محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1843191616
رسوم مردم استان سمنان در استقبال و پس از سال نو
واضح آرشیو وب فارسی:بیتوته:
نوروز ایرانیان که در آغاز فصل بهار جشن گرفته میشود پیامآور نو شدگی سال و آمدن گرما و باززایی طبیعت است.
دگرگونی طبیعت در گردش سال و نقش آن در زندگی اجتماعی و اقتصادی مردم واکنشهایی نمادین در فرهنگ رفتاری پدید آورده، که در مجموعهای از آئینها و آداب و رسوم بههنگام نوروز نمایان میشوند. منطقه سمنان، مردم جای جای استان سمنان نیز با آئینهای خاصی به استقبال بهار و جشن نوروز میروند.
خانه تکانی:
خانه تکانی زدودن آلودگی از فضای خانه و کاشانه در پایان سال کهنه، مظهر و نمادی از پاکیزگی و مهیا کردن فضای خانه برای شادابی و دور کردن سیاهی و کهنگی است. کدبانوی خانه اغلب 10 روز مانده به پایان سال، مبادرت به نظافت و شستوشوی دیوار خانه، اسباب و اثاثیه، پاکیزه و نو کردن جامه و ظروف و اشیای کهنه و تمیز کردن دیوارهای دود گرفته میکند. زدودن آلودگی و سیاهیها و بیرون افکندن وسائل کهنه و اضافه از فضای خانه از رسوم کهن ایرانیان در روزهای پایانی سال است. زنان روستاها، قالی و قالیچه و گلیم را در آب رودخانه و چشمهها میشویند. پردهها، روتشکی، رو بالشتی و رو طاقچهای را عوض میکنند. در برخی نقاط شهری و روستایی زنان با تهیهی دوغابی از گل قرمز و یا سفید رنگ دیوارهای گلی خانه تجلینما میکنند. در شهر مُجن، روستای هیکو و مناطق خطیر کوه، کالپوش، کوه زر و خوارتوران میتوان تصاویر زیبایی از این آئین استقبال از نوروز را در روزهای پایانی سال مشاهده کرد. اهالی شاهرود به خانه تکانی در اصطلاح «خانه در ریزی» گفته و بر این عقیدهاند که اگر تار عنکبوت(کارتونو) در گوشههای دیوار و سقف خانه مشاهده شود باید آنرا زدود چونکه بد یمن است و برای اهل خانه فقر بدنبال دارد. همچنین در گذشته چند روز مانده به نوروز اهالی شاهرود کرسی را جمع میکردند و بر این عقیده بودند که در سال جدید نباید سیاهی(زغال) در اطاق باشد.
کاشتن سبزه:
کاشتن دانه، غلات و حبوبات در چند روز پیش از آمدن نوروز و نگریستن به رویش دانهها از آئینهای کهن ایرانیان بوده است. سنت رویاندن سبزه هماکنون چون گذشته در میان مردم وجود دارد و هر خانواده 10 روز مانده به نوروز حبوباتی چون گندم، جو، عدس، ماش، نخودو سیر را درون بشقاب ریخته و سبز میکنند. برخی نیز تخم شاهی را بر روی کوزههای سفالی برای سبز کردن میمالند. همچنین برخیها عقیده دارند که به تعداد افراد خانواده مشتی حبوبات باید سبز کنند. در شهر سمنان و دیگر نقاط زنان کدبانو نهادن پیاز گل نرگس، سیر و سنبل را در میان کوزههای حفرهدار میکارند تا هنگام سبز شدن گلها از حفرهها بیرون آمده تا جلوهای خاص به سفرهی نوروزی بدهد. در بیارجمند، روستای دروار و حسنآباد دامغان زنان علاوهبر سبز کردن گندم و جو یک دسته علف سبز نیز هنگام تحویل سال بر روی سفره هفت سین قرار میدهند. اهالی شهر شاهرود رشد بیشتر هر یک از دانههای کاشته شده گندم و جو را در گردش سال مظهری از رشد خوب آن دانه در سال نو زراعی میپندارند، اهالی مهدیشهر سیر و گل نرگس سبز میکنند، خانوادهها سبزهها را تا سیزده نوروز سبز و شاداب نگاه داشته و در روز سیزده بدر، سبزهها را از خانه بیرون برده و به دشت و صحرا و یا رودخانه میافکنند.
نوروز خوانی:
آئین ویژه و کهن نوروزخوانی یکی از آداب استقبال از نوروز در استان سمنان است. این آئین که در گذشته رواج بیشتری داشته اغلب از نیمهی دوم اسفندماه آغاز میشود. نوروز خوانان بصورت فردی و یا در گروههای دو و سه نفره در محلههای شهر و روستا گردش کرده و با خواندن ابیاتی فرارسیدن نوروز باستانی را نوید میدهند. صد سلام و سی علیک صاحب خانه سلام علیک
سلام من بگیر علیک از جانب مُلا بیگ
نوروز سلطان آمده گُل در گلستان آمده
مژده دهید به دوستان نوروز سلطان آمده
بهار آمد، بهار آمد خوش آمد علی با ذوالفقار آمد خوش آمد در میان ابیات و اشعار نوروزخوانی مضامینی در ارتباط با مدح مولا علی(ع) و دیگر امامان وجود دارد، مرسوم است که صاحبخانه اقلامی چون برنج، شیرینی، گردو و یا وجه نقد به نوروزخوانان هدیه داده و ایشان نیز در مقابل برای سلامت اهل خانه و بر آورده شدن حاجات آنان دعا میکنند.
چهارشنبهسوری:
در غروب آخرین چهارشنبه سال نوجوانان با افروختن چند تل آتش با شادی از روی آن پریده و میگویند: زردی من از تو سرخی تو از من، غم برو شادی بیا محنت برو روزی بیا، نمد برو قالی بیا. از دیگر آداب این شب رسم فالگوش است که بنابر آن برخی افراد حاجتمند با فالگوش ایستادن در محل گذر و یا محلی دیگر بر اساس شنیدههای خود برآورده شدن حاجتشان را تعبیر میکنند، رسم شالاندازی نیز در برخی روستاهای گرمسار و منطقه کالپوش در این شب انجام میشود. برای این منظور جوانان شال خود را در خانههای اهل محل انداخته و به انتظار مینشینند صاحب هر خانه با دیدن شال مقداری میوه، شیرینی، نقل و. . . در میان شال نهاده و به صاحبش میدهد. در دیگر نقاط جوانان با پوشاندن چهره خود و اجرای رسم «قاشقزنی» به در خانهها رفته و با زدن مداوم قاشق به کاسه فلزی، صاحب خانه را از حضور خود برای دریافت هدیه مطلع میکند. انجام بازیهای محلی، شکستن کوزه به نشانهی برطرف کردن بلا، پخت آش آخر چهارشنبه به نیت طلب حاجت و بخت گشایی و نیز تهیهی سبزی پلو و یا خورشت سبزی برای شام از دیگر آداب این شب در نقاط مختلف استان است.
علفه (عرفه):
بزرگداشت و یادآوری مردگان در آخرین روزهای پایانی سال بهویژه در آخرین شب جمعه سال، از جمله آدابی است که در استان سمنان برگزار میشود. دو روز مانده به پایان سال را اهالی استان سمنان به نام علفه یا عرفه زنده هاو علفه یا عرفه مردهها میدانند. در عرفه مردهها، زنان برای خیرات اموات خود طعامی چون حلوا و نان روغنی میپزند. در شاهرود زنان نان گولاچ میپزند و بین مستمندان تقسیم میکنند، چراغ و شمع میافروزند و زیارت اهل قبور میخوانند، زنان شاهرودی با جمع کردن نوعی سبزی صحرایی برای شام علفه «شنگی پلو» میپزند و پیش از صرف شام یکی دو بشقاب به نیت اموات خود از آن را خیرات میکنند. در منطقه خوارتوران و طرود و کالپوش، چاشم، مهدیشهر و شهمیرزاد بر اساس باوری بر روی بام خانهها فانوس میگذارند. چراغ خانه را زودتر از معمول روشن میکنند و تا سپیده دم روز اول سال نو روشن نگه میدارند. در میان اهالی دامغان مرسوم است که مقداری از غذای شب عرفه را نگاه داشته و در روز عید از آن میخورند. اهالی شهر دامغان به غذایی که در شب عرفه میپزند در اصطلاح چلو عرفه میگویند. چیدن گیاهان صحرایی از جمله شنگ، گندمک و سلمه از دیگر آداب این روز است. در شهر سرخه پخت غذایی متشکل از هفت نوع مواد غذایی و در برخی نقاط با سیزده نوع در شب علفه انجام میشود. خرید لوازم و وسایل نوروزی:
از اساسیترین و مهمترین وسائل شب عید، آجیل و مواد خوراکی است. نقل، آجیل، شیرینی، نان قندی، میوه، گوشت، سبزی، ماهی و... . در گذشته در شاهرود تنقلاتی چون تخم خربزه، تخم هندوانه، و تخم زرد آلو در خانوادههای اعیاننشین بیشتر دیده میشد. پس از خانه تکانی و فارغ شدن از آن زنان نان روغنی، گولاچ، سمنو و قطاب میپزند.
پخت سمنو:
از دیگر آئینهای نوروزی در این استان پخت سمنو در روزهای پایانی سال است و آداب و رسوم مربوط به پخت سمنو در شهرهای سمنان و مهدیشهر به نسبت دیگر نقاط چشمگیرتر است. کار تهیه سمنو اغلب با همیاری زنان فامیل و یا محله انجام میشود. مجلس روضهی حضرت زهرا(س) و ذکر دعا و نیایش در هنگام پخت سمنو متداول بوده، بسیاری از خانوادهها بنابر نذر خود هر سال به پخت سمنو و تقسیم آن میان آشنایان و اهل محل مبادرت میورزند. انواع نانهای نوروزی:
نان زردو، نان شیری، نان کاک، نان گولاچ و...
از کارهایی که زنان در اغلب نقاط شهری و روستایی استان با شادی و به نیت خیر و برکت انجام میدهند پختن چند نان محلی مخصوص ایام نوروز است، آرد را خمیر کرده و به آن کمی روغن و زردچوبه و سیاه دانه میافزایند سپس خمیر را با وردنه بصورت نان لواش در میآورند و میپزند. این نان را در عصر روز عرفه مردگان، در میان مستمندان خیرات میکنند و بعنوان برکت مقداری از نان زردو را تا روز سیزده نوروز در خانه نگاه میدارند، نان شیری، نان کاک یا قندی یک نان تشریفاتی است که در سفرهی هفت سین میگذارند و نان گولاچ که با روغن کنجد میپزند، نیز از دیگر نانهای نوروزی است.
عیدانه(عیدونه):
یکی دیگر از آئینهای نوروزی ارسال هدایا و عیدانه برای دختران نامزددار و یا عقدی توسط خانوادهی داماد است. برای این منظور تنی چند از زنان فامیل همراه با مجمعهای حاوی کفش، لباس، روسرس، چادر، کله قند، قطعهای طلا و ... با شادی و سرور به خانهی دختر رهسپار شده و هدایا را به ایشان تقدیم میکنند. تهیه و ارسال عیدانه داماد نیز توسط مادر عروس انجام میشود.
تحویل سال:
در لحظات پایانی سال مرسوم است که سفرهی هفت سین را در خانه گسترده و اقلام آن شامل سکه، سیب، سنجد، سماق، سبزه، سیر و سمنو را در میان سفره مینهند. در بسیاری از نقاط اهالی علاوهبر موارد نامبرده سفرهی نوروزی خود را با نهادن آئینه، قرآن، ظرف آب، نارنج، ماهی قرمز، شمع یا چراغ، نان محلی، انجیر خشک، نخود و کشمش، گردو بادام، گلاب، تخممرغ رنگی، میوه، حلوا، نمک و گُل مزین میکنند. سفرهی نوروزی اغلب در اتاق مهمانی گسترده شده و تا پایان تعطیلات برای پذیرایی از مهمانان مهیاست. در برخی نقاط از جمله شاهرود عدهای از خادمان مساجد و تکایا نسبت به تهیهی آب دعا در ساعت پایانی سال میکنند. برای این منظور آیات قرآن، اسماءالله و ذکر هفت سلام(سلام قولا من رب الرحیم، سلام علی نوح فی العالمین، سلام علی موسی و هارون، سلام علی آل یاسین، سلام علی ابراهیم، سلام علیکم طبتم فادخلو ها خالدین، سلام علیکم طبتم بما صبرتم فنعم عقبی الدار)با مرکب زعفران بر روی سطح ظروف چینی تحریر شده و سپس در میان تشت آب فرو برده میشود. در نخستین دقایق سال نو آب دعا به نیت تبرک و شفا در میان حاضرین تقسیم میشود. حضور پر شور اهالی در امامزادهها، اماکن مذهبی و گلزار شهدا در هنگام تحویل سال نیز در همهی نقاط استان مرسوم است. پس از حلول سال نو افراد خانواده با یکدیگر دیده بوسی کرده و با دعای خیر برای همگان بهار طبیعت را جشن میگیرند. پدر خانواده با گشودن قرآن مبلغی پول به هر یک از اعضاء عیدی میدهد. این وجه را در اصطلاح «دست لاف» میگویند. در همین لحظات برخی خانوادهها ورود فرد خوش قدم تحت عنوان «شگون» یا «شگیم» را انتظار میکشند. این شخص که اغلب نوجوان و از سادات فامیل یا محله است همراه با سینی حاوی کوزه آب، سبزه، قرآن، نمک و... در نخستین دقایق سال نو بعنوان اولین شخص به خانه قدم نهاده و با تبریک فرارسیدن نوروز عیدی خود را از پدر خانواده دریافت میکنند. انتخاب شخص شگون که اهالی به قدم خیر و با برکت او باور دارند بنابر تجربه و یا استعانت از استخاره انجام میشود. در میان دامداران و عشایر مرسوم است که شگون بره سفید کوچکی را به باور برکت دام و حشم با خود به خانه میآورد.
منبع:isna.ir
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: بیتوته]
[مشاهده در: www.beytoote.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]
صفحات پیشنهادی
- 80تخته فرش اهدایی مردم خوزستان به حرم حضرت زینب(س) ارسال شد
80تخته فرش اهدایی مردم خوزستان به حرم حضرت زینب س ارسال شد اهواز- ایرنا - معاون فرهنگی ستاد بازسازی عتبات عالیات خوزستان گفت 80تخته فرش اهدایی مردم نیکوکار خوزستان روز شنبه از طریق هوایی به حرم حضرت زینب س به دمشق پایتخت کشور سوریه ارسال شد محمدتقی چهارمحالی روز شنبه در گفت- آشتیان و رتبه سوم جمعیت سالمندی استان مرکزی
آشتیان و رتبه سوم جمعیت سالمندی استان مرکزی پایگاه تحلیلی - خبری دیار آفتاب یکی از مطالب برجسته خبری خود را به مطلبی با عنوان آشتیان و رتبه سوم سالمندی استان مرکزی اختصاص داده است محمود حسنی فرماندار شهرستان آشتیان درهمایش سالمندی ابعاد و چالش های آینده اعلام کرده است که این شه- تقدیراستاندار آذربایجان شرقی از رییس کمیته فرهنگی ستاد دیدار مردم آذربایجان با رهبر معظم انقلاب
تقدیراستاندار آذربایجان شرقی از رییس کمیته فرهنگی ستاد دیدار مردم آذربایجان با رهبر معظم انقلاب تبریز - ایرنا - استاندار آذربایجان شرقی از رییس کمیته فرهنگی ستاد دیدار مردم آذربایجان با رهبر معظم انقلاب تقدیر کرد به گزارش روز سه شنبه روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذر- 46بقع متبرکه از استان میزبان طرح آرامش بهاری در نوروز امسال خواهند بود
46بقع متبرکه از استان میزبان طرح آرامش بهاری در نوروز امسال خواهند بود خرم آباد - ایرنا-معاون فرهنگی اداره کل اوقاف و امور خیریه لرستان گفت 46بقع متبرکه از استان میزبان طرح آرامش بهاری در نوروز امسال خواهند بود به گزارش خبرنگارا ایرنا حجت الاسلام محمد جواد عباس زاده روزسه شن- جشنواره استانی تیتر انقلاب بنابه استقبال خبرنگاران در گیلان تمدید شد
جشنواره استانی تیتر انقلاب بنابه استقبال خبرنگاران در گیلان تمدید شد رشت ایرنا - مسوول روابط عمومی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی گیلان از تمدید مهلت شرکت در جشنواره استانی تیتر انقلاب بنا به استقبال خبرنگاران استان تا دهم اسفند ماه خبر داد به گزارش روز چهارشنبه روابط عمومی اداره- تولید سالانه 2.5 میلیون اصله نهال در استان سمنان
تولید سالانه 2 5 میلیون اصله نهال در استان سمنان سمنان- ایرنا- مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان گفت سالانه 2 5 میلیون اصله نهال در استان سمنان تولید می شود لطف الله رضایی روز چهارشنبه در بازدید از نهالستان تولید نهال مرغوب انار سمنان اظهار داشت با هدف استاندارد سا- 80تخته فرش اهدایی مردم خوزستان برای حرم حضرت زینب(س) ارسال شد
80تخته فرش اهدایی مردم خوزستان برای حرم حضرت زینب س ارسال شد اهواز- ایرنا - معاون فرهنگی ستاد بازسازی عتبات عالیات خوزستان گفت 80تخته فرش اهدایی مردم نیکوکار خوزستان روز شنبه از طریق هوایی به حرم حضرت زینب س به دمشق پایتخت کشور سوریه ارسال شد محمدتقی چهارمحالی روز شنبه در گقدردانی دفتر رییسجمهور از استقبال پرشور مردم استان قم از کاروان تدبیر و امید
جمعه ۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۳ ۰۸ دفتر رییسجمهور در اطلاعیهای با قدردانی از استقبال پرشور مردم استان قم از کاروان تدبیر و امید ابراز امیدواری کرد که با اجرایی شدن طرحها و پروژههای عمرانی و خدماتی تصویب شده و تسریع در برنامههای در دست اقدام توسعهای درخور شأن و شایستگی مردم این استبا استقبال مردم شهیدپرور پیکر شهید حامدی بعد از سالها دوری در زادگاهش تشییع میشود
با استقبال مردم شهیدپرورپیکر شهید حامدی بعد از سالها دوری در زادگاهش تشییع میشودمراسم استقبال و تشییع پیکر مطهر شهید محمد قلی حامدی فردا در زادگاهش گرمی تشییع میشود به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل در مراسمی که فردا به همت مردم شهیدپرور گرمی بعد از آیین استقبال و شبی با شهدا-استقبال گسترده مردم از یک نمایش آیینی
عطر یاس تالار وحدت را فرا گرفته است استقبال گسترده مردم از یک نمایش آیینی نمایش آیینی غبار که در فضایی سوررئال به روایت وقایع شهادت بانوی بزرگ اسلام حضرت فاطمه س میپردازد در حالی در تالار وحدت روی صحنه رفته که با استقبال کم نظیر مخاطبان روبه روست به گزارش جام جم بها- ثبت نام سه هزار نفر از استان سمنان در طرح حفظ قرآن اوقاف وامور خیریه
ثبت نام سه هزار نفر از استان سمنان در طرح حفظ قرآن اوقاف وامور خیریه سمنان - ایرنا - مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان سمنان از ثبت نام سه هزار و 328 نفر در این استان در طرح حفظ قرآن کریم این سازمان خبر داد به گزارش روز دوشنبه روابط عمومی اداره کل اوقاف و امور خیریه استان سمنان حمعاون استاندار سمنان خبر داد تعریف سالانه حدود 200 میلیارد تومان پروژه عمرانی در سمنان
معاون استاندار سمنان خبر دادتعریف سالانه حدود 200 میلیارد تومان پروژه عمرانی در سمنانمعاون امور عمرانی استاندار سمنان گفت سالانه حدود 200 میلیارد تومان پروژه عمرانی از منابع دولتی در استان سمنان تعریف میشود به گزارش خبرگزاری فارس از سمنان به نقل از روابط عمومی استانداری سمنان- قدردانی دفتر رییس جمهوری از استقبال پرشور مردم استان قم از کاروان تدبیر و امید
قدردانی دفتر رییس جمهوری از استقبال پرشور مردم استان قم از کاروان تدبیر و امید تهران- ایرنا-دفتر رییس جمهوری در اطلاعیه ای با قدردانی از استقبال پرشور مردم استان قم از کاروان تدبیرو امید ابراز امیدواری کرد که با اجرایی شدن طرح ها و پروژه های عمرانی و خدماتی تصویب شده و تسریع درامسال با حضور کارشناسان 7 استان دوره آموزشی حمل و نقل ترکیبی در سمنان برگزار میشود
امسال با حضور کارشناسان 7 استاندوره آموزشی حمل و نقل ترکیبی در سمنان برگزار میشودمدیرکل حمل و نقل و پایانههای استان سمنان گفت دوره آموزشی حمل و نقل ترکیبی امسال در سمنان برگزار میشود داوود سعدی امروز در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در سمنان اظهار داشت دوره آموزشی آاستقبال از «انارهای نارس» در سالنهای هنر و تجربه
استقبال از انارهای نارس در سالنهای هنر و تجربهانارهای نارس نخستین ساخته مجیدرضا مصطفوی مورد اقبال مخاطبان در شهرستانها قرار گرفته است به گزارش خبرگزاری فارس فیلم «انارهای نارس» به کارگردانی مجیدرضا مصطفوی که از تاریخ سوم اسفندماه در گروه هنر و تجربه اکران شده در شاستقبال از فیلمهایی که سالها در انتظار نمایش بودند
استقبال از فیلمهایی که سالها در انتظار نمایش بودند فرهنگ > سینما - شورای سیاستگذاری گروه هنر و تجربه با پایان یافتن پنجمین ماه اکران فیلمهای این گروه سینمایی گزارشی از میزان استقبال فیلمهای این گروه منتشر کرد به این گزارش به تحلیل ضريب اشغال فیلمهای سینمایی- مردم استان تهران 220 میلیارد ریال برای ساخت صحن حضرت زهرا(س) در عتبات عالیات کمک کردند
مردم استان تهران 220 میلیارد ریال برای ساخت صحن حضرت زهرا س در عتبات عالیات کمک کردند تهران - ایرنا - جانشین ستاد بازسازی عتبات عالیات استان تهران گفت بیش از 220 میلیارد ریال کمک های مردمی برای ساخت شبستان حضرت زهرا س در بارگاه مطهر حضرت علی ع جمع آوری شده است به گزارش ایرنا-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها