واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دره قم چقای بیجار، سکونتگاهی شگفت انگیز سنندج – ایرنا- دیار بیجار گروس با قدمتی بیش از هفت هزار سال با داشتن 500 اثر باستانی و تاریخی که 184 مورد آن به عنوان آثار باستانی کشوری ثبت شده است، یکی از مناطق بکر و زیبا و از مقاصد گردشگری منطقه محسوب می شود.
به گزارش خبرنگار ایرنا، شهرستان بیجار با داشتن هفت هزار و 730 کیلومتر مربع مساحت، دارای پنج شهر و 288 روستا است.
بیجار از شمال شرقی به استان زنجان، از شمال غربی به شهرستان تکاب (استان آذربایجان غربی)، از جنوب به شهرستان قروه، از جنوب شرقی به قسمت کوچکی از استان همدان و از غرب به سنندج و دیواندره محدود است.
از آثار تاریخی بیجار می توان به قلعه تاریخی قم چقای یکی از جاذبه های تاریخی و گردشگری در منطقه ای بسیار بکر و دلنواز به مساحت پنج هزار متر مربع در پنج کیلومتری غرب روستای قم چقای و 60کیلومتری شمال شرق بیجار اشاره کرد که با دره های شگفت انگیز و صخره های مرتفعی به ارتفاع بیش از 200 متر محصور است.
دور تا دور قلعه با تخته سنگ های بزرگ و دره های عمیقی محصور شده است. قلعه دارای یک تونل مخفی با زاویه ای 45 درجه است که در دل سنگ کنده شده و پس از طی 40 پله به زیر کوه راه پیدا می کند؛ طبق نظر کارشناسان قدمت قلعه به بیش از شش هزار سال می رسد.
این قلعه از جنوب غربی، جنوب شرقی و شرق نیز به پرتگاه های دیگری مشرف است؛ از این رو ایجاد استحکامات برای این قلعه لازم نبوده، اما در سمت شمال که پشته ارتفاع کمتری دارد بقایای دیواری عریض و محکم از سنگ لاشه با ملات و برج های نیم استوانه وجود دارد.
غیر از تنگه که عبور از آن کاری نسبتا دشوار است، یک راه دیگر برای ورود به قلعه وجود دارد، راهی مخفی در دل کوه که در حقیقت از ویژگی های متمایز کننده و برجسته قلعه قم چقای است و آن را در ردیف بناهای تاریخی برجسته دنیا قرار داده است.
این راه، تونلی به طول 10متر است که با 40 پلکان و با شیبی 45 درجه از درون کوه به پایین راه پیدا می کند.
حیوانات منطقه حفاظت شده در همجواری قلعه حضور دارند، طبیعت بکر و حفاظت شده باعث شده است، انواع گوزن، قوج و میش، خرس قهوه ای، پرندگان کمیاب، همچنین وجود رودخانه زیبای دره با مناظر بسیار خیره کننده، به شگفتی های این قلعه افزوده است.
وجود آثار زندگی و مدیریت منابع آبی، مصالح و ابنیه های موجود در بخش هایی از قلعه بسیار قابل توجه و حیرت انگیز است که هر بازدید کننده ای را به تامل و تفکر وا می دارد.
فرماندار شهرستان بیجار در رابطه با اقداماتی که برای افزایش گردشگر این منطقه صورت گرفته است گفت: رسیدگی به راه ارتباطی به قلعه برای جذب گردشگر از برنامه های مهم و جدی در دست پیگیری است و تلاش می کنیم با هماهنگی اداره حفاظت از محیط زیست، با حفظ امنیت لازم برای منطقه حفاظت شده و حفظ آثار تاریخی قلعه، تسهیلات مناسبی برای مسافران و بازدید کنندگان فراهم کنیم.
بیژن زندیه افزود: قلعه قمچقای در منطقه غرب و شاید در سطح کشور بی نظیر باشد، ولی به علت وجود مشکلاتی در زمینه زیر ساخت ها، اطلاع رسانی ضعیف و عدم توجه مسوولین شهرستان، تا کنون مغفول مانده است.
به گفته وی، وجود روستای قم چقای و رودخانه ای به همین اسم، در نزدیکی این قلعه، ظرفیت خوبی برای صنعت گردشگری است که با همکاری اهالی و شرکت دادن آنان در زمینه های مختلف فعالیت های گردشگری می توان به آینده ای درخشان در زمینه جذب توریست در این منطقه امیدوار بود.
شهرستان بیجار با حدود 95 هزار نفر جمعیت در شرق استان کردستان واقع شده است.ک/4
7350/6108
27/12/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]