واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: تندباد، کار محلول پاشی هوایی جنگل های سردشت و پیرانشهر را متوقف کرد مهاباد - ایرنا - وزش باد شدید و تندباد چند روز اخیر در شهرستان های سردشت و پیرانشهر در آذربایجان غربی، کار محلول پاشی جنگل های این مناطق را علیه آفت جوانه خوار بلوط متوقف کرده است.
سید قادر قریشی روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: محلول پاشی هوایی به وسیله هواپیما برای مقابله با آفت جوانه خوار بلوط در جنگل های سردشت و پیرانشهر از روز دوشنبه هفته گذشته آغاز و تنها یک روز به طول انجامید.
وی اضافه کرد: وزش تندباد با سرعت 55 تا 90 کیلومتر در ساعت که با بارش پراکنده باران در جنگل های این شهرستانها همراه بود موجب شد تا کار محلول پاشی هوایی تا زمان آرامش نسبی هوا متوقف شود .
وی اظهار کرد: این مبارزه نخستین مبارزه با شیوه هوایی علیه این آفت در کشور است که توسط دو فروند هواپیما در سطح جنگل های این شهرستانها آغاز شده و به مدت 10 روز به طول می انجامد.
رییس اداره منابع طبیعی سردشت ادامه داد: در سالهای قبل مبارزه علیه این آفت به صورت فیزیکی و مکانیکی و با روش گذاشتن تله های فرمونی و جمع آوری لاروها و شفیره ها در کانون های آلوده مناطق جنگلی صورت می گرفت .
قریشی افزود: با توجه به محدودیت امکانات، شرایط توپوگرافی و ناهموار بودن منطقه و طغیان آفت در سطح گسترده ای از جنگل های شهرستان با تدبیر مسوولین سازمان جنگلها و مراتع کشور و همچنین اداره کل منابع طبیعی آذربایجان غربی تصمیم بر مبارزه بیولوژیکی به صورت هوایی گرفته شد.
وی گفت: بیش از 40 هزار هکتار از جنگل های شهرستان سردشت و پیرانشهر به این آفت آلوده هستند که پیش بینی می شود با توجه به امکانات و اعتبارات موجود و محدودیت زمانی در سال جاری حدود 10 هزار هکتار از کانون های آلوده و نقاط بحرانی با هماهنگی سازمان های ذیربط بخصوص سازمان حفاظت محیط زیست انجام شود .
وی اظهار کرد: این محلول یک نوع محلول بیولوژیک است که مختص از بین بردن لارو آفت پروانه جوانه خوار بلوط بوده که به صورت انتخابی عمل می کند و برای انسان، دام و سایر جانوران، حشرات داخل جنگل و زیستگاه هایشان از جمله زنبور عسل ضرری ندارد .
در شهرستان های سردشت و پیرانشهر بیش از 100 هزار هکتار جنگل و جود دارد که جنگل های واقع در حوزه سردشت بیش از 90 هزار هکتار بوده که گونه غالب آن بلوط می باشد .
پروانه جوانه خوار بلوط (Tortrix viridana L) که در چند دهه اخیر، گونه های مختلف بلوط را به ویژه در جنگلهای سردشت و پیرانشهر مورد حمله قرار داده، آفتی بسیار مخرب است که باعث کاهش رویش چوب، زوال جنگل، تغییر در زادآوری و توالی شده و یا حتی باعث مرگ و میر درختان می شوند.
شرایط اقلیمی، مخاطرات زیست محیطی از جمله ریزگردها، جنگل تراشی و عدم چاره جویی برای درمان این آفت از عواملی است که روز به روز سطح بیستری از این جنگلها را در معرض آسیب این بیماری مهلک قرار می دهد.
جنگل های منطقه سردشت و پیرانشهر جزو جنگلهای منطقه زاگرس به شمار می روند که به لحاظ حفاظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی، قابلیتهای اکوتوریستی و ارزشهای زیست محیطی دارای اهمیت منحصر به فردی هستند.
لاروهای پروانه خوار بلوط در اوایل فصل بهار، وارد جوانه های تازه باز شده بلوط شده و تغذیه خود را شروع می کنند و در همین حال لاروهای سن آخر نیز تغذیه خود را با خوردن برگهای باز شده، کامل می کنند که ادامه این روند درختان را در اواخر بهار به صورت کامل عاری از برگ می کند.
از بین رفتن برگهای درخت در فصل رویش باعث می شود تا درخت ابزار و وسیله تولید را از دست داده، میزان فتوسنتز تقلیل یافته و در نتیجه از میزان رویش قطری و ارتفاع آن کاسته شود که ادامه این وضعیت در چند سال متوالی می تواند به کاهش تولید چوب منتهی شده و جنگل را به سمت نابودی سوق دهد.
در استان آذربایجان غربی بیش از 110 هزار هکتار اراضی جنگلی وجود دارد.
سردشت و پیرانشهر در جنوب آذربایجان غربی و هم مرز با کشور عراق واقع شده اند.
7506/6185/2093
06/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]