واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۷ اسفند ۱۳۹۳ (۹:۵۳ق.ظ)
وزير ارشاد: ايجاد ارتباط و تعامل ميان شعر فارسي و شعر ديگر ملت ها از وظايف جشنواره شعر است ايجاد ارتباط و تعامل ميان شعر فارسي با شعر ديگر ملتها يکي از وظايف مهم جشنواره بينالمللي شعر فجر است و ما بايد در آثار شاعران ديگر ملتها تدبر و تأمل کرده و بر سير تحول شعرشان وقوف پيدا کنيم.
به گزارش خبرگزاري موج، علي جنتي، وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، در آيين پاياني نهمين جشنواره بينالمللي شعر فجر در تالار وحدت با بيان اين مطلب گفت: با شناخت کم و کيف شعر ملتهاي ديگر، يگانگي و سرآمدي شعر فارسي و شرافت و قداستش بيشازپيش آشکار ميشود.
وي افزود: هر کس که با گنجينه معنوي ادب فارسي نسبتي دارد، با سير در شعر ملتهاي ديگر بيش از هر چيز، عظمت و شکوه حيرتآور فرهنگ خودي را درمييابد، والايي و بالايي آن را متذکر ميشود و خود را به پاسداشت آن ملتزم ميکند.
جنتي ادامه داد: شعر رکن وثيق و ستون فقرات فرهنگ ماست. رازبانان فکر و فرهنگ اين مرز و بوم، عصاره ايمان و آرمان ما را در دل شعر تعبيه کردهاند تا پيامرسان آيندگان باشد.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: شعر عرصه صميميت و راستي و آيين و انصاف است و پاسداشت شعر، اين ميراث معنوي و ثروت ملي، پاسداشت حکمت و حريت به شمار ميآيد.
وي افزود: ما وارث تاريخي هستيم که از قرن چهارم تا اواخر قرن هشتم هجري، شاعرانش سرآمدان و پيشگامان انديشه، حکمت و عرفان بودهاند، شعري که به قلهاي چنين رفيع دست مييابد، هدهدي است که هم شاعر و هم مخاطب را با خود به سرمنزل عنقا ميبرد و شاعري که به مقامي چنين والا ميرسد، در فهم حقايق هستي پيشاهنگ خلق است.
عضو دولت تدبير و اميد شاعران را فاتحان فلات فضيلت و ساکنان حريم حقيقت دانست و گفت: شاعران پردهداران ملکوت امانت و راه پويان سلوک اقامت و سرير نشينان سلطنت سخن هستند.
وي ادامه داد: شاعران سليمان سرزمين سکوت و صدايند و لبريزند از انتظار و حکمت و حيا و شرف. آنها خنياگران بزم بزرگياند، سراپاي تاريخ گواه اين مدعاست که هر شاعري چشم بهحقيقت جهان گشود جهان را با کليد زبان گشود و زبان، ارمغان فطرت است که در آفرينش بيهمتاست.
جنتي گفت: شاعران فارسيگو، مرتبتي بيمثال در خرد و انديشه جهانيان دارند چراکه فراتر از ايما و الفبا، رساتر از گفتار و نوشتار عناصر سازنده جهان را به عقد نظم کشيدهاند.
وزير فرهنگ دولت يازدهم ادامه داد: شعر فارسي مظهر اعتدال طبع و توازن در بيان انديشه و عاطفه و خيال است. اگر فلسفه، هسته خردورزي است، اگر اخلاق نسخه سعادت است، اگر تاريخ سرگذشت آدمي است، اگر جامعهشناسي آينه رفتار اجتماعي و روانشناسي آزمايشگاه رفتار فردي بشر است؛ شعر عصاره اينهمه را به کمال و کفايت خود دارد.
چراکه از يکسو جلوهگاه انديشه است و از ديگر سو طنين عاطفه. هم با تلطيف، عواطف و احساسات ارزشهاي الهي و فضايل انساني را به ما متذکر ميشود و هم با خود ما را به تماشاگه راز ميبرد تا راه پيوند و ارتباطمان را با حقيقت هستي بگشايد.
وي افزود: شعر هم تصوير فرديت و هم آينه اجتماع ماست، هم در روان و خودآگاه و انگيزههاي فردي ما اثرگذار است و هم باهدف و حرکت اجتماعي ما پيوند دارد، جز شعر هيچ پديده ديگري نميتواند زبان را که مهمترين عنصر هويتي و يگانه محمل ارتباط و درک و دريافت ماست، به شايستگي صيانت کند و به نسلهاي آتي بسپارد.
جنتي گفت: شعر فارسي در طول تاريخ پر فراز و نشيب هزارساله خود يادها و يادگاران فراواني از خود بهجا گذاشته است، روزي که مشيت الهي بر اين قرار گرفت که مردم ما به بانگ بيدار باش آن پيک رباني و مقتداي روحاني، امام خميني (ره) از خواب تاريک غفلت برخيزند، افقي تازه در پيش چشم اهالي فرهنگ و هنر گشوده شد، تجلي اين تغيير البته در شعر از ديگر هنرها بارزتر و چشمگيرتر بود.
عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگ ادامه داد: شعر فارسي به مدد انقلاب عظيم اسلامي جاني تازه يافت و از نو درخشيدن گرفت، تغيير رنگ و آهنگ شعر نسلهاي پيش و ظهور و درخشش شاعران جوان، شعر ما را به عرصهاي بلند، رنگارنگ و سرشار از نوگويي و نوگرايي رساند.
وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: شاعران دوران انقلاب اسلامي، در رجعت مردم ما به اصل خود و آيين و فرهنگ خودي سهيم شدند و خود و جهان را به اعتلاي معنوي فراخواندند. شعر آنها نه فقط بازتاب عاطفه سرشار و خيال فعال، بلکه شورانگيز معنويت و قدسيت آرمانها و اعتقاداتشان شد.
وي افزود: شعر فارسي بهويژه در بيش از سه دهه اخير در انحصار اقشار و طبقات خاص نبوده بلکه آينهاي پيش روي تودههاي مردم گرفته است تا جلوههاي حزن و سرور، عشق و نفرت، آرمان و حرمان و هيات و حيات خود را در آن ببينند.
جنتي ادامه داد: شعر امروز ايران، تنها عرصه قدرتنمايي شاعر براي نشان دادن تسلط وي بر الفاظ و معاني نيست بلکه طلايهدار عزت و کرامت انساني، آگاهي اجتماعي، آزادگي و آزادانديشي و پويايي و نوگرايي است.
وي گفت: نگاه شاعر امروز ايران به انسان و جهان، نگاهي بهکلي تازه است و طراوتي و تپشي دلپسند و اميدبخش دارد.
وزير فرهنگ افزود: ضربالمثل «به کجا چنين شتابان؟» سطري از شعر محمدرضا شفيعي کدکني شاعر هم روزگار ما و جمله مشهور «ناگهان چقدر زود دير ميشود» مصراعي از سروده زندهياد قيصر امين پور شاعر بلند آوازه انقلاب اسلامي است، حضور شعر اين سرايندگان در ذهن و زبان جامعه امروز نشاندهنده عمق تأثير و نفوذ اين هنر در فکر و فرهنگ و سير تحولات تاريخي و اجتماعي ماست.
وي گفت: گذشته از صبغه مردمي و پيوند با متن زندگي مردم، ويژگي ديگر شعر امروز چند صدايي و کثرتگرايي آن است. شعر کنوني ايران، عرصه کثرت در عين وحدت است. اين کثرت از يکسو گواه ظهور فرديت شاعران در شعر آنان و از سوي ديگر نشانه رهيافتهاي نو در شعر فارسي است که هر دو مؤيد رونق و حيات بالنده اين هنر ارزشمند است.
جنتي اظهار کرد: آنچه در مقام داوري بر شعر انقلاب عرضهشده است معمولا يا رد و انکار تمام بوده و يا تحسين و اثبات مطلق. رسانهها، مراکز فرهنگي و دانشگاهها که کم و بيش به نشر و عرضه شعر اين دوران اهتمام داشتهاند، کمتر بهنقد و تحليل و بررسي علمي آن همت گماشتهاند.
وي افزود: جشنواره شعر فجر فرصت و مجالي مغتنم است تا باعرضه داوريهاي دقيق، سنجيده و بهحق، سرودهاي اهل ذوق را به ميزان آورد و با رونق بخشيدن بهنقد، تحليل، سبکشناسي و زيباييشناسي شعر امروز فارسي، ضامن پويايي و شکوفايي آن شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]