محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843304245
خاورمیانه؛ زادگاه موسیقی کهن است
واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: جام جم نوا » خبر » خاورمیانه؛ زادگاه موسیقی کهن است
خاورمیانه؛ زادگاه موسیقی کهن است چهارشنبه 26 فروردین 1394 18:11 | کد خبر: 1906746903800546062 | بازدید: 1
منطقه جغرافیایی که امروزه به آن خاورمیانه گفته می شود سرزمین های کهنی را در بر می گرد که زادگاه هنرهای مختلف از جمله موسیقی بوده است.
خاورمیانه از لحاظ جغرافیایی به سرزمینی گفته می شود که امروزه از آسیای نزدیک لبنان و شمال آفریقا مصر تا سرزمین شبه قاره هند را در بر می گیرد. این منطقه از گذشته تا امروز مورد توجه تاریخ دانان و پژوهشگران عرصه مختلف همچون جامعه شناسی ، مردم شناسی و هنرشناسان بوده است.
منطقه خاورمیانه از زمان قرن ها پیش از میلاد مسیح محل اسکان نخستین حکومت ها و مردمان بوده که از امکانات شهری و رفاهی مطلوبی برخوردار یوده اند.
یکی از نکات قابل توجه این منطقه جغرافیایی تنوع فرهنگی و هنری آن است که موجب بوجود آمدن و اختراع انواع علوم و هنر شده است.
پیش از ظهور اسلام، مردم این منطقه در اکثر دوران تاریخی زیر سلطه یک امپراتوری واحد زندگی می کردند که همین موضوع برای بوجود آمدن ریشه های فرهنگی مشترک کافی بود.
اسطوره ها و باورهای انسان ها مهمترین تاثیر را در هنر آن زمان داشت چنانکه در مستندات تاریخی به چشم می خورد، در سنگ نبشته ها و متون کشف شده مذهبی برای مثال (الحانی در وصف مردوخ الهه سومریان) هنر و خلاقیت در اختیار باورها بود که از این میان می توان به آثاری همچون بناهای بابل که ترکیبی از معماری با شکوه آن دوران و نگاهی اساطیری به جهان هستی است، اشاره کرد.
اسناد قابل توجهی در مورد موسیقی آن دوران در دست نیست اما با ویژگی های صدادهی سازهای امروز هر منطقه می توان تصور کرد که سازها چگونه بوده اند.
برخی مورخان هنر موسیقی بر این باورند که تنبور ریشه تمامی سازهای ملودیک مضرابی آرشه ای است که در منطقه بوجود آمده اند و می توان اضافه کرد طبل ها و شیپورهای جنگ، ریشه سازهای کوبه ای و بادی امروزی هستند که طی زمان و وابسته به اقلیم و جغرافیای هر منطقه بدین صورت امروزی در آمده اند.
از نغمات آن دوره می توان به الحان نکیسا خواننده و نوازنده بربط ایرانی، آوازهای مذهبی مسیحیان قبطی مصر و نجواهای باستانی هوره تمدن بابل اشاره کرد.
با ظهور اسلام، هنر و بویژه موسیقی با تحول تازه ای مواجه شد و سبب بوجود آمدن هنر اسلامی به عنوان یک بیان مشترک در منطقه خاورمیانه شد.
می توان این منطقه را به سه قسمت عمده تقسیم کرد؛ ایران و ترکیه که با قرار گرفتن در بین غرب و شرق آن زمان دروازه ای به سوی روم باستان بود و نیز مصر به عنوان مهمترین تمدن شمال آفریقا، که نقش بسزای در تعالی هنر اسلامی داشتند.
پس از فروپاشی امپراتوری ساسانی و ظهور اسلام، تجربه هنری ایرانیان در راستای فرهنگ اسلامی مورد استفاده قرار گرفت که این مهم سبب پیشرفت چشمگیر هنر اسلامی در زمان کوتاهی شد. کمپوزیسیون سازه های معماری ایرانی در غالب مساجد نمایان شد و هنرهای دیگر نیز داشته های خود را در اختیار فرهنگ اسلامی گذاشتند.
دین اسلام بخاطر ایجاد برادری، برابری و استفاده از حقوق مساوی برای تمامی اقشار جامعه آن زمان، موجب شد هنر و بویژه موسیقی از سیطره درباریان و قشر سطح بالای جامعه بیرون آید و مردم عادی نیز به آن بپردازند.
ویژگی هنر اسلامی سادگی و بی آلایش بودن آن بود و تمام ساختار یک اثر فقط به یک نقطه یگانه ختم می شد. برای مثال با نگاه به یک اثر معماری اوایل قرن اول هجری، می توان دریافت همه چیز در جهان هستی فانی و فقط خدای یگانه ماندگار و باقی است.
بربط اصلی ترین ساز ایرانی آن زمان بود که می توان با بررسی اشعار بزرگانی همچون حافظ، مولانا و مکتوبات به جای مانده در داستان های هزار ویک شب به اثبات این موضوع رسید. برخی مورخان هنر موسیقی بر این باورند که تنبور ریشه تمامی سازهای ملودیک مضرابی آرشه ای است که در منطقه بوجود آمده اند مورخان، موسیقی ایران را یکی از ریشه های اصلی هنر آندلس دانسته و علت این امر را مهاجرت و یا تبعید موسیقدانان و هنرمندان ایرانی آن زمان به جنوب اسپانیایی امروزی عنوان می کنند.
با نبود رسانه ها به شکل امروزی، مهمترین عامل برای تاثیر در فرهنگ و هنر یک منطقه برخورداری از قدرت سیاسی، نظامی و داشتن پشتوانه غنی فرهنگی بود که ایران آن زمان با داشتن تمامی ظرفیت های لازم، خود را بعنوان یکی از پایه گذاران هنر نوپای اسلامی معرفی کرد.
فارابی و ابوعلی سینا از جمله دانشمندان ایرانی در عصر رنسانس اسلامی بودند که در زمینه موسیقی رساله هایی تدوین کردند که می توان آن را دستمایه موسیقی غربی حال حاضر برشمرد.
اکنون با گذشت زمان و فرازو نشیب های اجتماعی و فرهنگی، موسیقی ایران به عنوان یکی از ارکان مهم موسیقایی منطقه خود را معرفی کرده است.
مکاتب ردیف دستگاهی در کنار موسیقی مقامی و فولکلور سبب شده که ایران غنی ترین موسیقی را در بخش ملودیک نه تنها در خاورمیانه بلکه در آسیا دارا باشد.
هنر و فرهنگ تمدن تراکیه (ترکیه) با داشته های غنی خود در غالب هنر اسلامی به شکوه و نقطه اوج رسید.
تراکیه، امپرتوری ایران را به روم وصل می کرد و به موجب آن مورد توجه قدرت های سیاسی آن زمان بود، اما فقط این نبود، قرار گرفتن در دورازه تجاری بین غرب و شرق نیز به اهمیت این منطقه برای امپراتوری ها می افزود.
هر روز بازرگانان از نقاط مختلف به تراکیه می آمدند، در کنار بازار گرم برده فروشی آن زمان، ابریشم شرقی را در قبال نقره غرب معامله می کردند.
یکی از عوامل چند فرهنگی شدن این منطقه، همین ازدحام جمعیت و تعامل آداب و رسوم و فرهنگ بود که موجب بوجود آمدن تمدن های نوپایی در آن زمان شد.
با ظهور اسلام، تمدن تراکیه که متاثر از ریشه های هنری امپراتوری روم بود، به عنوان یکی از ارکان اصلی هنر اسلامی ایفای نقش کرد. دین اسلام بخاطر ایجاد برادری، برابری و استفاده از حقوق مساوی برای تمامی اقشار جامعه آن زمان، موجب شد هنر و بویژه موسیقی از سیطره درباریان و قشر سطح بالای جامعه بیرون آید و مردم عادی نیز به آن بپردازند. مسجدها و اماکن مذهبی در کنار نگاه به باورهای اسلامی با تاثیر از هنر معماری روم و یونان ساخته می شدند.
علاقه حکومت ترکیه به هنر در راستای اعتقادات موجب شد که با وجود تنش های بسیارهمچون جنگ های صلیبی، هنر کمترین آسیب را متحمل شود که شکوه و پایداری مسجد سلطان احمد شهر استانبول این موضوع را تصدیق می کند.
چند فرهنگی بودن این منطقه، موجب بوجود آمدن موسیقی با الحان مختلف با وفاداری به ریشه های گذشته خود شد. از این بین می توان به موسیقی مذهبی کردهای ترکیه، موسیقی درباری و موسیقی مردمی که متاثر از موسیقی یونانی است اشاره کرد.
قانون یکی از سازهای اصلی این منطقه است که مورخان بر این عقیده اند که قانون نمونه تکامل یافته هارپ یونانی در گذر زمان است.
باقلاما به عنوان ساز ملی ترکیه، نقش اصلی را در رپرتوار سنتی این موسیقی ایفا می کند و تمام ردیف های موسیقی برمبنای این ساز تدوین شده اند.
از دیگر سازهای مهم این منطقه می شود از لیرا، عود، بندیر و دهل نام برد که نشان می دهد موسیقی امروزی ترکیه تمام ریشه های موسیقی منطقه را در خود جای داده است.
خاورمیانه از گذشته های دور به عنوان یک منطقه حاصل خیز برای کشاورزی و با داشتن منابع آبی کافی، اقلیم مناسبی برای اسکان انسان های دوران باستان بود و تمدن و فرهنگ های مختلفی را طی تاریخ در خود جای داده است.
امروز نیز از این منطقه می توان به عنوان یکی از مهمترین تقاط جهان از لحاظ فرهنگی نام برد که بخش اعظمی از تاریخ کهن بشریت را در خود جای داده است.(ایرنا) 1105
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]
صفحات پیشنهادی
ماجرای رهبر ارکستر ایرانی که در اسراییل، موسیقی اجرا کرد ولی برنامه را ناتمام گذاشت
ماجرای رهبر ارکستر ایرانی که در اسراییل موسیقی اجرا کرد ولی برنامه را ناتمام گذاشت فرهنگ > موسیقی - تسنیم نوشت علی رهبری مدتی است که درگیر حاشیههای یک اجرای سالهای گذشته خود در سرزمینهای اشغالی است او حالا تحریم اسرائیل را تصمیم بزرگ خود می&zwnj«بارون میاد جر جر» موسیقی فولکلور ایران را به کرواسی میبرد
در قالب برنامهای رادیویی بارون میاد جر جر موسیقی فولکلور ایران را به کرواسی میبرد شناسهٔ خبر 2529232 جمعه ۲۱ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۰ ۴۵ هنر > رادیو و تلویزیون تهیهکننده برنامه رادیویی بارون میاد جر جر که به جشنواره کرواسی راه یافته است بیان کرد که این برنامه به موسیقی فولکلوواکنش وزیر ارشاد به خبر انتقاد مراجع از مدیریت موسیقی در کشور
واکنش وزیر ارشاد به خبر انتقاد مراجع از مدیریت موسیقی در کشور فرهنگ > مدیریت فرهنگی - مهر نوشت وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پاسخ به سئوالی در خصوص انتقاد مراجع عظام تقلید از عملکرد وزارت ارشاد گفت برای مراجع تقلید روشن شده است که تک خوانی زنان در کار نبوده است علیاجرای موسیقی محلی برای گردشگران در روزهای پایانی تعطیلات نوروز
اجرای موسیقی محلی برای گردشگران در روزهای پایانی تعطیلات نوروز ایلام - ایرنا - رییس میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستان ایوان گفت گروه موسیقی محلی در سه روز پایانی تعطیلات نوروز برای فراهم ساختن اوقات خوش برای مهمانان و گردشگران اقدام به نواختن موسیقی سنتی در محل تجمع آنهنبض بازار موسیقی در دست «مستور و مست»
جمعه ۲۱ فروردین ۱۳۹۴ - ۰۲ ۲۶ با وجود اینکه نیمی از ماه فروردین با تعطیلات نوروز همراه است اما چیزی از علاقهی مردم نسبت به شنیدن موسیقی کم نمیشود آلبومهایی که اواخر سال گذشته منتشر شدهاند همچنان خوب میفروشند و در این میان مستور و مست با صدای همایون شجریان پرفروشترین آنعده ای در قبال برنامه های موسیقی کاسه داغ تر از آش نباشند
جام جم نوا خبر عده ای در قبال برنامه های موسیقی کاسه داغ تر از آش نباشند عده ای در قبال برنامه های موسیقی کاسه داغ تر از آش نباشند پنج شنبه 20 فروردین 1394 14 50 | کد خبر 1899212127972889981 | بازدید 122 سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این کهذائقهها از موسیقی سنتی به سمت پاپ تغییر کرده است
چهارشنبه ۱۹ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۷ ۰۲ رییس انجمن موسیقی کرمانشاه معتقد است حمایت نکردن سیستم فرهنگی کشور از موسیقی سنتی موجب تغییر کردن ذائقه موسیقیایی مردم به سمت موسیقی پاپ شده است علیاصغر نصراللهپور در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه کرمانشاه باهمه ی حاشیه های موسیقی و لغو کنسرت های سال 93
کنسرتهایی که پشت سر هم لغو شدند و همه ی اتفاقات حاشیه ای سال 93 در حوزه ی موسیقی را در ادامه بخوانید سال ۹۳ سال لغو پی در پی کنسرتهای مختلف موسیقی بود کنسرتهایی که همه لغوشان همه را بهت و حیرت فرو میبرد پردیس سیاسی خوانندگان بسیاری در سال ۹۳ با لغو کنسرتهایشان روبرو شدناشک و آه موسیقی مقامی خراسان
جام جم نوا خبر اشک و آه موسیقی مقامی خراسان اشک و آه موسیقی مقامی خراسان پنج شنبه 20 فروردین 1394 10 58 | کد خبر 1899014177682554790 | بازدید 49 سهم موسیقی خراسان رضوی از اشکها و لبخندهای هنر در سالی که گذشت اشک و آهی برای نوازندگان مقامی این خطه بوداصلاحات «سرزمین کهن» کم شد
اصلاحات سرزمین کهن کم شد کمال تبریزی درباره آخرین وضعیت سریال سرزمین کهن که پس از پخش قسمتهای ابتدایی به دلیل پارهای اعتراضات متوقف شد اظهار کرد تمام اصلاحات قبلی کنار میرود و اصلاحات جدید را آغاز میکنیم که بسیار کمتر از قبل خواهد بود آفتاب این کارگردان ایسنا گفت طبرگزاری جشنواره موسیقی عاشیقلار در منطقه آزاد ارس
برگزاری جشنواره موسیقی عاشیقلار در منطقه آزاد ارس تبریز - ایرنا - جشنواره موسیقی عاشیقلار همزمان با ایام نوروز همه روزه در منطقه آزاد ارس برگزار می شود به گزارش روز چهارشنبه روابط عمومی منطقه آزاد ارس این جشنواره در طول ایام نوروز در محل دایمی نمایشگاه صنایع دستی سوغات هدایااز سیمرغی که بر شانهی کهنه کارها نشست تا اکران عظیمترین بروژه تاریخ سینمای ایران
حاشیههای سینما در بهمن سال 93 از سیمرغی که بر شانهی کهنه کارها نشست تا اکران عظیمترین بروژه تاریخ سینمای ایران مهم ترین رویداد سینمایی بهمن ماه ۹۳ را می توان برگزاری سی و سومین دوره جشنواره فیلم فجر دانست به ګزارش خبرنګار سینما باشګاه خبرنګاران مهم ترین رویداد سینمایی بهمنتکلیف یک سریال توقیفی پس از 2 سال روشن شد / ماجراهای دنباله دار «سرزمین کهن»
تکلیف یک سریال توقیفی پس از 2 سال روشن شد ماجراهای دنباله دار سرزمین کهن فرهنگ > تلویزیون - سرزمین کهن سریالی که پس از پخش چهار قسمت در بهمن 92 متوقف شد پاییز امسال به آنتن باز خواهد گشت پردیس سیاسی تازهترین اظهارات کمال تبریزی در باره سریال «سرتدوین «سند راهبردی و توسعه موسیقی» به کجا رسید؟ فاطمی: از وضعیت کنونی سند راهبردی بیاطلاعم/ ترابی:
تدوین سند راهبردی و توسعه موسیقی به کجا رسید فاطمی از وضعیت کنونی سند راهبردی بیاطلاعم ترابی انجمن در خصوص سند وظیفهای ندارد ارجمند شخصا بر روند تدوین نظارت دارمنزدیک به هشت ماه از آغاز تدوین سند راهبردی و توسعه موسیقی میگذرد اما هنوز مشخص نیست سندی که قرار بود سیاست ملی«سنتور» پرطرفدارترین ساز جشنواره موسیقی جوان شد
جام جم نوا خبر سنتور پرطرفدارترین ساز جشنواره موسیقی جوان شد سنتور پرطرفدارترین ساز جشنواره موسیقی جوان شد شنبه 22 فروردین 1394 13 57 | کد خبر 1901628715962403166 | بازدید 6 هومان اسعدی از پیوستن محمدرضا درویشی به بخش موسیقی نواحی جشنواره جوان خبر«سنتور» پرطرفدارترین ساز جشنواره موسیقی جوان
شنبه ۲۲ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۱ ۳۸ هومان اسعدی از پیوستن محمدرضا درویشی به بخش موسیقی نواحی جشنوارهی جوان خبر داد و توضیحاتی دربارهی نهمین دورهی این جشنواره ارائه داد به گزارش خبرنگار بخش موسیقی ایسنا در فراخوان نهمین جشنوارهی موسیقی جوان اعلام شد که موسیقی نواحی نیز از این پس براز هفت تایی بودن سفره هفت سین / اهمیت موسیقی در نوروز باستان
نوروز در ادوار تاریخ راز هفت تایی بودن سفره هفت سین اهمیت موسیقی در نوروز باستان عید نوروز از گذشته ها تاکنون جایگاه ویژه ای در میان ایرانیان داشته است به طوری که در دوره هر پادشاهی این مراسم به شکل جدی برگزار می شود به گزارش خبرنگار فرهنگی باشگاه خبرنگاران مرور نوروز در-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها