تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 15 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):بر زبان مؤمن نورى (الهى) است و درخشان و برزبان منافق شيطانى است كه سخن مى گويد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826349064




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مناطق آزاد از فلسفه وجودی خود دور شده اند- خلیل تنیده *


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مناطق آزاد از فلسفه وجودی خود دور شده اند- خلیل تنیده * 21 سال از تاسیس مناطق آزاد بویژه کیش و قشم هرمزگان می گذرد و بنا بر شواهد، این مناطق آزاد در این مدت از ریل توسعه خارج شده اند و در جهت خلاف فلسفه وجودی خود که همان صادرات و ارز آوری برای کشور باشد ، حرکت می کنند.


قرار بود این مناطق محلی برای صادرات کالا از کشوربه خارج باشد ولی عملا این اتفاق نیفتاد وجایی برای واردات و انباشت کالاهای بنجل خارجی بویژه چینی شده و این روند آنقدر عادی شده که علاوه بر فروش کالاهای چینی دربازارهای این جزایر ، خود چینی ها هم دارای بازارچه در این مناطق هستند و اقدام به خرید وفروش کالاهای خود می کنند و زمینه سود رسانی برای آن سوی مرز در مناطق آزاد هرمزگان فراهم شده است.
درآستانه نوروز که مردم سراسر کشور به مسافرت روی می آورند و هدف گذاری برای جابجایی هفت میلیون نفر سفر دریایی برای نوروز 94 مشخص شده، مسافران نورزو به جزایر کیش و قشم سرازیر می شوند تا اندوخته های یک سال خود را تقدیم کالاهایی کنند که ساخته وپرداخته آن سوی مرزها ست و سود نامعقول آن به جیب دیگران می ریزد واین قصه هرسال اتفاق می افتد.
در اوائل راه اندازی مناطق آزاد کیش وقشم برخی از مردم کشورمان بواسطه نیازمالی با سفر به این جزایر سریال شناسنامه خود را به یک بازرگان( ارباب) می فروختند و بین 50 تا 100هزار ریال به ازای هر فرد پرداخت می شد و عده ای هم بصورت قاچاق تحت عنوان" اجیربر " این کالاها را وارد کشور می کردند.
درآن سالها جمعیت زیادی از خانواده ها درمواردی از پدر بزرگ، مادر بزرگ ، پدر ومادر تا نوه ونتیجه در صف فروختن شناسنامه خود بودند وحداقل یک تا دوشب در شرایط بسیار سخت وبدون امکانات خواب واستراحت درهمین جزایر تحت عنوان کمپ بسرمی بردند تا ارباب ،کالا را خریداری کند و به نام آنان مجوز گمرکی بگیرد وسپس این افراد همراه این کالا به بندرعباس وبندرلنگه سپس به شهرشان برمی گشتند که زمان یک هفته ای طول می کشید.
مناطق آزاد از همان ابتدا تاکنون حیات خود را با فروش زمین به عنوان سرمایه اصلی ، عوارض گمرکی کالاهای وارداتی ودادن مجوز برای ساخت و ساز بی ضابطه ادامه داده اند و هیچ برنامه ای برای صادرات کالا و فن آوری در نظر نگرفته اند.
ظرفیت هایی چون معافیت مالیاتی 10 تا 15ساله ، تلاش برای پردازش کالا وصادرات مجدد دراین مناطق به خوبی صورت نگرفته وهمواره آسان ترین گزینه یعنی نشستن روی منابع و خوردن وتمام کردن را پیشه کرده اند و به خود زحمت زیاد نداده اند.
امروز باید به این مناطق به عنوان نقاط توسعه نیافته کشور نگاه کرد و مسوولان دوره های مختلف بایستی پاسخگوی نداشتن برنامه برای توسعه جزیره هایی که هرکالایی وارد این جزایر شده و عوارض نپرداخته وتوسعه را راکد کرده اند، باشند.
در تعریف توسعه آمده حرکت از نقطه سکون به یک نقطه دیگر اما این مناطق به جای حرکت به جلو، عقب گرد داشته وبواسطه این امر کارنامه درخشانی نداشته اند و مطالبات زیادی به جا گذاشته اند چرا که هرکاری صورت گرفته پیش از آن اعتبار یا همان هزینه آن دریافت شده است.
شاید گفته شود شاخصه هایی مانند ایجاد جاده ،فرودگاه وساخت پاساژ وبلند مرتبه وایجاد تسهیلات رفاهی مانند هتل ویا شاخصه های فرهنگی نظیردانشگاه تعریف توسعه باشد درحالی که هزینه این امکانات را مردم پرداخته اند وبرای جذب گردشگر صورت گرفته است.
بدون مطالعه و مجوز از محیط زیست ، بنادر ودریانوردی وتنها به صرف اینکه بایستی این جزایر آباد شود ساحل جزیره قشم وکیش، لاوان وهندورابی ، هرمز به تخریب آنها دست زده اند و به جای اینکه ملک عمومی شود به ملک شخصی تبدیل شده است.
طرح هایی همچون تفریحگاه ، هتل و برج و حتی کارخانه های رنگ صنعتی و خودروسازی و دهها کارخانه آلوده کننده وکارگاه نیمه کاره دراین جزایر ، سیمای طبیعی آن را ازبین برده وتا چند سال آینده نشانی ازطبیعی بودن این جزایر دیده نخواهد شد.
از سوی دیگر تصرف زمین های این جزایر و زمین خواری هم بر مشکل ومعضل این جزایر افزوده درحالی که حتی بایستی خرید وفروش زمین دراین جزایر ممنوع شود و به عنوان زمین ملی به متعلق به همه وهمه نسل باشد و اجازه ندهند افراد بواسطه سرمایه های کلانی که دارند بخشی ازاین سرزمین که در نقطه مرزی قرار گرفته در اختیار فرد وافرادی خاص قرار گیرد واقدام به ویلاسازی ، محل فرود چرخبال خاص و دهها مورد کنند .
البته کارهای بزرگی که درطول دو دهه اخیر درمناطق آزاد کیش وقشم صورت گرفته بی نظیر بوده و موجب رجوع جمعیت به این مناطق شده و سطح و کلاس جزایر کیش وقشم از حالت سنتی و محلی بیرون آمده و مردم ترجیح می دهند بخشی ازدرآمدهای خود را به جای خارج دراین مناطق ازسرزمین کشورمان است هزینه کنند و انتظارهم همین است ولی می شود با رعایت قانون واصول زیست محیطی از ادامه تخریب آن جلوگیری کرد.
پیش بینی شده تا افق یک هزارو 400جمعیت کیش از 30هزار نفر به یک میلیون و500هزار نفربرسد ولی نه اینکه طبیعت واکوسیستم این جزیره بهم بخورد وهزینه های هنگفتی به محیط زیست وساحل وارد کند.
این درحالی است که هم اکنون جزیره کیش با معضل تلنبارشدن زباله ومشخص نشدن وضعیت آنها مواجه است که چگونه این زباله ها معدوم وبه سرزمین اصلی بازگردانده شود و هیچ طرحی برای تبدیل و بازیافت آن پیش بینی نشده چگونه می توان جمعیت چند برابری تا سالهای آینده پیش بینی کرد؟
برخی براین عقیده هستند که ایجاد جاذبه در جزایر بویژه کیش می تواند مسافرت ایرانیان به خارج را کاهش دهد و افراد به جای اینکه در خارج کشور پول های خود را خرج کنند درسرزمین خودمان این کار فراهم شود که البته ایده خوبی است ولی نه به این قیمت که ما دریک کشتی که صدها بلکه میلیون ها نفر نشسته اند، شروع به سوراخ کردن آن کنیم.
بدلیل ساخت وسازها وازبین بردن ساحل دریا و پر کردن دریا بوسیله نخاله ها این وضعیت موجب شده که محیط زیست درساحل و مرجانها و جلبک ها وحیات انواع آبزیان که یک طبیعت خدا دادی و بی نظیردراطراف جزیره کیش وهندورابی برای همیشه است تخریب شود و ازبین برود .
درجزیره قشم هم وضعیت بهترازکیش نیست و این جزیره هم با وجود یک هزارو500کیلومترمربع ، حجم تخریب وازبین رفتن ساحل آن به شدت افزایش یافته و نگرانی از تخریم اکوسیستم دریایی وجود دارد.
این جزیره علاوه بر ساخت وسازهای بی رویه وتخریب ساحل در نقاط مختلف با پدیده زمین خواری و تصرف های عدوانی وتغییر کاربری زمین های این جزیره مواجه است و رفته رفته به یک پدیده عادی تبدیل می شود .
این درحالی است مشکلات مثل دوگانگی مدیریت وجود فرماندار وسازمانها ونهادی دولتی و مدیرعامل منطقه آزاد قشم از یک سو وایجاد تشکیلات موازی در منطقه هزینه های زیادی را ایجاد کرده است.
چالش های مدیریتی در جزایرکیش وقشم
آنچه که همواره برای مردم عادی تعجب آور بوده که درحالیکه دریک کشور بایستی همه از یک قانون تبعیت کنند وهمه امور خود را طبق قانون بگذارنند،برخی ادارات راه های دورزدن را پیش می گیرند ویا براساس دستورالعمل های داخلی خود عمل می کنند که یکی ازاین موارد مدیران این مناطق خود را تافته جدا بافته و مستقل می کنند و اگر کمی به این مناطق آزادی عمل داده شود حتی پرچم مستقل برافراشته می کنند.
درکجای دنیا سرزمینی پیدا می شود که دو نوع قانون دریک جزیره اجرا شود؟ یعنی برای هر نهادی معادلی ساخته شود و به نهاد اصلی بی اعتنایی صورت گیرد وهرچه خودشان برداشت کردند عمل کنند ویا نهادهای حاکمیتی مثل فرمانداری ، بخشداری ، شهرداری ، محیط زیست ، بندر وگمرک وغیره باشد آنوقت معادل آن در منطقه باشد وهریک ساز خودش را بزند.
مدیران این مناطق با زبان بی زبانی هیچ اعتنایی به مدیریت ارشد استان نمی کنند ونمونه بارز آن درنشست های رسمی مثل شورای اداری ، شورای برنامه ریزی و ستاد تسهیلات سفر که در مرکز استان تشکیل می شود شرکت نمی کنند و درمواردی با انتقاد تند استاندار مواجه و بعدهم فراموش می شود و با شوخی یا جدی می گویند قرار نیست که ما زیر چتر استان باشیم ، مستقل هستیم .
حتی سفرهای مقام های ارشد نظام به این جزایر بویژه کیش از گذشته تاکنون صورت گرفته ولی مدیریت استان از آن بی خبر بوده وهیچ گونه مشارکتی دراین بخش هم دیده نمی شود واین از دوحال خارج نیست یا قدرت این مدیران مناطق بالا است وخود را حاکم می دانند ویا اینکه مدیران استان تاکنون نسبت به این قضیه برخورد جدی نکرده اند و به رویه عادی تبدیل شده است.
همین روند باعث شده که مدیریت در این جزایر بصورت جزیره ای عمل کند ودر سود ومنفعت آن استان را دخیل نکند ومانند جزیره لاوان با وجود اینکه متعلق به هرمزگان وهمه زحمت ها برای این استان است، سود وعوارض ومالیات آن برای استان همجوار است و پرواز مستقیم از مرکز یک استان دیگر به این جزیره صورت می گیرد.
تمام این خدمات به جای اینکه عاید مردم هرمزگان شود و مردم سالانه 16 تا 18هزار میلیارد ریال مالیات پرداخت می کند آنوقت مدیران بایستی برای برگشت سهم مازاد باید چانه زنی کنند و مانند کسی که روی دریای ثروت نشسته ولی از بهره بردن آن محروم است و فقط نگاه می کنند که افرادی از جای دیگر قلاب بیاندازند و آن را به یغما برند.
درحال حاضر آسیب شناسی دربخش مدیریت و اداره این مناطق صورت نگرفته ومشخص نشده که چقدر از اقدام هایی که دراین مناطق صورت گرفته مطابق با قانون است و ضرر وزیان به کشور وارده کرده و به این پرداخته نشده که اینکه از 17 جزیره ایران در جنوب کشور 14جزیره آن در آبهای هرمزگان بایستی چگونه اداره شود که این سرمایه ملی بی نظیر حفظ شود و به دست آیندگان سپرده شود.
از ابتدای شروع دولت تدبیر وامید تاکنون منطقه آزاد قشم در مدت 21 ماه سه مدیرعامل به خود دیده که شهریارمشیری ، علی اکبر شعبانی فر و حمید مومنی سکان این منطقه بوده اند و همین تعویض وتغییرمکرر و سردرگمی در حفظ وثبات مدیران هم می تواند آفت برای توسعه این منطقه که درمواردی از چند کشور بزرگتر و به عنوان بزرگترین جزیره در خلیج فارس است، باشد.
وجود لایه های قدرت برای منفعت طلبی دراین جزایر آنقدر زیاد است ومافیای قدرت آنقدر قوی است که با گزارش و خبر رسانه ها حل نخواهد شد و شاید هم نویسندگان اینگونه مطالب مورد بازخواست وشماتت قرارگیرند .
هم اکنون استان هرمزگان دارای سه منطقه آزاد تجاری کیش، قشم و جاسک وپنج منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس، لاوان ، کشتی سازی ، شهید رجایی، انرژی برپارسیان است .
*رییس ایرنا مرکز بندرعباس
6048



15/01/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن