واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
ورشوسازی سوغات دیرینه مردم بروجرد
صنعت ورشو بروجرد ظرفیت خود را به رخ همگان میکشد.
به گزارش خبرگزاری فارس از بروجرد، صنعت ورشو بروجرد با ارائه آثار ماندگار ساخته دستان پر توان هنرمندان این عرصه ظرفیت و توان خود را به رخ همگان میکشد.
وجود صنایع متعدد و متنوع در شهرستان بروجرد که از دیرباز آوازه آن در همه جا پیچیده است، نمادی از هنر اصیل و قدیمی مردمان این خطه است که در قالب ظروف مسی و ورشو دست سازههایی زیبا، ماندگار و خارقالعاده ساخته و میسازند.
اگر چه صنعت ساخت ظروف ورشو در شهرستان بروجرد در گذر زمان و به تناسب تغییر سلیقه مردم در استفاده از این ظروف رنگ باخته است، اما همچنان هستند، هنرمندانی که ذوق و قریحه خود را در قالبهای مختلف ظروفی تزئینی و قابل کاربرد در آشپزخانه به کار میبندند.
در سالهای اخیر و با تقویت حوزه گردشگری شهرستان بروجرد، فروش ظروف ورشو نیز جان تازهای یافته است، چرا که کمتر کسی پیدا میشود با دیدن این همه شاهکار خود را از داشتن نمونههایی از آنها بینصیب کند.
البته یکی از عناصری که نقشی مهم و انکارناپذیر در رونق صنعت ورشو در شهرستان بروجرد دارد، تقویت حوزه تبلیغی و معرفی داشتههای این شهرستان است، البته اقداماتی در این زمینه انجام شده است، اما نباید از این نکته مهم غافل ماند که پتانسیل صنایع دستی شهرستان بروجرد بسیار بالا بوده و همتی بالاتر را میطلبد.
یکی از شهروندان بروجرد گفت: آنچه مسلم است، صنعت ورشو بروجرد نمونهای در کشور ندارد بنابراین نباید اجازه داد این هنر ارزشمند به دست فراموشی سپرده شود.
طاهره سلیمانی با اشاره به اینکه تحقق این مهم نیازمند همت مردم و مسئولان است، اظهار کرد: علاوه بر خرید و استفاده مردم از این ظروف، مسئولان نیز باید در راستای معرفی هرچه بیشتر این پتانسیل به گردشگران داخلی و خارجی همت گمارند.
عدم حمایت برخی شهروندان بروجردی از صنعت ورشو
دیگر شهروند بروجردی گفت: میهمانان نوروزی از وسایل تزئینی ساخته شده با ورشو برای تزئین منازل خود استفاده میکنند، این در حالی است که بسیاری از شهروندان بروجردی حمایتی از این صنعت و هنرمندان فعال در آن ندارند.
ابراهیم معظمی با اشاره به اینکه مسئولان امر باید توجه به تحقق خواستههای هنرمندان فعال در این حوزه را در دستور کار خود قرار دهند، عنوان کرد: در صورتی که این افراد بتوانند از کانالهای مختلف محصولات خود را به فروش برسانند، به فعالیت در این صنعت دیرینه مشتاقتر میشوند.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بروجرد گفت: از توانایی صنایع فلزی این شهرستان میتوان به ظریف کاری آن بر روی طلا و ساخت زیورآلات تا ساخت ابزار و ادوات کشاورزی ساخته شده با دست اشاره کرد.
شهرت مثالزدنی صنعت ورشو
حجتالله یارمحمدی با اشاره به اینکه اوج هنر به کار رفته در صنایع فلز این شهرستان را میتوان در ساخت ابزارآلاتی از جنس ورشو جستجو کرد، اظهار کرد: شهرستان بروجرد با در اختیار داشتن این صنایع از دیرباز شهرتی مثالزدنی داشته است.
وی ادامه داد: بسیاری از گردشگران ایرانی و خارجی میدانند خاستگاه ورشوسازی در ایران در چند نقطه است که یکی از این مناطق شهرستان بروجرد است.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری بروجرد تاکید کرد: گزاف نیست، اگر بگوییم شهرستان بروجرد مهمترین منطقه در این صنعت به شمار میرود، چرا که اوج ظرافت صنایع دستی فلزی در صنعت ورشوسازی این شهرستان با هنرمندی صنعتگران چیره دست خلاصه میشود.
یارمحمدی با اشاره به دلایل استفاده از این آلیاژ فلزی سفیدفام، یادآور شد: فرمپذیر بودن، انعطاف و شکلپذیری سریع و آسان، قابلیت چکش خواری، مقاومت و سختی بالای این آلیاژ فلزی را در میان صنعتگران بروجردی متمایز و قابل استفاده کرده است.
وی عنوان کرد: هنرمندان صنعتگر و خوش ذوق بروجردی با ظرافت و دقت زائدالوصفی با شکل دادن و قالبریزی این آلیاژ ظروف و ابزار زیبا و ماندگاری را خلق میکنند.
این مسئول استفاده از ظروف ورشو سفیدفام را در میان مردمان این دیار را رایج و متداول دانست و تصریح کرد: در گذشته استفاده از ظروف ساخته شده از ورشو همانند سماور، زیر سماوری، گالش استکان، مشربه، قاشق غذاخوری و... در جهیزیه دختران این دیار لازم و ضروری بوده است و در هر خانهای حتما یکی از این ظروف زینتی زیبا پیدا میشد.
مهجور ماندن صنعت ورشو بروجرد
یارمحمدی با اشاره به مهجور ماندن این صنعت ماندگار در کشور، گفت: شهرستان بروجرد از گذشته یکی از تولیدکنندگان مهم ظروف ورشو در کشور به شمار میرفت، اما متاسفانه هم اکنون به دلیل وجود دیگر فلزات همچون استیل و چدن در صنعت تولید ظروف آشپزخانه این صنعت به دست فراموشی سپرده شده است، اما بسیاری از علاقمندان این ظروف را به عنوان ظروف زینتی خریداری کرده و در منازل خود به کار میبرند.
وی با اشاره به فعالیت کارگاههای تولید صنعت ورشو در این شهرستان، اظهار کرد: عملیات قلمزنی بر روی بسیاری از ساختههای ورشو به همت هنرمندان این صنعت با دقت و ظرافت خاصی همچنان ادامه دارد.
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بروجرد تصریح کرد: در هیچ کجای کشور نظیر ورشوهای قلم زنی شده، توسط هنرمندان این شهرستان یافت نمیشود و این ظروف زیبا به هیچ وجه قابل مقایسه با تولیدات مشابه پرس کاری شده، توسط دستگاههای صنعتی نیست.
یارمحمدی اضافه کرد: هنرمندان این شهرستان همچنین در سایر رشتههای صنایع دستی نظیر چوب و صنایع دست بافت نیز دستی بر آتش داشته و تاکنون تولیدات متنوع و قابل توجهی را عرضه کردهاند.
-----------------------------
گزارش از حسین کردی
-----------------------------
انتهای پیام/2304/الف30
93/12/26 - 11:01
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]