تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 25 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):سخن گفتن درباره حق، از سكوتى بر باطل بهتر است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853478653




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

دور از هياهوي كالبد شهر


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: دور از هياهوي كالبد شهر


هويت- علي خوش تراش:
تهران به‌عنوان پايتخت كشوري انقلابي با تحولي عظيم در سطح جهاني به خاطر داشتن ويژگي‌هاي خاصي مانند جمعيت چندين ميليوني، وجود مراكز متعدد اقتصادي و صنايع توليدي و خدماتي، مساحت زياد، قدمت تاريخي و فرهنگي، مركز حكومت اسلامي و...

در ثقل توجه دنيا قرار داشته و اين شهر و رويدادهاي آن به‌طور دقيق رصد شده و با وقوع هر گونه تغيير، دگرگوني يا اتفاق فرهنگي، اجتماعي و سياسي در اين نقطه از ايران، سنسورهاي ميليون‌ها نفر در سرتاسر دنيا را حساس كرده و به‌خود جلب مي‌كند.

اين كلانشهر داراي كيلومترها عرض و طول بوده كه در سال‌هاي گذشته به‌طور قارچ گونه و نامتوازن در حال توسعه جغرافيايي است. بر اثركاركردهاي نامناسب دستگاه‌هاي اجرايي و تصميمات غلط گذشته، تهران امروز به كوهي از آهن، آسفالت، اتوبان، پل، ساختمان‌هاي در هم تنيده و قوطي‌هاي آهني متحرك همراه با آلودگي‌هاي مختلف صوتي، بصري و زيست محيطي تبديل شده كه در خود كمتر نشاني از هويت ايراني – اسلامي كشوري با تمدن چندين هزارساله دارد.

خواسته ها و انتظارات شهروندان و ساكنان تهران از مديران و دستگاه‌هاي اجرايي، تبديل تهران به شهري با هويت ايراني و اسلامي، زيبا و روح نواز، داراي رفاه عمومي و مقاوم است.

زيباسازي شهر به‌عنوان يك عامل تأثير‌گذار در زيبايي روحي و رواني آنها، تلاش در جهت ايجاد رفاه و حمل‌ونقل روان براي تهران، مقاوم‌سازي‌ در مناطق فرسوده و پرجمعيت شهر تهران، تسهيل در مراجعه هاي مردم به دستگاه‌هاي مختلف و همچنين اعتماد‌سازي‌ و تكريم آنان، داشتن محيطي معنوي و درس آموز در فرهنگسراها همراه با فرهنگ اسلامي و انقلابي، برخوردار بودن مراكز فرهنگي شهر از مديريت متعهد، انقلابي و ديني و... از جمله انتظارات شهروندان از مديران شهري است.

شهر، پديده‌اي فرهنگي و اجتماعي بوده و مديريت آن مستلزم داشتن رويكردي اجتماعي و فرهنگي است. داشتن نگرش انساني و ارزش‌گرا در اقدامات شهري يك اصل ضروري است. منظور از رويكرد اجتماعي، جهت‌‌گيري همه‌جانبه مديريت شهري در شناخت وضعيت موجود شهر، اعم از پديده‌ها، مسائل و واقعيات اجتماعي است كه با توجه به تغييرات اجتماعي فراگير در عرصه‌هاي بين‌المللي، منطقه‌اي و ملي حادث شده و زندگي مردم را تحت‌تأثير قرار مي‌دهد. (مانند تغييرات جمعيتي، بالا رفتن سطح تحصيلات، افزايش حضور اجتماعي زنان و...)

از گذشته ۲ نگاه به مديريت شهري وجود داشته‌است: در نگاه نخست شهرداري به‌عنوان يك سازمان خدماتي همه توجه‌اش به كالبد شهر است. پاكيزگي شهر، فضاي سبز، حمل‌ونقل و ترافيك، پل و جاده (نگاه سخت‌افزاري به مديريت.)

نگاه دوم كه سرلوحه فعاليت‌هاي مديريت شهري فعلي قرار گرفته اين است كه شهرداري را در كنار سازمان خدماتي، يك نهاد اجتماعي مي‌داند كه علاوه بر كالبد، به‌كاربري‌ها، كاركردها و عوامل انساني كه حيات واقعي شهر، مرهون حضور و پويايي آن است توجه دارد.
در اين نگاه، اصلي‌ترين مؤلفه شهر، مردم و فعاليت‌هاي آنان است. شهر را بايد با ساكنان آن تطبيق داد نه مردم را با شهر. شهر را بايد براساس نياز آدم‌ها ساخت نه آنها را در محدوديت‌هاي شهر گرفتار كرد.

مديريت شهري معتقد است در وضع موجود چون شهر، شهروندگرا ساخته نشده‌است، مجبوريم در كوتاه‌مدت وضع موجود را براي مردم قابل تحمل كنيم. در اين راستا سعي شده در جهت اصلاح كالبد و كاركردها براي بهبود كيفيت زندگي شهروندان قدم برداشته شود.
برابر جهت‌گيري كلان مديريتي، شهرداري تهران به ۴ پايداري مي‌انديشد؛ عناصري كه شهر را در مقياس انساني شكل داده و به سمت توسعه برده‌است.

اين پايداري‌ها شامل پايداري شهر به لحاظ كالبدي و كاركردي، پايداري فرهنگي شهر، پايداري منافع و فرصت‌هاي شهروندان و عدالت توزيعي در بهره‌مندي از منابع شهر، پايداري سيستم مديريتي آن است.

معاونت اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران، به‌عنوان معاونتي بين بخشي، اين رسالت را بيش از ديگر مجموعه‌هاي شهرداري تهران بر دوش دارد. بنابر گفته مديران اين بخش، تلاش بر اين است تا با همكاري مراكز دانشگاهي و نخبگان، ساز و كارهاي علوم اجتماعي، روان‌شناسي، حقوق، علوم ارتباطات و ساير رشته‌هاي مرتبط را وارد فعاليت‌هاي مديريت شهري كند.

اين معاونت معتقد است به نسبتي كه رويكرد اجتماعي مورد توجه قرار گرفته و مبناي اقدامات مديريت شهري است هم موجب كاهش هزينه‌ها مي‌شود و هم افزايي در فعاليت‌ها به وجود مي‌آيد، از سويي سطح رضايتمندي و اعتماد مردم نسبت به خدمات رساني مديريت شهري و زندگي در كلانشهر طاقت فرسايي چون تهران به سرعت افزايش مي‌يابد.

اما سؤالي كه در بسياري از اذهان عمومي شكل مي‌گيرد، اين است كه چه ساز و كاري براي نهادينه‌سازي‌ اين رويكرد در مديريت شهري يا معاونت تخصصي آن ديده شده و به چه ميزان در اين امر موفق بوده و مصداق‌هاي عملياتي شدن چنين رويكردي درون سازمان يا سطح شهر چيست؟

معاونت اجتماعي و فرهنگي در نخستين گام براي اجرايي ساختن رويكرد اجتماعي، ساختاري متناسب با ماموريت‌هاي خود تدوين و به تصويب مراجع ذيربط رساند.

بر اين اساس امور مربوط به آموزش‌هاي شهروندي و اجتماعي در حوزه‌هاي مختلف فردي، خانوادگي و زندگي شهري تا توسعه خدمات و ايجاد مراكز تامين سلامت شهروندان در محلات، رسيدگي به امور آسيب‌مندان شهر، گراميداشت مناسبت‌هاي ملي و اعياد بزرگ اسلامي، تدوين برنامه‌هاي اوقات فراغت با محوريت جوانان و دانش‌آموزان و توسعه مجموعه‌هاي فرهنگي- ورزشي شهر از قبيل سينماها، سالن‌هاي تئاتر، زمين‌هاي چمن مصنوعي، مراكز ورزشي ويژه بانوان، تسهيلات ويژه مناطق جنوبي شهر و... را شامل مي‌شود.

در درون سازمان نيز به‌عنوان معاونتي بين بخشي و مجري پياده‌سازي‌ رويكرد اجتماعي در بدنه شهرداري تلاش كرده تمام طرح‌هاي شهري با رعايت ملاحظات فرهنگي و اجتماعي انجام شود و داراي پيوست اجتماعي باشد.

شهرسالم، شهروند سالم

دركلانشهر تهران نبود تناسب بين تسهيلات و امكانات درماني و پيشگيرانه با جمعيت ساكن، افزايش روز افزون آلودگي‌هاي زيست محيطي، تحرك جسمي پايين، زندگي آپارتمان نشيني، افزايش گرايش به زندگي ماشيني، نبود امكانات رفاهي، تفريحي و ورزشي كافي، عدم‌اطلاع از عوامل تهديد‌كننده سلامت و... موجب شده ساكنان آن در معرض انواع بيماري‌ها باشند.مديريت شهري به‌منظور كاهش تبعات ناشي از مسائل فوق از سال 84 با شعار شهر سالم، محله سالم، خانواده سالم و شهروند سالم در پرتو ارزش‌ها، فعاليت‌هاي تخصصي در حوزه سلامت را با رويكردي متفاوت از شبكه بهداشت و درمان كليد زد.

با اين نگاه ايجاد مديريت واحد سلامت شهري، گسترش رويكرد شهر سالم به كلانشهر تهران، برقراري نظام جامع اطلاعات سلامت، تعالي خدمات سلامت، كاهش عوامل تهديد‌كننده سلامت، توسعه آموزش همگاني سلامت، بهبود كيفيت زندگي و افزايش اميد به زندگي را دنبال كرد.

در اين راستا كاهش عوامل بروز بيماري‌هاي قلبي عروقي و بيماري‌هاي رواني-رفتاري(اعتياد- رفتارهاي جنسي غيرايمن-اضطراب- افسردگي)، كاهش آلودگي‌هاي محيط زيستي(آلودگي هوا-آلودگي صوتي-آلودگي آب-پسماند)، بهبود وضعيت بهداشتي اماكن عمومي شهر تهران، آموزش سلامت به شهروندان تهراني(پيشگيري از بيماري‌ها-حوادث امداد و نجات و...)، تلاش براي اجراي طرح‌ محله سالم در 371 محله شهر تهران، افزايش ميزان مشاركت‌هاي مردمي در فعاليت‌هاي سلامت شهري است.

به‌طور مثال طي 2 سال گذشته اداره كل سلامت شهرداري تهران با وجود وجود موانع و مشكلات متعدد نسبت به راه‌اندازي و تجهيز 72 خانه سلامت، 55 خانه اسباب بازي و چند مركز پيشگيري از رفتارهاي پرخطر و توانمند‌سازي‌ شهروندان اقدام كرده و در اين مدت 967 هزار و 600 نفر شناسايي و تحت آموزش‌هاي پيشگيرانه قرار گرفتند و حدود 200 هزار نفر از گروه‌هاي هدف نيز مهارت‌هاي زندگي را فرا گرفتند تا در زندگي شخصي در مواجهه با مشكلات معقولانه اقدام كنند، در اين مدت بيش از يك ميليون و 156 هزار اقلام آموزشي با محوريت سلامت‌، بين شهروندان تهراني توزيع شد.

اما در سال‌جاري علاوه بر توسعه فعاليت‌هاي فوق، طرح پزشك محله كه از سال گذشته به‌صورت آزمايشي شروع شد تقويت و گسترده خواهد شد.

اين طرح كه شامل شناسايي پزشكان مشاركت جو محلات و برگزاري جلسات توجيهي – آموزشي و تشكيل كانون پزشكان محله مي‌شود، به اجرا در خواهد آمد. در ضمن تعداد خانه‌هاي سلامت، اسباب بازي و مركز آموزش مهارت‌هاي رفتاري و پيشگيري از رفتارهاي پرخطر به‌ترتيب به 120، 90 و 5 مركز خواهد رسيد.

مهار، كاهش و كنترل آسيب‌هاي اجتماعي

بنابر اعتقاد معاونت اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران عوامل فرسايش اجتماعي مثل شهر نشيني، صنعتي شدن، رشد جمعيت، تحرك جغرافيايي و اجتماعي معضلاتي مثل مهاجرت و حاشيه‌نشيني، بيكاري و امثالهم زمينه‌‌ساز آسيب‌ها و جرائم هستند. به تعبيري ديگر آسيب يا مشكل اجتماعي پديده‌اي است كه از كاركردهاي نامناسب سازمان‌ها و نهادهايي كه مسئول برنامه‌ريزي‌هاي كلان و عهده‌دار رفع نيازهاي مادي و معنوي جامعه هستند ناشي مي‌شود.

از اين‌رو فرآيند كاهش آسيب‌ها فرآيندي پيچيده، بنيادي و نيازمند برنامه‌ريزي كلان و فرابخشي است. آسيب‌مندان كشورهاي اطراف علاوه بر كساني كه از سراسر كشور خود را به تهران رسانده‌اند، بدون كمترين مشكل خود را به پايتخت رسانده و در بروز آسيب‌ها نقش دارند.

به‌طوري‌كه امروز بخش زيادي از متكديان و حتي حاشيه نشينان كلانشهر تهران را اين دسته از افراد تشكيل داده و سالانه مبالغ هنگفتي صرف برخورد با اين افراد مي‌شود.
بي‌توجهي به آسيب‌ها به تدريج بستر و زمينه بروز بزهكاري، انحراف و آشفتگي‌هاي اجتماعي را به‌دنبال دارد.

مديريت شهري با استناد به قوانين كشور از سال‌هاي قبل به‌طور محدود و در حال حاضر به‌صورت گسترده و تحت نظر اداره كل آسيب‌هاي اجتماعي سعي دارد در ترميم و بازسازي بسترهاي اجتماعي و فرهنگي آسيب‌زا در شهر تهران اقدام كند.

در همين راستا پيشگيري و ساماندهي آسيب‌هاي اجتماعي، حمايت و توانمندسازي آسيب‌ديدگان و افراد و خانواده‌هاي در معرض آسيب، بررسي و شناخت نوع، پراكنش، كميت، سير تحول و روند آسيب‌هاي اجتماعي و شناسايي، افراد، گروه‌ها و خانواده‌هاي آسيب‌ديده اجتماعي را سرلوحه برنامه‌هاي خود قرار داده است و سعي شده بين آسيب‌مندان شهر بيشترين فعاليت خود را روي رسيدگي به امور زنان سرپرست خانوار و خانواده‌هاي بي‌بضاعت، كودكان فرار و خياباني، بي‌خانمان‌ها، متكديان، خانواده‌هاي در معرض آسيب‌ و معتادان خياباني متمركز كند.

يكي از مهم‌ترين اقدامات معاونت اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران، محله گرايي در طرح‌هاي مربوط به آسيب‌هاي اجتماعي بوده است كه از جمله آنها آسيب شناسي اجتماعي محله‌اي، برگزاري نشست‌هاي مشورتي محله محور، اجراي طرح مددكار شهر، ارائه خدمات مشاوره‌اي و ساماندهي خانواده‌هاي بي‌سرپناه مي‌توان نام برد.

حوزه آسيب‌هاي اجتماعي از جمله حوزه‌هاي چالش آفرين است كه بسياري از دستگاه‌ها، سازمان‌ها و افراد از نزديك شدن به آن واهمه دارند. كمتر دستگاهي است، كه زير اين بار سنگين برود و براي مهار، كاهش و كنترل آن گام بردارد.

شهرداري تهران طي دو سال گذشته با ايجاد زيرساخت‌هاي مختلف از جمله راه‌اندازي 3 مركز گرمخانه‌اي، يك اردوگاه، دو مركز نگهداري موقت، يك مركز خدمات حمايتي و اجتماعي شهر توانست بيش از 5 هزار متكدي را در سال 86 ساماندهي و بيش از 6 هزار بي‌خانمان را طي سال‌هاي 85 و 86 در اين مراكز اسكان دهد و از مرگ بسياري از بي‌خانمان‌ها به‌ويژه در سرماي استخوان سوز زمستان امسال جلوگيري كرد.

همچنين در طول اين مدت ده‌ها خانواده بي‌سرپناه و نيازمند تحت حمايت مديريت شهري قرار گرفتند و 6900 كودك فرا ر و خياباني نيز با ايجاد پايگاه‌هاي مددكاري در سطح ترمينال‌ها، ايستگاه راه آهن و مبادي ورودي شهر جلب و جذب و تحويل خانواده‌ها و مراجع ذيربط شدند تا در دام شيادان و آسيب‌ها گرفتار نشوند.

از ديگر اقدامات قابل توجه معاونت اجتماعي شهرداري تهران كه در كاهش آسيب‌هاي اجتماعي مي‌تواند بسيار تاثير‌گذار باشد راه‌اندازي مراكز مهارت‌آموزي كوثر بوده كه از عيد غدير سال 1384 براي توانمند‌سازي‌ زنان سرپرست خانوار فعال شده است و امروز به نقطه اميدي براي اين خانواده‌ها تبديل شده است.

در سال‌جاري نيز مديريت شهري در حوزه آسيب‌هاي اجتماعي برتوسعه و توانمند‌سازي‌ هسته‌هاي مداخله‌گر مردمي، توانمند‌سازي‌ افراد در معرض آسيب و آسيب ديده اجتماعي، مشاركت و تعامل با بخش‌هاي دولتي و غيردولتي و سالم‌سازي‌ محيط شهري و ارتقاء سلامت اجتماعي و رواني شهروندان تاكيد زيادي دارد.

نياز فرهنگي حلقه مفقوده در كلانشهرها

معاونت اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران طي دو سال و اندي كه از دوران فعاليت آن مي‌گذرد، در حوزه فرهنگ و فعاليت‌هاي فرهنگي، تعميق ارزش‌هاي ديني و ملي در ميان شهروندان با تكيه بر نكوداشت مراسم و مناسبت‌ها، تقويت اميد به زندگي و روحيه نشاط و شادابي شهروندان تهراني با تكيه بر غني‌سازي‌ اوقات فراغت و گردشگري محله محور، ارتقاء فرهنگ شهروندي و بهبود كيفيت زندگي با اجراي برنامه‌هاي فرهنگي و هنري محلات و تقويت سرمايه‌هاي فرهنگي و اجتماعي شهر با تكيه بر تعاملات و همكاري‌هاي فرهنگي با فعالان عرصه فرهنگ را هدف قرار داده و در اين راستا برنامه‌هاي متنوعي را به اجرا در آورده كه برخي از آنها با حرف و حديث‌هاي زيادي ابتدا همراه بوده ولي به تدريج با استمرار برنامه‌ها و رفع برخي نواقص، منتقدان نيز سكوت را ترجيح دادند.

يكي از فعاليت‌هاي فرهنگي تقريبا نو و جديد شهرداري تهران برپايي سامانه‌هاي نشاط در 66 پارك تهران طي ايام تابستان براي پركردن اوقات فراغت خانواده‌ها و دانش‌آموزان بوده كه به‌دليل تازگي با استقبال پرشور شهروندان روبه‌رو شد.در زمينه توسعه فضاهاي فرهنگي نيز هم اكنون بيش از 3 ميليون متر مربع فضاهاي فرهنگي، اجتماعي و ورزشي در دست طراحي و ساخت است.

فضاهايي از قبيل باغ موزه دفاع مقدس، باغ كتاب، مجموعه‌هاي سينمايي، احداث مساجد در نقاط فاقد مسجد و موزه مشاهير كه مطابق برنامه‌ريزي در يك دوره 5 ساله، 7 ميليون متر مربع فضاهاي فرهنگي به شهر اضافه مي‌شود.

تاريخ درج: 4 خرداد 1387 ساعت 08:32 تاريخ تاييد: 4 خرداد 1387 ساعت 10:06 تاريخ به روز رساني: 4 خرداد 1387 ساعت 10:05
 شنبه 4 خرداد 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 524]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن