واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:
باز هم سراغ مقوله تغذیه اطفال ،به خصوص آن هایی که بدغذا هستند آمده ایم و راههای مناسب برای تغییر ذائقه و تحریک اشتهای آنان به سمت غذاهای مفید یافته ایم.
بقراط چهار صد سال قبل از میلاد گفت که غذا باید داروی بدن ما و دارو باید غذای بدن باشد. شاید اگر او غذاهای سرشار از قند و نوشیدنی هایی که بچه های امروزی مصرف می کنند را می دید، خودش از قبر بیرون می آمد.
این غذاها می توانند همچون کوکائین و هروئین اعتیادآور باشند و والدین کار سختی در کنترل این شرایط دارند. از هر سه کودک یک نفر و 66 درصد بزرگسالان در ایالات متحده با مشکل اضافه وزن یا چاقی روبرو هستند و چنین چیزی به افرایش بی سابقه بیماری های مربوط به چاقی نظیر دیابت، مشکلات قلبی و کبدی و کم کاری کلیه ها دامن می زند. رژیم غذایی ناسالم همچنین منجر به بیماری های مغزی و آی کیو پایین در بچه ها می شود. درست همانند بدن، مغز ما هم به مواد مقوی حیاتی و ضروری و فضایی به دور از التهاب، اوکسیداسیون و قند بیش از اندازه برای درست کار کردن نیاز دارد. یک رژیم سالم در هر سنی در غذاهای گیانی نظیر میوه ها، سبزیجات،حبوبات، آجیل و دانه ها و گندم، ماهی و روغن های سالم یافت می شود. این رژیم سالم در غذاهایی کنسروی یا با چربی زیاد و قند زیاد و گوشت قرمز کمتر وجود دارد.
والدین تاثیر خیلی مهمی روی سلامت بچه ها و عادت های غذایی آنها دارند. شیر دادن به بچه به مدت 12 ماه می تواند روی ذائقه غذایی با تحمیل طعم های مختلف به آنها تاثیر بگذارد و بچه ها می توانند به این ترتیب ذائقه غذایی خود را به سوی غذاهایی که مادرشان می خورد (سالم یا ناسالم) پیش ببرند. اگر به بچه ها در سنین کودکی سبزیجات داده شود، آنها یاد می گیرند که غذاهای سالم نظیر سبزیجات را دوست داشته باشند.
هر موقع می توانید برای بچه غذاهایی از مواد غذایی سالم درست کرده و از اضافه کردن نمک و شکر به آن خودداری کنید. ذائقه غذایی بچه ها در ابتدای زندگی آنها شکل می گیرد. بهتر است آن را ساده نگه دارید و سبزیجات تازه و میوه را به صورت جداگانه در هر وعده به آنها بدهید تا آنها بتوانند طعم هر یک را تشخیص داده و برای آن ارزش قائل شوند. بچه های کم سن و سال تر که تقریبا دو سال دارند به طور طبیعی تمایل به ترس از غذاهای جدید دارند. بنابراین دادن غذاهای سالم به آنها به جای کنار آمدن با ایراد گرفتنشان تمایل آنها برای امتحان کردن غذاهای جدید را به طور طبیعی افزایش می دهد.
تحقیقات نشان داده اگر بچه ای یک سبزی خاص را دوست نداشته باشد، ده تا چهار دفعه طول می کشد تا از آن خوشش بیاید و آن را برای خوردن امتحان کند. بنابراین نباید تسلیم شوید. مهم این است که این دفعات به طور طبیعی بدون هیچ فشار و رشوه یا جایزه ای اتفاق افتند. این شرایط را به یک موقعیت مناسب خانوادگی بدون وجود هیچ گونه حواس پرتی که در آن تلویزیون و اسباب بازی ها نیستند، تبدیل کنید.
تحقیقات نشان داده که حتی نشان دادن سبزیجات به بچه ها در کتاب قصه ها هم در سنین کودکی می توانند میل آن ها را به خوردن سبزیجات افزایش دهد. مهم این است که این لحظه را به یک موقعیت سرگرم کننده تبدیل کنید و بگذارید که بچه ها با غذاهایشان بازی و رنگ و طعم و بافت آن را کشف کنند. الگوی «والدین انتخاب می کنند، بچه ها تصمیم می گیرند» می تواند این فرایند را کمی ساده تر کند. این زمانی است که والدین گزینه های سالمی را تهیه کرده و به بچه ها این امکان را می دهند که در مورد خوردن چه چیزی و به چه اندازه تصمیم گیری کنند. گزینه های ناسالم را بیرون از خانه نگه دارید. مجبور کردن بچه ها به خوردن سبزی کمکی نمی کند. شما ممکن است برنده این نبرد باشید ولی جنگ را به آنها واگذار می کنید. استفاده از رشوه و جایزه هم کمکی نمی کند. برای اینکه بچه ها یاد می گیرند که جایزه را ترجیح دهند و یاد نمی گیرند که از خوردن غذای سالم لذت ببرند. بچه ها همچنین از شما تقلید می کنند. بنابراین اگر بچه های سالم می خواهید، باید الگوی خوبی برای آنها باشید و خودتان هم خوب غذا بخورید.
هرچه بچه ها بزرگ تر می شوند، بچه های دیگر، میهمانی ها و مدرسه می توانند روی عادت های غذایی آنها تاثیر بگذارند. با این حال غذاهای محیط خانه همچنان نقش مهمی در سالم خوردن آنها ایفا می کنند. به خصوص رفتار مادر و غذایی که در خانه وجود دارد. والدین همچنین می توانند بچه ها را در خرید کردن، آشپزی کردن و مراقبت از باغچه هم شرکت دهد. پروژه های مدرسه ای نشان داده اند که اگر خود بچه ها در کاشتن و کندن و پختن سبزیجات مشارکت داشته باشند، علاقه بیشتری به خوردن این سبزیجات دارند. بچه ها از هر سنی وقتی که خانواده آنها با هم به دور از هر گونه حواس پرتی نظیر تلویزیون غذا می خورد، رژیم غذایی سالم تری دارند. بنابراین با هم غذا خوردن را یک اولویت مهم بدانید. عادت های غذایی می توانند تغییر کنند. تعداد بیشماری دستور تهیه غذاهای سالم وجود دارد که هم ساده و هم به راحتی قابل درست کردن هستند. سعی کنید یک محیط گرم، مثبت و یک وعده غذای سالم به دور از هر گونه حواس پرتی در زمان خوردن ایجاد کنید و الگوی خوبی باشید. بچه ها یاد می گیرند تا از غذای خوب همان طور که باید لذت ببرند.
اهل ایران
12 فروردین 1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دکتر سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]