واضح آرشیو وب فارسی:ایسنا: جمعه ۲۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۲:۴۱
عکاس تصویر معروف «زن و مرد تالشی» از داستان ثبت این عکس و همچنین استفادهی غیرمجاز شهرداری از آن در بیلبوردهای شهری گفت. به گزارش خبرنگار بخش هنرهای تجسمی ایسنا، عکسی از یک پیرزن و پیرمرد روستایی که نمایشی از عشق و عاطفهی دو انسان است، در قاب دوربین «ساسان جوادنیا» ثبت شد؛ چند وقتی است که بدون اجازهی عکاس، در سطح شهر و روی بیلبوردها استفاده میشود. تصویری که در شبکههای اجتماعی مجازی نیز دست به دست شده و به عکس «عشق» معروف است. جوادنیا که این عکس را دو سال پیش در ارتفاعات تالش گرفته، از اینکه عکسش بدون اجازه توسط شهرداری مورد استفاده قرار گرفته و حقوق مولف آن و حق کپیرایتش رعایت نشده، دلگیر است و میگوید پیگیریهایش برای رسیدن به حق و حقوقش تا امروز بینتیجه مانده است. این عکاس در گفتوگو با خبرنگار ایسنا از داستان ثبت عکس «عشق» گفت. آقای جوادنیا، این عکس را چه سالی و در کجا گرفتید؟ این عکس را دو سال پیش که برای عکاسی به ارتفاعات تالش رفته بودم، از یک زن و مرد روستایی که در حال چرای گوسفندان بودند، گرفتم. در طبیعت زیبای آن منطقه، این دو نفر را دیدم که کنار هم نشستهاند. احساس کردم این آدمهای مهربان و دوستداشتنی سوژهی خوبی برای ثبت یک عکس هستند. جایی خواندم این تک عکس، جایزههای مختلفی را در جشنوارهها برده است. بله. این عکس در جشنوارهی عکس انگلیس جایزه اول را کسب کرد و در جشنواره فجر هم جایزه گرفت. البته این تک عکس در چند جشنوارهی ملی و بینالمللی دیگر نیز جایزههایی را برده است.
استفاده از عکس توسط شهرداری
گویا شهرداری بدون گرفتن اجازه از این تصویر استفاده کرده، ماجرا چیست؟ نمیدانم شهرداری این عکس را از کجا آورده که توانسته آن را در بیلبوردهای شهری تهران، بدون گرفتن اجازهی من استفاده کند. وقتی موضوع را فهمیدم به سازمان زیباسازی شهرداری تهران رفتم و گفتم عکس من را بدون اجازه چاپ کردهاید، ولی انگار قانون کپیرایت اصلا برایشان مهم نبود. دربارهی پرداخت حقالتألیف شما حرفی نزدند؟ اول گفتند که هزینه را پرداخت میکنیم، ولی متأسفانه بعد از دو هفته رفتوآمد به شهرداری هزینهای پرداخت نکردند و من مجبور شدم از راه قانونی وارد شوم و شکایت کنم. البته با اینکه تمام مدارک، فایل اصلی عکس و جایزههایی را که برده بود در دادگاه ارائه کردم، قاضی گفت مدارک کامل نیست. به این ترتیب دادگاه رأی را به نفع آنها صادر کرد. اگر لازم باشد حاضرم تمام مدارک را در رسانهها هم منتشر کنم. آیا مشکل نادیده گرفته شدن حق کپیرایت برای همه یکسان است؟ متأسفانه برای ما که بهصورت شخصی کار میکنیم این حق رعایت نمیشود. قانون کپیرایت در ایران رعایت نمیشود و عکاسان از حقشان محروم میشوند.
از چه زمانی عکاسی میکنید؟ من عکاسی را بهصورت تجربی شروع کردم و چهار سال است که بهصورت حرفهای کار میکنم و عاشق عکاسی هستم. تا کنون چند جایزهی مختلف از جمله جایزهی جشنواره انگلیس، آساهی شیمپون ژاپن، روبان فیاپ بوسنی و هرزگوین، جشنواره عکس فجر، جشنواره بینالملی روژان و ... را برای آثام گرفتهام. در چه شاخهای از عکاسی فعالیت میکنید؟ به عکاسی مستند اجتماعی و طبیعت علاقهمندم و در این زمینه زیاد کار کردهام، اما هنوز نمایشگاهی از آنها برگزار نکردهام. خیلی دوست دارم کارهایم را در یک نمایشگاه در معرض دید مردم قرار دهم. علاوه بر عکاسی، چهار فیلم کوتاه هم ساختهام که از شبکه سوم سیما و شبکه مستند پخش شدهاند.
انتهای پیام
کد خبرنگار:
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]