واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: منقبت خوانی علوی دراولین شب جشنواره ملی موسیقی اقوام خبرگزاری پانا: روایت شادیانه های مردم درواسونک شیرازی درجشنواره ملی موسیقی اقوام اجرا شد.
۱۳۹۴ يکشنبه ۳۰ فروردين ساعت 10:59
به گزارش سرویس فرهنگی پانا، جشنواره ملی موسیقی اقوام ایران، با اجرای چهار گروه موسیقی از نواحی مختلف کشور در تالار حافظ شیراز آغاز شد. در اولین شب از این جشنواره ملی، گروه آیینی و قومی «ایستم» به سرپرستی حسین علیزاده از خراسان شمالی به اجرای برنامه پرداخت. این گروه از منطقه کرمانج مهمان اهالی موسیقی شیراز شد و علاوه بر منقبت خوانی علوی و مولودی خوانی میلاد حضرت زهرا(س)، آیین های شادمانی خراسان شمالی را به نمایش گذاشت. موسیقی تغزلی و عرفانی بر اساس نغمه های استاد عیسی قلی پور و دیگر بخشی های این منطقه از دیگر برنامه های گروه ایستم در تالار حافظ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی بود. کورش اسدپور از منطقه چهارمحال بختیاری نیز با ترکیبی از نوازندگان سازهای ایرانی و منطقه زاگرس «سورنای لرستان» و دیگر هنرمندان موسیقی بختیاری به شیراز آمد. این هنرمند پیشکسوت موسیقی در برنامه خود به اجرای نواهای قومی و ملی پرداخت و در کنار اجرای نواهای شاد قوم بختیاری سعدی خوانی کرد. از ویژگی های این گروه موسیقی، پیوند ادبیات کلاسیک و آثار بزرگانی همچون سعدی و فردوسی با موسیقی قومی و محلی و همچنین حفظ اصالت ها و اجرای درست آیین ها و نغمه های این منطقه از کشور است.
کوروش اسدپور از طایفه جلیل جانکی ایل بزرگ بختیاری است. به گفته خود، او در کودکی بیشتر آوازها را از برادرانش فرامرز و البرز فرا گرفته است. در دوره دبیرستان برای جمع آوری ملودی ها و آهنگ های محلی شروع به تحقیق کرد. تحت تأثیر آواز امیر صیدانی، بهمن علاء الدین (مسعود بختیاری) و شیخ علیمراد بویر احمدی قرار گرفت.
اسدپور همچنین جهت آموختن دستگاه های موسیقی خود هشت سال در محضر استاد اصغر شاه زیدی در اصفهان شاگردی کرد وی در سال 1373 با تشویق استاد شجریان اولین کاست خود را به نام «تیه کال» با همکاری زنده یاد استاد حسین فرهاد پور، حسین ناهید، استاد منوچهری و همچنین اعضای گروه سنتی صبا روانه بازار کرد. در سال های 1374 و 1375 با آهنگ سازی علی حافظی کاست «تش دل» را تقدیم دوستداران موسیقی بختیاری کرد.
« تی به ره» را با آهنگ سازی مجتبی صادقی در سال 1378 و پس از آن در سال 1381 لوح فشرده «کر بختیاری» را روانه بازار کرد. ویژگی ممتاز کورش اسدپور نسبت به دیگر هنرمندان این عرصه در صدا و سبک موسیقی اوست که باعث وحدت موسیقی لر بزرگ از بختیاری تا بهمئی و بویراحمد و ممسنی شده است.
این هنرمند تاکنون کنسرت های متعدد در مناطق مختلف کشور و اروپا برگزار کرده است.
اما در میان آواها و نواهای نواحی ایران که قرار است سه شب شادی های مردم را افزون سازد، موسیقی سنتی شیراز در شکل "واسونک" که بخشی از میراث معنوی این شهر تاریخی است با هنرنمایی شمس ا... پرندآور نغمه های کوچه بازاری، اما پر پیشینه را به گوش ها رساند.
این موسیقی که ویژه آیین های عروسی و حنابندان شیرازی هاست یکی از قدیمی ترین گونه های موسیقایی مردمی شیراز است که سال ها در کوچه ها و میهمانی های مردم خونگرم و میهمان نواز این خطه از ایران به گوش می رسید و هنوز پس از سال ها به عنوان سنتی محبوب در آیین های سورگانی مردم شیراز به میهمانان تقدیم می شود.
واسونکها، ترانههای فولکلور هستند که بیشتر در استان فارس در مجالس عروسی و سرور و شادمانی خوانده میشوند. این ترانهها اکثراً تک بیت و با ریتم شش هشت باز در مایه شوشتری خوانده میشوند. واسونکها ترانههای از دل و جان بر آمدهای هستند که عنوان "پیوند زناشویی" را با خود از این سو به آن سو میبرند.
"شمس ا... پرند وار" سنتور و خواننده "رضا اسماعیلی" تنبک، "غلامرضا مکاری حقیقی فرد" ویولون، هنرمندان گروه موسیقی حافظ فارس در جشنواره ملی موسیقی اقوام هستند.
یک گروه قشقایی به سرپرستی پیران درخشان نیز در شیراز به روی صحنه رفت. این گروه به اجرای آواها و ملودی های محلی قشقایی پرداخت و شادیانه های این ایل بزرگ را در تالار حافظ طنین انداز کرد.
جشنواره ملی موسیقی اقوام با شعار «همدلی و همزبانی گوهر بنی آدم» و با رویکرد حمایتی از گروه های موسیقی آیین و سنتی در تالار حافظ اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، از 29 تا 31 فروردین ماه توسط این اداره کل و حمایت استانداری فارس ساعت 20 برگزار می شود که حضور در این جشنواره برای عموم با کارت دعوت آزاد است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]