واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: سیزده بدر میراثی کهن و نماد دوستی مردم با طبیعت ارومیه - ایرنا - سیزده بدر همانند دیگر جشن های ملی و باستانی ایران ریشه ای کهن در فرهنگ و سنن ایرانیان دارد و از جمله جشن هایی است که حکایت های فراوانی در خصوص آن نقل شده است.
ایرانیان از دیرباز پس از گذشت 12 روز از جشن نوروز در روز سیزدهم فروردین به یاد دوازده ماه سال به باغ و صحرا و کنار جویبارها می روند به این ترتیب عید نوروز را به پایان رسانده و از فردای آن روز کار و تلاش روزانه خود را به امید داشتن سالی پر بار و برکت از سر می گیرند.
مراسم بیرون رفتن از منزل در روز 13سیزده بدر از رسوم قدیمی ایرانیان به خصوص مردم آذربایجان غربی و شهر ارومیه است.
از نخستین ساعات صبح امروز اغلب خانواده ها در حالی که سبزه های خود را بر سقف یا کاپت جلوی اتومبیل های خود گذاشته اند به نقاط خوش آب و هوا، بوستان ها، مناطق سرسبز و دامنه کوهها و حاشیه رودخانه ها می روند.
هم اکنون اغلب خروجی های شهر ارومیه با ترافیک روان خودروها مواجه بوده که به تدریج در حال افزایش است.
امدادگران هلال احمر، نیروهای راهور پلیس، اورژانس، اداره کل منابع طبیعی، شهرداری و تمامی ارگانهای ذیربط سعی دارند تا با حفظ نظم و امنیت روز خوبی را برای مردم و گردشگران به وجود آورند.
با فرا رسیدن روز دوازدهم فروردین ماه که دید و بازدیدهای نوروز هم به پایان می رسد و خانواده ها برای انجام مراسم سیزده بدر برنامه ریزی کرده و با تهیه غذاهای سنتی همچون دلمه، کوفته و آش دوغ محلی به همراه تنقلاتی که اغلب از دید و بازدیدهای عید باقی مانده است به استقبال سیزده بدر می روند.
معمولا در این روز اکثرا خانواده ها با هماهنگی قبلی و به طور دسته جمعی به دامن طبیعت می روند و با پهن کردن سفره های رنگین و طویل روز خوش و خرمی را در کنار اعضای خانواده و افراد فامیل سپری می کنند.
در روز سیزده بدر تفرجگاه بند و دره شهدای ارومیه با طبیعت زیبا و خوش منظره اش پذیرای بیشترین مهمان و گردشگر نوروزی است.
طی چندین دهه گذشته مراسم سیزده بدر در آذربایجان غربی بیشتر به فعالیتهای کشاورزی و دامداری معطوف می شد ولی با به وجود آمدن وسایل ارتباط جمعی و رفت و آمدهای شهری موجب شد تا مراسم گره زنی سبزه، سپردن سبزه عید به آب، رفتن به تفرجگاهها و دامن طبیعت رایج شد.
آب پاشی، آب بازی و خیس کردن یکدیگر از آیین های سیزده بدر در روستاهای ارومیه بود که هم اکنون نیز تا حدودی رواج دارد چرا که آنان اعتقاد دارند آب پاشیدن به روی یکدیگر در سیزده بدر، خوش یمن است و مایه خیر و برکت و بارش باران و پرآبی می شود.
همچنین انجام بازی های محلی همچون هفت سنگ، پله دسته، قایم باشک، وسطی، طناب کشی و والیبال که یکی از رشته های پرطرفدار شهر ارومیه در بین جوانان است از جمله تفریحات رایج و سنتی روز سیزده بدر در آذربایجان غربی است.
البته زنان و دختران نیز در این روز بیکار نیستند و اغلب به طور دسته جمعی با در دست داشتن یک کارد آشپزخانه و کیسه نایلونی مشغول چیدن سبزی های کوهی همچون گندله، یلمه و قزیاقی می شوند.
در این میان حفظ زیباییهای طبیعت و پرهیز از لطمه زدن به بستر طبیعی دشت و صحرا و تفرجگاه های تفریحی، پارکها و اماکن عمومی از دیگر برنامه هایی است که باید مورد توجه مسئولان و مردم قرار گیرد.
سیزده بدر روزی است که باید در کنار بهره مندی از طبیعت زیبا و بکر الهی تلاش کنیم تا بر پاکیزگی و نظافت آن لطمه نزنیم و به همه نشان دهیم که روز طبیعت تنها یک شعار نیست بلکه نشانه فرهنگ عمیق و دیرینه مردمان متمدنی است که علاقه دارند طی سالیان متمادی از این نعمت خدادادی بهره مند شوند.
پس از یک روز پرتلاش و شاد در سیزده بدر، نوروز و آیین های نوروزی نیز در آذربایجان غربی پایان می یابد و از چهاردهم فروردین زندگی جدیدی با امیدی تازه و تلاشی خستگی ناپذیر آغاز می شود.
7126/6008
13/01/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 168]