوص تهیه می شود و برای تولید آن به جای گرفتن مثلا 40 لیتر گلاب از 30 کیلوگرم گل در حقیقت هفت لیتر گلاب گرفته می شود و بیشتر گرفتن عطر آن مورد نظر است و بعد از آنکه عطر از پارچ خارج شود به گلاب زیر عطر، گلاب زیرعطری می گویند.
تولید گلاب به روش سنتی از قدیم الایام در ایران مرسوم بوده، گلاب اولین بار توسط ابوعلی سینا استخراج و گوهر یا جوهر گل سرخ نام گرفته است، در تولید سنتی گلاب مقادیر مشخصی از گل محمدی و آب را که به ازای هر کیلوگرم گل یک لیتر می باشد در یک دیگ مسی محصول می ریزند و سپس درپوش روی دیگ را قرار داده و با تعبیه نمودن واشر لاستیکی مابین دیگ و درپوش که باعث جلوگیری از نشست بخارات می باشد، محکم می بندند.
روی در دیگ سوراخی وجود دارد که به لوله های استیل یا آلومینیومی متصل و سر دیگر لوله به ظرف مسی که پاچ نامیده می شود منتهی می شود و بخارات حاصل از تقطیر پس از عبور از این لوله در پاچ مسی که در داخل آن آب و یا آب سرد قرار دارد بتدریج سرد شده و گلاب حاصل می شود.
مدت زمان گلاب گیری در روش سنتی معمولا پنج تا هفت دقیقه است و از یک کیلوگرم گل محمدی 1.5 کیلوگرم گلاب بدست می آید که 500 گرم اولیه بسیار خوشبو و غلیظ تر است.
در تولید گلاب به روش صنعتی از ماشین آلات پیشرفته با قطعاتی از استیل ضد زنگ استفاده می شود، در روش صنعتی با توجه به رعایت موازین مختلف در حین تولید و بسته بندی، گلاب حاصله از نظر ویژگی های فیزیک و شیمیایی و میکروبی مطابق استاندارد خواهد بود.
عطر گل محمدی بصورت لایه زرد رنگ و چرب مانند، سبک، غیر محلول و نیمه جامد با توده کریستالی در حین تقطیر بر روی سطح گلاب قرار می گیرد.
سطح زیر کشت گل محمدی در ایران بالغ بر 12هزار هکتار است و در این میان شهرستان کاشان با یکهزار و 700 هکتار سطح زیر کشت این گل و تولید سالیانه هفت هزار تن گل محمدی در گلستان های بخش های قمصر، برزک، نیاسر، جوشقان و کامو، بخش مرکزی و روستاهای شهرستان بعنوان مهمترین مرکز تولید گل محمدی و گلاب در کشور مطرح است.
کاشان به لحاظ وجود کارگاه های صنعتی و سنتی و صنایع فرآوری و بسته بندی بزرگترین تولیدکننده گلاب، عرقیات گیاهی و اسانس در کشور شناخته شده است.
این شهرستان دارای 25 کارخانه صنعتی و یکهزار و 500 کارگاه سنتی و بیش از سه هزار و 500 دیگ است که در حال تولید گلاب، عرقیات گیاهی، اسانس و عطر گل محمدی بوده و زمینه اشتغال 10 هزار بهره بردار را فراهم آورده است که در زمان کاشت، داشت و برداشت این آمار به 22 هزار نفر افزایش می یابد.
جاذبه های طبیعی و تاریخی منطقه کاشان با موسم گلاب چینی و گلابگیری در هم که می آمیزد خطه ای می سازد مهمان نواز در اردیبهشت که هرساله توجه بسیاری از شیفتگان این آیین سنتی را به مناطق کوهستانی منطقه جلب می کند.
ایام گلابگیری معمولا از اوایل اردیبهشت ماه شروع و تا نیمه اول خرداد ادامه یافته و به جشن های گل محمدی منطقه پیوند می خورد و در این مدت هزاران گردشگر از سراسر کشور و حتی خارج از کشور راهی این منطقه می شوند تا از نزدیک تماشاگه دستان معجزه گر گلابگیران سنتی و با صفای این خطه باشند.
3009/6021



09/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن