واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۹ فروردين ۱۳۹۴ (۱۰:۳۶ق.ظ)
آيينه ار عيب تو بنمود راست / خود شکن، آيينه شکستن خطاست موج - گروه فرهنگي؛
به گزارش خبرگزاري موج، اگر طنز را دست اندازي به قلمرو واقعيت بدانيم، بالطبع اين دست اندازي در ناسازگاري ميان کلام يا تصويري است که در موقعيت خاصي شکل مي گيرد. بي ترديد طنز، حاصل يک ناسازگاري سازنده در يک محتوا يا گفتمان شنيداري يا ديداري است. رسانه ملي هم به دليل رويکرد ساختاري اش مي تواند يکي از واکاوي هاي خود را در عرصه فرهنگ و اجتماع و حتي سياست در اين ژانر ادبي جستجو کند.
مجموعه تلويزيوني «در حاشيه» که اين شب ها با درون مايه طنز و به کارگرداني مهران مديري مدتي است که از شبکه سوم سيما مهمان خانه هاي ماست، مورد هجوم نقدها و هجوهايي از سوي برخي مسوولان پزشکي، پزشکان و نيروهاي کادر پزشکي کشورمان قرار گرفته است که اگر بدون حب و بغض هم نباشد، بي شک از روي انصاف هم نبوده است. در درجه نخست بايد اذعان داشت اگر قرار است آنچه که در اين مجموعه تا به حال رخ داده و يا به تصوير کشيده شده است، به بوته نقد و چالش کشيده شود؛ بي شک بيماران و مراجعه کنندگان به اين مراکز، اولويت به مراتب بيشتر و بالاتري نسبت به صنف پزشکي کشور دارند. اين يادداشت قرار نيست همه آنچه را که تا به حال در اين مجموعه به نمايش در آمده است، بي کم و کاست بپذيرد يا خط بطلان روي آن بکشد، ولي؛ با نگاهي خاکستري و بين بين خواستار نگرش مجدد مخاطبان؛ به ويژه پزشکان به ادامه اين مجموعه از پس تصوير دوربين مديري است. اگر چه در نگاه نخست اين خنده است که بر لبان مخاطب اين مجموعه مي نشيند، اما؛ بسياري از همين مخاطبان را نيز در فضايي تلخ و بدبينانه به تأمل و چالش مي کشاند که شرح اين چالش شايد که نه، در برخي موارد قطعا بسيار نوميدانه تر از آن چيزي است که از جانب پزشکان کشور در حال مطرح و بازگو شدن است.
رسانه ملي سال هاست که از برنامه اي ترکيبي با ساختار طنز محروم بوده و مهران مديري به مانند گذشته توانسته است يکي از چالش هاي فرهنگي و اجتماعي جامعه ما را که دست بر قضا طيف وسيعي از گروه هاي جامعه را نيز در بر مي گيرد، از زاويه دوربين خود به تصوير بکشاند. بي شک القاي چنين حسي نسبت به هر شغلي ناراحت کننده است، اگر بپذيريم که يکي ار مهمترين معيارهاي پيشرفت فکري، اجتماعي و فرهنگي هر جامعه اي قدرت تحمل پذيري و رسيدن به درک واحد براي جبران کاستي هاست؛ بيشتر مي توان به ماهيت اين گونه برنامه ها در قالب طنز پي برد و با دريافت لايه هاي پنهان و زيرساختي به رفع کمبودها و کم کاري ها اقدام ورزيد.
مديري، بي ترديد نگاهش به اين مجموعه نگاهي از دريچه چشمان مردم است که ملموس تر با اين فضاها درگير بوده و با آنان آشنايي کامل دارند. هر چند که با حضور شخصيتي با بازي رسول نجفيان و نوع تفکرش به حرفه پزشکي، آرمان شهر و حد اعلاي رسيدن به اين حرفه را فرا يادمان مي آورد. مديري حتي در اين زمينه هم به نوعي نخواسته کفه اين بخش از ترازو را بيش از اين نامتعادل تر نشان دهد؛ وگرنه هر مخاطب تيزبيني مي تواند درک کند هزار راه نرفته و هزار حرف نگفته در اين مسير وجود دارد که همتي مي خواهد مردافکن و درخور شأن اين مردم.
اين برنامه به خوبي توانسته است در آغاز راه خود، پارادوکسي خلاقانه را به تصوير کشانده تا بيننده در کشاکش با لايه بيروني و ظاهري برنامه با دريافت لايه دروني و پنهاني طنز در کنش و واکنشي پويا و خلاق به مقصود و هدف نهايي آن پي ببرد و چه خوب است که صنف جامعه پزشکي کشورمان نيز با ديد برطرف کردن برخي کاستي هاي پيش رو به ماهيت دروني اين مجموعه پي برده تا نتيجه معقول و منطقي اي از آن به دست آيد، به نحوي که به نفع رشد و تعالي علمي، فکري، فرهنگي و اجتماعي جامعه ما شود.
کلام پاياني اگر چه اذعان دارد که ساخت و تدوين چنين برنامه اي ترکيبي نمي تواند عاري از عيب و کاستي باشد، اما؛ جرأت ورود به اين حوزه با محوريت طنز در رسانه تصويري ما مي تواند نشان از درک و ديد بالا و نگرش همه جانبه آن باشد. بپذيريم که در کنار نقدهاي تند و گاه مغرضانه بدان، مي توان به نکات و ظرفيت هاي نيک و درخور آن نيز اميدوار بود و به اين جنبه مثبت آن اشاره داشت که با علم و آگاهي به اينکه ورود به اين حوزه چالش هاي خاص خود را دارد، اما؛ قدرت برقراري ارتباط بين موضوع انتخاب شده با توجه به رخدادهاي گوناگون روز جامعه، يکي از مهمترين شاخص هاي تدوين آن در بخش هاي مختلف اين مجموعه است که به خوبي توانسته مخاطب را با خود پيوند داده و نزديک کند.
«هادي بهي»
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]