واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بازگشت زندگي به قديميترين پيادهراه شهر
مناطق- عباس ثابتي راد :
مدتهاست ديگر سرو صداي خودروها و موتور سيكلتهاي خشن در حوالي خيابان ۱۵ خرداد به گوش نميرسد. قرار هم نيست كه ديگر اين صداهاي مزاحم آرامش اين منطقه تاريخي را به هم بزنند.
خيابان ۱۵ خرداد اين روزها به پيادهراهي تبديل شدهاست كه شهروندان ميتوانند بدون دغدغه حضور خودرو يا موتورسيكلت به آرامي در آن قدم زده و سري هم به گذشته پايتخت بزنند.
گفتوگوي ما با نادر كرمي شهردار منطقه ۱۲ در اين باره است. اينكه شهر بايد به محلي آرام براي زندگي ساكنان آن تبديل شود و تلاشهاي مديران نيز بايد در اين مسير ساماندهي شود.
او پيادهراهسازي را در اين منطقه كاري طاقت فرسا ميداند اما نتيجه آن لذت بخش است. چرا كه روحيه آرامش و نشاط را به كالبد شهر و كساني كه در آن زندگي ميكنند ميبخشد.
* عمليات پيادهراهسازي چندي است در خيابان ۱۵ خرداد آغاز شده، دليل انتخاب اين منطقه و مشخصات اين طرح چيست؟
با توجه به اينكه طرح اوليه تهران در منطقه ۱۲ قرار دارد، پيادهراهسازي مورد توجه قرار گرفت. مهمترين عامل در اين تلقي ايناست كه ما به شناسنامه شهر وفادار بمانيم. بنابراين تصميم گرفتيم تا يك رينگ كامل در اين منطقه به وجود آوريم و به پيادهراه اختصاص دهيم.
محدوده خيابانهاي ۱۵ خرداد حد فاصل چهارراه گلوبندك تا مصطفي خميني و در شرق از خيابان مصطفي خميني تا چهارراه مولوي، در ضلع جنوب از چهارراه مولوي تا ميدان محمديه و در غرب نيز از ميدان محمديه تا چهارراه گلوبندك به مساحت ۱۲ هزار مترمربع محدود پيادهراهسازي تعيين شدهاست.
اين محدوده در واقع يك رينگ كامل است كه قرار است از نظر آلودگي منظر و ساماندهي مشاغل مورد بازنگري قرار گيرد. اقدامات اساسي هم در اين باره صورت گرفتهاست.
بهعنوان مثال در بحث تاسيسات زير ساختي، كه بسيار فرسوده و متعلق به ۵۰ سال پيش بود، با هماهنگيهاي انجام شده كاملا بازسازي شد تا پس از پياده راهسازي عمليات حفاري بهمنظور خدماترساني شهري در آن انجام نشود.
* آيا ميتوان اميدوار بود كه اين طرح پايه باشد براي اقدامات مشابه در مناطق ديگر؟
اين يك واقعيت است كه كل المانها و نشانهاي شهري را بايد بهعنوان يك عنصر هويت بخش تلقي كرد. به عبارتي هنگامي كه شهروندان هزينه پرداخت ميكنند، همه بايد خدمات متناسب با هزينهكرد آنها ارائه دهيم. وظيفه ما خدماترساني به شهروندان است.
هنگاميكه نتوانيم محيطي آرام بخش از نظر بصري و آلودگي منظر به آنها بدهيم، كاري انجام ندادهايم. هدف ما ايناست كه با توجه به افزايش و رشد شهرنشيني در كالبد فيزيكي شهر بازنگري جدي داشته باشيم.
اين موضوع تنها به منطقه ۱۲ مربوط نميشود بلكه مديريت شهري بر اين نكته تأكيد دارد. بنابراين ميتوان انتظار داشت كه در هر منطقه يك يا ۲ راسته به پياده راه اختصاص يابد. هدف اصلي و ذاتي ما ايجاد فضايي آرام و پويا در شهر است.
ما ميخواهيم روحيه آرامش و نشاط را به تهران برگردانيم. شهر نه تنها بهدليل فعاليتهاي اقتصادي بايد پويا باشد. بلكه شهري زندهاست كه بتواند براي شهروندان محيطي آرام و زيست پذير فراهم كند.
اگر در اين هدف موفق نشويم، اين انتظار دور از ذهن نخواهد بود كه شهر به سمت نابودي پيش رود. تنها كالبدي با عنوان شهر وجود داشته باشد و از روحيه نشاط و آرامش در آن خبري نباشد.
بهنظر من از ويژگيهاي مهم شهر نشيني ايناست كه آرامش بر پيكره شهر چيرگي يابد اين مهم عملي نيست مگر با تلاش و هماهنگيها.
* براي رسيدن به اين هدف مسلما نميتوان به پياده راهسازي توجه كرد. آيا توجه به منظر شهري نيز در دستور كار است؟
در طرح پياده راهسازي بازپيرايي و ساماندهي منظر شهري بسيار مورد توجه بوده و مطالعات گستردهاي نيز پيرامون آن صورت گرفتهاست.
خوشبختانه سازمان ميراث فرهنگي نيز در تمامي مراحل همكاريهاي لازم را انجام داده و كمك بسياري كردهاست. كل راستههاي اصلي رينگ قرار است كه ساماندهي شود و محيطي زيبا و خاطرهانگيز در اختيار شهروندان قرار گيرد.
* به نظر ميرسد با توجه به اينكه سالهاي بسيار تهران از اين فضاها تهي بود و اقدام جدي در اين باره صورت نميگرفت، حركتي جدي در اين راستا در شهر آغاز شده است.
كاراكتر اصلي شهر، بازگرداندن روحيه آرامش براي زندگي بهتر به شهروندان است. طرح پياده راهسازي در همه مناطق بايد پيگيري شود. در واقع اين طرح قابليت آن را دارد كه در تمام مناطق تسري يابد. به ويژه كاركردن در منطقه 12 نسبت به ساير مناطق بسيار پيچيدهتر است.
تمركز فعاليتهاي اقتصادي در اين منطقه باعث ميشود تا بسياري از طرحها، با مشكل روبهرو شود. اما خوشبختانه با ارادهاي كه در مديريت شهري تهران وجود داشت و حمايتهاي بيدريغ آنان اين طرح تاكنون به خوبي پيش رفتهاست.
مشكلات اجرايي كه ما داريم، در هيچ منطقهاي وجود ندارد. اجراي اين طرح در بسياري از مناطق بهمراتب آسانتر از منطقه ۱۲ است.
به ويژهاينكه نبايد فراموش كنيم كه زندگي امروزه در شهرها نيازي ضروري به اجراي چنين طرحهايي دارد. شكي نيست زندگي صنعتي ابعاد زندگي انسان شهري را كاملا در سيطره خود درآورده و روحيهاي سخت و سنگين به آن دادهاست.
وظيفه ما به عنوان مديران شهري و كارشناسان عمران و معمار، ايجاد فضايي آرام و تسكين بخش براي شهروندان است تا به دور از هياهوي كالبد شهر و در فضايي آرام زندگي كنند.
* آيا ميتوانيم اميدوار باشيم كه در آينده شاهد احياي شهر قديم تهران در منطقه ۱۲ باشيم.
هدف ما ايناست. به عنوان نمونه بافتي هماكنون در منطقه داريم كه ۷۰ درصد آن قدمت ۴۰۰ ساله دارد و 30 درصد از آن نيز قدمتي ۲۰۰ ساله. مسلماً داشتن چنين بافتي، يك تهديد نيست. بلكه فرصتياست براي هويت بخشي بيشتر به كالبد شهر. منطقه ۱۲ منطقهاي فرسوده است.
فعاليت شهرداري منطقه نيز براي حفظ و احياي هويت كالبدي شهر براساس آنچه به جا مانده آغاز شد و خوشبختانه سازمان ميراث نيز دوشادوش شهرداري منطقه اقدام به فعاليت كرد.
نتيجه اين اقدامات بازسازي محدوده بازار عباسآباد و بازار چلتن و بازار مزيني بوده است. هركدام از اين بخشهاي ميتواند يك الگوي احياي ميراث فرهنگي با حفظ كاربري موجود باشد.
اغراق آميز نيست اگر بگوييم كه شهرونداني كه به اين قسمت از بازار ميروند، با ديدن معماري و احياي بافت تاريخي روحيهاي بانشاط و شاداب مييابند و آرامشي خاص به آنان دست ميدهد. چرا كه اين شيوه معماري برآمده از سنت است و ريشه در هويتهاي ايراني اسلامي ما دارد.
با رفتن به اين محدوده ميتوان تهران قديم را دوباره مشاهده كرد. بازسازي سبزهميدان يكي از طرحهاي مهم شهرداري در اين منطقه بودهاست. همچنين پيادهروسازي خيابان ناصرخسرو كه بر اساس معماري دوره صفوي بوده به انجام رسيدهاست.
ميدان مشق هم نمونهاي ديگر از فعاليت در جهت هويتبخشي به كالبد پيرترين و فرسودهترين بخش تهران بوده است. بايد توجه داشته باشيم كه شناسنامه تهران و المانهاي و نشانههاي دور اين شهر در منطقه ۱۲ قرار دارد.
ميدان مشق سمبل شكوهمند چند دوره معماري در كشور است. ميدان مشق يادآور بسياري از خاطرات قديمي شهر است كه بهعنوان شناسنامه شهر تهران بايد نگهداري و براي آينده حفظ شود.
وظيفه ما روحيه آرامشبخشي با احياي هويت شهر به شهروندان است.
تاريخ درج: 24 خرداد 1387 ساعت 16:12 تاريخ تاييد: 24 خرداد 1387 ساعت 18:28 تاريخ به روز رساني: 24 خرداد 1387 ساعت 18:27
جمعه 24 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 312]