واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بخشی از قاب آجری جداره طاق نمای ایوان جنوبی مسجد جامع قزوین فروریخت قزوین- ایرنا- معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین گفت: بخشی از قاب آجری جداره فرسوده طاق نمای ایوان جنوبی مسجد جامع عتیق قزوین دوشنبه شب و در پی بارندگی های شدید ریزش کرد.
آرش ضیاء آبادی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: ایوان جنوبی مسجد جامع عتیق قزوین یکی از قدیمی ترین بخش های این بنای باشکوه تاریخی – مذهبی و مربوط به دوران صفویه است که سالیان متمادی است به علت آسیب دیدگی و فرسودگی نیاز مبرم به مرمت و بازسازی داشت که شب گذشته بخشی از قاب آجری جداره طاق نمای آن ریزش کرد.
وی افزود: طرح مرمتی ایوان جنوبی مسجد جامع عتیق قزوین به دلیل فرسودگی بافت و مصالح در این قسمت از بنا طی سنوات گذشته توسط تیم مرمت و کارشناس فنی این اداره کل آغاز شده و مراحل مستند نگاری، الگوبرداری و مرمت قسمت زیرین طاق نمای ایوان صورت گرفته و کار بازسازی و استحکام بخشی قسمت های دیگر آن در دست اقدام است که بزودی انجام خواهد شد.
ضیاآبادی در ادامه اظهارکرد: بافت آسیب دیده باتوجه به نوع ساخت و ارتفاع زیاد بنا در مراحل اجرایی مرمت و پیاده سازی با مشکلاتی مواجه بود که با این اتفاق در اولویت مرمتی این سازمان جهت بازسازی و استحکام بخشی قرار گرفته است.
وی با اشاره به تخریب هایی که طی سالهای گذشته در این بنای کهن صورت گرفته تصریح کرد: مسجد جامع قزوین طی سالیان گذشته با آسیب ها و تخریب های جدی مواجه بوده و به همین دلیل کار مرمت و مقاوم سازی این بنای عظیم تاریخی بسیار حساس و زمانبر است و باید از تجربه و تخصص اساتید ماهر برای تقویت ساختار سازه ای این مسجد بهره گرفته شود.
ضیاآبادی در پایان ابراز امیدواری کرد تا با همکاری و همراهی مجموعه مدیریت استان و کارشناسان خبره کشور و حمایت هم استانی ها بتوانیم این طرح عظیم مرمتی را به پایان رسانده و به بهترین نحو از این بنای عظیم تاریخی – مذهبی حفاظت کنیم.
مسجد جامع عتیق یا کبیر که در حاشیه غربی خیابان شهدا (سپه) قزوین واقع شده، یکی از کهن ترین و کم نظیرترین مساجد چهار ایوانی ایران به شمار می رود که شیوه های معماری و هنر ادوار مختلف را می توان در آن به تماشا نشست.
قدیمی ترین بخش این مسجد که هنوز پابرجاست مقصوره کهن یا طاق هارونی می باشد که به دهلیز ورودی شرقی آن متصل بوده و همانطوری که از نامش پیداست، توسط هارون الرشید در سال 192 هجری قمری بنا شده است.
مقصوره بزرگ و گنبد آجری دوپوش عظیم آن در بخش جنوبی مسجد که در پیشاپیش آن ایوان جنوبی قرار دارد به وسیله امیر زاهد خمارتاش بن عبداله عمادی حاکم وقت قزوین در سالهای 500 تا 509 هجری در زمان محمد بن ملکشاه سلجوقی بنا شده است.
این مسجد پانزدهم دیماه سال 1310 در فهرست آثار ملی به شماره 121 به ثبت رسیده است.
7389/ 6128
11/01/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]