واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: آييودي؛ ضدبارداري و ضدسرطان
سلامتي- گروه سلامت - فرنوش صفويفر:
بهتر است براي بچهدار شدن برنامه داشت، اين را همه خانوادههايي كه در قيد و بند سلامتشان هستند،
باور دارند؛ اما واقعا كدام روش براي تنطيم زمان بچهدار شدن مناسبتر است، خطر كداميك كمتر و فايده كداميك بيشتر است؟ اين موضوعي است كه پزشكان و نيز محققان عالم پزشكي بايد در مورد آن اظهارنظر كنند و مردم را در اين باره آگاه كنند.
به تازگي و در نشست انجمن متخصصان زنان و زايمان آمريكا كه در نيواورلئان برگزار شده، در مورد فايدههاي پنهان و كمتر شناختهشده يكي از روشهاي تنظيم بارداري، اطلاعاتي ارائه شده كه ممكن است براي همه خانوادههايي كه درگير اين موضوع هستند، جالب باشد.
خبرگزاري رويترز گزارش داده است در اين نشست، بهخصوص در مورد فوايد جديدتر آييودي، وسيله داخل رحمي براي جلوگيري از بارداري، كه تاكنون از ديد پزشكان و خانوادهها مخفي مانده بود، صحبت شد.
به گفته يكي از متخصصان حاضر در اين نشست، اكثر پزشكان نميدانند كه اين وسيله، علاوه بر پيشگيري از بارداري ناخواسته، ميتواند در پيشگيري از سرطان رحم نيز مؤثر باشد.
به گفته اين متخصص زنان و استاد دانشگاه كاليفرنياي شمالي، تحقيقات نشان داده، استفاده از آييودي ميتواند ميزان ابتلا به اين سرطان را در خانمها تا 40 درصد كاهش دهد كه عدد قابلتوجهي محسوب ميشود. اين درحالي است كه ميزان استفاده از اين روش، در سراسر جهان، در كشوري همچون آمريكا و در كشور ما، بسيار پايين است.
آييودي وسيلهاي پلاستيكي و Tشكل است كه توسط پزشك يا ماما از راه واژن در رحم كار گذاشته ميشود. هنوز سازوكار دقيق اين وسيله در پيشگيري از بارداري شناختهشده نيست؛ اما بهطور كلي گفته ميشود كه وجود يك جسم خارجي در داخل رحم، مانع رسيدن اسپرم به تخمك و لقاح با آن ميشود.
در برخي گزارشها گفته شده كه آييودي، ميتواند خاصيت اسپرمكشي داشته باشد. برخي انواع جديدتر آييودي، علاوه بر اين سازوكار، به نوعي هورمون (لوونوژسترول) نيز آغشته شدهاند تا احتمال لانهگزيني تخمي كه احيانا لقاح يافته را نيز به حداقل برسانند. نوع دومي از آييودي هم ساخته شده كه سيم ظريف مسي دور آن پيچيده شده و با آزاد كردن مس، مانع باروري تخمك ميشود.
با اين حال، سازوكار هرچه كه باشد، بررسيها نشان داده كه ميزان كارايي آن بسيار بالاست؛ ضمن اين كه اين وسيله فوايد خاصي هم دارد كه آن را از ساير وسايل تنظيم خانواده متمايز ميكند.
نسبت به قرصهاي ضدبارداري، استفاده از آن راحتتر است، چون يك بار در رحم كارگذاشته ميشود و كار خود را تا 5 تا 10 سال انجام ميدهد. نسبت به كاندوم راحتتر است، چرا كه حس نميشود و تداخلي با روابط جنسي همسران به وجود نميآورد.
همچنين اين وسيله نسبتا ارزان و در دسترس است و با خارج كردن آن از بدن، بلافاصله شانس بارداري به زوجين برميگردد. آنچه كه استفاده از آييودي را در بين خانمها محدود كرده، برخي عوارضي است كه از آن گزارش شده است.
عوارضي همچون خونريزيهاي ماهيانه شديدتر، دردها و انقباضات شكمي و نيز افزايش احتمال ابتلا به عفونتهاي لگني.
در برخي خانمها، خونريزي و لكهبيني و نيز دردهاي شكمي، تنها در روزهاي اول بعد از كارگذاشتن آييودي اتفاق ميافتد و ديگر مشكلي براي آنها وجود ندارد، اما در برخي از آنها ممكن است اين لكهبينيها در فواصل عادت ماهيانه نيز تا هفتهها ادامه داشته باشد و در طي روزهاي عادت ماهيانه شدت بيشتري پيدا كند.
عفونتهاي لگني نيز، يكي از عوارض آييودي است كه البته در انواع اخير آن، اين عارضه به حداقل رسيده و بهصورت نادر ديده ميشود، اما باز مشكلي است كه وجود دارد و به همين علت پزشكان توصيه ميكنند اگر خانمي در حال حاضر يا در 3 ماهه گذشته به عفونتهاي لگني مبتلا بوده، از روش ديگري براي تنظيم بارداري استفاده كند.
حاملگي، وجود ناهنجاريهاي ساختاري در رحم، سرطان رحم و گردن رحم و پستان و نيز عفونتهاي آميزشي، از موارد ديگري هستند كه در آنها ممنوعيت مصرف آييودي وجود دارد.
توجه به اين فهرست نشان ميدهد اكثر زنان ميتوانند از اين وسيله در حالت عادي و نيز شيردهي استفاده كنند و از كارايي آن مطمئن باشند. اطلاعات جديد متخصصان زنان نيز، در تاثير آييودي در كاهش خطر ابتلا به سرطان رحم، ميتواند در تشويق خانمها به استفاده از اين روش، مؤثر باشد.
تاريخ درج: 20 ارديبهشت 1387 ساعت 20:21 تاريخ تاييد: 20 ارديبهشت 1387 ساعت 21:20 تاريخ به روز رساني: 20 ارديبهشت 1387 ساعت 20:52
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 197]