محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843865232
مساجد قدیمی آذربایجان شرقی روایتگر تاریخ و اعتقادات عمیق شیعی منطقه
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: جمعه استفاده شود. مساجد قدیمی آذربایجان شرقی روایتگر تاریخ و اعتقادات عمیق شیعی منطقه تبریز -ایرنا - آذربایجان شرقی آثار تاریخی و باستانی فراوانی را در دامن خود دارد که حاکی از اهمیت این منطقه به عنوان یک منطقه تاثیرگذار در طول تاریخ ایران است و مساجد به عنوان یکی از شاخص های فرهنگی و دینی همواره مورد توجه بوده است.
به گزارش ایرنا، مساجد قدیمی و زیبای تبریز نمودی از عینیت یافتن این شهر کهن به عنوان نخستین پایتخت جهان تشیع و استقرار پایگاه تشیع در ایران بوده که یکی از بهترین نمونه های جاذبه گردشگری دینی و مذهبی کشور است.
مساجد کهن و تاریخی آذربایجان شرقی از جمله کبود یا فیروزه اسلام، جامع، استاد شاگرد تبریز،علیشاه تبریز(ارگ) و مسجد جامع مرند نمود گردشگری دینی و مذهبی و معماری اسلامی در ایران است.
مسجد در تاریخ کهن مسلمانان قبله گاه و خلوتگه گلشن راز عاشقان و مریدان حضرت حق بوده و همواره نوای نماز و ندای دعای مومنان در دل شب و عمق سحر تا افلاک بلند بوده است.
تنوع و کثرت مساجد تاریخی از گذشته های دور در تبریز، نشانه شکوه و عظمت و روح اسلام گرایی مردم خطه آذربایجان است.
نگاهی گذرا به تاریخچه مساجد آذربایجان حاکی از هویت و جایگاه بلند این خطه از سرزمین اسلامی در ترویج اسلام و مذهب و فرهنگ شیعه در ایران است.
مسجد کبود تبریزˈ (گؤی مچید)
مسجد کبود یا فیروزه اسلام در مرکز شهر کهن تبریز، نمونه بارزی از فرهنگ و هویت تاریخی و اسلامی این شهر است.
تاریخ ساخت این مسجد که در زبان محلی به آن ‘گوی مچید’ گفته می شود به قرن نهم هجری می رسد.
این مسجد در منطقه تاریخی و قدیمی تبریز واقع شده و به دلیل وجود گنبد زیبای فیروزه ای و کاشی کاری های معرق و لاجوردی به مسجد فیروزه اسلام شهرت دارد.
ساختمان این مسجد بنا بر کتیبه سر درب آن به سال 870هجری قمری مربوط می شود که در آن سال توسط همسر سلطان جهانشاه مقتدرترین حکمران سلسله ˈقره قویونلوهاˈ که فردی شاعر و زیباپسند بوده، بنا شده است.
آرامگاه جهانشاه و نزدیکان وی در انتهای شبستان کوچک در داخل سرداب این مسجد قرار گرفته است.
در کاشیکاری آن رنگ لاجوردی و بیشتر آن نیز از قطعات شش ضلعی استفاده شده و تمام سطح سقف آن هم زرنگار (نقاشی با آب طلا) است.
کف شبستان های این مسجد باشکوه به احتمال قوی مرمرین بوده است. بنای اصلی ساختمان مسجد، دارای صحن وسیعی است که در آن آثاری از مجموعه ای از بناهای مدرسه، حمام، خانقاه و کتابخانه ساخته شده است.
گنبدهای این مسجد یک بار در سال 1193هجری قمری به دلیل زلزله فرو ریخت و خراب شد.
براساس گزارش های محلی مرمت و بازسازی این مسجد به منظور حفاظت بخش های باقیمانده شامل طاق ها و پایه ها در سال 1318شمسی آغاز شد، بیشترین مرمت مسجد کبود درسال 1343شمسی انجام شده و دوباره سازی گنبدهای رفیع آن نیز از سال 1354 شمسی از سوی دفتر فنی حفاظت آثار باستانی و به همت زنده یاد استاد ˈمعمارانˈ هنرمند برجسته آذربایجانی به پایان رسید.
مسجد کبود در سال 1310شمسی در فهرست آثار ملی ثبت شده است، در مجاورت این اثر باستانی تبریز، پارک کوچک و زیبایی به نام شاعر نامی ˈخاقانیˈ بنا شده که مقبره وی در مقبره الشعرای تبریز واقع است.
همچنین مجموعه مسجد کبود تبریز را موزه تاریخی آذربایجان تکمیل می کند.
* مسجد جامع تبریز *
این مسجد که در کتاب های تاریخی از آن به عنوان جامع کبیر نام برده شده در همه ادوار تاریخی همواره مسجد جامع شهر بوده و بازار قدیمی و سنتی تبریز به عنوان بزرگترین بازار مسقف جهان بر گرداگرد آن شکل گرفته است.
قدیمی ترین بخش آن شبستان وسیعی است که در آن طاق ها و گنبدهایی بر فراز ستون های هشت گوش آجری که زینت بخش آن گچبری های ظریف و هنرمندانه دوره روادیان (مقارن سلجوقیان) بوده، بنا شده است.
مسجد جامع در دوره ایلخان مغول مورد توجه و تعمیر بوده و الحاقاتی به آن افزوده شده و محراب رفیع گچبری باقیمانده، یادگار آن دوره است.
در دوره حکومت آق قویونلویان در آذربایجان گنبدی رفیع مزین به انواع کاشیکاری معرق به وسیله سلجوق شاه بیگم زن اوزون حسن در بخش شمالی آن احداث شده که هنوز هم پایه ها و گوشه هایی از کاشیکاری های آن باقیمانده است.
در زلزله مهیب سال 1193 هجری قمری که تمام عمارت های تبریز را در هم کوبید، این مسجد نیز از خرابی ها بی نصیب نماند.
مسجد فعلی با پایه های متین و پوشش طاق و چشمه بعد از زلزله (اوایل حکومت قاجاریه) و توسط حسینقلی خان دنبلی حاکم وقت بنا شده که از آثار خوب قاجاریه است.
* مسجد استاد و شاگرد تبریز *
این مسجد از طرف امیرحسن چوپان ملقب به علاء الدین ساخته شده است و چون تحریر کتیبه ها و مندرجات دیوارهای داخل و خارج مسجد به خط عبدالله سیرفی و یکی از شاگردان زبر دست وی صورت گرفته لذا عوام، آن مسجد را استاد و شاگرد نامیدند.
* مسجد اسماعیل خاله اوغلی (پسرخاله) *
این مسجد در سمت چپ یا جانب جنوبی دالان مدرسه طالبیه بین مدرسه دینی جعفریه و مسجد جامع بزرگ تبریز واقع شده است.
این مسجد 10ستون سنگی زیبا و هجده گنبد ضربی آجری دارد که آن را مسجد ˈملا محمد حسن پیش نمازˈ می گفتند.
* مسجد امام جمعه *
این مسجد در جنب شرقی بازار مسجد جامع در نزدیکی مدرسه طالبیه واقع شده است.
بیست ستون سنگی با سر ستون مقرنس و سی گنبد ضربی آجری دارد. ستون ها در چهار ردیف قرار گرفته اند و روی همه آنها رنگ سبز زده شده و به دلیل این مسجد به مسجد سبز نیز مشهور بوده و بازرگانی دیندار به نام حاج علی به تاریخ 1255هجری قمری آنرا عمارت کرده است.
* مسجد حاج صفر علی *
این مسجد در ضلع شمالی حیاط مدرسه حاج صفرعلی واقع شده و مسجدی با عظمت و زیبا با گنبدی بلند و مناره ای منقش به کاشی های آبی رنگ است.
در ضلع شرقی و غربی مسجد دو تالار دیگر وجود دارد که هر یک به جای خود مسجد جداگانه ای به شمار می رود.
میان مسجد حاج صفرعلی و دو مسجد جانبی، پنجره هایی چوبی نهاده اند که موقع باز شدن آنها هر سه مسجد به هم متصل می شوند و به صورت مسجد واحدی در می آیند.
بانی مسجد بازرگان معاصر نایب السلطنه حاج صفرعلی خویی است.
* مسجد حجت الاسلام *
این مسجد در جنوب صحن مدرسه طالبیه و جانب غربی مسجد جامع واقع شده و پنجاه و چهار گنبد آجری آن بر روی چهل ستون سنگی کبود قایم است.
همه ستون ها منشوری و دارای قاعده 10ضلعی و سر ستون مقرنس یکنواخت هستند به جز یک ستون بزرگ واقع در جلو محراب که حجاری تزئینی مارپیچی و سر ستون مقرنس پرکاری دارد و از شاهکارهای هنر حجاری به شمار می رود.
* مسجد علیشاه تبریز *
بنای ارک تبریز باقیمانده مسجدی بوده که در قرن ششم هجری توسط تاج الدین علیشاه تبریزی وزیر الجایتو (غازان خان ،ایلخان مغول) ساخته شده و در زمان خود بزرگترین بنای اسلامی دنیا بوده است.
قسمت جنوبی این مسجد دارای طاقی بزرگ بوده که گویا به علت تعجیل در بنیان آن فرو ریخته است.
عرض این بنا 30 متر و ارتفاع آن 26 متر است. عرض دیوارها 10 متر و داخل آنها مرکب از دو دیوار عریض بوده که توسط طاق هایی به هم اتصال یافته است.
حمدالله مستوفی در توصیف این مسجد طاقی بر بالای آن ندیده و این بنا در دوران قاجاریه مبدل به انبار غلات و مخزن مهمات شده و حصاری دور آن کشیده شده و نام ارک یافته است.
ارک در دوران مشروطیت به دست مشروطه خواهان افتاد و در نتیجه باعث تقویت موضع آنان شد، این بنا در سال های قبل از انقلاب تبدیل به باغ ملی یا گردشگاه عمومی شده و هم اکنون نیز از محوطه این اثر باستانی به عنوان مصلی استفاده می شود.
* مسجد حسن پادشاه *
این مسجد توسط اوزون حسن یا فرزندش یعقوب ساخته شده و اکنون به صورت ویرانه متروکی درآمده است. چند ستون سنگی و پاره ای سنگ نوشته های شکسته و در هم ریخته تنها باقیمانده از آن مسجد است.
* مسجد شاهزاده *
این مسجد به مسجد شهدا معروف شده و در زمان عباس میرزا ولیعهد ساخت آن آغاز و در زمان مهدیقلی میرزا برادر محمد شاه تکمیل شده است.
* مسجد مقبره *
این مسجد 9ستون سنگی خوش تراش داشته گنبدهایش بلند و ضربی بوده و در زلزله 1193تبریز سقف آن فرو ریخت و بعدها ساخته شد.
بازسازی مسجد مقبره توسط مرحوم میرزا مهدی قاضی طباطبایی انجام شده و چون مقبره خودش در آن قرار گرفته، به نام مسجد مقبره خوانده شده است.
مقبره آیت الله شهید محمد علی قاضی طباطبایی اولین امام جمعه تبریز نیز در این مسجد قرار دارد.
* مسجد ظهیریه *
این مسجد در جانب غربی بقعه سید حمزه واقع شده و مسجدی بدون ستون و در ابعاد بیست در هشت متر دارای گنبدی بزرگ است.
تزئینات و نوشته های سقف مسجد تذهیب بوده و بانی مسجد ظهیریه ، ظهیرالدین پسر صدرالدین وزیر آذربایجان بوده که بقعه و مدرسه سید حمزه را تعمیر و این مسجد را در سال 1087هجری قمری ساخته است.
این مسجد وقف نامه ای مفصل داشته و آخرین بار در 1297هجری در زمان ناصرالدین شاه دوباره سازی شد.
مساجد دیگری در استان وجود دارد که از سابقه تاریخی بالایی برخوردار است که مسجد "اسنق" هریس مربوط به قرن هشتم هجری قمری از جمله این مساجد است .
7223/1756
07/01/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]
صفحات پیشنهادی
بازدید نوروزی 8500 گردشگر از موزه ها و اماکن تاریخی آذربایجان غربی
بازدید نوروزی 8500 گردشگر از موزه ها و اماکن تاریخی آذربایجان غربی ارومیه - ایرنا - مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجان غربی گفت در ایام نوروز امسال بیش از هشت هزار و 500 گردشگر از موزه ها و اماکن تاریخی استان بازدید کردند به گزارش ایرنا و به نقل از سایت اطلاع رافزایش ۳۴ درصدی بازدید از موزهها و اماکن تاریخی آذربایجان شرقی
حمزهزاده به مهر خبر داد افزایش ۳۴ درصدی بازدید از موزهها و اماکن تاریخی آذربایجان شرقی شناسهٔ خبر 2523276 پنجشنبه ۶ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۱ ۲۲ استانها > آذربایجان شرقی تبریز - معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی از افزایش ۳۴ درصدی بازدید از ممدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی: آب محور اصلی توسعه پایدار است
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی آب محور اصلی توسعه پایدار است تبریز - ایرنا - مدیرعامل شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی گفت آب محور اصلی توسعه پایدار است ولی با محدودیت های این منبع در جهان روبرو هستیم به گزارش روز شنبه روابط عمومی این شرکت غلامرضا هاشمی در آستانه روانجمن صنفی روزنامه نگاران آذربایجان شرقی: نهال دوستی را به جای خاشاک کبر و حسد بکاریم
تدبیر و تدبر دور اندیشی و آینده نگری را سرلوحه امور قرار دهیم انجمن صنفی روزنامه نگاران آذربایجان شرقی نهال دوستی را به جای خاشاک کبر و حسد بکاریم تبریز - ایرنا - انجمن صنفی روزنامه نگاران استان آذربایجان شرقی در واپسین روزهای سال 93 و در آستانه سال جدید دربیانیه ای با بیان ایاستاندار آذربایجانشرقی: واردات کالاهای دارای مشابه داخلی بیانصافی است/ نگرانی از بابت قاچاق در منطقه آزاد ار
استاندار آذربایجانشرقی واردات کالاهای دارای مشابه داخلی بیانصافی است نگرانی از بابت قاچاق در منطقه آزاد ارس نداریماستاندار آذربایجانشرقی با بیان اینکه حمایت از تولید داخل بر همه ایرانیان واجب است گفت واردات کالاهایی که مشابه آنها در داخل کشور تولید میشود بیانصافی است بهسه نمایشگاه های ویژه صنایع دستی نوروز در آذربایجان شرقی برپا شد
سه نمایشگاه های ویژه صنایع دستی نوروز در آذربایجان شرقی برپا شد تبریز - ایرنا - معاون صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان شرقی از برگزاری سه نمایشگاه نوروزی در استان خبر داد به گزارش روز پنج شنبه روابط عمومی این اداره کل فرشاد به آفرین گفت اینبیش از۸۶۰ کانون فرهنگی هنری درمساجد آذربایجان شرقی فعالیت می کنند
صفی پور بیش از۸۶۰ کانون فرهنگی هنری درمساجد آذربایجان شرقی فعالیت می کنند شناسهٔ خبر 2516827 پنجشنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲ ۱۰ استانها > آذربایجان شرقی تبریز- مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان شرقی گفت بیش از ۸۶۲ کانون فرهنگی هنری در مساجد آذربایجان شرقی فعالیت می کنند بهاستاندار آذربایجان شرقی: ستاد هماهنگی سفر استان فعالیت دایمی مجدانه خود را استمرار بخشد
استاندار آذربایجان شرقی ستاد هماهنگی سفر استان فعالیت دایمی مجدانه خود را استمرار بخشد تبریز - ایرنا - استاندار آذربایجان شرقی گفت ستاد هماهنگی سفر در استان باید به فعالیت دایمی مجدانه خود استمرار بخشد و برای فصل های بعدی آماده شود به گزارش روز شنبه روابط عمومی میراث فرهنگی صعضویت 100 هزار نفر در کانون های مساجد آذربایجان شرقی
تبریز عضویت 100 هزار نفر در کانون های مساجد آذربایجان شرقی مسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان آذربایجان شرقی از عضویت حدود 100 هزار نفر در کتابخانهها و قرائتخانههای مسجدی و کانونهای فرهنگی هنری مساجد این استان خبر داد به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران تبرمسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی هنری مساجد آذربایجانشرقی خبر داد عضویت 100 هزار نفر در کانونهای مساجد آذربای
مسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی هنری مساجد آذربایجانشرقی خبر دادعضویت 100 هزار نفر در کانونهای مساجد آذربایجانشرقیمسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی هنری مساجد استان آذربایجانشرقی از عضویت حدود 100 هزار نفر در کتابخانهها و قرائتخانههای مسجدی و کانونهای فرهنگی هنری مساجد این اثبت سه اثر تاریخی آذربایجانشرقی در فهرست آثار ملی
سهشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹ ۵۴ مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجانشرقی از ثبت سه اثر تاریخی در فهرست آثار ملی کشور خبر داد به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه آذربایجانشرقی فرزین حقپرست در جمع خبرنگاران گفت این اقدام در راستای اجرای قانون حفظ آثاردبیر ستاد اجرایی هماهنگی سفر آذربایجانشرقی: 10 هزار از روستای تاریخی کندوان بازدید کردند
دبیر ستاد اجرایی هماهنگی سفر آذربایجانشرقی 10 هزار از روستای تاریخی کندوان بازدید کردنددبیر ستاد اجرایی هماهنگی سفر آذربایجانشرقی گفت از آغاز تعطیلات نوروزی تا به حال بیش از 10 هزار و 500 نفر از روستای تاریخی کندوان بازدید کردهاند به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز به نقل از روکاخ موزه گرگان روایتگر ساده تاریخ
کاخ موزه گرگان روایتگر ساده تاریخ گرگان - ایرنا - موزه های تاریخی گلستان که دریچه ای به تمدن نگارستان ایران گشوده اند شامل ده مجموعه از جمله کاخ موزه گرگان است که تاریخ و فرهنگ این منطقه باستانی را روایت می کنند به گزارش ایرنا کاخ موزه گرگان یا کاخ شهر گرگان یکی از 12 کاخ پهلویجنتی خواستار تلاش کشورها برای حفاظت از میراث فرهنگی و تاریخی منطقه شد
در واکنش به جنایات تروریست های تکفیری درعراق و سوریه جنتی خواستار تلاش کشورها برای حفاظت از میراث فرهنگی و تاریخی منطقه شد بیروت – ایرنا – علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی جمهوری اسلامی ایران خواستار تلاش مشترک کشورهای منطقه برای حفاظت از میراث فرهنگی و آثار ارزنده تاریخی منطقهاستاندار آذربایجان شرقی درگذشت مادر رئیس جمهوری را تسلیت گفت
استاندار آذربایجان شرقی درگذشت مادر رئیس جمهوری را تسلیت گفت شناسهٔ خبر 2522154 یکشنبه ۲ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۱ ۲۶ استانها > آذربایجان شرقی تبریز - استاندار آذربایجان شرقی در پیامی درگذشت مادر رئیس جمهوری اسلامی ایران را تسلیت گفت به گزارش خبرگزاری مهر اسماعیل جبارزاده در این پیافزايش سطح بيمه باغات آذربايجان شرقي نسبت به سال گذشته
۱۸ اسفند ۱۳۹۳ ۱۳ ۳۳ب ظ افزايش سطح بيمه باغات آذربايجان شرقي نسبت به سال گذشته معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد کشاورزي آذربايجان شرقي از افزايش 4 5 درصدي سطح بيمه محصولات باغي نسبت به سال گذشته خبر داد به گزارش خبرگزاري موج ايوب ايراني فام با اعلام اينکه بيمه کشاورزي يکتنظيم بازار در آذربایجان شرقی باید در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد
نجاتی تنظيم بازار در آذربایجان شرقی باید در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد شناسهٔ خبر 2519559 دوشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷ ۴۴ استانها > آذربایجان شرقی تبریز- رئيس سازمان صنعت معدن و تجارت آذربايجان شرقی گفت تنظيم بازار و تامین کالا در استان باید در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد به-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها