واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بررسی آیین های نوروزی(1) زیبایی شناسی نمادهای نوروزی تهران- ایرنا- عید نوروز و آیین هایی که با آغاز سال نو در ایران کهن برگزار می شود، نمادهای زیبا و پرباری را با خود همراه دارد که آگاهی از آن، این فرهنگ کهن و باستانی را جاودانه تر و زیباتر خواهد ساخت.
آیین ها و رسم های مربوط به نوروز هر کدام به دلایل گوناگونی پدید آمده است که معنایی خاص را با خود به همراه دارد و آگاهی از چرایی شکل گیری آنها سبب می شود، اقوام گوناگون این رسم های ماندگار را با شکوه بیشتری برپا دارند و با یافتن دلیل های انجام دادن این رسوم در حفظ و نگهداری آنان کوشا باشند و این میراث گرانبها را ارج نهند.
**پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به بهانه ی فرا رسیدن سال نو، در گفت و گو با محمداسماعیل شفیع پور فومنی مدرس دانشگاه در رشته ی زبان و ادبیات فارسی به بررسی نمادهای مختلف آیین های نوروزی پرداخته است.
محمداسماعیل شفیع پور فومنی درباره آیین های نوروزی گفت: هر کدام از آیین هایی که در عید نوروز انجام می شود برگرفته از تفکرهایی است که زیبایی هایی را در خود نهان دارد و باید تمامی این سنت ها زیبایی شناسی شود تا با این کار مردمی که این رسم ها را به جای می آورند، با فهم زیبایی شناختی نمادهای این آیین ها، آنها را با شوق و دانایی بیشتری برگزار کنند. نوروز نماد روز نو به شمار می رود و آمدن سال جدید برای ایرانیان نشانه ی نو شدن کل هستی و آغاز فصل زنده شدن دوباره ی طبیعت است.
وی از آیین های نوروزی به پهن کردن وسایل منزل پیش از آغاز سال نو در نور آفتاب اشاره کرد و این کار را نماد دل تکانی دانست و افزود: مردم با این کار خانه ی دلشان را از غبار می زدایند و خود را برای دریافت نعمت های خداوند در سال نو آماده می کنند. آفتاب مظهر پاکی است و با سوختن خود در دل و جان هر چه می زند آن را نیز پاک می کند. پهن کردن وسایل خانه در نور آن، گرما را که در پای خودش رزق و روزی دارد به امانت می گیرد.
وی در ادامه بیان داشت: پوشیدن لباس نو در عید نوروز از آن جا سرچشمه می گیرد که لباس طبیعت به فرمان پروردگار عوض می شود و انسان نیز که در زمین شاهد این امر الهی است، برای همراهی با طبیعت لباسی نو بر تن می کند. سفره عید در 2 بخش بالایی و زمینی چیده می شود. در قسمت بالای آن قرآن، آینه، شمع و کاسه ی آب پر از گل قرار می گیرد و در بخش پایینی آن هفت سین به چشم می خورد. قرآن که دربردارنده ی سخنان خداوند است بر بالای سفره ی عید تمامی ایرانیان قرار می گیرد و نمادی از عهد و کتاب است. سبزه، سیب، سرکه، سکه، سیر، سمنو و سنجد، هفت سین عید نوروز ایرانیان را تشکیل می دهد که از گذشته های دور زینت بخش سفره ی عید آنان بوده است. هر کدام از آنها نمادی را با خود دارند که دانستن آن زیبایی استفاده از این سنت ها را بیشتر می کند.
این استاد دانشگاه سبزه را نماد نشاط و سر زندگی و شادابی دانست و گفت: سبز کردن غلات چهارگانه ی گندم، ماش، عدس و جو در نوروز، نماد اقتصادی دارد؛ به این معنی که هر کدام از آنها رشد بهتری داشته باشد در سال پیش رو کاشت آن محصول پربارتر خواهد بود و با این اعتقاد کشاورزان در گذشته محصولی را برای کشت انتخاب می کردند. سیب نشانه ی پاکی و خلوص، سرکه گندزدا و ارمغان آور پاکی، سکه نشانه ی برکت، قدرت، دولت و دولت مندی، سیر نمادی از سلامت و شفای بیماری و سمنو به دلیل تهیه شدن از گندم نشانه ی نان و برکت است و سنجد که به تعبیری خون خورشید را در رگ های خود جاری دارد.
وی با بیان اینکه گل در آغاز فصل بهار جایگاه ویژه ای در سفره عید نوروز دارد، تصریح کرد: در این روزها بیشتر از گل های بهاری مانند سنبل و شب بو استفاده می شود؛ گل در اینجا نمادی از محبت خداوند محسوب می شود.
محمد اسماعیل شفیع پور فومنی در پایان گفت: رنگ کردن تخم مرغ از دیگر آیین های عید نوروز است. مردمان این سرزمین تخم مرغ ها را با رنگ های شاد و متنوع نقاشی می کنند و با این کار خود آرزو دارند زمین از تیرگی و زشتی ها رها شود و پوشیده از رنگ های شاد و زیبا باشد. آجیل و تنقلات با دیدگاه های مختلفی بر سر سفره عید گذاشته می شود که از آن جمله می توان به نقش آن در سرگرم شدن و بیدار ماندن افراد خانواده برای درک لحظه ی آغاز سال نو اشاره کرد.
از: مرضیه دهقانی
*گروه اطلاع رسانی
پژوهشم**9165**2002**9131
05/01/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]