تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 13 دی 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):هر که می خواهد که قویترین مردم باشد بر خدا توکل نماید.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1849227785




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سرنوشت ماهواره فجر چه شد؟


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سرنوشت ماهواره فجر چه شد؟ تهران - ایرنا - سایت خبری خبر آنلاین می نویسد :ماهواره فجر در ششم اسفندماه سال گذشته وارد جو زمین شد و سقوط کرد؛ اما این به معنی شکست مأموریت ماهواره فجر نیست، چرا که هر عدم موفقیت مقدمه ای برای موفقیت های آینده است.


پس از مدت ها که خبری از فعالیت های جدی فضایی در ایران نبود، سرانجام سیزدهم بهمن 1393 ماهواره فجر با موفقیت به سوی مدار پرتاب شد تا بار دیگر موضوع فضا و فناوری فضایی در ایران توجه بسیاری را به خود جلب کند. پرتاب موفق ماهواره فجر ازجمله موفقیت های دل چسب فضایی در کشور بود طوری که به نظر می رسید کارشناسان و مجریان از این اتفاق بیشتر از پرتاب های فضایی گذشته خوشحال بودند.
نخست، اعتراف به اشتباه خود
گذشته از دلایل مختلفی که برای خرسندی و رضایت همگانی از موفقیت در پرتاب ماهواره فجر وجود داشت، موفقیت ماهواره فجر در ارتقای مداری نیز می توانست یک گام بسیار مهم در جهت ارسال ماهواره های سنگین تر و کاربردی آینده برای کشور به حساب بیاید. به همین دلیل با اشتیاق بسیاری در انتظار مشاهده نخستین علائم موفقیت اولیه در ارتقای مداری ماهواره فجر بودیم. همین اشتیاق موجب شد تا لحظه به لحظه به بررسی تغییر ارتفاع مدار و اعداد نقاط اوج و حضیض مداری در پایگاه های اینترنتی معتبر به صورت آنلاین بپردازیم. بدین ترتیب دقایقی پس از ارسال یادداشتی با عنوان ویژگی های فنی ماهواره فجر (که برای انتشار در سرویس دانش خبرآنلاین تهیه شده بود)، نیز مجدداً به یکی از پایگاه های اینترنتی مذکور مراجعه کردیم که عدد ارتفاع حضیض مداری را به اشتباه به جای 229 کیلومتر، 289 کیلومتر نوشته بود. اعتبار این پایگاه اینترنتی آن قدر بالا بود که فرض را بر آن گرفتیم که اتفاق مثبتی در ارتقای مداری رخ داده و بدون توجه کافی به این نکته که با شرایط فنی موجود امکان ارتقای مداری با چنین اختلافی در دو روز تقریباً امکان پذیر نیست، نتیجه گرفتیم که احتمالاً ماهواره فجر در ارتقای مداری نوعی موفقیت اولیه را کسب کرده است. پس ازآن بود که تیتر یادداشت «ویژگی های فنی ماهواره فجر» به «موفقیت اولیه ماهواره فجر در ارتقای مداری» تغییر کرد. چندساعتی پس از انتشار این مطلب، عدد ارتفاع حضیض مداری ماهواره فجر اصلاح شد و بنا به محدودیت هایی که در اصلاح مطالب منتشرشده وجود دارد، امکان اصلاح اشتباه رخ داده نیز از بین رفت.
موفق در پرتاب، ناموفق در ارتقای مداری
نزدیک به 80 کشور در سراسر جهان درزمینه فناوری فضایی فعالیت می کنند و بسیاری از آن ها در این حوزه پیشرفت ها و دستاوردهای قابل توجهی نیز دارند. بااین وجود تنها 10 کشور از توانایی پرتاب ماهواره به مدار برخوردار هستند که یکی از آن ها جمهوری اسلامی ایران است. وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، نخستین نهاد در یک کشور اسلامی است که توانایی تولید ماهواره بر را به دست آورده و موشک های ماهواره بر ایران با چندین پرتاب متوالی به خوبی نشان داده اند که این نوع از فناوری کاملاً تثبیت شده است. با پرتاب ماهواره فجر توسط یک ماهواره بر ایرانی، این توانمندی برای چهارمین بار در میدان عمل اثبات شد تا توانمندی کشور در تزریق ماهواره به مدار بیش ازپیش اثبات شود.
از موفقیت در پرتاب ماهواره فجر که بگذریم، شواهد مختلف نشان می دهد که این ماهواره کمتر از یک ماه در مدار باقی مانده و عمر مداری آن بسیار کمتر از میزان مورد انتظار بوده است. درحالی که اعلام شده بود ماهواره فجر 1.5 سال در مدار باقی خواهد ماند، پایگاه های مستقل اینترنتی گزارش داده اند که این ماهواره در تاریخ 26 فوریه 2015 / 6 اسفند 1393 سقوط کرده است. نزول مداری سریع این ماهواره نشان از عملکرد نادرست سیستم پیشرانش و رانش زاهای ماهواره ای دارد. بااین حال خبر پایان یافتن عمر مداری ماهواره فجر و عدم موفقیت در ارتقای مداری تاکنون توسط هیچ یک از نهادهای رسمی اعلام یا تأیید نشده است.
مأموریت هایی که موفقیت آمیز نبودند
در یک مأموریت فضایی مثل پرتاب ماهواره یا فضاپیما، مراحل و فازهای مختلفی تعریف می شود. از این مراحل می توان به پرتاب، قرارگیری در مدار اولیه، ارتقای مداری یا حرکت به مقصد نهایی، انجام فعالیت پیش بینی شده در حین مأموریت یا در مقصد نهایی و خروج از مدار یا بازگشت را عنوان کرد. هرکدام از این مراحل نیز می تواند بخش های مختلفی داشته باشد. در چنین مأموریت هایی ممکن است در مراحل یا بخش های مختلف مأموریت اتفاقی خلاف انتظار رخ داده و موفقیت کامل به دست نیاید. پایان عمر مداری ماهواره فجر نیز نشان می دهد که مراحل پرتاب و قرارگیری آن در مدار اولیه موفقیت آمیز بوده و در مرحله ارتقای مداری با عدم موفقیت مواجه شده است. بااین حال به دلیل اینکه در یک مأموریت فضایی، مرحله پرتاب و قرار دادن محموله در مدار اولیه، اهمیت بسیاری دارد، عدم موفقیت نیز در این مراحل بیشتر موردتوجه قرار گرفته و مشهورترین ناکامی های فضایی نیز در همین مراحل رخ داده است.
به عنوان مثال نخستین تلاش ایالات متحده آمریکا برای ارسال نخستین ماهواره به فضا با عدم موفقیت در پرتاب رخ داد و ماهواره بر به دلایلی در سکوی پرتاب منفجر شد. این انفجار اما نه تنها باعث دلسردی کارشناسان آمریکایی نشد، بلکه سال ها اقتدار را برای ناسا رقم زد. همچنین در برنامه فضایی آپولو، راکت ساترن 5 بارها در مراحل مختلف دچار عدم موفقیت شد اما سرانجام این ناکامی ها یک موفقیت بزرگ در ارسال انسان به ماه را برای نخستین بار رقم زد.
از سال 1957/ 1336 (آغاز عصر فضا) تا سال 2014 / 1393 جمعاً 5424 پرتاب به فضا در مأموریت های مختلف فضایی رخ داده است که 458 پرتاب با عدم موفقیت روبرو بوده است. در این میان بیشترین پرتاب های ناموفق فضایی در دهه 1960 / 1340 رخ داده (167 پرتاب ناموفق از 990 پرتاب) و بیشترین ضریب ناکامی نیز مربوط به سه سال اولیه آغاز عصر فضا است به طوری که 44 درصد از پرتاب ها در آن زمان موفق نبود. همچنین در سال گذشته (2014) از 92 پرتاب فضایی، 4 پرتاب با عدم موفقیت مواجه بوده است. این اعداد نشان می دهد که درصد تقریباً بالای ناکامی های فضایی در سال های نخست تلاش به دستیابی به فضا، امری طبیعی به نظر می رسد.
در ایران نیز بنا بر اعلام منابع رسمی و خبرگزاری های داخلی در پرتاب راکت های کاوش حامل موجود زنده (میمون) دو بار (کاوشگرهای 5 و 6) عدم موفقیت رخ داده و طبق اعلام منابع غیررسمی و خبرگزاری های خارجی در پرتاب ماهواره های فجر و تدبیر چند بار (درمجموع 2، 3 یا حتی 4 ناکامی اعلام شده در منابع مختلف) عدم موفقیت وجود داشته است. البته تاکنون عدم موفقیت در پرتاب ماهواره توسط هیچ نهاد رسمی تأیید نشده است.
