واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش می دهد
خانههای خیال انگیز ایرانی در ابرکوه / خنکای بهار در سایه زیباترین بادگیر جهان
مسافران نوروزی میتوانند در سفر به ابرکوه استان یزد، شاهد زیباترین معماریها در خانههای قدیمی ابرکوه باشند و خنکای بهار را در سایه زیباترین بادگیر جهان تجربه کنند.
به گزارش خبرگزاری فارس از ابرکوه، شهرستان ابرکوه دارای خانههای زیبایی است که برخی از آنها شهرت کشوری نیز دارند و بسیاری از این بناها در فهرست آثار ملی ایران نیز به ثبت رسیده است. یکی از محققان ابرکوه در گفت وگو با خبرنگار فارس در ابرکوه در مورد معماریهای موجود در خانههای ابرکوه اظهار داشت: به دلیل دوری فاصله ابرکوه از راههای مواصلاتی در قدیم و عدم ورود سبکهای متنوع ساخت و ساز که معماری ارزشمند و سنتی ایران را که در دوره صفویه و اوایل قاجار به نبوغ رسیده بود در تهران و دیگر شهرهای بزرگ به چالش کشیده بود، هنوز این معماری در این منطقه مورد توجه بود و اجرا می شد. حسین حاتمی ادامه داد: یکی از این بناهای ارزشمند خانه آقازاده ابرکوه است که یکی از ارزشهای معماری ایرانی، اسلامی به شمار میرود. وی افزود: این خانه تاریخی بارها توسط محققان مطرح کشور در حوزه معماری و در کنفرانسهای علمی بینالمللی مطرح شده است. در این گزارش و به صورت اختصار به معرفی چند خانه تاریخی ابرکوه پرداخته شده است. خانه آقازاده ابرکوه شاهکار معماری مهمترین خانههای تاریخی ابرکوه، خانه آقازاده است که بادگیر دو طبقه آن در کشور بی نظیر و زیباترین بادگیر کشور و جهان لقب گرفته و در محله دروازه میدان واقع است.
تصویر این بادگیر همچنین در پشت اسکناس جدید دو هزار تومانی نیز به چشم میخورد. خانه آقازاده در بافت قدیم شهر ابرکوه واقع شده و به لحاظ معماری و بکارگیری عناصر معماری سنتی ایران جالب توجه است. این بنا با مساحتی بالغ بر 851 مترمربع به صورت حیاط مرکزی و عمارت آن در سه جبهه؛ به منظور استفاده در فصول مختلف سال استقرار پیدا کرده است و وجود یک حوض سنگی در وسط حیاط خانه، به فضای خانه و به ویژه تالار آن طراوت خاصی داده است. بادگیری که شهرت کشوری دارد بخش شاخص و جالب توجه خانه آقازاده، وجود بادگیری دو طبقه و کلاه فرنگی آن است که با ارتفاع 18 متر در اغلب نقاط شهر ابرکوه قابل رویت است، مساحت این بادگیر نیز 18 متر مربع است و در دهانه این بادگیر 19 عدد دریچه تنظیم هوا وجود دارد. در کنار این بادگیر، یک کلاه فرنگی با تزئینات مقرنس کاری بسیار زیبا قرار دارد و بادگیر و کلاه فرنگی به ترتیب کار خنک کننده (کولر) و نوررسانی (نورگیر) فضای زیرین و تالار خانه را انجام می دهند. قدمت خانه آقازاده به دوره قاجاریه می رسد و در فهرست آثار ملی ایران تحت شماره 1838 به ثبت رسیده است. خانه صولت و موزه مردم شناسی ابرکوه خانه صولت نیز از خانههای بسیار زیبا و تاریخی ابرکوه به شمار میرود که موزه مردم شناسی ابرکوه را در خود جای داده است. این خانه نیز در بافت قدیم شهر ابرکوه و در محله دروازه میدان قرار دارد و با سردری بلند و با شکوه دارای گچبری ها و مقرنس کاری های زیبایی است.
مساحت این خانه حدود یک هزار متر مربع است که 150 متر آن شامل حیاط مرکزی و پیرامون آن عمارتی در دو طبقه و گاه سه طبقه (با احتساب زیرزمین) قرار گرفته است. ستون های تزئینی گچبری شده زیبا، پرکار و پر نقش و نگار که به صورت برجسته با نقوش اسلیمی گل و بوته و صفه هایی به صورت گوشواره مانند دور تا دور حیاط را در بر گرفته از شاخصههای این بنای تاریخی است. خانه صولت در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است و قدمت آن به اوایل دوره قاجاریه باز میگردد. موزه مردم شناسی ابرکوه تاریخ را روایت می کند آثار موزه مردم شناسی ابرکوه در خانه صولت، شامل تفنگ، تپانچه، سندهای قدیمی، سکه های رایج ایران، سکه حضرت امام رضا (ع)، مهر و اشیای کاوش های باستان شناسی مسجد جامع، طاووس الحرمین و قلعه بهمن است. همچنین اشیای تزیینی، نسخ خطی، وسایل کشاورزی، وسایل حمام و روشنایی، جعبه آوازهای قدیمی، کوزه های شاموتی، کوزه های دستشویی سفره، آبکشی (لعاب دار و لوله دار)، حکم احمد شاه قاجار به یکی از سرداران ابرکوهی و تعداد زیادی از اشیای موزه مردم شناسی همچنین تعدادی سنگ های قدیمی نیز در این موزه به نمایش درآمده که تاریخ کهن ابرکوه را به تصویر میکشد. خانه قیومی ابرکوه یکی دیگر از خانههای قدیمی شهرستان ابرکوه خانه قیومی ابرکوه است که در بافت قدیم و در محله درب قلعه ابرکوه واقع است. تزئینات داخل حیاط اصلی چند طاق نما با نقوش گچبری شده است و تزئینات اصلی بنا در اتاقی در ضلع غربی است و با مقرنسها و گچبریهایی نمود پیدا کرده است. مقرنس کاریهای خانه ارزانی چشمنواز است خانه ارزانی نیز یکی از خانههای زیبا و آثار ارزشمند شهرستان ابرکوه است که قدمت آن به دوره قاجاریه برمیگردد و در بافت قدیم ابرکوه و در یکی از خیابانهای منشعب از خیابان نسفی قرار دارد.
این بنا شامل فضاهایی مانند عمارت شاه نشین، انبارغله و فضاهای جانبی گاراژ و درشکه خانه است. ستونهای گچبری شده، مقرنس کاریهای گچی و گچبریهای زیبا، اتاقهای پنج دری، سه دری، حیاط مرکزی، حوض سنگی، باغ مصفا که مشخصههای بارز این بنا چشم هر بینندهای را به خود خیره میکند. خانههای تاریخی بسیاری در ابرکوه وجود دارد که در این مجال فرصت بررسی آنها نیست. گردشگران در همه ایام سال به ویژه ایام نوروز در بازدید از شهرستان ابرکوه و با کمک راهنمایانی که در سطح شهرستان به امر خدمت رسانی به میهمانان نوروزی مشغول هستند، می توانند سری به خانه های تاریخی ابرکوه بزنند. ------------- عکس و گزارش: رحیم میرعظیم ------------- انتهای پیام/2464/و20
94/01/08 - 15:35
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]