محبوبترینها
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
سه برند برتر کلید و پریز خارجی، لگراند، ویکو و اشنایدر
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826024394
زایش دوباره اقتصاد ایران
واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
مهمترین تحولات اقتصادی ایران در سال 93؛
زایش دوباره اقتصاد ایران
اقتصاد ایران در سالی که گذشت شاهد فراز و نشیب های بسیاری بود؛ از کاهش قیمت نفت خام و کاهش درآمدهای ارزی دولت گرفته تا البته کاهش نرخ تورم و آغاز آهنگ رشد اقتصادی و خروج کشور از رکود. هرچند هنوز راه درازی تا رسیدن به شرایط مطلوب باقی است.
به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز، سال 93 اگر چه در میان سالهای بعد از انقلاب سال اقتصادی متوسطی هم نبوده است اما نسبت به سالهای قبل از آن شاید سال درخشانی باشد. سالی که اگر بازار نفت یاری می داد می توانست بهتر از اینها باشد. تمام اتفاقات اقتصادی ایران در سال 93 ناشی از توافق آذر ماه ژنو در سال 92 بود. در آن زمان سرانجام توافق نامه ی موقت هسته یی بین ایران و قدرتهای جهانی به امضا رسید و از شدت برخی از تحریم ها کاسته شد و قرار شد که هیچگونه تحریمی نیز تا رسیدن به توافق جامع علیه ایران وضع نشود که این بخش مهمترین دستاورد برای ایران بود. در حالی که اقتصاد وابسته به نفت ایران می رفت که خود را آماده تیر خلاص کند و نفت ایران به طور کامل تحریم شود این بند از توافق خون تازه یی بود که در رگهای سیاه اقتصاد نفتی ایران دمیده شد. تعلیق تحریم های پتروشیمی، فلزات گرانبها، قطعات هواپیمایی و خودرو و باز کردن کانال مالی از دیگر موارد مورد توافق بودند. عمده اثر گذاری این توافق بر اقتصاد نحیف ایران در سال 93 بود به طوری که برخی از شاخص های اقتصادی کشور را جابجا کرد.
1-بازار خودرو
یکی از مهمترین بخش اقتصاد غیر نفتی ایران که به سبب تحریم ها به حالت اغما رفته بود بازار خودرو بود. به طوری که تولید روزانه پژو 206 به روزی یک عدد رسیده بود با رفع تحریم قطعات خودرو این صنعت دوباره رنگ حیات به خود دید و دوباره شروع به تولید کرد. باز شدن فضای سیاسی و تعامل ایران با دیگر کشورها سبب شد که خودروسازان آمریکایی نیز نگاهی به بازار ایران داشته باشند. جنرال موتورز تصمیم گرفت که مذاکرات خود را با مقام های ایران آغاز کند و حتی زمینی را در منطقه آزاد کیش در نظر گرفت که نمایشگاه خود را در آنجا برپا کند و حتی بحث آوردن پلت فورم (خط مونتاژ) نیز مطرح شد اما طولانی شدن روند مذاکرات و شیطنت های داخلی و خارجی سبب شد که این پروژه مسکوت بماند.
اما تحرکات دیگری هم در این صنعت صورت گرفت که مهمترین آن ایجاد قطب سوم خودرو سازی بود. اکبر ترکان رییس مناطق آزاد اعلام کرد که به زودی قطب سوم خودرو سازی در چابهار راه اندازی خواهد شد و حتی مدیر عامل آنرا تعیین کرد تا خط بطلانی در خصوص شایعه بودن این طرح بکشد. باید دید در سال 94 خودروهای که که از چابهار به بازار می آیند تا چه حد می توانند ایران خودرو و سایپا را به تکاپو وا دارند.
2-صنعت نفت
تحریم هایی که بعد از سال 88 تا 92 به ایران تحمیل شد این را برای جهان اثبات کرد که ایران به فروش نفت خود محتاج است و نه بازار به نفت ایران. به طوری که در زمانی تولید نفت ایران به 900 هزار بشکه در روز رسید اما بازار هیچ واکنشی نشان نداد. بعد از توافق ژنو صنعت نفت ایران توانست دوباره نفس بکشد و جلسه خصوصی اواخر سال 92 روحانی با مدیران کمپانی های نفتی جهان همگی نشان از بازگشت روزهای رویایی به صنعت انرژی کشور داشت.
زنگنه با اتخاذ سیاست های جدید سعی داشت هر طور که شده تولید ایران را بالا ببرد و حالا که خریداران خیالشان از وضع نشدن تحریم های جدید علیه ایران راحت شده بود آنها را دوبار جذب کند اما ناگهان پنجشنبه سیاه آغاز شد و قیمت ها شروع به ریزش کرد. در عرض سه ماه قیمت نفت 60 درصد افت کرد و تلاش کشورهای نفتی برای ثبات بازار و نگه داشتن قیمتها فایده نداشت. نفت دوباره از ظرفیت کالای اقتصادی خود خارج شده بود و ابزاری برای بازی سیاسی شده بود. بحران کریمه و تقابل دوباره شرق با غرب سبب شده بود که آمریکا با همکاری متحدان عربی خود بازار را اشباع کند. به طوری که در اجلاس فوق العاده وزرای نفت اوپک علی النعیمی وزیر نفت عربستان گفت قیمت متناسب برای نفت 40 دلار است. نوسان شدید قیمت ها سبب شد که دولت ابتدا بودجه را بر مبنای نفت 70 دلار ببندد اما در نهایت این رقم با تغییراتی به شورای نگهبان رفت. در حالی که در آخرین روزهای سال 93 قیمت نفت اوپک به 50 دلار رسید نوبخت سخنگوی دولت این اطمینان را داد که در صورت عدم تحقق قیمت پیش بینی شده نفت در بودجه مشکلی برای اقتصاد کشور رخ نخواهد داد و همین امر سبب شده است که برای اولین بار در تاریخ یک سوم درآمدها بر اساس فروش نفت باشد. بدون هیچ تردیدی سال 94 چشمان وزارت نفت به سوی شرکتهای نفتی غربی و آمریکا است زیرا برای رسیدن به تولید 4 میلیون و 200 هزار بشکه یی که دولت احمدی نژاد آنرا تحویل گرفته بود و بعد از 8 سال با رقم 900 هزار بشکه تحویل داده بود احتیاج به پول و تکنولوژی این کشورها دارد.
3-کاهش تورم
تورم لجام گسیخته که دیگر امان مردم را بریده بود در سال 93 با اتخاذ سیاست های انضباط مالی و پولی تا حدودی مهار شد. در حالی که در آخرین روزهای دولت احمدی نژاد در تابستان 92 نرخ تورم نقطه به نقطه به 46 درصد رسیده بود این رقم یک سال بعد به 14 درصد رسید که همه اینها ناشی از انضباط ملی و پولی از قبیل جمع آوری نقدینگی و توقف چاپ اسکناس بدون پشتوانه بود خصوصا اینکه اثر گذاری توافق ژنو نیز کم کم خود را داشت نشان می داد و با برگشت قسمتی از دلارهای نفتی ایران بدهی دولت به بانک مرکزی کمتر شد.
اما بهترین حالت برای ادامه کاهش تورم ادامه سیاست های فعلی است. در حالی که نرخ تورم به رقم 15 تا 20 درصد رسیده است و اصطلاحا به پوسته سخت آن نزدیک شده است برای گذر از این مرحله و رسیدن به تورم زیر 14 درصدی چاره یی جز حفظ وضع موجود نیست حتی در صورت لغو تحریم ها و لغو تحریم بانک مرکزی مردان اقتصادی دولت تدبیر و امید نباید عنان را از کف بدهند و فریب سراب دلارهای وارداتی را بخورند و همان اشتباهی را که دوت نهم و دهم انجام داد مرتکب شوند.
4-آغاز دوره خروج از رکود
دولت روحانی وقتی بر سر کار آمد ویرانه یی را تحویل گرفت به نام اقتصاد ایران بنا بر اعلام وزیر اقتصاد دولت یازدهم، کشور در 2 سال پیاپی رشد اقتصادی منفی شاهد بوده است به طوریکه در سال 91 شاخص اقتصاد منفی 1.8 و در سال 92 این رقم 6.3 بوده است در حالی که این رشد منفی همراه با تورم 46 درصدی بوده است. هنگامی دولت یازدهم بر سر کار آمد اولویت اول خود را کاهش نرخ تورم اعلام کرد امری که اقتصاد دانان را بر آن داشت که به دولت هشدار دهند که کنترل تورم منجر به رکود اقتصادی نشود اما اتخاذ سیاستهای انضباطی پولی و مالی سبب شد که کشور در 6 ماه اول سال شاهد رشد اقتصادی 4 درصدی باشد.
مهمترین عاملی که سبب شد دوباره شاخص اقتصادی ایران مثبت شود تعلیق تحریم ها بود به طوریکه ایران که قطب صنعت پتروشیمی خاورمیانه است توانست صادرات خود را دوباره از سر گیرد. وارد شدن بخشی از پولهای بلوکه شده ایران و بالا رفتن میزان فروش نفت ایران همه اینها سبب شد که علاوه بر اقتصاد دولتی بخش خصوصی نیز بتواند با گرفتن تسهیلات اندکی خود را تکان دهد. بنا بر اعلام بانک مرکزی میزان تسهیلات داده شده به بخش خصوصی 2800 میلیارد ریال بوده است که 60 درصد آن سرمایه در گردش بوده است. همین امر سبب شده است که پیش بینی اقتصاد دانان برای سال آینده رشد اقتصادی 2 درصد باشد منوط بر اینکه وضعیت سیاسی و اقتصادی به همین منوال بماند.
5- تغییر سیاست های یارانه یی
ابتدای امسال دولت از مردم خواست برای دریافت یارانه ثبت نام کنند و کسانی که به آن نیاز ندارند برای کمک به دولت و اقتصاد کشور از ثبت نام انصراف دهند. دولتی که چهار سال پیش بدون ثبت نام به حساب همه یارانه واریز کرد و این پول را پول امام زمان نامید و حق همه ایرانیان دانست اما اکنون وارثان جدید از مردم تقاضا می کردند که انصراف دهند. صدا و سیما نیز در قالب برنامه هایش و حتی سریالهای خانوادگی و عشقی این بحث را پیش می کشید به طوریکه عملا این تبلیغ تبدیل به ضد تبلیغ شد و اثر معکوس داد.
سرانجام وقتی دولت دید نتوانست اینطور هزینه یارانه ها را سبک کند بحث حذف یارانه خارج نشینان و افراد پولدار را به میان کشید اما این تازه آغاز مشکل بود. بحث اینکه افراد پولدار به چه کسی گفته می شود یا اینکه چگونه میزان درآمد واقعی افراد مشخص شود. تمام اینها مشکلاتی بود که سبب شد دولت دست کمک به سوی دانشگاهیان دراز کند و مشاور اقتصادی رییس جمهوری همایش اقتصاد ایران را دبیری کند تا بلکه راه حلی برای آن پیدا بشود. در آخرین گمانه زنی ها بحث حذف یارانه خانواده هایی بود که درآمد آنها بالای 2 میلیون و پانصد هزار تومان باشد به حساب مجریان طرح این خانواده ها پولدار حساب می شوند. اما همچنان مخالفتها با این طرح ادامه دارد و دولت در این وسط سر درگم مانده است. باید دید روحانی به صحبتهای خود مبنی بر عدم فدا نکردن بخشی از جامعه برای اصلاح این ارثیه شوم به جا مانده از دولت قبل وفادار می ماند یا خیر.
به نظر می رسد سال 94 برای اقتصاد ایران دوران شکوفایی باشد.با توجه به اخبار امید بخش هسته یی و لغو تحریم ها این امید وجود دارد شوک مثبتی به اقتصاد ایران وارد شود. در زمان حاضر مهمترین نیاز اقتصاد ایران ورود سرمایه و تکنولوژی است و این امر فقط با تعامل با دنیا صورت می گیرد.
*از:نازیلا مهدیانی (گروه پژوهش و تحلیل خبری)
پژوهشم**ن.م**2054 ایرنا/110
۱۱/۰۱/۱۳۹۴ - ۲۲:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[مشاهده در: www.jamnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]
صفحات پیشنهادی
-افزایش ۵۳ میلیارد دلاری حجم اقتصاد ایران در سال ۹۴
صندوق بین المللی پول پیشبینی کرد افزایش ۵۳ میلیارد دلاری حجم اقتصاد ایران در سال ۹۴ صندوق بین المللی پول با پیش بینی افزایش ۵۳ میلیارد دلاری تولید ناخالص داخلی ایران در سال ۱۳۹۴ اعلام کرد ایران رتبه خود به عنوان نوزدهمین اقتصاد بزرگ دنیا را در این سال حفظ خواهد کرد صندوچکیده اخبار اقتصادی امروز تصویب افزایش ۱۷درصدی حقوق کارگری سال ۹۴/ وضعیت قرمز منابع آبی در ۹ کلانشهر ایران
چکیده اخبار اقتصادی امروزتصویب افزایش ۱۷درصدی حقوق کارگری سال ۹۴ وضعیت قرمز منابع آبی در ۹ کلانشهر ایرانگزارش فارس مبنی بر رشد اقتصادی کشور که در سه ماهه سوم امسال 2 8 درصد را نشان میدهد اظهارات مدیرکل راه و شهرسازی درباره افتتاح فاز سوم مسکن ویژه تهرانسر در تیر ماه ۹۴ بروز ن- رشد 2،5 درصدی اقتصاد ایران در سال آینده
نوبخت پیش بینی کرد رشد 2 5 درصدی اقتصاد ایران در سال آینده رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی با بیان اینکه دولت در برنامه ششم باید تعهدات خود به صندوق های وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی را ادا کند پیش بینی کرد رشد 2 5 درصدی اقتصاد را در سال 94 داشته باشیم محمدباقر نوبختدر گفتوگوی فارس با رئیس اتاق تعاون ایران تاکید شد ارتقای کارآمدی تعاونیها در سال جدید با هدف افزایش اشتغال/
در گفتوگوی فارس با رئیس اتاق تعاون ایران تاکید شدارتقای کارآمدی تعاونیها در سال جدید با هدف افزایش اشتغال تلاش برای تقویت تولید ملی و مبارزه با قاچاقرئیس اتاق تعاون ایران با اشاره به فعالیت 120 رشته تعاونی تولیدی به ضرورت تقویت بخشهای مولد اقتصادی و مبارزه با قاچاق برای افزایچکیده اخبار اقتصادی امروز افزایش قیمت پرتقال به ۲۵۰۰ تومان/ ترافیک روان در محورهای خروجی تهران/ تسهیلات پرداخت
چکیده اخبار اقتصادی امروزافزایش قیمت پرتقال به ۲۵۰۰ تومان ترافیک روان در محورهای خروجی تهران تسهیلات پرداختی بانکها در ۱۱ماه امسال ۲۹۱هزارمیلیارد توماناظهارات رئیس اتحادیه شیرینی فروشان و قنادان درباره وضعیت کسادی بازار شیرینی در شب عید گزارش فارس درباره اینکه بانکهای ملی و صافزایش تقاضای خرید انواع سکه |اخبار ایران و جهان
افزایش تقاضای خرید انواع سکه رییس اتحادیه طلا و جواهر گفت قیمت طلا در پنجشنبه هفته گذشته نسبت به هفته قبلش حدود دو دلار نوسان داشت و این موضوع نشان می دهد که بازار طلا در هفته گذشته از ثبات نسبی برخوردار بوده است کد خبر ۴۸۳۲۸۷ تاریخ انتشار ۲۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۰ - 13 March 201جزئیات افزایش صادرات گاز مایع/ ایران بهجای نفت صادرکننده گاز شد
جزئیات افزایش صادرات گاز مایع ایران بهجای نفت صادرکننده گاز شد شناسهٔ خبر 2519489 دوشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۴ ۲۴ اقتصاد > انرژی با کاهش حجم صادرات نفت کشور به کمتر از یک میلیون بشکه در روز ایران به جای صادرات نفت خام به صادرکننده بزرگ گاز مایع و میعانات گازی تبدیل شده است بتولید نفت ایران افزایش یافت
سازمان اوپک تولید نفت ایران افزایش یافت سازمان اوپک در تازه ترین گزارش خود از افزایش ۷۶۰۰ بشکه ای در تولید روزانه نفت ایران خبر داد به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک درتازه ترین گزارش ماهانه خود اعلام کرد تولید ۱۲ عضو اوپک در ماه فوریه ۲۰۱۵ میافزایش مالیات مشاغل، تمامی صنوف و فعالیتهای اقتصادی را شامل میشود
نایب رئیس کمیسیون اقتصادی افزایش مالیات مشاغل تمامی صنوف و فعالیتهای اقتصادی را شامل میشود نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت افزایش 22 درصدی پایه مالیاتی کلیه فعالیتها و صنوف را شامل میشود و فقط به حقوق کارمندان و کارگران دولت متمرکز نمیباشد ایرج ندیمی نایب رئیس کمیسیونپول نفت با اقتصاد ایران چه کرد؟/ پایان دوران دولت های مرفه
پول نفت با اقتصاد ایران چه کرد پایان دوران دولت های مرفه اقتصاد > اقتصاد کلان - کاهش قیمت نفت به گفته برخی اقتصاددانان می تواند اثرات مثبتی برای اقتصاد ایران داشته باشد به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین کاهش درآمدهای نفتی همزمان بازهم دو تحلیل کلیدی را پیش روی اقتصاد ااروپا تاب افزايش تحريمها عليه ايران را ندارد
اروپا تاب افزايش تحريمها عليه ايران را ندارد شبکه خبري بلومبرگ با استناد به دادههاي گردآوري شده ضمن اشاره به کاهش چشمگير حجم مبادلات تجاري اروپا با ايران مينويسد کشورهاي اين قاره تحمل افزايش تحريمها عليه ايران را ندارند خبرگزاری فارس شبکه خبري بلومبرگ با استناد به دادههايبرنامه بسیج برای مبارزه با مفاسد اقتصادی |اخبار ایران و جهان
برنامه بسیج برای مبارزه با مفاسد اقتصادی مسئول نمایندگی ولی فقیه در بسیج گفت بسیج در زمینه مفاسد اقتصادی سازمان یافته برنامه ویژه ای دارد و اخیرا نیز توفیقات خوبی نصیب سربازان گمنام امام زمان شده است و نیروهای اطلاعاتی بسیج تا امروز موفق شدند که دشمن را زمین گیر کنند کد خبر ۴دیدار وزیر اقتصاد ایران با بشار اسد
خبرگزاری رسمی سوریه سانا دیدار وزیر اقتصاد ایران با بشار اسد وزیر امور خارجه آمریکا در گفت وگویی خبری تاکید کرد که این کشور ناچار است با بشار اسد رییس جمهوری سوریه مذاکره کند به گزارش سرویس اقتصادی جام نیوز به نقل از خبرگزاری رسمی سوریه سانا بشار اسد روز دوشنبه با علی طیبدر ستایش کار برای آینده/ در خدمت اقتصاد ایران
در ستایش کار برای آینده در خدمت اقتصاد ایران اقتصاد > اقتصاد کلان - من خود را در کار معنا می کنم خصلتی که علاوه بر طبیعت فردی در تربیت خانوادگی ام ریشه دارد محسن خلیلی عراقی من خود را در «كار» معنا مي كنم خصلتي كه علاوه بر طبيعت فردي در تربيت خانافزایش ۱۵ درصدی تولید فولاد در ایران
افزایش ۱۵ درصدی تولید فولاد در ایران انجمن جهانی فولاد از افزایش ۱۵ ۶ درصدی تولید فولاد ایران در ۲ ماه نخست سال میلادی کنونی در مقایسه با مدت مشابه پارسال خبر داد به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر «انجمن جهانی فولاد» اعلام کرد ایران به طور میانگین در 2 ماه نخست سنگاهی به روند کاهش تورم در سال 93/اقتصاد ایران در سال 94 با پوسته سخت تورم دست و پنجه نرم می کند
نگاهی به روند کاهش تورم در سال 93 اقتصاد ایران در سال 94 با پوسته سخت تورم دست و پنجه نرم می کند اقتصاد > اقتصاد کلان - ایرانیان امیدوار به تدبیر دولت یازدهم سال 93 را در حالی آغاز کردند که تورم در سال 92 به 34 7 درصد رسیده بود مجموعه سیاست های دولت اما توانست این نافزایش ۱۵ برابری دختران مجرد در عربستان به دلیل مشکلات اقتصادی
تراز کارشناسان اعلام کردند در نتیجه عواملی به ویژه مشکلات اقتصادی و بیکاری سن ازدواج در بین جوانان عربستانی بالا رفته و طی دو دهه گذشته تعداد دختران مجرد در این کشور ۱۵ برابر شده است به گزارش تراز ه نقل از پایگاه خبری عرب نیوز در حالی که سن ازدواج در بین جوانان عربستانی در سا-
اقتصادی
پربازدیدترینها