تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 20 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هيچ كس جز با اجراى حدود و احكام خدا خوشبخت نمى‏شود و جز با ضايع كردن آن بدبخت نمى‏...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851947472




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

دولت فرش قرمز را براي صادرات غير‌نفتي پهن كند نه واردات


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: دولت فرش قرمز را براي صادرات غير‌نفتي پهن كند نه واردات
نبود نقشه راه در توسعه صادرات غير‌نفتي يكي از دلايل عقب‌ماندگي كشور در اين بخش مي‌باشد
نویسنده : بهناز قاسمي- مهران ابراهيميان 


نبود نقشه راه در توسعه صادرات غير‌نفتي يكي از دلايل عقب‌ماندگي كشور در اين بخش مي‌باشد. معاون سابق سازمان توسعه تجارت معتقد است تمامي دستگاه‌ها بايد بسيج شوند تا به  رشد صادرات غيرنفتي دست يابيم و به عبارت ديگر صادرات شعور مي‌خواهد نه شعار.
درپي كاهش قيمت نفت در ماه‌هاي اخير، عزم دولتمردان بر توسعه صادرات غير‌نفتي و رفع موانع آن افزايش يافت. گفته مي‌شود عدم شناخت از بازار‌هاي صادراتي، بالا بودن قيمت تمام‌شده كالا و فعال نبودن رايزنان بازرگاني در كشورهاي هدف از دلايل عدم توسعه صادرات غير‌نفتي دراين سال‌ها مي‌باشد.
دراين باره، معاون سابق سازمان توسعه تجارت، در گفت و گوي تفصيلي با «جوان» نيز از چالش‌هاي پيش روي توسعه صادرات در سال‌هاي اخير و عقب‌ماندگي‌ها در بخش توسعه صنعت بسته‌بندي و نبود آمايش سرزمين سخن گفت و افزود: در اين سال‌ها، هرزمان كه قيمت نفت كاهش يافته، به فكر توسعه صادرات افتاديم و هرزمان كه قيمت نفت افزايش يافته، صادرات غير‌نفتي را فراموش كرديم و با ندانم‌كاري مثل پيمان‌سپاري ارزي، سدي را سر راه صادرات غير‌نفتي قرار داديم.
كيومرث كرمانشاهي آغاز رشد صادرات غير‌نفتي را از دهه 70 عنوان كرد و افزود: در سال 67 صادرات غير‌نفتي يك ميليارد دلار بود و  سال 77 به 5 ميليارد دلار رسيد و اكنون اين رقم به 42 ميليارد دلار افزايش يافته است، اما همچنان موانعي بر سر راه توسعه صادرات وجود دارد و نمي‌توانيم از ظرفيت‌هاي موجودمان سود ببريم.
وي به هشت قلم كالاي كشاورزي كه در توليد و صادرات مزيت داريم، اما در اين سال‌ها مورد توجه قرار نگرفته، اشاره كرده و تصريح كرد: به دليل كوتاهي تجار ما زعفران و پسته در حجم‌هاي بالا بدون بسته‌بندي مناسب صادر مي‌شود، به طوري كه هنوز هم پسته در كيسه‌هاي 50 كيلويي به خارج از كشور ارسال مي‌شود.  وي توليد پسته كشور را سالي 230 هزار تن اعلام كرد و گفت: 80 درصد توليد پسته بايد صادر شود اما در بهترين ماه‌هاي سال 5/1 ميليارد دلار ارزآوري دارد‌، طبيعي است كه در شرايط فعلي، رقباي ايران با جو‌سازي و آلوده دانستن محصولات صادراتي، بازار را خراب كنند. كرمانشاهي همچنين با اشاره به قدمت 120 ساله توليد و كشت زعفران، از مصوبه دولت قبل در خصوص صادرات زعفران خبر داد و اظهار داشت: كل محصول زعفران 220 تن است و در اين سال‌ها نتوانستيم مشكل بسته‌بندي زعفران را حل كنيم، در دولت قبل در سازمان توسعه تجارت مصوب شد كه به صادرات زعفران از يك تا 10 گرم جايزه صادراتي تعلق بگيرد و صادرات از 10 گرم تا 30 گرم جايزه و عوارض صادراتي از سوي صادركننده پرداخت نشود اما به صادرات در بسته‌هاي بيش از 30 گرم، عوارض پلكاني تعلق گيرد، متأسفانه به محض اينكه دولت عوض شد، مصوبه لغو شد و اكنون اين محصول استراتژيك در بسته‌هاي بالاي 10 كيلويي صادر مي‌شود. به گفته وي، بخش خصوصي فعال در بازار‌هاي صادراتي زعفران دو گروه هستند، عده‌اي طرفدار بسته‌بندي و عده ديگر طرفدار صادرات فله‌اي هستند، در دولت قبل 60 ساعت جلسه با دو وزير برگزار شد، اختلافات زياد بود تا اينكه با تلاش رئيس وقت اتاق بازرگاني و تشكيل شوراي ملي، فرمول بسته‌بندي زعفران به تصويب رسيد اما با تغيير دولت مصوبه ملغي شد. ‌اي كاش روزي برسد كه برنامه‌هاي كشور فارغ از جناح‌بندي، به صورت يك سند ملي تدوين شود و هر دولتي بر سر كار آمد، آن را اجرا كند. متأسفانه دولت‌ كه تغيير مي‌كند، دولت قبل به كلي نفي مي‌شود و در اين ميان فقط وقت مردم تلف مي‌شود و بس.
به اعتقاد وي، در سال‌هاي پس از انقلاب، هيچ كالايي به اندازه نفت دستخوش تغيير قيمت نشده است و چاره‌اي نداريم جز اينكه با تغيير تعرفه صادرات، اين بخش را توسعه دهيم، اما پيش از هرچيز بايد موانع از ميان برداشته شود.  وي از صادرات خدمات فني و مهندسي و مزاياي آن سخن مي‌گويد و معتقد است با توسعه اين بخش، ريشه در داخل كشور و شاخه و برگ آن در خارج از كشور قرار دارد. وي از نبود برنامه براي كشت محصولات كشاورزي و عدم برنامه‌ريزي براي صادرات آن خبر داده و گفت: بعد از 36 سال از پيروزي انقلاب اسلامي، يك سال سيب زميني كم، پياز زياد توليد مي‌شود و سال بعد نيز برعكس مي‌شود. در سازمان توسعه تجارت، سالي كه سيب زميني زياد بود، مي‌گفتند جايزه صادراتي دهيد تا صادرات شود و سالي كه كم بود، عوارض صادراتي براي آن كالا وضع مي‌شد. وي از نبود برنامه كشت انتقاد كرده و تصريح كرد: كاشت، داشت و برداشت محصولات كشاورزي از مزيت‌هاي كشور ما است، اما به دليل نبود مديريت آب، اين بخش زيانده بوده و در نهايت سودش به جيب دلالان مي‌رود.

  در كالاهاي اساسي به شدت وابسته‌ايم
كرمانشاهي افزود: از 55 ميليارد دلار واردات كالا، 11 ميليارد دلار حجم كالاهاي اساسي است و به شدت در اين بخش كشور وابستگي دارد. يك سال جشن خودكفايي گندم مي‌گيريم، سال بعدش توليد كاهش مي‌يابد و مجبور مي‌شويم به هر قيمتي آن را وارد كنيم، اما اگر برنامه مشخصي داشته باشيم و براساس آمايش سرزمين پيش برويم، سهم صنعت و معدن، كشاورزي، خدمات و... تعيين تكليف مي‌شود، اما متأسفانه همه دولت‌ها به اين موضوعات بي‌توجه هستند.
 
 موانع صادرات
وي بي‌توجهي به بازار‌يابي نوين را از موانع صادرات دانست و گفت: مقام معظم رهبري در سال 73 جمله‌اي گفتند مبني بر اينكه آرزوي من است كه روزي برسد كه چاه نفت بسته شود و مبناي اقتصاد كشور بر صادرات غير‌نفتي پايه‌ريزي شود، اما دولتمردان به فرمايشات ايشان بي‌توجهي كردند و نتوانستند سياست‌هاي اقتصاد مقاومتي را عملياتي كنند و به نظرم همه ما در اين زمينه مقصريم. كرمانشاهي تصريح كرد: همه بخش‌هاي اقتصادي اعم از دولتي، تعاوني و خصوصي سوار يك كشتي هستيم، كار صادرات، فرابخشي و ملي است، بايد تمام دستگاه‌ها و نهادها در اين بخش فعال و هماهنگ شوند، حتي بانك‌ها. وي تحريم‌هاي غربي را تجاري دانست و گفت: تحريم‌ها از فروش نفت آغاز شد تا كشتيراني، حمل و نقل و... به عبارت ديگر غربي‌ها بخش تجاري و صادرات ايران را هدف قرار دادند.

  اسكله ساختيم اما پل نساختيم
معاون سابق سازمان توسعه تجارت به ناكارآمدي مناطق آزاد اشاره كرد و گفت: 20 سال پيش مناطق آزاد‌راه انداختيم، قانون مستقل براي آن تدوين كرديم اما هيچ كس قبولش ندارد. اسكله كاوه درست كرديم، اما پل نساختيم‌، نتيجه آن شد كه كالا از چين به دبي ارسال و سپس به قشم منتقل شود. قرار بود كريدور شمال – جنوب از طريق پل به هم وصل شود، اما پل ساخته نشد. فقط اسكله با ظرفيت 100هزار تني ساخته شد و بدون اينكه استفاده شود، كم كم فرسوده شد و ما هنوز نتوانسته‌ايم برابر سرمايه‌گذاري‌مان از آن بهره لازم را ببريم.
 
 برنامه‌هاي بلندمدت، پايش نمي‌شود
وي در خصوص برنامه‌هاي توسعه‌اي كشور گفت: يك سند چشم‌انداز 20 ساله، برنامه توسعه‌اي پنج سا‌له با كلي اسناد پايين‌دستي داريم، اما هرگز برنامه‌هاي كوتاه مدت پايش نمي‌شود و از مديران بازخواست نمي‌شود. مديريت در دنيا اين طور نيست، اينكه مدير سر كار بيايد، بعد از 4 سال (كمتر يا بيشتر‌) بركنار شود، بدون اينكه بايت عملكردش بازخواست شودو... در كشور آلمان يك نسل فدا شدند، شب و روز كار كردند براي نجات نسل آينده، اما در ايران ما راضي نشديم براي نسل آينده كار كنيم. دولت جديد تمامي برنامه‌هاي دولت قبل را خط مي‌زند و عملكردش به برگزاري اجلاس و همايش ختم مي‌شود.  وي تصريح كرد: دربخش توسعه صادرات بايد مباني فكري دولتمردان تغيير كند، به عبارت ديگر صادرات شعور مي‌خواهد نه شعار، نبايد احساساتي عمل كرد. اكنون شرايط به گونه‌اي است كه براي واردات كالا برايت فرش قرمز پهن مي‌كنند اما براي صادرات كالا بايد فرش قرمز پهن كني. در واردات به وارد‌كننده پورسانت مي‌دهند درحالي كه بايد به صادرات كمك كرد.  كرمانشاهي افزود: كسي كه يك بار كالايي صادر كرد و ارز نياورد، آن شخص فعال اقتصادي نيست.

  ناكارآمدي رايزنان بازرگاني
وي به نقش مثبت رايزنان بازرگاني در رشد صادرات غير‌نفتي اشاره كرد و افزود: رايزنان بازرگاني از كارمندان دولت هستند، دربرخي مواقع رايزنان كارمند وزارت امور خارجه هستند اما از وزارت صنعت و تجارت حقوق مي‌گيرند. رايزنان بازرگاني بايد حداقل شش سال آموزش ببينند تا بازار كشورهاي هدف را بشناسند، حجم صادرات و واردات را بدانند و... و از همه مهم‌تر عملكردشان ارزيابي شود. وظيفه اين رايزنان پذيرش هيئت‌هاي تجاري و برگزاري نمايشگاه‌ها است و شش ماه قبل از پايان مأموريتشان بايد شخص جديد معرفي شود و با بهره‌گيري از تجربيات رايزن قبلي كار را به دست بگيرد، اما متأسفانه نه تنها كارآيي رايزنان ارزيابي نمي‌شود، بلكه ماه‌ها طول مي‌كشد تا رايزن جديد انتخاب و معرفي شود.  كرمانشاهي، نبود رايزن در روسيه را يكي از دلايل ناكامي ايران در صادرات كالا به روسيه دانست و تصريح كرد: در سال‌هاي گذشته در روسيه رايزن داشتيم اما پس از پايان مأموريتش به ايران بازگشت و ديگر كسي جايگزين وي نشد.


منبع : روزنامه جوان



تاریخ انتشار: ۲۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۵





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن