واضح آرشیو وب فارسی:قدس: آخرين تحليل نظريه پرداز «پايان تاريخ» فوكوياما: آمريكا در حال فروپاشي است
يك انديشمند برجسته جهان در مقاله اي با اشاره به بحران مالي بي سابقه در آمريكا، اين كشور را در حال فروپاشي دانست.
به گزارش فارس، فرانسيس فوكوياما در مقاله خود در هفته نامه نيوزويك نوشت: علاوه بر برخي از شركتهاي مطرح آمريكايي، تفكر خاص سرمايه داري نيز از هم فروپاشيد.
فوكوياما مي نويسد: انفجار از داخل بانكهاي سرمايه آمريكا و ناپديد شدن بيش از يك تريليون دلار در بازار سهام در يك روز، نشان از سقوط سرمايه داري آمريكا دارد.
اين انديشمند ژاپني الاصل مي افزايد: اين هزينه 700 ميليون دلاري كه بر دوش ماليات دهندگان تحميل شده است و ميزان شكست كه در وال استريت به وقوع پيوسته، مي تواند بسيار بزرگتر از آنچه هست، باشد.
«دموكراسي» اسم رمزي براي تغيير حكومت است
فوكوياما در نيوزويك مي نويسد: قدرت و نفوذ آمريكا نه تنها بر تانكها و دلارهاي ما مبتني، بلكه بر اين حقيقت تكيه دارد كه اكثر مردم شكل آمريكايي حكومت خودرأي را جذاب يافته و خواستار بازسازي جوامع خود همراستا با اين مشي بودند.
اين همان چيزي است كه «جوزف ناي»، دانشمند سياسي آن را «قدرت نرم نام» داد.
فوكوياما مي افزايد: فكر كردن به اين دشوار است كه اعتبار اين شخصيتهاي آمريكايي تمام شده است. بين سال 2002 و 2007 در حالي كه جهان در حال لذت بردن از دوره بي نظير رشد اقتصادي بود، ناديده گرفتن نظرات برخي جامعه شناسان اروپايي و آمريكاي لاتين كه از مدل اقتصادي آمريكا به عنوان «سرمايه داري گاوچراني» انتقاد مي كردند، ساده بود. اما اكنون موتور آن رشد اقتصادي، يعني اقتصاد آمريكا از مسير خارج شده است و كشاندن بقيه جهان را به دنبال خود به قعر را تهديد مي كند.اين متفكر آمريكايي ژاپني الاصل در ادامه نوشت: دموكراسي حتي پيش از اين از بين رفت؛ هنگامي كه ثابت شد صدام سلاح كشتار جمعي ندارد، دولت بوش به دنبال توجيه جنگ عراق بود.به عقيده فوكوياما، از نظر بسياري از مردم دنيا، لفاظيهاي آمريكادرباره دموكراسي بيشتر شبيه بهانه اي براي افزايش سلطه آمريكاست.
اين استاد دانشگاه جان هاپكينز افزود: ديگر نقطه انتقادي آمريكا تمايل اين كشور به حمايت دموكراسي در ديگر كشورهاي جهان است. مشكل اكنون اين است كه دولت بوش با استفاده از دموكراسي براي توجيه جنگ عراق، به بسياري كشورها اعلام كرد كه دموكراسي اسم رمزي براي مداخله نظامي و تغيير حكومت است.
گفتني است، يوشي هيرو فرانسيس فوكوياما، متولد 27 اكتبر 1952، فيلسوف آمريكايي، متخصص اقتصاد سياسي، رئيس گروه توسعه اقتصادي بين المللي دانشگاه جان هاپكينز و نويسنده كتاب «پايان تاريخ و آخرين انسان» است كه به خاطر نظريه پردازي «پايان تاريخ» مشهور است.
تئوري «پايان تاريخ» فرانسيس فوكوياما، در سال 1989 مطرح و در سال 1992 در كتاب «پايان تاريخ و آخرين انسان»(The End of History and the Last Man) تشريح شد.
فوكوياما يكي از تئوريسينهاي جريان نومحافظه كار آمريكاست. وي جزو استراتژيستهاي ارشد بنگاه RAND است كه اين سازمان يك اتاق فكر در حوزه سياست خارجي است كه مربوط به نيروي هوايي آمريكاست.
چامسكي:«حزب تجارت» آمريكا را اداره مي كند
منتقد و انديشمند برجسته آمريكايي در مصاحبه اينترنتي با يك نشريه آلماني تصريح كرد: نظامي تك حزبي به نام «حزب تجارت» آمريكا را اداره مي كند و دموكراتها و جمهوريخواهان تفاوت ساختاري با هم ندارند.
به گزارش فارس، «نوام چامسكي» در اين مصاحبه با نشريه اشپيگل كه روز جمعه در پايگاه اينترنتي آن به چاپ رسيد، در پاسخ به پرسشي درباره شعار «باراك اوباما»، نامزد دموكرات انتخابات آمريكا براي ايجاد «تغيير» در اين كشور گفت: «به هيچ عنوان» انتظار ندارد تغييرات عميق و فوري در اين كشور ايجاد شود.
وي درباره شعار اوباما درباره تقويت مشاركت دوسوي اقيانوس اطلس به عنوان اولويت ديپلماسي گفت: اينها همه لفاظي است.
يکشنبه 21 مهر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]