واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
بچههای وایبری کودکان بهراحتی اطلاعات شخصی و خانوادگی خود را در فضای مجازی مطرح میکنند و ممکن است این اطلاعات بهراحتی در اختیار یک دزد و یا شخصی که دارای فساد اخلاقی است، قرار بگیرد.
به گزارش فرهنگ نیوز، در سالهای نهچندان دور که وسایل ارتباط جمعی حتی رادیو و تلویزیون در اختیار بسیاری از افراد نبود سرگرمی کودکان منحصر میشد به بازیهای کودکانه در باغ و دشت و حضور در جمع گرم خانواده در این ایام ارتباطات کودکان بسیار محدود بود و خلاصه میشد به ارتباط با مادر و پدر و اقوام نزدیک. در آن روزگار کودکان نوعی اجتماعی میشدند که ساختار اجتماعیشان متفاوت از والدین نبود.
با گذشت ایام و اضافه شدن رادیو و تلویزیون به جمع خانوادهها و پیشرفتهایی که در زمینههای تحصیلی و ایجاد مدارس به وجود آمد باعث شد که کودکان در مقابل حجم وسیعتری از اطلاعات قرار بگیرند و ساختارهای تأثیر گذار بر کودکان تغییر کند ولی هنوز والدین نظارت و کنترل کافی را بر فرزندانشان داشتند.
اما پیشرفت علم حد و حصری نداشت و کامپیوتر و اینترنت و موبایل و فضای مجازی وارد خانوادهها شد و جزء لاینفک زندگی آنها گردید و متأسفانه این ابزارها بهراحتی در دسترس کودکان قرار گرفت و این یکی از ویژگیهای فضای مجازی است که هیچ کنترلی بر آن وجود ندارد. اگر کودکی در خانه کلامی را بگوید که باب میل والدینش نباشد قطعاً در مقابل آن واکنش نشان خواهند داد ولی در فضای مجازی والدین نمیدانند چه کلمات و واژگانی از زبان کودکشان خارج خواهد شد.
در حال حاضر در ایران 12میلیون کودک و نوجوان زیر 18 سال از دنیای مجازی استفاده میکنند و دیده میشود که والدین خود در این زمینه پیشگام هستند و بهبهانههای مختلف برای کودکانشان گوشیهای اندروید و تبلت تهیه مینمایند غافل از اینکه این ابزارها اتاقهایی است که خودشان به هیچ نحو راه نفوذی در آن ندارند و در عوض درها و پنجرههای این اتاقها بهروی دنیای مجازی باز است و این خود سرآغاز بروز آسیبهای جدی اخلاقی و فرهنگی برای کودکان است.
با همهگیر شدن شبکههای اجتماعی تلفن همراه بهخصوص وایبر که محبوبترین و معروفترین این شبکهها است دیده میشود که کودکان و نوجوانان در گروههایی عضو هستند که به هیچ وجه مناسب آنها نیست. در بعضی مواقع این گروهها گروه اقوام و فامیل است که در آن از هر رده سنی و جنسی حضور دارند. و والدین نیز صرفاً بهدلیل اینکه این گروهها گروه فامیلی است نسبت به آن کاملاً بیتوجه هستند ولی غافل از اینکه در این گروهها مطالبی رد و بدل میشود که مناسب این گروه سنی نیست، تصاویر رد و بدل شده، جوکها و حرفهای زدهشده باعث به وجود آمدن مشکلات بسیاری در حال و آینده این کودکان و نوجوانان خواهد شد که یکی از شاخصترین این مشکلات بلوغ زودرس است که ممکن است باعث بروز مشکلات جبران ناپذیر برای این کودکان گردد.
کودکان بهراحتی اطلاعات شخصی و خانوادگی خود را در فضای مجازی مطرح میکنند و ممکن است این اطلاعات بهراحتی در اختیار یک دزد و یا شخصی که دارای فساد اخلاقی است قرار بگیرد.
از مشکلات دیگری که ممکن است کودکان در استفاده بیش از حد از این فضاهای مجازی با آن روبهرو شوند میتوان به از دست دادن تمرکز، ایجاد مشکلات تحصیلی، دوری از فضای واقعی و غوطهور شدن در فضای مجازی، از دست دادن زمان برای بودن کنار خانواده و همسالان و ... اشاره کرد. مشکل دیگری که ممکن است باعث گرفتاریهای عظیمی برای خانوادهها گردد این است که کودکان بهراحتی اطلاعات شخصی و خانوادگی خود را در فضای مجازی مطرح میکنند و ممکن است این اطلاعات بهراحتی در اختیار یک دزد و یا شخصی که دارای فساد اخلاقی است قرار بگیرد. این موارد نشان میدهد شرایط کودک امروز با کودکان گذشته تغیر کرده، دیگر این والدین نیستند که تعیین میکنند فرزندانشان چه ساختار ذهنی و فرهنگی داشته باشند بلکه عوامل بسیار دیگری در این زمینه دخیل است و والدین باید نقش خود را بهشکلی دیگر ایفا کنند.
راهکار
والدین گرامی باید به این نکته توجه داشته باشند که بهخاطر چشم و همچشمی با سایرین به خرید تلفن همراه و یا تبلت برای گروه سنی از کودکان که نیازی به آن ندارند اجتناب کنند و آگاهیهای لازم را به کودکشان بدهند که در این سن که او قرار دارد نیازی به این ابزار ندارد و اگر این ابزار را برای فرزندشان تهیه کردهاند میتوانند از این وسیله بهنفع پیشرفت فرزندشان استفاده کنند. این گونه از تلفنها قابلیتهای بالایی دارند که میتوانند در زمینه پیشرفت تحصیلی فرزندانشان مؤثر باشد یا باعث شکوفایی سایر استعداد آنها شود. و همچنین بهتر است استفاده از فضاهای مجازی و اینترنت دارای زمان خاص و برنامه ریزی مناسب باشد و والدین سعی کنند که فرزندانشان را در این دنیای مجازی به حال خود رها نکنند و نظارت کافی را بر آنها داشته باشند.
منبع: تبیان
94/1/17 - 21:22 - 2015-4-6 21:22:33
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]