واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
بقعه امامزاده جعفر(ع) نگینی در قلب شهرستان بروجرد
بقعه امامزاده جعفر(ع) نگینی در قلب شهرستان بروجرد است که هرسال میزبان زائران زیادی در سراسر کشور است.
به گزارش خبرگزاری فارس از بروجرد، بقعه امامزاده جعفر(ع) در خیابان جعفری شهرستان بروجرد همچون نگینی درخشان در مرکز این شهر درخشیده و عاشقان اهل بیت عصمت و طهارت به آن تمسک میجویند.
بقعه نورانی و مصفای این امامزاده هر رهگذری را به خود جذب کرده و انسان وقتی به خود میآید که در بارگاه ملکوتی این بزرگزاده زمانی را به یاد خدا میپردازد و هنگام ترک محوطه امامزاده گویی حافظهاش دیگر انبوه مشکلات ریز و درشت و کم و کاستیهای زندگی را به یاد نمیآورد.
از بعد معنوی میهمانی در بقاع متبرکه امامزادگان که بگذریم، رسیدن به آرامش روحی و کمرنگ جلوه نمودن مشکلات زندگی در زمام حضور در خدمت این بزرگان و باقی ماندن تاثیر آن تا مدتها در زندگی انسان مقبره امامزادگان را به خلوتی امن برای مناجات با پروردگار متعال و رسیدن به سکینه قلبی تبدیل کرده است.
مردم مومن شهرستان بروجرد نیز از دیرباز تاکنون ارادت ویژه و خاصی به بقاع متبرکه امامزادگان مدفون در این شهرستان داشته و دارند به گونهای که هر دل بیقراری قرار خود را در جوار قبور مطهر آنان جستجو کرده و آنگاه در حالی با عرض ارادت و سلام بقاع متبرکه امامزادگان را ترک میکند که از این رهگذر آرامش خاطر یافته و دل و جان خود را صیقل دادهاند.
یک شهروند بروجردی با اشاره به اعتقاد قلبی به شفاعت امامزاده جعفر(ع) برای ملتمسان دعا و انسانهای گرفتار، گفت: 20 سال پیش و زمانی که میرفت، تا رنج بیماری کودکم را از پای درآورد، با قلبی شکسته به پابوس این امامزاده بزرگ آمده و عهد کردم در صورت شفای فرزندم او را از ارادتمندان اهل بیت عصمت و طهارت تربیت کنم و همینگونه نیز شد. کبری گودرزی معتقد است، بقعه مطهر این امامزاده همواره پذیرای دلهای شکستهای است که از رنج روزگار به ستوه آمده و به دنبال جایی برای راز و نیاز با خداوند متعال میگردند تا غبار غم را با سرشک دیدگان شسته و آنگاه با دلی امیدوار به لطف الهی و شفاعت این امامزاده به زندگی سلامی دوباره کنند.
کارشناس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بروجرد در این زمینه به فارس گفت: بنای امامزاده جعفر(ع) پس از مسجد جامع یکی از کهنترین بناهای تاریخی شهر بروجرد است که در محله دودانگه به عنوان مرکز اصلی و هسته شکلگیری شهر بروجرد و قدیمیترین محله این شهر قرار گرفته است.
محمد مهدی گودرزی اظهار کرد: بر اساس سنگ قبرهایی که در گورستان قرار گرفته در جوار امامزاده وجود دارد، به نظر میرسد، قدمت گورستان از این امامزاده بیشتر باشد.
وی با اشاره به اینکه بنای فعلی متعلق به حدود قرنهای 8 و 9 هجری قمری است، تاکید کرد: هسته اولیه امامزاده همین گنبد، فعلی و فضایی است که ضریح در آن قرار گرفته همچنین برخی الحاقات و رواقهای کناری در دو سمت جنوب و شرق به امامزاده اضافه شده است.
این کارشناس میراث فرهنگی ادامه داد: در دورههای صفویه، قاجاریه و زندیه تعمیرات و الحاقهایی در بنا انجام شده است از جمله آثار شاخص دوره صفوی میتوان به درب چوبی ورودی گنبدخانه اشاره کرد، همچنین یک درب چوبی در ورودی ایوان ورود به کل فضای مجموعه معماری متعلق به دوره زندیه و یک درب نیز متعلق به دوره قاجاریه است.
گودرزی یادآور شد: اجرای منبتکاری بر روی این دربها صنعت و هنر چوب را در این دوران به نمایش گذاشته است.
وی تاکید کرد: اگر چه احتمال اینکه بنا متعلق به قرن هشتم باشد، بسیار زیاد است، اما هنوز کار علمی قابل ارائه با مستندات دقیق در خصوص اینکه بنای امامزاده جعفر(ع) متعلق به یکی دو قرن قبل از این باشد، در دست نیست، اما آنچه میبینیم شکل ظاهری فعلی متعلق به قرن هشت و 9 است.
این کارشناس میراث فرهنگی با اشاره به شاخصههای این بنا، افزود: گنبد این بنا در اصطلاح معماری سنتی معروف به گنبد "اورچین" به معنای پله پله است.
گودرزی با اشاره به وجود چند نمونه گنبد اورچین در کشور، خاطرنشان کرد: از آنجایی که گنبد امامزاده جعفر(ع) به لحاظ فرم و تناسب معماری و قدمت از همه بناهای موجود قدیمیتر و در نوع خود الگو و منحصر به فرد است.
وی با اشاره به اینکه امامزاده جعفر (ع) بر اساس شجره نامه آن از نوادگان چهارمین پیشوای شیعیان امام سجاد(ع) است، عنوان کرد: روبهروی درب ورودی امامزاده دو درخت کهنسال چنار قرار دارد که بر اساس گفته کارشناسان امر بیش از هزار سال است.
کارشناس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بروجرد با اشاره به انجام برخی تعمیرات در بارگاه این امامزاده، یادآور شد: پیش از سال 85 تعمیرات صورت گرفته به صورت سبکسازی و تعمیر سقف بود که در اثر نم و رطوبت آسیبدیده بود. گودرزی خاطرنشان کرد: در زلزله سال 85 بخش قابل توجهی از پوسته بیرونی گنبد به صورت جدی آسیبدیده بود که سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با استفاده از الگوی اولیه آن را مجدداً بازسازی و احیا کرد.
وی اضافه کرد: در گذشته کاشی کاریهایی در قسمت گنبدخانه و ضریح وجود داشته است ولی کاشی کاریهای رواقها و شبستانهای کناری متعلق به دو دهه اخیر است که توسط اداره اوقاف و امور خیریه انجام شده است. ------------------------- گزارش از مژگان شمس ------------------------- انتهای پیام/2304/الف30
93/12/26 - 10:38
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]