واضح آرشیو وب فارسی:: این روزها در سراسر جهان اسپیسفریمها یا سازههای فضایی در حال ساخت و توسعه هستند و در چند دهه اخیر این سازهها از اهمیت بیشتری برخوردار شدهاند. اسپیس فریم یا سازه فضایی سازهای سفت و سخت و سبک است که از پایههای به هم پیوسته در الگوهای هندسی مختلف ساخته میشود. سازههای اسپیس فریم به طور گسترده برای ساخت نواحی با دهانه بزرگ که تکیهگاههای داخلی کمی دارند استفاده میشود. سیستم اسپیس فریم به دلیل مزایای بیشماری که از نظر پوشش دهانه در وسیعترین نواحی دارد، به طور گسترده در سراسر جهان استفاده میشود.
در این مقاله با ساختار اسپیس فریم، انواع اسپیس فریم و ویژگیهای اسپیس فریم باکیفیت آشنا میشوید.
اسپیس فریم چیست؟
اسپیس فریمها الکساندر گراهام بل توسعه داده شد. سازههای اسپیس فریم وزن سبکی دارند و جابجایی و حمل و نقل آنها از یک مکان به مکان دیگر بسیار آسان است. سازههای قاب فضایی انحراف بسیار کمی دارند و در عین حال بارهای فشاری و کششی بالایی دارند. در اسپیس فریمها بارهای متمرکز به طور مساوی در سراسر سازه توزیع میشوند. هدف اصلی استفاده از سازههای اسپیس فریم پوششدهی مناطق وسیع است. معماری اسپیس فریم به طور گستردهای در ساخت فرودگاهها، استادیومها، سالنهای نمایشگاهی، استخرها و برجها و غیره استفاده میشود.
سازههای اسپیس فریم وزن سبکی دارند؛ زیرا موادی که در سازه اسپیس فریم استفاده میشود به ویژه به گونهای توزیع شده است که مکانیسم انتقال بار کل در درجه اول محوری، فشاری یا کششی باشد. قاب فضایی سادهترین شکل سازه است که قسمت افقی آن از اهرام مربعی به هم پیوسته تشکیل شده است و پایههای آن آلومینیومی یا فولادی است.
انواع مختلف خدمات مانند تهویه مطبوع را میتوان به راحتی در فضای مربوط به اسپیس فریم جای داد. سازههای اسپیس فریم به صورت سهبعدی هستند و انواع مختلف اعضا و اتصالات را دارند. متداولترین نوع اعضا و اتصالات آنها شبکههای دو لایه با بخشهای لوله فولادی هستند. سازههای فضایی با استفاده از یک ماتریس سفت و سخت طراحی میشوند. سازه اسپیس فریم سازهای سه بعدی است که در المانهای خطی که برای انتقال بار چیده شدهاند مونتاژ میشود. اسپیس فریم با فولاد و الوار ساخته شده است. مواد فولادی برای ساختار قاب فضایی به این دلیل استفاده میشود که بار بیشتری را تحمل کند. اسپیس فریمها با توجه به چینش سه بعدیشان سازههای فضایی سفت و سخت هستند و با بارگذاری متمرکز میتوانند دوام بیاورند. سیستم سازه اسپیس فریم سازههای نامشخص است. سرعت ساخت در سازههای اسپیس فریم فریم بسیار سریع است و میتواند مناطق وسیعی را با حداقل مدت زمان پوشش دهد.
ویژگیهای اسپیس فریم با کیفیت
حال که با سازههای اسپیس فریم در مقدمه آشنا شدیم باید بدانیم اسپیس فریم باکیفیت چه ویژگیهایی دارد.
جنس فلز اسپیس فریم
جنس فلز مورد استفاده در ساخت اسپیس فریم باید از نوع سبک باشد. لولههای فلزی صنعتی که معمولا در ساخت این محصول مورد استفاده قرار میگیرند سبک هستند.
ابعاد اسپیس فریم
هر اسپیس فریم باید دارای ابعادی باشد که طبق استاندارد جهانی تعیین شده است. اگر از این ابعاد استاندارد در ساخت سازه استفاده نشود، سازه اسپیس فریم به کلی دچار مشکل میشود و استاندارد آن از بین میرود. اسپیس فریمها در دو نوع صاف و منحنی وجود دارند. ابعاد استاندارد اسپیس فریم صاف نیم متر تا چهار متر هستند و اسپیس فریمهای کروی یا منحنی در قطرهای یک متر تا سه متر ساخته میشوند. در ساخت اسپیس فریم باید از سطح مقطع پانزده سانتیمتر مربع استفاده شود.
ضخامت لولههای اسپیس فریم
قطر لولهای که برای ساخت اسپیس فریم از آن استفاده میشود دارای اندازه استاندارد 0.8 تا 1.5 میلیمتر است. استحکام لولهها با اندازه قطر آنها نسبت مستقیم دارد؛ با زیادشدن قطر لولهها استحکام آنها افزایش مییابد. ضخامت لولهها با توجه به کاربرد سازه اسپیس فریم و شیوه استفاده از آن تعیین میشود.
تعداد رکابهای اسپیس فریم
رکابهای اسپیس فریم مربعهای جوشخوردهای هستند که سازه را نگه داشته و استحکام سازه اسپیس فریم را تضمین میکنند. با توجه به نوع ساخت اسپیس فریمها و کاربرد آنها تعداد این مربعها و فاصله آنها ممکن است کم یا زیاد باشد. با زیادشدن تعداد رکابهای یک سازه استحکام آن بیشتر خواهد بود.
جوشخوردگی اسپیس فریم
نحوه جوشدهی اسپیس فریم نقش زیادی در تعیین کیفیت آن دارد. هرچقدر جوشدهی اسپیس فریم عمق بیشتری داشته باشد، استحکام سازه بیشتر خواهد بود. در ساخت اسپیس فریم از جوش استاندارد CO2 استفاده میشود. فلز سازه باید صاف و پیوسته جوش خورده شده و دارای ناهمواری نباشد تا کیفیت مناسبتری نیز داشته باشد. این همواربودن در مراحل بعدی ساخت اسپیس فریم نقش زیادی دارد.
پوشش اسپیس فریم
پوشش اسپیس فریم یکی از مؤثرترین عوامل کیفیت بالای اسپیس فریم است. نوع فلزی که برای مقاومکردن اسپیس فریم به عنوان پوشش استفاده میشود بهتر است گالوانیزه باشد. از پوشش رنگ نیز میتوان برای افزایش مقاومت این سازهها استفاده نمود.
آبکاری گالوانیزه اسپیس فریم
استفاده از لایه گالوانیزه و اسیدی روی سطح فلزی سازه آن را در برابر خوردگی مقاوم نموده و ظاهر و جلوه زیبایی را به آن میبخشد. نکتهای که در هنگام جوشکاری باید به آن توجه کرد این است که بعد از آبکاری این کار با دقت انجام شود تا از ایجاد نقاط سیاه روی آن جلوگیری شود. این نقاط سیاه باعث افت کیفیت سازه اسپیس فریم میشود؛ بنابراین عمل جوشکاری باید با استانداردهای خاص خود صورت بگیرد تا از بروز این اتفاق جلوگیری شود.
رنگکاری اسپیس فریم
برای زیبایی ظاهر سازه اسپیس فریم از رنگ استفاده میشود. برای حفظ ماندگاری پوشش رنگی اسپیس فریم باید قبل از این کار آلودگیهای سطحی و چربیهای آن به طور کامل از بین برود.
جمعبندی
در مقاله حاضر به ارائه توضیحاتی درباره اسپیس فریم پرداختیم. سازههای اسپیس فریم سازههای سه بعدی هستند که برای پوشش برخی فضاها مورد استفاده قرار میگیرند. این سازهها در ساخت غرفههای نمایشگاهی، بنرها و ... استفاده میشوند. سازههای اسپیس فریم بسته به کاربرد آنها دارای استحکام متفاوتی هستند و گاهی از پوشش گالوانیزه برای افزایش استحکام آن استفاده میشود. شرکت اسپیس سازان سازنده انواع اسپیس فریم نمایشگاهی و استاندارد با روکش گالوانیزه است که دارای تمامی ویژگیهای سازه اسپیس فریم باکیفیت است. اسپیس سازان آماده ارائه این سازههای باکیفیت به مشتریان عزیز است.
منبع: spacesazan.com
برچسب ها : اسپیس,اسپیس فریم,اسپیس فریم نمایشگاهی,اسپیس نمایشگاهی,اسپیس سازان