واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: دختر شرق
طبق برآوردهاي محافظهكاران، جمعيت شهري پاكستان سه برابر ميزان كنوني آن خواهد شد. در اواسط دهة 80، 85 تا 90 درصد مردم پاكستان دسترسي به آب سالم و بهداشتي نخواهند داشت. همين ميزان از مردم بدون بهرهمندي از بهداشت و شبكة فاضلاب مناسب در آلونكهاي موقت در مناطق پر جمعيت و يا در اردوگاهها در مناطق زاغهنشين زندگي خواهند كرد. در برخي از نواحي بلوچستان و شمال غرب ايالت مرزي، مردم هنوز در غار زندگي ميكنند. اما با اين حال تنها 5/0 درصد بودجة سالانة حكومت به ساخت و ساز مسكن اختصاص مييابد.
حكومت به جاي آموزش مردم، آنان را ناديده ميگرفت. بر اساس استاندارد تأييد شدة بينالمللي باسوادي، 90 درصد مردم پاكستان بيسواد بودند.
بر اساس يك استاندارد ديگر كه طبق آن هر كس كه ميتوانست نام خود را بنويسد با سواد خوانده ميشد، 73 درصد در گروه بي سوادان قرار ميگرفتند. با اين حال، تنها 45 درصد كودكان بين 5 تا 10 سال در مدرسه ثبتنام ميشدند و از بين اين 45 درصد هم، چهار نفر از بين پنج نفر به خاطر مسائل اقتصادي قبل از رسيدن به سن ده سالگي ترك تحصيل ميكردند. اين آمار نه تنها شوكآور، بلكه بسيار كمرشكن نيز بودند. پاكستان هر سال 5/1 ميليون بيسواد به جمعيتاش افزوده ميشد. تحت حكومت ضياء، نرخ بيسوادي افزايش نمييافت بلكه سقوط ميكرد.
سرمايههاي ملي به طرز اسفباري غارت ميشدند. تحت حكومت ضياء هزينههاي دفاعي چند برابر شده بود و در نتيجه، هزينة سرانة ارتش پاكستان بيش از هر كشور ديگري در جنوب آسيا بود. هزينة سرانة آموزش، مسكن و بهداشت در ميان كمترينها قرار داشت. بر اساس [آمار] صندوق كودكان آمريكا، حدود 600 هزار از 4 ميليون كودكي كه هر سال در پاكستان در دهة 80 متولد شدهاند، قبل از سن يك سالگي و 750 هزار نفر ديگر نيز قبل از رسيدن به سن 5 سالگي محكوم به مرگ بودند. درمقايسه با آمار مساوي تولد در غرب، حدود 700 هزار كودك ديگر نيز سالانه در پاكستان از دنيا ميرفتند. با اين حال، مردم حق ابراز عقيده در مورد آيندة خود را نداشتند. انتخابات آزاد و بيطرف. هنوز در تلاش براي بازگشت دموكراسي به پاكستان بوديم. پدرم زندگي خود را در اين راه گذاشته بود؛ در اعطاي تساوي قانوني به فقير و غني، مرد و زن، همه گروههاي قوميو اقليتهاي مذهبي. وي از طريق توسعة اقتصادي و آموزش به كل كشور نفع رسانده بود و صداي دموكراسي را به گوش مردمي رسانده بود كه واقعاً به آن نياز داشتند. او بالاترين قيمت را براي خيالش پرداخت كرده بود.
«ظلم و ستم درست مثل جهنم به آساني مغلوب نميشود؛ اما ما اين ماية دلداري را داريم كه: هر چه جنگ و نبرد دشوارتر باشد، پيروزي شكوهمندتر خواهد بود.» اينها جملات توماس پين(Thomas Paine) در كتاب «بحران آمريكايي»
(The American Crisis) سال 1776 هستند. ما در جهنم حكومت نظامي پاكستان به سر ميبرديم و آمادة مقابله با هر نوع سركوب پيش رو بوديم.
ما رنج كشيده بوديم و قربانيهاي زيادي داده بوديم، مرگ اعضاي خانوادههاي خود را ديده بوديم و به فرزندان و والدين ديگر خانوادهها تسليت گفته بوديم. ممكن است دوباره مجبور به انجام اين كارها شويم، اما از همين راهها، مشعل دموكراسي را روشن نگه داشتهايم. هيچ پيروزي شكوهمندتر از روزي نيست كه اين ديكتاتور نابود شود و روياي دموكراسي يك بار ديگر در پاكستان به واقعيت تبديل شود.
فصل چهاردهم
زندگي خصوصي من در 29 جولاي 1987 وقتي به ازدواج به شيوة سنتي و به اصرار خانوادهام تن در دادم، تغييري شگفت نمود. ازدواج قراردادي بهايي بود كه من به انتخاب خود براي مسير زندگيام پرداخت كردم. زندگي خبر ساز من در پاكستان امكان ملاقات يك مرد را بهطور عادي، آشنا شدن با وي و سپس ازدواج با او را غيرممكن ساخته بود. حتي محتاطانهترين رابطه هم به حرف و حديثهايي كه از قبل در مورد هر اقدام من وجود داشت، دامن ميزد.
براي بسياري از خانوادههاي شرقي، ازدواج به شيوه سنتي بيشتر از اين كه يك ايراد باشد، يك نوع هنجار بود. اما والدين من با عشق ازدواج كرده بودند، و با اين باور بزرگ شده بودم كه روزي عاشق ميشوم و با مردي به انتخاب خود ازدواج ميكنم. با اين همه، سؤال و جواب در مورد برنامهها و آمادگيام براي ازدواج از زماني كه در رادكليف بودم، آغاز شده بود. من متعلق به يكي از خانوادههاي قديمي و مشهور پاكستان بودم، و آن زمان، دختر نخست وزير.
در دوران دانشجويي درآمريكا و دربحبوحة جنبوجوش زنان قانع شده بودم كه ازدواج و شغل آدمي با هم هماهنگ هستند و هيچ يك از آنها نميتواند سد راه ديگري شود. آن زمان اعتقاد داشتم، و هنوز هم بر اين باورم كه يك زن ميتواند اراده كند و همه چيز را بهدست آورد: زندگي، كاري رضايت بخش، ازدواجي رضايت بخش و خرسندي فرزندان. من به دنبال ازدواج با مردي بودم كه اهدافش را درست همانطور كه من اهداف خودم را در زندگي دنبال ميكنم، دنبال كند.
سه شنبه 7 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 208]