چرا پرتاب موفق فجر شیرین تر بود؟
تا پیش از پرتاب موفقیت آمیز ماهواره ملی فجر، زمزمه هایی از عدم موفقیت در ارسال این ماهواره به مدار به گوش می رسید. طی چند سال گذشته هرازگاهی مسئولان فضایی کشور خبر از نزدیک شدن پرتاب ماهواره فجر می دادند و پس ازآن مدت ها خبری از پرتاب ماهواره نبود. رسانه های خارجی نیز بنا بر استدلال های خود پرتاب این ماهواره را ناموفق اعلام می کردند تا شایعات شکل گرفته رنگ و بوی واقعی تری به خود بگیرند. البته در چنین وضعیتی هرگز به طور رسمی از طرف مقامات ایرانی عدم موفقیت در پرتاب ماهواره فجر تأیید نشد. از طرفی اظهارات مسئولان طوری نبود که بتوان با قاطعیت نیز این اخبار را نیز تکذیب کرد. حتی بعضاً از طرف مجریان فضایی کشور از رخ دادن چندین شکست فضایی طی پرتاب های گذشته و بدون نام بردن از مورد خاصی خبر داده شد. پس از پرتاب موفقیت آمیز ماهواره ملی فجر نیز رسانه های خارجی موفقیت اخیر ایران را پس از کسب تجربه چندین شکست در پرتاب این ماهواره اعلام کردند.
حال در گذشته و جهت دسترسی به اهداف موردنظر چه عدم موفقیتی رخ داده باشد و چه نه، موفقیت امروز جمهوری اسلامی ایران در پرتاب چهارمین ماهواره تحسین برانگیز، شیرین و دل چسب است. حتی اگر به ادعای رسانه های خارجی شکستی در گذشته وجود داشته باشد، به نظر این موفقیت اخیر کسب شده بسیار شیرین تر و دل چسب تر خواهد بود.
آنچه مشخص است، در زمینه توسعه علوم و فناوری، به خصوص فناوری پیچیده ای مثل فناوری فضایی، شکست معنی ندارد و حوادث رخ داده عمدتاً تجربیات جدیدی هستند که سابقه قبلی از آن ها در کشور نبوده و امکان انتقال یا اکتساب آن ها از خارج نیز وجود نداشته است؛ بنابراین حتی اگر تصور کنیم پرتاب یک ماهواره ایرانی با ماهواره بر ایرانی چندین بار با عدم موفقیت روبرو شده باشد، نباید آن را شکست نامید بلکه این شکست پلی برای پیروزی های آینده است.
معمولاً شیرین ترین پیروزی آنی است که دسترسی به آن دشوارتر است. شاید اشک های شوق جاری بر صورت مهندسان فضایی در پایگاه پرتاب ماهواره فجر نیز نشان از دشواری مسیری بود که برای رسیدن مقصود طی شده است.
شکست، پل پیروزی
پاداشی برای شکست نیست و در تاریخ هم اغلب شکست ها ثبت نشده اند مگر آن هایی که پلی برای موفقیت های آتی بوده باشند. داستان توماس ادیسون یکی از معروف ترین داستان هایی است که در آن شکست پل موفقیت شده است. یکی از مهم ترین ابداعات ادیسون، طراحی و ساخت لامپ برقی است که نقل است این دانشمند پیش از رسیدن به نمونه موفق، 1000 بار شکست را تجربه کرده است. در آن زمان و پس از موفقیت یک گزارشگر از ادیسون می پرسد، «1000 مرتبه شکست خوردن چه حسی دارد؟» و ادیسون این طور پاسخ می دهد، «من 1000 بار شکست نخوردم، لامپ برقی اختراعی بود که ساخت آن 1000 مرحله داشت.»
شکسپیر معتقد است «موفقیت هایی که نصیب بشریت شده، عمدتاً در میان تحمل و شکیبایی بوده است» و جز این هم نیست. مطمئناً اگر ادیسون، در همان روزهای اول که پی کشف و اختراع بود، با اولین و دومین و صدمین شکست از میدان به درمی شد، هرگز، نامش با روشنایی گره نمی خورد.
خیلی از ما برخلاف ادیسون از شکست خوردن دوری می کنیم. درواقع، آن قدر درگیر این هستیم که مبادا شکست بخوریم که دیگر هدفمان پیروز شدن نیست. برای خیلی ها شکست یک کمبود به شمار می رود. این طرز تفکر مثل خیلی چیزهای دیگری که در مورد آن ها اشتباه فکر می کنیم، نادرست است. اشتباه کردن نه تنها حقارت نیست بلکه کسب ظرفیت اشتباه کردن برای پیروزی های آینده الزامی است.
منبع/ خبر آنلاین
اول **



15/01/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 86]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن