واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بزرگتر از پيروزي
مرحله دوم حركت به سمت مرز
مرحله دوم، يك هفته بعد در تاريخ 17 ارديبهشت آغاز شد. در اين مرحله قرار بود كه يگانهاي قرارگاه نصر از مسير جاده اهواز- خرمشهر به سمت جنوب تك كرده و خرمشهر را آزاد نمايند. ولي با بررسيهاي به عمل آمده و شناساييهاي انجام شده و نيز مطالعه بر عكس هوايي مشخص شد كه ارتش بعثي ردههاي پدافندي هفت گانهاي را در شمال خرمشهر ايجاد كرده و در مدخل خرمشهر با انداختن آب يك فضاي آبگرفتگي بوجود آورده كه مانع پيشروي به سمت آن شهر است. انجام يك حمله آزمايشي در اين محور نيز نشان داد كه پيشروي در اين مسير كند و همراه با تلفات زياد خواهد بود. به هر حال با تغيير طرح عملياتي، مأموريت قرارگاه نصر نيز پيشروي از سمت غرب به سوي منطقه مرزي و همراه با قرارگاه فتح، تعيين شد. اين منطقه مرزي حدود دو تا سه كيلومتر با دژ عراق فاصله داشت. پس از گذشت يك هفته از آغاز عمليات، ارتش بعثي،امكانات و نيروي رزمي فراواني را بين مرز بينالمللي تا جاده اهواز- خرمشهر مستقر نمود. با هجوم رزمندگان اسلام براي حركت به سوي منطقه مرزي، آنها با انبوهي از تانكها، نفربرها و آتش توپخانه و واحدهاي پياده دشمن روبه رو شدند. نيروهاي قرارگاه فتح در همان ساعات اوليه، خود را به دژ مرزي رساندند ولي يگانهاي قرارگاه نصر دچار تأخير شده و نتوانستند با يگانهاي قرارگاه فتح الحاق نمايند.
در اين شرايط قرارگاه نصر با بحران عجيبي گرفتار شد. دشمن از سمت جنوب و از منطقه شلمچه به مواضع يگانهاي قرارگاه نصر در سمت شمال جبهه خود حمله كرد و بخش زيادي از مواضع تصرف شده قرارگاه نصر را، باز پس گرفت.
در اين شرايط بحراني، همه فرماندهان قرارگاههاي كربلا و فتح در سنگر فرماندهي قرارگاه نصر جمع شدند تا بتوانند چارهاي بينديشند. دشمن به تيپهاي 27 محمد رسولالله(ص) و 7 وليعصر و لشكر 21 حمزه با تمام قدرت، حمله كرده بود. صداي رگبار گلولهها، انفجار توپها و شليك آر پي جيها در همه جا شنيده ميشد. حاج احمد متوسليان فرمانده تيپ محمد رسولالله(ص) براي نشان دادن وضعيت دشوار و بحراني، شاسي بيسيم خود را فشار داده بود و به فرمانده سپاه ميگفت: گوش كن ببين چه خبر است. همه فرماندهان تيپ از جمله حاج همت و محمود شهبازي دارند با دشمن ميجنگند. فقط من در كنار بيسيم ماندهام. آنقدر درگيريها نزديك شده بود كه رزمندگان اسلام با نفرات بعثي قاطي شده بودند. در اين هنگام يك بسيجي دلاور توانست با پرتاب نارنجكي به داخل نفربر فرمانده تيپ 24 مكانيزه ارتش بعثي، وي را اسير نمايد كه البته وي پس از چند ساعت به دليل جراحات وارده بر اثر پرتاب نارنجك، كشته شد. تيپ نجف اشرف مجبور شد علاوه بر آرايش به سمت غرب، به منظور مقابله با حملات دشمن به سمت جنوب نيز موضع بگيرد.
رزمندگان جهاد سازندگي يك خاكريز عصا شكل براي تيپ نجف اشرف احداث كردند و رزمندگان پشت آن مستقر گرديده و بسيجيان با آر پي جي و يك برادر استوار ارتشي هم، با كمك موشك تاو به تانكهاي دشمن حمله كردند و موفق شدند حدود 10 تانك دشمن را منهدم نمايند. وضعيت سختي بود. نحوه و شدت درگيريها و شرايط بحراني جبههها از طريق تلفن به فرزندامام حاج احمد آقا، گزارش گرديد تا به اطلاعامام خميني برسد.امام فرمودند: هنوز 5 ساعت از ابلاغ اين پيام نگذشته بود كه گردوغبار وسيعي تمام منطقه پاتك دشمن را گرفت بگونهاي كه چشم، چشم را نميديد و باعث شد تا تهاجم دشمن، ناكام بماند و تاريكي شب فرا رسيد. معمولاً با تاريك شدن هوا توان جنگيدن ارتش صدام، كاهش مييافت زيرا استفاده از تانك و آتش توپخانه نياز به روشنايي داشت و شب به عنوان يك پوشش مناسب براي رزمندگان اسلام، مفيد واقع ميشد. هم آنان را از آسيب پذيري در برابر دشمن تا حد زيادي درامان نگه ميداشت، و هم قدرت تحرك و جابجايي و مانور آنها را افزايش ميداد. به هر حال در مجموع رزمندگان اسلام موفق شدند تا در اين مرحله، از جاده اهواز- خرمشهر با 12 كيلومتر پيشروي، خود را در نهايت در منطقه پاسگاه زيد، به دژ مرزي عراق برسانند.
در اين درگيريها تعداد زيادي از تانكها و نفربرهاي دشمن منهدم و يا به غنيمت درآمد. رزمندگان اسلام توانستند همچون يك پيكان از قلب منطقه دشمن، عبور كرده و خود را به مرز برسانند. نوك پيكان آنها، براي دشمن حركتي به سمت بصره را جلوه ميداد. با چنين تصوري بود كه در 18/2/61 لشكرهاي 5 و6 ارتش بعثي كه خود را در معرض محاصره رزمندگان اسلام ميديدند، به منظور جلوگيري از بسته شدن عقبه خود، اقدام به عقب نشيني نموده و در پشت مرز بين المللي در ناحيه طلاييه و كوشك مستقر شده و خط دفاعي جديدي را در جلوي بصره شكل دادند. با اين عقب نشيني شهر هويزه و پادگان حميد آزاد گرديد. در اين شرايط نيروهاي قرارگاه قدس، كه متوجه فرار دشمن از روبروي خود شده بودند، از مسير جاده اهواز- خرمشهر به سمت پادگان حميد حركت كرده و بدينترتيب، جاده اهواز- خرمشهر به طور كامل باز گرديد. در تعقيب واحدهاي ارتش بعثي، درگيري در منطقه جفير ادامه يافت. با عقب نشيني لشكرهاي ارتش بعثي، يگانهاي دو قرارگاه فتح و قدس با هم الحاق نموده و عمده منطقه پيش بيني شده در طرح عمليات بيتالمقدس به جز منطقه خرمشهر، آزاد گرديد.
در اين شرايط، فضاي پيروزي در اذهان بسياري از مسئولين كشور فراهم آمده بود به گونهاي كه قائم مقام رهبري، پيشنهاد داشتند به منظور ساقط كردن صدام، نيروهاي ايراني سريعاً وارد خاك دشمن شوند.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 371]