واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: بزرگتر از پيروزي
با آغاز عمليات، پيشروي محور سمت راست به سرعت انجام شد و رزمندگان، خود را در ساعت 5 صبح به اروند رود رساندند. ولي پيشروي از دو محور ديگر به كندي صورت ميگرفت. از ساعت 7 صبح تيپامام حسين(ع) با 700رزمنده، حركت خود را به سمت خرمشهر آغاز و دور جديدي از تلاش براي فتح خرمشهر را شروع كرد. با اين اقدام، دو محور ديگر هم توانستند بر دشمن غلبه يافته و در مسير رسيدن به خرمشهر بر فعاليتهاي خود افزودند. در حالي كه در داخل خرمشهر استعداد نيروهاي دشمن بيش از يك لشكر يعني در حدود 15 هزار نفر بود و براي حدود 2 هفته مهمات، تجهيزات و مواد غذايي لازم را در اختيار داشتند وليكن با رعبي كه در دل آنها ايجاد شده بود، نظامياني كه در خط مقدم حضور داشتند شروع به تسليم خود كرده و افرادي كه دورتر و در سمت اروند رود بودند خود را به آب زده و فرار را بر قرارترجيح دادند. دشمن كه مسير جاده شلمچه را مسدود شده ميديد دچار آشفتگي روحي شد و نيروهاي وي پس از يك ساعت درگيري در صبح روز سوم خرداد دستهاي خود را بالا برده و آماده اسارت شدند. بدينترتيب ساعت 10 صبح روز دوشنبه سوم خرداد، رزمندگان اسلام از طريق شمال غرب شهر، وارد خرمشهر شدند و بيش از 12 هزار نفر از نظاميان بعثي را در داخل خرمشهر به اسارت خود درآوردند و مهر پيروزي را بر جبين ايرانيان وامام عزيزشان ثبت كردند. اين پيروزي در اخبار سراسري راديو در ساعت 2 بعد از ظهر به اطلاع مردم ايران رسيد و فضايي از خوشحالي و شعف و شادي و سرور را براي مردم ايران به ارمغان آورد.امام خميني هم از اين پيروزي بسيار مسرور شدند. از قول فرزند ايشان حاج احمد آقا، نقل شده است كه گفته اند: هيچ گاهامام را در طول عمرشان تا به اين اندازه، بشاش و خوشحال نديده بودم.امام هم با بيان اينكه ، ديدگاه خودشان را نسبت به عمليات بيتالمقدس و ارزش آن بيان كردند. فتح خرمشهر در آستانه روز ميلاد با سعادت حضرتامام حسين(ع) و روز پاسدار، بدست رزمندگان اسلام انجام شد و نشاط را براي همه مردم ايران به ارمغان آورد.
البته اين پيروزي با تقديم حدود شش هزار شهيد در جريان عمليات بيتالمقدس و حدود 25 هزار نفر زخمي، حاصل شد.
ارزيابي فتح خرمشهر
بايد پرسيد كه اگر خرمشهر در روز به ياد ماندني سوم خرداد سال 1361، با استفاده از قدرت نظامي سلحشوران دلاور، فتح نميشد جنگ چه سرانجامي مييافت؟ آيا صدام هيچ گاه اين شهر را رها ميكرد و از ناميدن آن به نام منصرف ميشد؟ دشمن با از دست دادن حدود 12 هزار اسير در خرمشهر نشان داد كه مصمم بوده است تا به هر قيمتي اين شهر را در اختيار خود نگه داشته و آن را حفظ نمايد. آزادسازي خرمشهر پايان يك دوره مهم از جنگ و آغاز يك دوره جديد در دفاع مقدس است. فتح خرمشهر ماهيت جنگ را تغيير داد. تا قبل از فتح خرمشهر هدف صدام و حزب بعث عراق، براندازي و سقوط نظام جمهوري اسلامي و نابودي انقلاب اسلامي بود. البته در اثناي جنگ وقتي كه صدام احساس كرد نميتواند به تمام اهداف خود برسد، جدا كردن خوزستان از ايران و لغو قرارداد 1975 الجزاير را به عنوان حداقل دستاورد خود در جنگ، تعيين كرد. با فتح خرمشهر همه اين اهداف برنامهريزي شده دشمن از بين رفت. عمليات بيتالمقدس و فتح خرمشهر، ايران را به اوج پيروزي رساند و رزمندگان اسلام را در قله افتخار ايرانيان قرار داد. در اين شرايط، احساسي كه از بزرگي و عظمت قدرت صدام در خاورميانه به وجود آمده بود به يكباره فرو ريخت و انقلاب اسلامي را در جايگاه تعيين كنندهاي در بين ملتهاي منطقه قرار داد. موازنه قوا را به سود جمهوري اسلامي ايران تغيير داد و منزلت ايرانيان را و قدرت اسلام را كه چنين رزمندگان سلحشوري را آفريده است در عرصه نظام بين المللي ارتقاء داد.امام خميني را به عنوان رهبري شكست ناپذير كه با عرضه ديدگاههاي اسلامي، توانسته است قدرت جديدي را به ملت ايران ارزاني بخشد، در افكار عمومي جهانيان يكبار ديگر مطرح كرد. مردم لبنان و فلسطين به مبارزه خود در برابر رژيم صهيونيستياميدوار شدند. در پي حمله ارتش اسرائيل به سرزمين لبنان كه پس از فتح خرمشهر صورت گرفت، حزبالله لبنان با تأسي از شيوه جنگ بسيجيان ايران در برابر ارتش صدام، از درون شيعيان مظلوم لبنان متولد شد و جان تازهاي به قدرت اسلام در آن سرزمين بخشيد.
فتح خرمشهر، اين احساس را در مردم ايران پديد آورد كه قدرت ايمان و هدايتامام خميني ميتواند بر تمام پشتيبانيهاي آمريكا و شوروي و برخي از كشورهاي اروپايي و عربي از رژيم بعثي صدام، فايق آيد و عظيمترين قدرت نظامي عربي را در برابر قدرت اسلام و رزمندگان سلحشور ايران ناكام بگذارد. با فتح خرمشهر علائم شكست صدام براي همگان آشكار شد و ظهور قدرت نظامي جديد ايران را كه از درون انقلاب اسلامي جوشيده بود، نويد داد. در آن روزها نخست وزير رژيم صهيونيستي گفته بود كه اگر نيروهاي ايراني از رودخانه دجله عبور نمايند، ارتش اسرائيل با آنها مقابله خواهد كرد، زيرا مناخم بگين، سقوط صدام را موجب حركت رزمندگان اسلام به سمت قدس ميدانست.
فتح خرمشهر براي هميشه، سربلندي ايرانيان را به همراه خواهد داشت و پرچم مقاومت را در بين مردم ايران، برافراشته نگه خواهد داشت.
تلفات و خسارات دشمن در عمليات بيتالمقدس
در اين عمليات دشمن علاوه بر از دست دادن خرمشهر، هويزه، پادگان حميد و منطقه وسيعي از خاك ايران، حدود 19 هزار و 700 نفر از نظاميان خود را به اسارت باقي گذاشت و حدود 16 هزار نفر از ارتش بعثي هم كشته و زخمي شدند. 105 تانك و نفربر و هزاران سلاح انفرادي و مهمات زيادي از دشمن به غنيمت رزمندگان اسلام درآمد به گونهاي كه تا سه سال پس از اين عمليات، اين مهمات غنيمتي عليه دشمن در نبردهاي بعدي بكار ميرفت.
ارزيابي و تحليل موفقيت عمليات بيتالمقدس
در دوران جنگ هشت ساله نبردي عظيمتر، وسيعتر، مهمتر و ماندگارتر از عمليات بيتالمقدس وجود ندارد بيشترين تعداد اسراي دشمن و بالاترين رقم غنائم جنگي در اين عمليات بدست آمد. عميقترين پيشرويها در اين نبرد انجام شد به گونهاي كه از شرق منطقه عملياتي با عبور از كارون، 37 كيلومتر پيشروي در مركز ثقل قواي دشمن انجام و رزمندگان اسلام خود را به مرز بين المللي رساندند و از سمت اهواز نيز حدود 120 كيلومتر تا خرمشهر و اروند رود، منطقه بزرگي به تصرف قواي اسلام درآمد.
مي توان گفت كه در سال دوم جنگ، صدام و مسئولين ارتش بعثي عراق در همه سطوح از ظهور يك قدرت جديد در قابليتهاي رزمي جمهوري اسلامي ايران، غافلگير شدند آنها نتوانستند درك كنند كه اين قدرت جديد نظامي، چگونه در ايران بوجود آمد. آنها مشاهده ميكردند كه توان ارتش جمهوري اسلامي، تفاوتي نكرده است. بر تجهيزات، جنگ افزارها و يگانهاي وي، چيزي افزوده نشده است ولي در عين حال تركيب جديدي از توانمنديهاي نظامي در قدرت رزمي ايران پديد آمده است. در واقع اين قدرت جديد حضور نيروهاي داوطلبانه مردمي در جبهههاي جنگ بود كه با نگرشامام خميني به موضوع دفاع و برداشتهاي ايشان از مكتب دفاعي اسلام، پديد آمده بود. داوطلبان بسيجي با كمك پاسداران آموزش ديده و در سپاه پاسداران انقلاب اسلامي سازماندهي شدند و حجم عظيمي از يگانهاي رزمي جديد را بوجود آوردند كه با انگيزه الهي و با تمام قوا در برابر دشمن ميجنگيدند. از سوي ديگر سازمان جهاد سازندگي به عنوان يك قدرت بزرگ پشتيباني و مهندسي، توانست دهها گردان عملياتي را شكل دهد كه پا به پاي رزمندگان خط مقدم، براي آنها با احداث خاكريزهاي تعجيلي و سنگرهاي دفاعي،امكان مقاومت در برابر دشمن را فراهم ميآورد.از سوي ديگر ارتش بعثي در برابر راهبرد و تاكتيكهاي اتخاذ شده از سوي رزمندگان اسلام نيز غافلگير شد و نتوانست روشهاي جنگي و شيوههاي تاكتيكي نيروهاي رزمنده را دريابد و درك كند. براي مثال جنگيدن در فضاي بزرگي مثل منطقه بيتالمقدس كه موجب تجزيه قوا دشمن ميگرديد موجب حيرت دشمن بود. استفاده از راهكارهايي كه دشمن، بكارگيري آنها را نا ممكن و يا غير محتمل ميدانست موجب غافلگيري اساسي دشمن ميشد. مانند عبور از كارون در عمليات بيتالمقدس و حمله از طريق تنگه رقابيه و ارتفاعات تيشه كن در عمليات فتحالمبين و يا استفاده از مسير رملي(شن زار) در عمليات فتح بستان.
طرحريزي عمليات شبانه و هدايت نيروها در شب تاريك، براي رسيدن به مواضع دشمن و پرهيز از درگيري با نقاط قوت ارتش بعثي و همچنين سعي در رساندن سريع نيروهاي تهاجم كننده به عقبههاي دشمن و به سيستم فرماندهي و كنترل وي و همچنين آموزش نيروهاي بسيجي در حين نبردها و سازماندهي فوري آنها و همچنين نحوه تدارك نيروها، از نكاتي بود كه تا دشمن ميخواست به آنها پي ببرد، رزمندگان اسلام موفق شده بودند تا ارتش بعثي را از سرزمينهاي ايران بيرون كرده و خرمشهر را فتح نمايند.
دوشنبه 6 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 408]