تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 18 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):خداوند! زبان را عذابى دهد كه هيچ يك از اعضاى ديگر را چنان عذابى ندهد. زبان گويد...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827086193




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آشنایی با آناتومی ستون فقرات (مهره ای)


واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:
the_vertebral_column_Anatomy
  با مطالعه ی این مطلب به صورت کامل به مبحث آناتومی ستون فقرات یا همان ستون مهره ای آشنا می شوید. به ترتیب تمامی مهره ها را توضیح می دهیم تا آناتومی ستون فقرات را به خوبی یاد بگیرید. محل قرار گرفتن : ستون مهره ای در طول دیواره پشتی تنه و در خط میانی بدن قرار دارد که در بالا با سر و در پائین با استخوانهای لگن خاصره مفصل می شود . تعداد استخوانها : ستون مهره ای از 26 استخوان مجزا تشکیل شده است . شکل : نامنظم ستون مهره ای به همراه جناغ و دنده ها , استخوان بندی تنه را به وجود می آورد . این استخوان از یک سری استخوان که مهره نام دارد تشکیل شده و اندازه آن در افراد بالغ به طور متوسط 71 سانتیمتر است و علاوه بر انعطاف پذیری , در جهات جلویی پشتی و طرفی حرکت می کند . ستون مهره ای طناب نخاعی را در بر گرفته و از آن حمایت می کند و همچنین علاوه بر حمایت سر , محلی برای اتصال دنده ها و عضله های پشت می باشد . بین مهره ها سوراخهایی به نام سوراخ بین مهره ای وجود دارد که اعصابی که نخاع شوکی را به قسمتهای مختلف بدن مرتبط می کنند , از آنها عبور می کنند .  
tedade-mohreha
  ستون مهره ای افراد بالغ از 26 مهره تشکیل شده که به قسمتهای زیر تقسیم می شود : – 7 عدد مهره گردنی در ناحیه گردن . – 12 عدد مهره سینه ای که در قسمت پشت حفره قفسه سینه قرار دارد . – 5 عدد مهره کمری که در ناحیه کمر است . – 5 عدد مهره خاجی که با یکدیگر جوش خورده و استخوان خاجی نامیده می شود . – مهره های دنبالچه ای که به یکدیگر جوش خورده و یک یا دو استخوان دنبالچه را به وجود می آورند . پیش از جوش خوردن مهره های خاجی و دنبالجه تعداد کل مهره های ستون مهره ای 33 عدد بوده است . بین هر مهره صفحه هایی از جنس غضروفی – رشته ای به نام دیسک قرار دارد که مفاصلی پر قدرت را به وجود می آورند و امکان حرکتهای مختلف ستون مهره ای را فراهم می سازند . در اثر شرایطی مانند آسیب دیدگی , بیماری و افزایش سن ممکن است دیسک آسیب ببیند . این آسیب دیدگی درد به همراه دارد زیرا دیسک اعصابی را که سوراخ بین مهره ای عبور می کنند , تحریک می کند.  
sotoon-fagharat
        انحنای ستون مهره ای هنگامی که از پهلو به ستون مهره ای نگاه کنیم در این ستون ا نحناهایی را مشاهده می کنیم . اگر ستون مهره ای را از طرف جلو مورد توجه قرار دهیم به طور متناوب قسمت های محدب و مقعری مشاهده می شود . انحنا در ستون مهره ای مانند استخوانهای بلند بسیار با اهمیت هستند زیرا سبب افزایش قدرت , کمک به حفظ تعادل در حالت ایستاده , دریافت (جذب ) فشارهای ناشی از راه رفتن و کمک به جلوگیری از شکستن ستون می شود . ستون مهره ای چهار انحنا دارد که وقتی از جلو به آن نگاه می کنیم دو انحنا به صورت محدب و دو انحنا به صورت مقعر دیده می شود . در جنین بجای این چهار انحنا تنها یک انحنای مقعر که مربوط به بالای مهره خاجی است مشاهده می شود . حدود سه ماهگی و زمانی که طفل شروع به نگاه داشتن سر خود می کند , انحنای گردنی به وجود می آید . سپس وقتی کودک ایستاد و شروع به راه رفتن کرد , ایجاد انحنای گردنی و کمری به طرف جلو یعنی محدب هستند در حالی که دو انحنای دیگر یعنی سینه ای و خاجی به شکل مقعر هستند . چون انحنای گردنی و کمری از تغییر حالت جنینی ( بعد از تولد ) به وجود می آیند , به آنها انحناهای ثانویه گفته می شود . دو انحنای دیگر یعنی سینه ای (پشتی) و خاجی که مقعر هستند و از دوره جنینی وجود دارند انحناهای اولیه نامیده می شوند. اگر از جلو به ستون مهره ای نگاه کنیم خواهیم دید کمتر اتفاق می افتد که کاملاً قائم باشد و بر حسب راست یا چپ دست بودن فرد , دارای انحرافی به سمت چپ یا راست بدن می باشد. در شرایط مختلفی ممکن است انحناهای ستون مهره ای زیاد شود . برای مثال فلج عضلانی در هر یک از طرفین ستون مهره ای , ضعف اندام یا بیماری ممکن است به خمیدگی طرفی ستون مهره ها منجر شود . در چنین حالتی , ستون مهره ای به طرف راست یا چپ بدن منحرف می شود و ممکن است این حالت در هر یک از نواحی پشت اتفاق بیافتد . افزایش انحنای ناحیه سینه ای ایجاد قوز یا گوژپشتی می کند . گوژپشتی نیز در اثر افزایش انحنای کمری به وجود می آید . این دو حالت نیز ممکن است به سبب سل مهره ها , نرمی استخوان یا ضعف اندام به وجود آید.    
enhenaye-sotoon-mohreha
    ساختار یک مهره نمونه ساختار تمام مهره های ستون مهره ای اساساً با یکدیگر مشابه هستند اما از نظر اندازه , شکل و ویژگی , تفاوتهایی میان آنها مشاهده می شود . یک مهره نمونه شامل قسمت های زیر است : 1- تنه یا دیسک مهره که ضخیم و دیسک مانند بوده و در جلوی مهره قرار دارد و قسمتی است که وزن را تحمل می کند . سطح بالایی و پائینی آن زبر است تا دیسکهای بین مهره ای بتوانند به آنها متصل شوند . در بخش جلوئی و جانبی تنه , سوراخ عروق خونی قرار دارد . 2- پایه که از تنه یا جسم مهره به طرف پشت امتداد می یابد . پایه ها به تیغه های استخوانی متصل می شوند که آنها در قسمت پشت به یکدیگر متصل شده و زائده خاری را به وجود می آورد . به مجموعه پایه ها و تیغه های استخوانی , کمان مهره ای گفته می شود که در بین خود سوراخ یا مجرای نخاعی را به وجود می آورند . از روی هم قرار گرفتن این سوراخها , مجرای کاملی به وجود می آید که نخاعی شوکی در درون آن جای می گیرد . قسمتهای بالائی و پائینی پایه ها به شکلی به تنه متصل هستند که وقتی به طور مرتب روی ستون قرار می گیرند سوراخهایی در طرفین خود ایجاد می کنند . این سوراخها محل عبور ریشه های اعصاب نخاعی هستند . 3- از کمان مهره ای 7 زائده خارج می شود . در محل اتصال پایه و تیغه زائده عرضی به طرفین مهره امتداد می یابد . همچنین , زائده دیگری به نام زائده خاری به طرف پشت امتداد می یابد . این سه زائده محل اتصال عضلانی می باشد . وظیفه 4 زائده باقی مانده تشکیل مفصل با مهره های دیگر است . دو زائده بالائی با زوائد پائینی مهره بالائی و دو زائده پائینی با زوائد بالائی مهره های پائینی مفصل می شوند . اکنون قسمتهای مختلف ستون مهره ای را بررسی می کنیم .  
sakhtare-mohre
    1-مهره های گردنی : گردن 7 مهره دارد , تنه مهره چون وزن کمتری را تحمل می کند کوچکتر است و زائده های عرضی و خاری در انتها دو شاخه هستند . در قاعده زوائد عرضی سوراخی است به نام سوراخ عرضی که از آنها شریانهای مهره ای عبور می کنند . زوائد مفصلی وسیع تر هستند و این امر سبب می شود که حرکتهای مهره های گردنی در همه جهات امکان پذیر باشد . اولین مهره گردنی را اطلس می گویند و با استخوان پس سری مفصل می شود.  
High resolution man drawing chart heartbeat

mohreh-gardani2
  مهره اطلس به شکلی است که با مهره های دیگر تفاوت دارد , یعنی تنه ندارد و فقط یک حلقه استخوانی است که از دو توده طرفی و دو قوس استخوانی جلوئی و پشتی تشکیل شده است . این حلقه استخوانی توسط رباط عرضی به دو سوراخ پشتی و جلوئی تقسیم شده است . در سوراخ جلوئی , زائده دندانی دومین مهره گردنی قرار گرفته و سوراخ پشتی محل عبور نخاع است . دومین مهره گردنی زائده ای به نام زائده دندانی دارد که در سوراخ جلوئی حلقه اطلس قرار می گیرد .  
mohreh-atlas-va-aseh
  2-مهره های پشتی یا سینه ای اندازه تنه این مهره ها حد وسط بین مهره های گردنی و کمری است . در مجموع دارای شباهتی کامل با مهره نمونه بوده , تنها در طرفین و همچنین بر روی زوائد عرضی آن رویه های مفصلی کوچکی قرار دارد که با دنده ها مفصل می شوند . جهت زوائد مفصلی سینه ای هم بینابین جهت زوائد مفصلی مهره های گردنی و کمری است . یعنی زوائد مفصلی مهره های گردنی تقریباً افقی و جهت زوائد مهره های کمری عمودی است . زوائد خاری این مهره ها دراز و مایل به پائین است . تعداد مهره های سینه ای 12 عدد هستند .  
mohre-poshti-ya-sinei

High resolution man drawing chart heartbeat

poshti-va-sinei

biroon-zadegi-disk-beyne-mohrei
  3-مهره های کمری : تعداد این مهره ها 5 عدد است و چون باید وزن بیشتری را تحمل کنند،مهره های درشت تری هستند. با دنده مفصل نمی شوند بنابراین سطح مفصلی دنده ای ندارند . زوائد مفصلی آنها طوری است که زوائد مفصلی فوقانی به صورت یک ناودان عمودی و زوائد مفصلی تحتانی مانند یک نیمه استوانه عمودی است . این شکل مفصل شدن سبب می شود که در ناحیه کمری حرکات طرفی وجود نداشته و حرکتهای اصلی این مهره ها تنها در خم شدن و باز شدن خلاصه شود .  
High resolution man drawing chart heartbeat

mohre-kamari
        4- استخوان خاجی استخوان واحدی است که در مجموع به شکل یک هرم ناقص است که از جلو و عقب تخت شده و معمولاً از 4 یا 5 استخوان به وجود آمده است .قاعده استخوان خاجی در بالا و راس آن در زیر قرار دارد . آثار جوش خوردگیهای مهره های خاجی به صورت خطوط عرضی در روی آن مشاهده می شود . در انتهای این خطوط سوراخهایی دیده می شود که اعصاب نخاعی از آنها خارج می شوند . این استخوان در بالا با آخرین مهره کمری و در پائین با استخوان دنبالچه مفصل می شود . در ضخامت استخوان خاجی , مجرای خاجی وجود دارد که اعصاب دم از آن عبور می کند .  
High resolution man drawing chart heartbeat
          5- استخوان دنبالچه استخوان کوچکی است که از جوش خوردن چند مهره درست شده است این استخوان در زیر خاجی قرار گرفته و با راس آن مفصل می شود.  
ostekhan-khaji-va-donbalechei


20 فروردین 1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: دکتر سلام]
[مشاهده در: www.hidoctor.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


پزشکی و سلامت

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن