تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 16 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):بزرگ ترين مصيبت ها، نادانى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805004718




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

برگزاري مذاکرات صلح يمن، نشان دهنده شکست عربستان است


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۴ خرداد ۱۳۹۴ (۲۱:۰ب.ظ)
کارشناس مسائل خاورميانه در گفتگو با موج مطرح کرد: برگزاري مذاکرات صلح يمن، نشان دهنده شکست عربستان است گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج
زماني که عربستان با همراهي 9 کشور منطقه تحت عنوان ائتلاف، در تاريخ 6 فروردين (26 مارس) به بهانه حمايت از منصور الهادي، رئيس‌جمهور مستعفي يمن، به اين کشور حمله کرد. کمتر کسي گمان مي‌کرد رياض مجبور شود براي رسيدن به اهدافش گروه انصار الله را در پشت ميز مذاکره بپذيرد.
انصار الله يمن که با نام حوثي ها نيز شناخته مي‌شوند در برابر حمله جنگنده‌هاي عربستاني نه تنها توانستند به خوبي از دستاوردهاي خود دفاع کنند بلکه موفق شدند بر حوزه تحت کنترلشان بيافزايند. موضوعي که باعث شد عربستان و رسانه‌هاي غربي، جمهوري اسلامي ايران را متهم به تحويل کمک نظامي به اين گروه شيعه کنند.
با اين وجود، فردا ژنو ميزبان گروه‌هاي يمني براي حل اين بحران خواهد بود. بر اين اساس، گفتگويي با عبدالله مرادي، پژوهشگر مهمان پژوهشکده مطالعات استراتژيک خاورميانه و متخصص مسائل منطقه، انجام داده‌ايم که در ادامه مي‌خوانيد:

با توجه عزم راسخ منصور الهادي، رئيس‌جمهور مستعفي يمن و عربستان در کنار زدن انصار الله از عرصه قدرت اين کشور، چه مسالي باعث شد منصور الهادي با تشکيل مذاکرات با حضور نمايندگان اين گروه موافقت کند؟
براي پاسخ به اين سوال لازم است ابتدا مساله جنگ در يمن را بررسي کرد. عربستان در حمايت از منصور الهادي جنگ را آغاز کرد و فکر مي‌کرد با حمله نظامي و بمباران هوايي مي‌توان جلو پيروش هاي انصار الله را بگيرد و آن‌ها را در منطقه خودشان در صعده محدود کند، اما بعد از گذشت تقريبا دو ماه از جنگ و عمليات «طوفان قاطعيت» و « بازگرداندن اميد» در يمن، نه تنها اين گروه پيشروي هايش متوقف نشد بلکه ضمن پيروزي در چندين عمليات در خليج عدن، قلمرو خود را نيز بيشتر کرد.
بنابراين بعد از گذشت دو ماه عربستان و منصور الهادي عليرغم موفقيت‌هاي نظامي اوليه، مجبور شدند پاي ميز مذاکره بنشينند.

آيا عربستان سعودي و حامي بزرگ اين کشور، ايالات‌متحده، اين شرايط را پيش‌بيني مي‌کردند؟
خير. زيرا برنامه‌ريزي عمليات نظامي توسط رياض خيلي عجولانه صورت گرفت. به گونه اي که در درون خاندان سياسي بسياري از مقامات از جمله سعود الفيصل، وزير امور خارجه سابق اين کشور، تا دو ساعت قبل از شروع عمليات از آن خبر نداشتند. در واقع حمله به يمن، با توجه به رقابت‌هاي داخلي، نتيجه تصميم شخصي محمد بن نايف وليعهد و محمد بن سلمان ولي وليعهد بود که تلاش داشتند از اين وسيله براي پيشبرد اهداف خود استفاده کنند.

به نظر شما با توجه به هزينه هاي سياسي و نظامي که عربستان در يمن داشته است، اجازه مي‌دهد مذاکرات ژنو، تحولات يمن رو به سرانجام برساند؟
عربستان نتوانست از طريق جنگ به اهداف خود برسد. در واقع از همان روزي که جنگ شروع شد، رياض بحث مذاکرات را هم مطرح کرد با اين شروط که محل برگزاري اجلاس در رياض باشد، حوثي ها قطعنامه شوراي امنيت را بپذيرند و بر اين اساس با ترک صنعا، به مناطق تحت کنترل سابق خود بازگردند و در نهايت آنکه در طول مذاکره نيز آتش‌بس اعلام نشود.
اما زماني که عربستان از طريق جنگ به هدف نرسيد، پذيرفت مذاکرات در ژنو انجام شود بدون آنکه انصار الله از مناطق تحت کنترل جديدش، عقب‌نشيني کند اين يعني کنار گذاشتن پيش‌شرط اجراي قطع‌نامه شوراي امنيت.
از اين رو برگزاري مذاکرات صلح نشان دهنده شکست عربستان است، هرچند که مقامات اين کشور تلاش دارند از راه ديپلماتيک به اهداف خود در يمن دست يابند.

با توجه به اختلاف ديدگاهي که ميان انصار الله از يک سو و منصور الهادي و عربستان از سوي ديگر در مورد يمن وجود دارد، مي‌توان گفت مذاکرات پيش رو مانند آنچه در سوريه رخ داد، نمايشي و بدون نتيجه ملموس خواهد بود؟
اين رخداد محتمل است. زيرا اختلافات زياد است و عربستان حاضر نيست يک قدرت مستقل مردمي را در کنار مرزهاي خود تحمل کند. از اين رو در مذاکرات به خواسته‌هاي مردمي يمن روي خوش نشان نخواهد داد مگر آنکه در عرصه ميداني و نبرد مجبور به پذيرش اين مساله شود.
با اين وجود، نفس برگزاري مذاکرات بايد از سوي جمهوري اسلامي ايران و کشورهاي مستقل با استقبال روبرو شود. اما نبايد انتظار داشت شکاف ميان مذاکره‌کنندگان که علتش خودبرتربيني عربستان است، از اين طريق از بين برود. ولي اين فرصتي براي انصار الله است که بتواند حرفش را در يک مجمع جهاني بيان کند.

پس بايد اين‌گونه نتيجه گرفت که به رغم مذاکرات، شرايط جنگي در يمن ادامه خواهد داشت؟
بله درست است. اما ممکن است تحت‌فشارهاي جهاني و مسائل مذاکرات عربستان تاحدي مجبور شود دست به عصا عمل کند.

پيش‌بيني شما در مورد آينده يمن چيست؟ آيا تجزيه خواهد شد يا همچون سوريه دچار يک جنگ داخلي فرسايشي مي‌شود؟
پيش‌بيني آينده با توجه به متغيرهاي جهاني و منطقه‌اي بسياري که وجود دارد، تقريبا غيرممکن است. اما لازم است اشاره شود بحث فدراليسم قبل از اين جنگ هم در يمن مطرح بود ولي به دليل عدم ارائه يک الگو مناسب به نتيجه نرسيد. حال شايد اگر الگوي خوبي مطرح شود در اين کشور يک دولت وحدت ملي به وجود آيد.
البته من بعيد مي‌دانم عربستان اجازه دهد چنين ساختاري در يمن تحقق يابد. چون نگاه رياض و تعريف اين کشور از منافع راهبردي در شبه‌جزيره، بر اين اساس است که يمن بايد تجزيه شود. حال اينکه در اين کشمکش هويت وحدت ملي موفق خواهد شد يا توان نظامي عربستان با حمايت بي‌شائبه قدرت جهاني، مشخص نيست. ولي ما اميدواريم اين مردم يمن باشند که در نبرد نابرابر کنوني پيروز شوند.

در صورت تحقق تجزيه يمن، آيا اين کشور به همان صورت سالهاي دهه 90 به يمن شمالي و جنوبي تقسيم مي‌شود؟
در اين باره بايد به گذشته تاريخي اشغال بخش‌هايي از يمن توسط عربستان اشاره شود. موضوعي که کماکان در ذهن مرديم يمني وجود دارد. ولي بايد بيان شود که در تجزيه آتي يمن عربستان دو مساله را مدنظر خواهد داشت: اول اينکه مناطق نفتي حضرالموت از اين کشور جدا شود، جايي که القاعده هم‌اکنون در آن حاضر هستند، دوم اينکه تجزيه طوري باشد انصار الله در شمالي اين کشور تضعيف شوند. حال آنکه چه مدلي مي‌تواند اهداف مذکور را محقق سازد، مشخص نيست.

آيا به نظر شما آمريکايي احتمال برگزاري مذاکرات را مي‌دادند و مانند عربستان به دنبال تجزيه يمن بودند؟
ايالات‌متحده در منطقه بر اساس منافع خود عمل مي‌کند و البته در نظر دارد منافع هم‌پيمانانش نيز تامين شود. به همين دليل براي همراهي با اهداف و منافع رياض هم در جنگ و هم در مذاکرات حامي عربستان بودند.

اگر روند تجزيه يمن طولاني شود و به تبع ناامني مرزهاي جنوبي عربستان ادامه يابد، مي‌توان گفت شرايط يمن در کل به سود واشنگتن و ضرر رياض خواهد بود؟
در مسائل سياست خارجي طيفي از متغيرها وجود دارد. بر اين اساس يک متغير هم مي‌تواند در مسائلي به نفع يک کشور باشد و در مسائلي به ضررش. اما تحولات يمن در کل به ضرر عربستان است. چون روند انقلاب يمن ديگر هرگز با شکل‌گيري يک دولت سرکوبگر سکولار وابسته به عربستان منتهي نمي‌شود. همچنين قدرت انصار الله کم نمي‌شود.
از اين رو هر چشم‌اندازي در يمن، به ضرر عربستان است. اما قضيه براي آمريکا کمي پيچيده‌تر است. هدف اين کشور حفظ تنگه‌هاي راهبردي منطقه است که ناامني‌ها اين موضوع را با خطر مواجه کرده است. از طرفي بي‌ثباتي در يمن به معني مشغول نگه‌داشتن القاعده فعال در اين کشور به امور داخلي است. در نتيجه ايالات‌متحده ديگر هدف عمليات سنگيني که اين گروه تا پيش از اين عليه منافعش ترتيب مي‌دادند، نخواهد بود.

به عنوان آخرين سوال، پيروز مذاکرات صلح ژنو کدام گروه است؟
پيروز اين نشست انصار الله است که توانسته وارد يک مجمع جهاني شود و بدون هيچ پيش‌شرطي و اجراي قطع‌نامه شوراي امنيت، وارد مذاکره شود. اما من بر اين باورم با توجه به عواملي که ذکر شد، موفقيتي در مذاکرات وجود نخواهد داشت و انتظار چنين نتيجه‌اي دور از واقع‌بيني است.

گفتگو از زهرا سادات حسيني














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 218]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن