واضح آرشیو وب فارسی:فارس: یادداشتی بر آلبوم «زندان شب یلدا» به خوانندگی وحید تاج
اثری قابل توجه در میانه سیاه بازار تصنیفخوانیهای امروز/ آواز ایرانی را بیشتر دریابیم
آلبوم «زندان شب یلدا» اثری قابل تامل است چراکه بر پیشانی موسیقی اصیل ایرانی یعنی آواز، تکیه دارد و در این سیاه بازار تصنیفخوانی و جلوهگریهای ظاهری بازار موسیقی که برای جلب مخاطب به هر قیمت صورت میگیرد، رسالت خود را کم و بیش انجام داده است.
![خبرگزاری فارس: اثری قابل توجه در میانه سیاه بازار تصنیفخوانیهای امروز/ آواز ایرانی را بیشتر دریابیم خبرگزاری فارس: اثری قابل توجه در میانه سیاه بازار تصنیفخوانیهای امروز/ آواز ایرانی را بیشتر دریابیم](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1394/01/16/13940116000518_PhotoA.jpg)
خبرگزاری فارس-گروه موسیقی: ساز و آواز پیشانی موسیقی کلاسیک ایرانی است. درک عمیق اشعار حماسی و عرفانی ایران زمین که بیشک غنیترین در نوع خود در تمام جغرافیای جهان به شمار میرود، موسیقیای میطلبد که پا به پای آن بیاید و وزن آزاد موسیقی آوازی از مهمترین قابلیتهای آن در بیان آثار منظوم ایران زمین است. در این آلبوم ساز و آواز به خوبی اجرا شده به خصوص آواز ابو عطا به زیبایی و بدون نقص از سوی خواننده وحید تاج اجرا شده و سیامک جهانگیری نوازنده نی جواب آواز را به خوبی ارائه داده که امروزه کمتر جواب آوازها به این دقت ادا میشود. تلفیق مفهوم و وزن شعر با آواز کلام به درستی انجام گرفته و فارغ از هرگونه مقایسه و اشاره به اقتباس آواز، خواننده، آواز را به زیبایی و با قدرت هرچه تمامتر اجرا کرده است؛ هرچند باز رد پای برخی اساتید آواز ایران و سیاق ایشان در این اثر هویداست. ساختار کلی این آلبوم بسیار شنیده شده است و موتیفهای تکراری بطور غالب در این اثر اعمال شده است. این آلبوم قابلیت آن را داشت که بدون تلفیق سازهای موسیقی کلاسیک غربی ارائه شود؛ چراکه در این کار توجهی ویژه به موسیقی آوازی شده است. ساختار کنترپوئنتیک و هارمونیک اصلا به خوبی بکار گرفته نشده که دو دلیل عمده دارد. اول اینکه آهنگساز تسلط و دانش کافی از موسیقی کلاسیک غربی نداشته و دوم اینکه ساختار قطعات و چینش و تنظیم در روند ملودیک آثار، اصلا کنترپوئن و هارمونی نمیطلبد. همان مختصر خط بمتار به تنهایی میتوانست تزیینی شنیدنی برای آلبوم باشد منتهی به دلیل حضور سازهای غربی و پایین بودن سطح صدای بمتار، زیاد به گوش نمیآید. قطعه آوازی «شهر خاموش» بسیار به زیبایی توسط وحید تاج خوانده و اجرا شده، تحریرهای بهجا، فراز و فرود ملودیها در تلفیق مناسب با مفهوم عمیق شعر است و اردشیر کامکار به بهترین و کاملترین نحو ممکن جواب آواز را اجرا کرده است. بی شک قطعه «زندان شب یلدا» بهترین تصنیف این آلبوم است و از تنظیمی بهتر نسبت به دیگر قطعات بهره میبرد. وحید تاج با احساسی زیبا و درک صحیح شعر و ملودی و با ظرافت و تکنیک، اثر را خوانده است. سلمان سالک آهنگساز، تلفیق درستی از شعر و موسیقی را توامان کرده است. در مجموع، آلبوم «زندان شب یلدا» اثری قابل ارج است چراکه بر پیشانی موسیقی اصیل ایرانی، آواز، تکیه دارد و کلّیت کار هیچگاه از موسیقی سنتی ایران دور نشده است و در این سیاه بازار تصنیفخوانی و جلوهگریهای ظاهری بازار موسیقی که برای جلب مخاطب به هر قیمت صورت میگیرد، رسالت خود را کم و بیش انجام داده چرا که موسیقی ایرانی همواره باید خود و مخاطبش را تعالی بخشد و این مهم با شناخت عمیق موسیقی فاخر ایرانی، فرهنگ عامه و درک و شناخت عمیق شعری و استفاده از اشعار گیرا و موازی با آن با پایبندی به اصل موسیقی فاخر، استفاده از جلوههای شنیداری گوشپسند و ایجاد جذابیت و آرایش ظاهری برای درک شخصیت درونی متعالی موسیقی ایران زمین، محقق شود. یادداشت از علیرضا سپهوند انتهای پیام/
94/01/17 - 00:10
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]